• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisliği okumak mantıklı mıdır?

Y

yunus28

Çok kararsız kaldığım bir durum. Bu mesleği yapan veya yapacak olan yeni mezun arkadaşlardan yardım bekliyorum. Çevre mühendisliğini bitirdikten sonra iş bulma durumu ve bulunan işlerde verilen ücretler geçim sağlamaya yetiyor mu? Yani yeterli seviyede mi? Bu mesleğe hepimiz gönül verdik ama maaş konusu da hayat kalitesi açısından önemli bir konu.
 
Ücret sıkıntısı mesleğimizin değil Türkiye'nin sıkıntısı. Ayrıca kazanılacak para üzerinden üniversitede bölüm seçmek te bence yapılan ilk yanlış olsa gerek. Yaptığınız işi severseniz başarı beraberinde gelir, ücret konusunda kimseye muhtaç olmayacak kadar olsa kafi diye düşünüyorum.
Bence kimse okuduğuna pişman olmaz Çevre Mühendisliğini. Tavisye ederim.
 
Merhaba,

Maalesef ülkemizde yaşadığımız en kötü ikilem bu. Mezun olduktan sonra iş bulabilir miyiz ve ne kadar ücret alıyoruz? Tabi ki bunu sorguluyor olmak senin suçun değil ama senin nezdinde bu konuya cevap vermek istiyorum. Eğer biz ilgi alanlarımıza göre istediğimiz mesleği seçip hayatımız boyunca çalışıyor olmak gibi değil de zevk aldığımız işi yapıyor olabiliriz. İşinizi sever en iyisi olursanız zaten gerisi kendiliğinden gelecektir. Önceliğimiz kesinlikle kendimizdir. Kendimizi dinleyip hayatımızdan zevk alabileceğimiz işi seçmeliyiz.
 
Bence, yunus28 haklı, siz değil. Ama Türkiye'de meslek-iş imkanı hiç bir dalda yapılmadığından cevap bulması zor.

Haklı....., yıllarca iş arayan bir Çevre Mühendisi sınıfında kalabilir. "Sevdiği, tercih ettiği, edebileceği" başka bir meslek de olabilir. iyi hazırlanmış, meslek-iş imkanı raporları olsaydı, buna bakıp, istediği birini seçebilecekti.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

iş arz-talebi, lise öğrencisinin Üniv. bölüm tercih miktarıyla dengelenmemeli. yök, odalar, vs, vs kurumların ciddi çalışması olmalı....

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Biz de, tümümüz, bunun için baskı yapmalıyız.
 
Yeni mezun bir çevre mühendisi olarak bende fikirlerimi belirtmek isterim. Öncelikle çok severek okudum ve şuan mecburiyetten bambaşka bir branşta çalışıyor olsam da kendi mesleğimi yapmak konusunda kararlıyım. Bu konu ile ilgili forumda benimde tecrübeli arkadaşlardan fikir aldığım bir soru cevap bölümü var bakabilirsiniz. İşini sevmek, mesleğini sevmek kesinlikle buna katılıyorum yoksa çekilmez çile olurdu. Mezun olunca genel olarak çekilen sıkıntı tecrübesiz olduğunuz için iş bulma problemi. Mühendise verilmesi gereken ücretler ne yazık ki verilmiyor. Ben ilk yıllarda sadece tecrübe kazanıp kendimi geliştirmek istediğim için ücrete bakmadan çalışmak kanaatindeyim. Eğitimlere ,kurslara çalıştığım halde hepsine yetişmeye çalışıyorum. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz (dil,sertifikalar,belgeler, sektörde neler oluyor, ne iş yapıyoruz vs.) o kadar iyi ücretler alabilirsiniz. İyi ücretten kastım Türkiye'deki durumlar ile uç noktalar değil tabi ki. Çevre mühendisliğini mesleğini seven biri olarak tavsiye ederim mezun olunca bıkmadan sürekli çabalamak gerekiyor bu da her meslekte olan bir gerçek. İşin özü seversen her şeye katlanırsın :) İyi araştırmalısın çalışma alanlarını vs. Ben bu forumda yazılanları sürekli okuyorum ciddi anlamda faydalı oluyor. Umarım kendimi iyi ifade etmişimdir. Zor bir süreç Allah kolaylık versin :)
 
Doğru diyorsunuz insan önce seveceği işi yapmalı para konusu önemli ama öncelik para olmamalı. Bu sebepten okulu bitirmeye karar verdim.
 
