• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği iş alanları ve yapılması gerekenler

Olgaç Sürmelihindi

Mevzuat Grubu Lideri
Yönetim Grubu
Mevzuat Grubu
Katılım
11 Şubat 2013
Şehir
Gaziantep
Firma
-
Herkese merhaba, günden güne çevre mühendisliği mesleği gelişmekte ve iş imkanları genişlemektedir. Burada ki amaç çevre mühendisleri nerelerde çalışabilir ve ne iş yapabilir sorularının cevaplarını bulmak ve akıldaki sorulara cevap bulmaktır. Çevre Mühendislerinin aşağıdaki alanlarda görev yapabilirler:
1-) Ambalaj Atığı Toplama Ayırma ve geri kazanım ile tehlikesiz atık toplama ayırma ve geri kazanım tesislerinde,
2-) Su şebekelerinin ve atık su arıtma tesislerinin projelendirilmesi, inşaatı ve işletilmesi gibi alanlarda,
3-) Gürültü kirliliğinin kontrolü ve çevre yönetimi planlaması gibi alanlarda,
4-) Kamu kurumlarında,
5-) Atık Yönetimi Tesislerinde(Tehlikeli,tehlikesiz ve ambalaj atıkların oluştuğu tesislerde), beton ve çimento üretimi yapan tesislerde,
6-) Tehlikeli atıkların geri kazanıldığı, yakıldığı vb. işlemlerinin yapıldığı tesislerde,
7-) Çevre Danışmanlık ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu hazırlayan firmalarda,
:cool: Enerji Sektöründe,
9-) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre Ek-1 ve EK-2 kapsamlarına giren veya girmeyen tesislerde,
10-) Sera gazlarının raporlanması ve doğrulanması ile ilgili çalışmalar yapan firmalarda ve benzeri sektörlerde çalışabilir.

Biz bugün bir çevre mühendisi, ambalaj atığı toplama ayırma ve geri kazanım ile tehlikesiz atık toplama ayırma ve geri kazanım tesisinde işe başladığında yapması gerekenleri irdeleyeceğiz. Bu tür tesislerde yapılması gereken işlemler aşağıda yer almaktadır:

