• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisliği - Mesleki haklar, öneriler

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Arkadaşlar mesleğimiz ile ilgili yapısal ve örgütsel eksiklikleri burada paylaşabiliriz...
 
yerinde bir konu olmuş. birazcık ne yazılacak bir göreyim ondan sonra tüm düşüncelerimi pönküreceğim buraya :D
 
atık borsası olarak birşeyler çıktı bunun akibeti nereye gidecek? hurdacılıktan çöpçülükten gelen firmalar lisans aldı diye çevre firması oldu ama al gülüm ver gülüm mantığında iş yapıyorlar. meslek harici insanlar bizim mesleğimizle alakalı daha çok laf söylüyor. çevre denetimde her önüne gelen çevre mühendisi ya da başka bir meslek sahibi bu belgeyi alabiliyor. ÇMO'nun söylediğine göre her yıl 1000 tane yeni çevre mühendisi mezun oluyor ama neden odaya mevcut üyelerde dahil olmak üzere bu kadar mesafeli yaklaşıyor. niye ÇMO mühendisleriyle bir iletişim kuramıyor? daha söyleyeceklerim var ama şimdilik bunlar kafi :D
 
@yara_bandi

sorun şu, meslek harici insanlar gerçekten bizim mesleğimizi zaman zaman bizden daha iyi biliyor. bu insanlar aynı zamanda senelerdir aktif olarak çevre sektöründe çalıştıklarından işin ticari kısmını da bizim gibi çömez mühendislerden iyi biliyorlar. ayrıca bu meslek harici insanlar bizim gibi daldan doruktan eğitim görmemişler. ya tam makineci gibiler, ya tam kimyacı gibiler. ya da en azından devlet-belediye vs kurumları ile cebelleşmeyi iyi biliyorlar.

buradan son olarak, teknik eğitim almamış, parasıyla bir yere gelmiş işverenlerin yanında çalışmak zorunda kalan arkadaşlarıma sabır diliyorum.
 
ÇMO İstanbul daki son komisyonda ÇMO neden üyelerine ve potansiyel üyelerine inemiyor diye tartışıldı...

Üniversitelerde Çevre Mühendisliği öğrencileri ile iletişim kurulması için çalışma yapılması kararlaştırıldı fakat bunu akademisyenlerle başarmak mümkün olmayacağı için mezun olduğu üniversite ile bağlantısı olan üyelerin gönüllü olarak üni.deki öğrenci topluluklarını (çevre topluluğu vb.) bilgilendirmeleri istendi...

Bunun dışında web sayfasının güncellenmesi ve yeniden yapılandırılması önerildi (tarafımdan :) ) malum herşey internet üzerinde oluyor...

Çevre Görevlisi mevzusu çıktı ve denetimler başladıktan sonra çevre mühendisleri ve patronlar arasında zıtlaşmalar olacağı aşikar, biz çevre mühendislerinin arada kalacağı da belli... bu tür durumlara karşı odanın mesleki hakları koruma ya yönelik destek çalışmalarına başlaması gerektiği söylendi... odanın şu an için mesleki mağduriyetler için bir söyleşi düzenleme planı var bir avukat katılacak...

Tüm bunlar toplantılarda konuşuluyor fakat kişi yetersizliği sebebiyle hayata geçirmek kolay olmuyor malesef, malum hepimiz çalışıyoruz ve böyle şeyler için fedakarlık yapmamız gerekiyor... biz fedakarlık yaparak, çaba göstererek çevre mühendisliğine diğer dallar arasında bir yer bulması için aşama kaydettirebiliriz...

NOT: Bugün ÇMO sözcüsü gibi oldum :eek: ama sadece sıradan bir üyeyim, sadece zamanında çok laf ürettim artık icraata geçmenin önemini anladım :)
 
@CMNet Okuru


zaman zaman iyi oldukları konular oluyor ama bu çevre mühendisliği mantığını almadıkları için bilgilerini sektöre vurduğunuzda yalın kalıyor ve bu bizleri olumsuz yönde etkiliyor. ne olmuş yani bende yapıyorum biliyorum şeklinde yorumlarla karşılaşmak ayrı bir içler acısı bir durum
 
@gokselkurtulus


akademisyenler odaya güvenmiyor ya da onun çatısı altında olmak istemiyor bunun da ayrıca düşünülmesi gereken bir konu.

