• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisliği İş Güvenliği ile sentezlenebilir mi?

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Bu sayfada konu hakkında görüşlerimizi paylaşmak adına konuyu açmış bulundum.
 
Bence çoktan sentezlendi, özümsendi ve köşeler kapıldı bile.. Bana hala iş güvenliği bizim işimiz değil gibi gelse de, bu konuda çalışan arkadaşlara saygı duyuyorum. O kadar toksikoloji, iş güvenliği, sağlık gibi dersler gördüm ama yine de bu işin asıl çevre mühendisliği mantığı ile bağdaşmadığını düşünüyorum. Sonuçta "çevre" ile alakalı bir durum yok ortada..daha çok işletme-kalite-hatta insan kaynakları v.s. ilgilenmeli bu alanda.. Bu da benim antitez'im olsun. :)
 
Merhabalar bende bir şeyler karalamak istedim,

Eğer doğrudan iş güvenliği bölümü okumadıysanız bu hiç bir meslek grubunun alt alanı değil. İş güvenliği birçok konuda bilgi ve tecrübe gerektiren bir disiplindir. Bu nedenle kim hangi sektörde işe başladıysa o sektörde tecrübe edinmiş olur. Mekanik işlerde tecrübeli birisini kimya sektörüne koyarsanız işler değişir. Tabi artık günümüz şartlarında bu konudaki açığı gidermek için onlarca eğitim ve kurs programı var. Bu kurslarda başarılı olanlar iş güvenlikçi olabiliyor. İş güvenlik sentezi çevre mühendisliği ile değil tüm mesleklerle bence de..
 
@Fatih Özcan

Aynı fikirdeyim,bir makine mühendisi olmadığımız için çevre üzerine açtım konuyu.Bir işletmede örnek vermek gerekirse hem paketleme(veya sevkiyat) departmanında hem de çevre mühendisi olarak çalışamazsınız.Kulağa çok saçma geliyor değil mi?Ama çevre mühendisi ve aynı zamanda iş güvenliği mühendisi olarak çalışıyorsunuz.Bu kulağa o kadar da uzaktan gelmiyor.Demek istediğimin anlaşılması beni mutlu eder.

İyi çalışmalar dilerim herkese..
 
Benim aklıma takılan soru şu;iş güvenliği uzmanı olarak çalışıp aynı zamanda çevre görevlisi sertifikası ile tesis işlemlerimizi yapabiliyormuyuz?
 
Arkadaşlar birde temel prensipleri göz ardı etmeden düşünelim. tuğba arkadaşımızın bahsettiği elinde açık yara bulunan bir arıtma tesisi çalışanı. İş güvenliği uzmanı nasıl numune alınacağını biliyormu ? Diyelimki biliyor peki bu standardı kim yazdı ? Bu meslek grubunda çalışmalar yapan bir çevre mühendisi. Şimdi önceki yazılarda belirttiğim gibi her meslek grubu kendi içerisinde iş güvenliği konusunu benimseyebilir. Her meslek grubunun ayrı risk faktörü var.
 
Aslında yasal olarak mevzuatta iş güvenliği mühendisinin başka bir işte görev almasına izin verilmez.Bunu çoğumuz biliyoruz.Fakat işveren sizin mesleki dalınızla beraber (hem de kendi çıkarı için) iş güvenliği mühendisi olarak da alıyor.Ayrıca iş ilanlarına bakarsanız da çevre mühendisliğinden mezun iş sağlığı ve güvenliği konusunda tecrübeli veya uzman diye ararlar.Ama çevre mühendisliği bölümünden mezun,tütün hazırlama bölümünde tecrübeli diye eleman aranmıyor.
 
Şahsi fikrim olarak, çevre mühendisliğinin sürekli İSG ile beraber anılmasını saçma buluyorum. Bir fabrikada çalışıyorum, İSG konularında sürekli benden bir şeyler isteniyor, ben de bunun benim uzmanlık alanım olmadığını ve bu alanda uzmanlaşmak da istemediğimi söylüyorum :rolleyes:
 
Sentezlenebilir,ama az biryere kadar,çevre mühendisi ve isg uzmanı olarak söylüyorum.. Örneğin şu aralar makina gövde topraklama ile uğraşıyorum,firmalarımda ayrı ayrı her makine nin gövde topraklamasını kontrol ediyoruz,MMO na ve özel akredite firmaya topraklama ölçümü yaptırıyorlar,ama kontrol edilen ; sadece işletme ve paratoner kontrolü ,gövde topraklama yok..hele özel firma raporunda açıklama,sonuç bile yok..uğraştığım şeyler bunları yanlış ve eksik yaptıkları düzeltmeleri falan..angarya bu alandada çok var.Bi firma onaylı defter, saklar :):)... ayrıca belirtmek isterim iş güvenliği mühendisi yoktur. iş güvenliği uzmanı vardır.İSG teknikerlerı bu konuda çok hassas. O yüzden düzeltmek istedim arkadaşım
 