1-) Firmanın çevre izin ve lisans başvurusu yok ise Çevre izin ve Lisans işlemlerinin ilk aşaması olan geçici faaliyet belgesine başvuru yapmaktır. Geçici faaliyet belgesi alındıktan 180 gün takvimi içerisinde Çevre İzin ve Lisans başvurusu yapılması gerekmektedir.
2-) ÇED Yönetmeliğine göre firmanın ek kapsamına girip girmemesi durumu için ÇED görüşü alınması gerekir. Firma ek-1 kapsamına giriyorsa ÇED Gereklidir, ek-2 kapsamına giriyorsa ÇED Gerekli Değildir ve ek kapsama girmiyorsa ÇED Muaf yazısı alınması gerekmektedir.
3-) Çevre Mühendisi firmanın çevre ile ilgili yasal yükümlülüklerini kendisi yerine getirecekse çevrimiçi çevre izinlerinden tesisi kendi üzerine ataması gerekir ve kendi kullanıcı kodu ve şifresi ile girerek işlemleri yapabilir.
4-) Çevre Mühendisi firmada çalışmaya başladığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde aylık değerlendirme ve iç tetkik raporunun hazırlanması ve çalışanlara çevre mevzuatı açısından eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Aylık değerlendirme ve iç tetkik raporunun amacı firmanın çevre açısından avantaj ve dezavantaj yanlarını görmek ve firmayı tanımak için yapılır.
5-) Çevre Mühendisi çalıştığı firma için proses sonucu açığa çıkan tehlikeli ve tehlikesiz atıklar için endüstriyel atık yönetim planı hazırlanması gerekir. Atık miktarı bir önceki yılın ve gelecek 3 yıl içerisindeki miktarlar baz alınarak atık miktarı hesaplanılır. İlk kez faaliyete geçecek veya ilk kez atık yönetim planı sunacak olan tesislerin hazırlayacakları atık yönetim planlarında bir önceki yılın bilgileri aranmaz. Bulunduğu yıl ve sonraki iki yılı kapsayacak şekilde atık yönetim planı hazırlanır ve onay almak üzere il müdürlüğüne sunulur.
6-) Firmada çıkacak tehlikeli ve tehlikesiz atıklar için geçici depolama alanı yapılması gerekir. Tehlikeli atıklar için geçici depolama alanı tesis sınırları içerisinde üretim yapılan yere yakın olmayacak şekilde yapılmalıdır. Tehlikesiz atık geçici depolama alanı ise üretim yapılan alana belli bir mesafede aynı alan üzerinde olabilir ya da tesis sınırları içerisinde olacak şekilde belirli bir alana da yapılabilir. Geçici depolama alanı özelliklerine
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden ulaşabilirsiniz.
7-) Tesiste kullanılan kimyasal maddeler ve proses sonucu açığa çıkan tehlikeli atıklar için Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi yaptırılması zorunludur.
:cool: Firmanın kendi bünyesinde çalışan Çevre Mühendisi aylık ve yıllık beyanlarını online.cevre.gov.tr ve atikambalaj.csb.gov.tr adresinden yapması gerekir. Aylık beyanlar; Ek-7 ambalaj atığı toplama ayırma, Ek-8 ambalaj atığı geri kazanım, Kütle Denge Sistemi (MOTAT) tehlikesiz atık toplama ayırma ve geri kazanım. Yıllık beyanlar; Ek-4 Ambalaj üreticisi, Ek-5 Piyasaya süren, Ek-6 Ambalaj tedarikçisi, TABS sistemi üzerinden proses sonucu açığa çıkan tehlikeli ve tehlikesiz atıklar, kimyasal madde kullanım (BEKRA) bildirimleri.
9-) Firmada proses sonucu çıkan atıkları lisanslı firmalara verilmesini sağlamak, lisanslı firmalara verildiğine dair tehlikesiz atıklar(ambalaj atıkları) için fatura, gider makbuzu vb. tıbbi atıklar için atık makbuzu düzenlenir. Tehlikeli atıklar için motat sistemi üzerinden atık gönderim işlemleri üzerinden talep oluşturulur.
10-) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre ek kapsama giren firma ambalaj ve tehlikesiz atık toplama ayırma ve/veya geri kazanım işi yapacaksa, atık üreticilerden ve/veya toplama ayırma belgesi/lisansına sahip firmalardan alacağı atıklar için işletmenin belirli bölümüne alacağı atıklar için geçici depolama, stok alanı, toplama ayrıştırma alanları ve geri kazanım sonucu açığa çıkan ürünler için ürün stok alanı levhaları yapılması gerekir. Bunlar için gerekli çalışmaları Çevre Mühendisi yapar.
11-) Çevre Mühendisi işletmenin prosesine ve üretimine hakim olması gerekmektedir ve atıklar veya hammaddeler hangi işlemlerden geçtiğini bilmesi gerekir. Kısaca tüm işletmeye hakim olması gerekir.
12-) Çevre Mühendisi firma için yapılan beyanların birer çıktısını alır ve kaşe ve imza yaparak en az 5 yıl süre ile muhafaza eder.
13-) İşletmeden çıkan atıklar ve/veya aldığı atıklar için firmalarla atık sözleşmesi yaparak geçerlilik süresine kadar bu sözleşmeleri muhafaza eder.
14-) İşletmede bulunan makineler için kullanılan yağların çeşidi ve miktarlarının belirtildiği ve makinede kullanılan yağ sonucu oluşan atık yağ miktarı ve atık yağın analizi yaptırılarak kategorisi belirlenir ve bu bilgiler Atık yağların Kontrolü Yönetmeliğinin ek-2 listesinde bulunan atık yağ beyan formu doldurulur ve atık yağ analiz raporu ile birlikte dilekçe ile müracaat edilir. Bir önceki yılın bilgileri içerecek şekilde hazırlanır ve takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar teslim edilir.
15-) Çevre Mühendisi çalıştığı ambalaj atığı toplama-ayırma firmasında sigorta giriş tarihi baz alınarak her 4 ayda bir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne tesiste Çevre Mühendisi olarak çalıştığına dair dilekçe ve ekine sigorta hizmet döküm belgesini ekleyerek teslim eder.
16-) İşletmenin çevre mevzuatı kapsamında Çevre İzin, Çevre İzin ve Lisans Belgelerini almak, güncellemek ve/veya yenileme çalışmalarını yapmakla yükümlüdür.
17-) Çevre Mühendisi firma çalışanlarına verdiği çevre mevzuatı kapsamındaki eğitim ile iç tetkik raporu tarihi baz alınarak yılda en az 1 defa olmak üzere yenileme çalışması yapar.
1:cool: İşletmenin iş akım şeması ve proses özetini (makine-ekipmanları ve yapılan işlemleri detaylı bir şekilde gösterecek ve açıklayacak şekilde olmalıdır.) ve genel vaziyet planını hazırlaması gerekmektedir.
19-) İşletmede tehlikeli atıklar için yapılan Tehlikeli Atık ve Atık Yağ Geçici Depolama Alanı için Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yaparak ‘Geçici Depolama İzin Belgesi’ almasını sağlar.
20-) İşletmede uygunsuzluk tespit ettiği zaman işletme yetkilisine bilgi vererek bu uygunsuzluğun giderilmesi için gerekli çalışmaları yapmak ve takibini yapmakla yükümlüdür.

Bundan sonra ki süreçlerde yine paylaşımlarımız devam edecektir. Herkese kolay gelsin.
 