ÇMO'nun sayfası ve bilgi paylaşımına baktığınız zaman buradan edindiğimiz bazı bilgileri odanın sayfasından ediniyor olmamız gerekiyordu. Ama oda bir miktar Mühendislerin odası olduğunu unutup daha çok eğitimler düzenleyip eğitimci kimliğine bürünüyor.

Toplantıların yetersiz oluşuyla ilgili olarak yine odayı suçlamaya devam edebilirim. Çünkü oda her ilde bizi temsil edemiyor ve internet üzerinden iletişimi çokta etkin bir biçimde kullanamıyor.
 
İnternet üzerinden iletişim kuramadığına katılıyorum. ,odanın web sayfası forum gibi kullanılamaz belki ama güncel takip açısından önemli bir yer olması gerekir. Odanın eğitimci kimliği bence devam etmeli yalnızca ücretli eğitimler yanında ücretsiz sempozyum / söyleşi tarzı mesleki demeyimlerin paylaşıldığı etkinlikler (mümkünse her şehirde) olmalı / arttırılmalı.

Her ilde temsilcilik oluşturması ise yine bizlerin katkısına bağlı olacaktır. İstanbul da bile toplantılara katılımcı bulunamıyorsa biraz düşünmek gerekir. Birde diğer odalardaki uygulamalara bakmak lazım, bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa iyi olur.

Diğer meslek odaları üyelerine nasıl ulaşıyor, örgütlenmeyi nasıl sağlıyor?
 
şimdilik bir iki konuda itirazım var. öncelikle "akademisyenlerin odaya olan/olmayan güveni" konusu. akademisyenlerin odaya sağlayabileceği katkılar sınırlıdır. akademisyen zümresinin kendi olağan yoğun programı doğrultusunda oda faaliyetlerine katılmamak için her zaman bir nedeni bulunur. zaten üzerlerindeki yükleri olabildiğince atmış durumdalar. üstelik özel sektörle irtibatları öğrencileri ile irtibatlarından daha sağlam. akademisyenlerle ilgili neyi ima ettiğimi anlamışsınızdır umarım. çevre mühendisleri odası özellikle yeni mezun üyelerini düşünerek gerektiğinde tmmob'un mazlum çocuğu olmak pahasına genç mühendislerin haklarını korumaya yönelik çalışmalara yoğunlaşmıştır. hiçbir akademisyenin bunlarla uğraşacağını sanmıyorum. (öğrenci olarak katılma fırsatı bulduğum tmmob genel kurulunda, yönetim olarak konuşmak yerine daha "tam üye" bile olmayan "öğrenci üye"lerini çıkartıp özgürce konuşturan, tmmob öğrenci kurultayında tmmob yönetimini imo öğrenci temsilcileriyle beraber en güzel şekilde eleştiren oda çevre mühendisleri odasıydı. bu vesileyle not düşmek isterim.)

bir niteleme olarak "daha çok eğitimci kimliği ön plana çıkan oda" diyebiliyorsak eğer ben de bir parantez açayım o kısma, katıldığım etkinliklerde odaya işi düşüp gelen bütün meslektaşlarımın eğitim takvimini mutlaka sorduğunu, eğitimlerin de onların talepleri doğrultusunda düzenlendiğini, bu işin basit bir "talebe yanıt verme" olduğunu söylemeliyim. kaldı ki oda yetkili mühendislik dayatmasında tmmob ile tartışırken savunmasında "biz üyelerimizin aldığı lisans eğitimini yok saymayız, kendimizi eğitmen kurum olarak adlandırıp üyemizden gelir sağlamak maksadıyla eğitim açmak etik değildir, mesleki açıdan gelişen üyeler hedefimizdir ama buna onları zorlayacak kurum biz değiliz vs" demişti. elbette beni mesela lpg eğitimleri ya da ohsas ya da bilirkişi eğitimleri ilgilendirmiyor ama "bu eğitimler verilmesin, tek işi bu mu kaldı odanın? başka bir fonksiyonunu görmez olduk." demiyorum zira bu eğitimleri soran eden çok meslektaş var.
 