Hayret ettim. Eskiden bu tarz sorulara "kaç kurtar kendini" "ben ettim sen etme" "bölüm değiştirmediğin her gün için pişman olacaksın" "allahını seven üstüme toprak atsın" gibi cevaplar verilirdi. İnsanlarımızda beklenti maalesef çok yüksek. Herkes başarılı olacak çok paralar kazanacak diye bir şey yok. İşini sevmede burda devreye giriyor. Önüne çıkan engellerde vazgeçmemeni ve tekrar tekrar mücadele etmeni mesleğini sevmen, yaptığın işlerle gurur duyman sağlıyor.
 
Derslere katılımın üst düzey olsun. Yabancı dil muhakkak edin. Mezun olduktan sonra hangi alanda çalışmak istiyorsan o alana yoğunlaş ama diğer alanları da tamamen gözden kaçırma. Her dersle ilgili her alanla ilgili bilgilerin muhakkak olsun. Projelerde ve bitirme projelerini sallamasyon yapma. Hocalarla aranı iyi tut (sevmesen bile saygılı ol).
Neyse doktor çağırıyor kolay gelsin...
(Hunimi arıyordum ne ara buraya geldim). :D
 
Bende yeni mezunum proje çizimi alanında gelişmek için kendim program öğrenmeye başladım hedefim var çünkü. Mesleğimde kazanacağım paraya odaklanirsam zaten işsiz kalırım. Ailelerin de sizden bir beklentisi oluyor tabi bunu da düşünenler var benim gibi ?
 
@yunus28

Ne yapmak istediğinize bağlı bir durum.

Okula başladığınızda sizi 5 seçenek bekler
-Çift Anadal yapıp ikinci bir bölümü okuyup oradan devam etmek. (Okulunuza göre İnşaat, Kimya Mühendislikleri gibi)
-Ortalama kasmak
-Bölüm bitmeden kendini geliştirmek için bir şeyler yapmak(Dil, Ehliyet, Açıktan İSG almak, çizim veya CBS öğrenmek gibi)
-Oluruna bırakmak
-Kamu için kendini hazırlamak.

Oluruna bırakanların sayısı bizim meslekte epey fazladır. Aman bitsin de diye gider. Torpili yoksa işsiz kalma ya da başka bir meslekte bulunma ihtimali vardır.
Çift Anadal yapmak biraz zor bir iştir. Yapmak size garanti bir iş sağlamaz, fakat elinizdeki diploma kapı açabilir.
Ortalama kasmak, akademisyenlik, yüksek lisans ve TÜBİTAK için size fayda sağlar. TÜBİTAK bizden nadiren Mühendis alır. Akademisyen olmanın da ülkemizdeki şartları bellidir.
Kendinizi geliştirmek te yerine göre yetmeyebilir. Size iyi veya kötü, ama bir yerde işe başlamanızı sağlar. Sonrası size bağlıdır.
Kamuya girebilmek Otomatik Geçiş Sistemi gibidir, eğer ki, istenenleri yapabilirseniz(KPSS olabilir, olmayabilir)

Okulu bitirdikten sonra şehrinize göre değişmekle birlikte yeni mezunlar çoğunlukla Çevre Danışmanlık veya TAT larda çalışırlar(Toplama Ayırma Tesisleri) Çevre Danışmanlıklara girebilmeniz için Bakanlıktan Çevre Görevlisi belgesi almanız gerekir. Bazı tesislerde Çevre Görevlisi'nden muaf olanlar var diye hatırlıyorum. Yanlışım varsa düzeltilir. Çevre Görevlisi olayı zaten mesleğin birincil sorunudur bana göre.