Geri Dönüşüm Nedir?
Günümüzden 10-15 sene önce, ‘’Geri dönüşüm nedir?’’ diye sorulduğunda belki de hiçbirimiz bu soruyu cevaplayamazdık ya da bir şeyler söylemeye çalışırdık. Ama hiçbirimizin aklına "Atıkların geri dönüşümü" diye bir tanımlama gelmezdi. Hatta hepimiz ‘’Böyle bir şey var mı?’’ diye kendimize sorabilirdik. Aslında hepimiz çevre mühendisliğinin duyulması ile geri dönüşüm dahil birçok şeyi öğrenmiş olduk. 2010 yılından sonra çevre mühendisliği mesleği bilinir olmaya başladı ve bununla birlikte geri dönüşüm de popüler bir kavram olarak karşımıza çıktı.
‘’Geri dönüşüm nedir?’’ sorusuna gelecek olursak: Atıkların belirli bir fiziksel ve/veya kimyasal işlemler neticesinde yeniden kullanımı veya bir ürün ya da hammadde olarak dönüşmesi olayı diye tanımlayabiliriz.
Önceden evimizde geri dönüştürülebilir atıkları çöplerle karıştırarak çöp kutusuna atar, çöplerin ayrımını yapamazdık. Ancak son zamanlarda evlerimizde, ofisimizde, sokaklarda ve iş yerlerinde atıkların ayrımı yapılmaya başlandı. Bu sayede farklı türdeki atıklar, kaynağında ayrı bir şekilde biriktirilip, toplanıyor ve geri dönüşümü sağlanarak tekrar ürün olarak bize ulaşıyor. Ancak günümüzde hala atıkların ayrımı maalesef yeteri kadar yapılamamaktadır. Örneğin, su şişelerini çöp kutusuna atanlar var. Alışveriş merkezlerinde kullanım sonucu oluşan karton atıklarının biriktirildiği konteynır veya kaplarda bisküvinin dış ambalajı, muz kabuğu vb. malzemeler olabiliyor. Bunlara üzülsek de aslında çözümü olmayan bir konu değildir.
Geri Dönüşüm İçin Neler Yapabiliriz?
  • Belediyelerimiz artık sokakların belirli noktalarına konteynır yerleştirerek atıkların ayrı bir şekilde toplanması sağlanmaktadır. Bu konteynırların kullanmaya özen göstermeliyiz.
  • Evlerde kullandığımız kızartmalık yağları, kaplarda biriktirerek belediyenin ilgili birimini arayarak atık yağları almaktadırlar. Geri Dönüşüm Bilincinin Gelişmesi İçin Neler Yapılabilir?
İnsanlarımıza eğitim vererek atık bilincini aşılamamız gerekmektedir. Gerekirse uygulamalı olarak geri dönüşüm firmasına giderek, toplanan atıkların hangi süreçlerden geçtiğini ve geri dönüşüm sürecinden nasıl geçtiğini gösterebiliriz. Sadece atık toplama kutusu koymakla maalesef bu sorunun önüne geçmek mümkün olmayacaktır, devamlılığını sağlamak gerekir.

Başka bir sıkıntı, kaynağında ayrı biriktirilerek toplanan bazı atıkların geri dönüşümü mümkün olmamaktadır. Bu konuya çok kısa değineceğim ama çevre mühendisleri olsun, belediyeler olsun geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların yakma tesislerine verilmesinden ziyade tekrardan geri dönüşümünün sağlanması için projeler geliştirmesi gerekir. Aslında her atığı kaynağında azaltabilsek çok daha iyi olabilir. Pek tabii, her atığı kaynağında azaltmak mümkün değil, bazı atıklar yeniden kullanılabilir, bazıları geri dönüştürülebilir.
Kimi firmalar üretim sonucu çıkan atıkları tekrar üretim sürecine dahil etmektedir. Bu da bir nevi geri dönüşümdür. Sonuçta çıkan atık tekrar kullanılmaktadır. Bazı firmalar atık üreticisinden aldığı atıkları, geri dönüştürerek bir ürün meydana getirmektedir. Türkiye'de atıkların geri dönüşümünü yapan firma sayısı artmaktadır. Bu şekilde atıklar geri dönüştürülerek bir nevi atık azaltımı sağlanabilmektedir.
Geri dönüşümün bir faydası da atıklardan granül imalatı yapılmasıdır. Üretilen granül, enjeksiyon makinesinden geçirilerek plastik masa ve sandalye üretilmektedir. Üretilen bu masa ve sandalyeler tüketicilere ulaştırılarak yeniden kullanılır.
Geri dönüşümün birçok faydası bulunmaktadır. Günümüzde hayatımızın her alanında geri dönüşüm kelimesini duymaktayız ve duymaya devam edeceğiz. Bunun için evde, ofiste ve her yerde atıkları kaynağında ayrı toplamamız gerekiyor. Özetle, geri dönüşümü bir araç olarak değil; bir amaç olarak prensip haline getirerek uygulamamız gerekir.
 
@Fatih Özcan
Fatih bey merhaba, inceleme yapıldıktan sonra eklemeler yaparım. Gönderdiğiniz yazıyı biraz daha genişletip, burada da paylaşım yapabiliriz.
 
Zamanında çok soru geldiği için oturup forum içerisinde ayrı sayfa hazırladım. Genişlemesi yada düzelmesi gereken içerik varsa birçok kişiye yol gösterecektir diye umuyorum..
 
Üst