akademisyenlerle ilgili odaya vermeleri gereken destek olarak kastettiğim olay öğrencilerini ÇMO'ya üye olabilirsiniz şeklinde derslerde konu açıldıkça bahsetseler bence gayet iyi bir destek sağlamış olurlar. en azından kendi mezun olduğum üni. olarak şunu söyleyebilirim ÇMO ne işe yarıyor diyorlar? ÇMO'nun bu akademisyenlerin gözünden bu imajı silmeleri lazım. akademisyenlerle ilgili anlatmak istediğim olay öğrencilerinin ellerinden tutup ÇMO'ya getirmesinler yada ÇMO'ya kayıt işlemleriyle uğraşmalarına gerek yok. sadece üni.'deki öğrencilere ÇMO'ya üye olmanız iyidir şeklindeki konuşmaları daha iyi bir destek olacaktır.

Eğitimle ilgili olan kısma gelirsek eğitim vermesine tabi ki karşı değilim ama bu kadar eğitimci kimliğine bürünmesi bana göre yanlış. verilen eğitimler talepler doğrultusunda oluyor ama ben bir gürültü eğitimini odadan almak istiyorum ya da bir hava modellemesini. mesleğimizle alakalı bir sürü modelleme programları var bunların eğitimlerini odanın veriyor olmasını istiyorum. bunlar için oraya buraya gitmek istemiyorum. açıkçası bir lpg eğitimi, bilirkişi eğitimleri pekte umurum olan konular değil.
Odanın internet sayfasından tekrardan bahsedersek, bir forum sayfası gibi olmasına gerek yok ama ana konularla ilgili olarak bazı uygulamalar buralarda yer alabilir sanal kütüphanesinde. söyleşiler kısmı kesinlikle arttırılmalı.
Yine oda ile alakalı olarak şu araştırmayı yapmasını çok isterdim. bu hepimizin gözlemlediği bir olaydır. Üni sınavında puanı yetmediği için mühendislik okumuş olmak adına gelen çok fazla meslektaş var. tercih formlarında çevre bölümünü ilk 5 tercihi arasında seçmeyen meslektaşlarımızın sayısının yüksek olduğuna inanıyorum. bölümün puanı düşük. bunlar nasıl yükseltilir, nasıl tercih edilen bir meslek haline getirebiliriz bunlar üzerine çalışma gerektiren bir konu. yıl 2001 ünide okumaya başladığım dönem bizi peyzaj mimarlarıyla karıştırıyorlardı ve yıl 2011 hala karıştırılıyoruz. demek ki hala mesleğimizi biz kamuya önemli bir meslek olarak anlatamamışız. çevre dediğimizde kimsenin aklına çevre mühendisi gelmiyor. buda üzerinde çalışılması gereken konulardan biridir ve bence odanın üstlenmesi gereken bir görevdir.
 
eskiden bölümün adı sağlık mühendisliğiymiş. o haliyle kalsa daha güzel olurudu belki. gerçi o zaman da biyomedikalci, represant falan zannederlerdi :)

akademisyenlerin içinde odanın ne işe yaradığını sorgulayanlar varsa bu gerçekten kötü. akademisyen olmayan tiplerden çok duydum bunları açıkçası ama aynı zamanda mesleği mühendislik olan bir hoca böyle diyorsa gerçekten çok vahim.
 
tartışılması gereken çok fazla konu var. ne işe yarıyor derken ne iş yapıyorlar manasında söylüyorlar bunu. buda demek oluyorki odanın mesleğe sahip çıkmadığını düşünüyorlar demektir. bunun yanında ünilerdeki çevre mühendisliği eğitiminde hangi dersler görülmelidir şeklinde bir çalışma yapmalılar. çünkü meslek çok dallandı budaklandı ve her konu üzerinde bir çevre mühendisinin söz sahibi olmasına gerek yok. birçok yurtdışı kaynaklı kitap var bunların türkçeye çevrilmesi ve basılması ile ilgili çalışma başlatabilirler. çünkü ciddi derecede meslekle alakalı kaynak sıkıntısı yaşanıyor.
 
