• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği formasyon alımı

Enise A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2012
Firma
-
Merhaba arkadaşlar kafama takılan birşey sormak istiyorum size ?

Aranızda Çevre Mühendisliğini bitirdikten sonra formasyon alan var mı ? ya da tavsiye eder misiniz fikrinizi alabilir miyim ?
 
mikrobiyoloji öğretmeni olabiliyoruz yanlış hatırlamıyorsam var ama öyle birşey
 
  • Beğen
Tepkiler: HTM
formasyon alımı doğrudur var abant izzet baysalda alanlar vardı.Ama açılan kadro sayısı 1 veya 2 oluyor.Yani formsayona emek vermek yerine kendi alanımızdan uğraşmak daha mantıklı
 
Evet arkadaşlar böyle birşey var, formasyon alıp kpss de öğretmenlik için sınava giriyorsunuz ve çevre sağlığı öğretmeni olabiliyorsunuz ancak kadro olursa. Son yapılan atamalarda alım yapılmadı diye biliyorum.
 
Çevre Mühendisleri formasyon alabiliyor mu? Evet alabiliyor.

Peki hangi öğretmenliği yapabiliyor? Sağlık meslek liselerinin çevre sağlığı teknisyenliği bölümünün öğretmenliğini yapabiliyor.

Başka bir öğretmenliğe kaynak teşkil edebiliyor mu? Şuan ki meb yönergesine göre sadece çevre sağlığı öğretmenliği yapabiliyor. Yani kimya, biyoloji, sağlık bilgisi gibi öğretmenlikleri yapamıyor.

Çevre sağlığı öğretmenliği ne iş yapıyor? Sağlık branşına bağlı sağlık meslek liselerinde eğitimi verilen bölümlerden biri ve bu bölümün derslerini veriyor.

Kaç okulda var bu çevre sağlığı teknisyenliği bölümü? Ya hiç bir lisede kalmadı yada tükenmek üzere.

Peki nasıl atanıyoruz bu bölüme? KPSS lisans + eğitim bilimleri sınavına girip p10 puanınıza göre tercih yapıp atana biliyorsunuz, tabi kontenjan açılırsa.

Ataması nasıl? Son 6 yılda sadece 6 kişilik ataması olmuş bir bölüm.

Bundan sonra atama sayısı artar mı? Artacağını düşünmüyorum. Neden? Çünkü sağlık meslek liselerindeki var olan bölümler değiştirildi ve bölüm sayısı 3'e indirildi ve bunların arasında çevre sağlığı teknisyenliği bölümü yok. Sağlık ataması artık tek isimde sağlık/sağlık hizmetleri adı altında yapılıyor ve kaynak oluşturacak öğretmenlik bölümlerinde çevre sağlığı yer almıyor. Atama yapılabilmesi için çevre sağlığı alanına önem verilen bir okul olması lazım buda bugün ki şartlarda çok çok zor. Yani ataması artık hiç olmama olasılığı yüksek.

Peki bu pedagojik formasyonu nasıl alıyoruz? Üniversiteler güz veya bahar dönemlerinde kayıt açıyorlar bazıları çevre mühendisliğine de yer veriyorlar bu şekilde alabiliyorsunuz. Mezun veya okurken alınabilen durumlar var, diploma puanınız veya son dönem ortalamanız ne kadar yüksekse başvurunuzun kabul edilme olasılığı o kadar artıyor.

Eğitimi kaç yıl? 2 yıl, 4 dönem veya 1 yıl, 2 dönem gibi durumlar var.

Ücreti ne kadar? Yaklaşık 2000 TL

Peki bu belgeyi başka nasıl kullanabiliyoruz? Öncelikle çevre sağlığına umut bağlanıp alınıyorsa bir kez daha düşünüp karar vermekte yarar var. Fakat çift diplomanız varsa veya sonradan başka bir bölümden daha mezun olmuşsanız bir kere aldığınız pedagojik formasyon belgesi o bölümler içinde geçerli olabiliyor, misal biri hem çevre mühendisi hemde kimya mühendisi olsun. Bu kişi çevre üzerinden formasyon aldığında ve kimya mühendisi diploması da varsa kimya mühendisliğinin atamaya kaynak olduğu kimya öğretmenliğine başvuru yapabiliyor. Ayrıca ücretli öğretmenlik başvurularında size avantaj kazandırabilecek bir belgedir kendisi.

Mühendis insanın öğretmenlikle işi ne? Artık bu işe girmek isteyenlere sormak lazım o soruyu da. Umarım aydınlatıcı ve yararlı olmuştur.
 
@Terek Grozny çok güzel izah etmişsiniz, tüm merak ettiklerimize yer vermişssiniz soru-cevaplarınızda.
Şimdi formasyon açan üniverstelerin çevre mühendisliğine yer verip vermediklerini takip etmeliyiz. @Enise A.

Ben ek olarak son cümlenize istinaden bir yorum yapmak istiyorum;
Mühendis insanlarız da "office boy" olarak kullanılmaktan mühendisliğe sıra gelmiyor maalesef.
Türkiye şartlarında böyle bir arayışa girmemiz yadırganmamalı diye düşünüyorum.

Tekrar teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.
 
@Terek Grozny verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum ,bende atamaları az diye ve bazı başka sebeplerden vazgeçtim zaten.Mühendislik öğretmenlik ne alaka gibisinden yazmışsınız ya ; bi yerde haklısınız, önümüzü açsalar bi bizde yapacaz mühendisliğimizi de durumumuz da ortada :kötü::kötü:

@Kübra Kayapınar bizim üniversite(Harran Üni.)veriyordu ama vazgeçtim ben ,siz düşünüyor musunuz daha ?
 
Fikirlerinize saygiliyim bu konu üzerine bende görüşümü bildirmek istiyorum
Çevre mühendisleri olarak evet merkezi alimlarimiz yok denecek kadar az
Lakin özel sektörde evet pek istemedigimiz çoğu yıldırıcı teklifler var ama iş ararken kurumsal firmalar önceliğimiz olmalı bence.
Çevre sağlığı öğretmeni olarak önce belli bedellere formasyon alıp sonra kpss + eğitim ardından kadro beklemek yerine bu süre zarfında kendimizi çok çok gelistirebiliriz
 
Üst