Benim işyerimdeki ünvanım çevre ve iş güvenliği sorumlusu olmakla beraber, bunun yanında yangın sistemi ve asansör sorumlusuyum da :) ne kadar ilginç değil mi asansör bozulduğunda makine ve elektrik bölümü çalışanlarının bana gelip bu asansör yine bozulmuş ne zaman olur işimiz acil demesi :) Bunun yanında elektrik mühendisi olan müdürlerin gelipte ya Gözde Hanım yangın sistemi sizce uygun mu bizim sistemimizdeki aksaklıklar sprinklerin yanlış seçiminden mi yoksa sistemdeki elektriksel sorunlardan mı kaynaklanıyor demesi :) Hidrant patlamış hidrant seçimi yap Gözde Hnm:) Basınç kaç bar olsa daha uygun olur Gözde Hnm:) Yeni kurulucak sistemin projesinden alev dedektörlerini çıkarsak olmaz mı Gözde Hnm?:) Yangın panosu neden yanlış alarm veriyor Gözde Hnm ? :) Her gün bir yaşıma daha giriyorum :) Keşke sadece iş güvenliği uzmanlığıyla kalsa ;)
 
@Tuğba CABİ

Tuğba hanım bir şey söylemek istedim. İSG uzmanı başka iş yapamaz demiyor yönetmelik. İSG uzmanı olarak çalıştığı sürede başka bir işle görevlendirilemez diyor. Biliyorsunuz işletmelerde isg uzmanının işin ağırlık durumuna göre her bir işçiye ayırması gereken süre var. İSG uzmanı bu süreyi çalıştıktan sonra arta kalan çalışma süresinde başka bir işte görevlendirilebilir.. Ben bu şekilde biliyorum hatalıysam düzeltin lütfen.
 
Bence Çevre ve iş güvenliğinin ortak çalışma yeri aynı, bu yüzden bence çevre ve isg bir bütün olarak ele alınmalı.
 
Arkadaşlar biz Çevre Mühendislerin sıkıntısı yardımcı işletmelerin bünyesinde ya da bakım vb. birimlerin altında kalmaktan kaynaklanılıyor.
Bağımsız çecre birimleri bizlere çok uzak kimya muhler tarafından kapılmış durumda.
tek çevre muh çalıştırmaktansa iş güvenliği, kalite, üretim bölümlerinede baktırarak az adam çok iş mantıgını uyguluyorlar.
lobimiz ve gücümüz yok .. masraf olarak görülüyoruz.
 
Merhabalar,

Siteye geç girdiğimden bu konuya yeni katılım sağlama fırsatı buluyorum. İş güvenliği Uzmanlığı çok geniş bir yelpaze olduğundan kimse bu konuda tam yeterli olamaz. Aynı iş kolundaki iki firma arasında bile büyük farklılıklar bulunmaktadır. Sektör, makina ekipman ve proses bakımından bir çok değişiklik, yeni sektör ve teknoloji bulunmakta. Ama kimse de bir işin yanlış (kazaya mahal verebilecek durum) olup olmadığın göremeyecek kadar kör değil, bunun hem çalışanlar, hem bölüm liderleri hemde tepe sorumlular farkında, gerekli olan şey sizin mevzuat, istatistik ve resimlerle işi irdelemeniz. Arazide (çalışanların izlenmesi v.b.) daha uzun zaman geçirerek işin nasıl yapıldığını görerek problemleri minimize etmek mümkündür.

Hata ve risk analizleri her sektörde ve her mühendislik dallarında mevcuttur. Mühendislikte bir çok temel dersleri gördük ve çalıştığımız firmanın proseslerini, makina ekipmanlarını tanıyarak bakım ve diğer bölümlerle koordineli bir şekilde çalışarak bir çok şeyi öğrenip uygulamada sıkıntı çekmeden yapabilirsiniz. Eğer bütün görevleri üstünüze alır ( yüklerlerse) altından kalkmaya çalışırsanız rutin işlerinizi bile yetiştiremeyecek hale gelirsiniz. İlk önce akıllardan silinmemesi gereken şey iş güvenliğinin ekip çalışması olduğudur. Bir çevre mühendiliğinin atık su, katı atık, tehlikeli atık, tıbbi atık, hava kirliliği, ölçümler, lab. analiz v.b. bir çok özel ihtisas isteyen dalları mevcutken iş güvenliğini de uzman bu hepsini yapsın şeklinde yorumlanması yanlış olacaktır.

Bir çok kişinin bildiği ve benim de yaptığım bir uygulamayı anlatarak işin kolaylaştırılması hususunda örnek vereceğim. Gördüğüm problemleri resimleyerek slayt haline getiriyorum, bölümüm şefi, müdürü, bakım sorumlusu, fab. müdürü gibi ilgili birimle sorumlu kişileri ve tepe yetkililerden birisinin ve işçilerin (1-2 duruma göre artabilir) katılımının olduğu toplantı talebinde bulunuyorum. Sonrasında sıkıntılı durum üzerinde istişare ediyoruz, sonuca varıp kimin yapacağı konusunda karara bağlıyoruz. İş yapacak sorumlu, yapılacak tarih kayıt altına alınıyor. Bu şekilde bir çok işi tamaladığımı rahatlıkla dile getirebilirim.

Tabi burada sizinde çalışmanız gerekmektedir. 3 ay boyunca kendi işim dışında sprinkler ve yangın söndürme sistemleri konusunda çalıştığım da oldu. Bunun gibi çalışmalar da gerekebilir. Ancak toplantıda ilgili konunun önemini ve hassasiyetini belirtmeniz için şüpheye mahal vermemeniz gerekmektedir. (genel anlamda birazda mübağla ederek) Çünki bakımın işi çoktur, müdürün zamanı yoktur, iş yavaşlar, para gidecek, kim uğraşacak gibi düşünceler herkezin aklında gezinir, bu düşünceleri yenmek içinde istikrar ve donanım gerekmektedir. Sonrasında insanlar yavaş yavaş çözülecektir.
 
Üst