Her şeyi iyi güzel söylüyor ve tartışıyoruz. Yalnız benim anlamakta zorlandığım tek bir konu var zaman ve fedakârlık. Öğrenci kardeşlerimi anlayabilirim yeni mezun çalışmayan arkadaşları anlayabilirim. Tecrübeli olup iş değişikliği sebebiyle boşta kalan arkadaşlarımı da anlayabilirim. Bu üç grup odanın her türlü eğitimine söyleşisine eylemlerine seçimlerine katılabilir. Peki, ama benim gibi biri ( yani odanın etkin olmadığı bir ilde hatta ilçede çalışan biri ) eğitime söyleşiye eylemlere seçimlere nasıl katılsın? Düşünsenize patronuma mesai saati içinde ben eyleme gidiyorum dediğimi. Sizce ne cevap verir bana. Ya da devlette çalışırken müdürüme ben eyleme gidiyorum. Bana izin kâğıdı düzenlesenize desem. Sizce ne cevap verilir bana. Hadi eylemi geçtim. Hakkımı boşta olan arkadaşlarım savunsun ben manevi olarak yanlarındayım. Peki ya eğitimlere nasıl gideceğim. İzin alma merasimini geçtim. Hafta içi çalıştığım ilçede oturuyorum. Hafta sonu ildeki evime gidiyorum. En yakın oda şubesi İstanbul’da mesaim 5 te bitiyor. İstanbul’a son otobüs 7 de 2,5-3 sa sürse gittiğimde nerede kalacağım yolu, yemesi, içmesi, konaklaması, eğitim ücreti, geri dönüşü sizce bana kaça mal olur? Odanın verdiği eğitimlerle kaç kişi iş buldu Allah aşkına biri söylesin. Eğitim sonunda verilen katılım belgesiyle sertifika arasında dağlar kadar fark var. Katılım belgesiyle iş bulamazsınız bir kaç saat eğitimle dünya kadar bilgiyi bir çırpıda öğrenemezsiniz. Her şeyi geçtim. Odanın aktif olduğu ilde yani İstanbul’da çalıştığım dönemler de oldu ama bırakın hafta içini cumartesi de çalışıyordum. O zaman da gidemedim eğitime de eyleme de. nasıl gideyim ki. Parası ayrı bir dert zaten onu daha önce hesaba katmıştım. İstanbul gibi bir metropolde yaşamak gerçekten zor. Benim Pendik’ten Taksim’e gitmem kaç saatimi alır biliyor musunuz? Yolu aştığımızı farz edelim. Benim kendime vakit ayırabildiğim tek gün pazar bir güne kaç iş sığdırabilirsiniz ütü çamaşır yemek temizlik özlemini çektiğimiz bir uyku veya güzel bir kahvaltı. Biraz alışveriş arkadaşlar belki sevgiliyle eş dost ziyaretleri ya da aile büyüklerine ziyaret ve bunun yanında bilmem kaç paraya eğitim? Bir güne belki bunların hepsini sığdırabilirim bir tek eğitim ve eylem hariç. Kimse kusura bakmasın. Ben hafta içi akşam saat 6 da işten çıkıp İstanbul trafiğinde saat 8 de evde oluyorsam aldığım maaşı yettirebilmek için oradan oraya doldur boşalt yapıyorsam. Uyku nedir eğlence nedir sefa sürmek nedir bilmiyorsam geleceğe yatırım yapamıyorsam benim fedakârlık limitim dolmuş taşmış daha fazlası zarar. Kimse benden fedakârlık yapmamı beklemesin. Oda mı? Oda yukarıda saydığım üç grubun olsun. Ben yine paşalar gibi aidatımı öderim. Ama fazlasını yapamam. Oda biraz teknolojiye ayak uydursa eğitimleri internet üzerinden verse hiç fena olmaz. Mesela odada aktif olan arkadaşlarımız var odanın internet sitesini güncelleseler. En son babalar duyar gibi biz de de en son çevre mühendisleri odası duyar ve yayınlar. Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önümüze koyar son yeni bir haber diye günlerce haftalarca aynı haberi yayınladıkları oluyor. İnsaf kardeşim. Ben size gazetecilik oynayalım demiyorum ama haberleri de herkesten önce siz yazın. Odaya kayıt için teknolojiyi kullanın mesela nasıl çevre görevlisi belgesini internet üzerinden aldık onun gibi bir şey yapılabilir. Hani şu muhalefeti ve eylemleri laf sokmaları her şeyi siyasete ve siyasetçilere yüklemeyi bıraksanız da. Biraz biz bize olsak biraz samimi olsak iç içe olsak birlik olsak el ele kenetlensek örgütlensek. Kim gelirse gelsin hiç kimse gelen kişi ve kişilerden memnun olmaz bu aşikâr. İnsanların kafası bulanık geçim derdi herkesi etkilemiş. Kafası bulanık sarhoş bir insandan düz çizgi çizip yürümesini bekleyemediğiniz gibi kafası bulanık olan insanlardan da doğruyu iyiyi görmelerini bekleyemezsiniz. Oda siyasetçilik oynamayı bırakmadığı sürece verdiği sözleri tutmadığı sürece bir arpa boyu yol alamayız. ( hatırlarsanız bir çevre mühendisleri için kanun hazırlanacaktı. Taslak olarak yayınlanıp görüş istenecekti galiba oda bir bardak soğuk su içti üzerine unuttu gitti.) Canım kimse odaya suç bulmasın odamız çok yoğun eyleme gidip laf cambazlığı yapıyorlar. Başkan istifa ediyor yerine hemen başka biri kim seçti yeni başkanı. Eskisini de ben seçmedim zaten yenisini de. O yüzden yorum yapmaya hakkım yok değil mi? Valla o kadar yol parası verip de başkan seçmeye gidemem. Başkan adayları yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır şeklinde video hazırlayıp siteye yüklesinler ben de izleyip oradan oy vereyim. Başkanın kendi kendine istifa ettiğini de nedense düşünemiyorum. Kütahya olayında çok konuştu. İstifaya zorladılar sanki. Diğer odalar nasıl örgütleniyor. Mesela mimarlar inşaat mühendisleri odaları o kadar etkili çalışıyor ki. Mesela odaya üye olmayan mimar mühendis imzasını kullanamıyor. Yetkilendirmesini oda yapıyor. Mimar da inşaat mühendisi de makine mühendisi de maaşları gayet iyi. Bizde böyle mi odaya üye olmayan bir dünya çevre mühendisi var. Şimdiye kadar odanın hiçbir faaliyetine katılmadım. Ama böyle bir odam olsa ben de mutlaka bir şeyler yapabilirim. Oda bize mesafeli olduğu için biz de odaya karşı mesafeliyiz. Benim hakkımı savunmayan, maaşımı düzenlemeye yetkisi olmayan, sigortama müdahale edemeyen, çalışma saatlerimi düzenleyemeyen, imza yetkilendirmesini beceremeyen bir odanın sırtını sıvazlamamı kimse beklemesin. Her neyse uzun lafın kısası odanın bir silkelenip kendisine gelmesi gerekiyor.
Saygılarımla…
 
Çiğdem Hanım dediklerinizde haklısınız, çok güzel noktalara değindiniz, özellikle yönetim seçimleri için verdiğiniz fikir çok güzel, online sistem üzerinden oylama yapılabilir, böylece her üyenin yönetimde söz hakkı olmuş olur... Günümüzde internet ile herkesin katılımcı olması sağlanabilir... ve tekrar ediyorum diğer mühendislik odaları bunu nasıl başardı düşünmek tartışmak lazım...

Odanın sırtını sıvazlamayın, kimse sıvazlamasın ama eksiklikleri görüyorsak bunun için alternatif çözüm yolları üretmeliyiz ki siz bunu yazınızda güzelce yapmışsınız, teşekkürler...
 
Sistemsel problemler var odamızda bu konuları kendilerine de ilettim. Toplantı oluyor ama saati öyle ayarlanıyor ki işten çıkan biri yetişemez haliyle kimse gitmiyor. Gitsenizde han görevlisi dışarı atıyor sizi bitirin toplantıyı diye..
 
Üst