Maaş konusunda konuşmak biraz spekülatif bir şey, ama çoğumuz meslekte, başlangıçta lise mezunu olmayanlardan daha düşük maaşlarla çalışıyoruz. Ben gerçi kendi mesleğimi hiç yapmadım, çünki Kamu dışında Mühendisliği yapmayı ben kendimce doğru görmüyorum. Amelelik yapar yine de Çevre Görevlisi belgesini almam. (7 ay şehrimde kargoculuk yaptım, halen de bana teklifler geliyor, kabul etmiyorum)

Kendini geliştirirsen maaş gelir mi? Büyük şirketlerde çalışmak istiyorsan, büyük ölçüde sana Çevre Görevlisi'nin yanında; İş Sağlığı C Sınıfı Uzmanlık, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, Kalite İç Denetçi Belgesi(ISO 9001,14001 gibi), yakında gelecek, Malzeme Güvenlik Bilgi Formu düzenleme hakkının devredileceği bir danışmanlık, CBS, AutoCad falan bilmek gibi şeyler lazım.

Kamuda olursan, 4000 TL civarı bir maaş, itibar, pasaport, yurtdışına çıkma kolaylığı gibi şeyler mevcut.
 
Arkadaşlar bir toparlamak gerekirse;
temelde herkes para için çalışıyor ve bu şekilde öncelikle madden tatmin oluyor. Madden tatmin olmadan motivasyon çok zor sağlanıyor. Eğer konu para kazanmaksa seçtiğin mesleğin farkı olmayacaktır ki sen zaten şu an Çevre Mühendisliği okuyorsun diye tahmin ediyorum.
Etrafımdan bildiğim kadarıyla Elektrik-Elektronik ve Yazılım-Otomasyon işleri ile uğraşanlar-işe ilk başlama tarihlerini aynı kabul edersem-biraz daha fazla kazanıyorlar diyebilirim. Bu benim görüşüm. Geçenlerde site kurucusu Fatih Bey'in yapmış olduğu 'Aylık net maaşınız ne kadar?' anketini yukarıda saydığım meslek gruplarında yapsalar, eminim baremlerde farklılıklar olacaktır.

Mezun olduktan sonra iş bulmada herkes sıkıntı yaşıyor. Eğer bazı şirketler 'ben sadece buralardan mezun alıyorum.' derse senin şansın azalıyor. Tecrübe istiyorsa şansın azalıyor. Yukarıda, Siniori'nin Çevre Mühendisliği dışında saymış olduğu meslek ya da işler bizde olmazsa olmazlar. Biz bunları almaya uğraşırken bir Elektronik Mühendisi, İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikası ile uğraşmıyor. Onların aldığı sertifika ya da eğitim 'iç eğitim' yani mesleki eğitim oluyor. Biz o yüzden konu olarak onlardan daha fazla şeyle uğraşıyoruz aslında.

Benim sana ilk tavsiyem mezun olduktan hemen sonra yurt dışında dil eğitimi al demek olur. Eğer mesajında bahsettiğin, hayat kalitesine önem veriyorsan Toplama Ayırma Tesisi'nde başlama; hayat kaliteni düşürür. Maaşlar çok düşük ve ticarethane gibi çalışıyorlar. Tabi geri dönüşüme katkıları yadsınamaz.

Çevre Mühendisliği'nin çalışma alanı çok geniştir. Ama, Çevre Danışmanlığı ve TAT'larda bir yığılma söz konusu. Çevre Mühendisi, Maden Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Jeofizik Mühendisi artık İş Sağlığı ve Güvenliği'ne yönelmiş durumda. Burada genelden bahsediyorum. Tabii ki başka işler yapan da var.
 
Yazılanların genelinde bir temenni mevcut.
Öncelikle çalışmadaki asıl amaç para kazanmak ve tecrübe sağlamaktır.
Para hangi işi yaparsanız yapın para bir motivasyon kaynağıdır. Yaptığınız işin karşılığını almadığınızda sevdiğiniz mesleğinizden uzaklaşma olasılığınız artacaktır ve çalışma şevkinize olumsuz bir durum katacaktır.
Sizin için önemli olan ve gerçekten hayallerinize yön veren bu ve diğer meslekler artık keyifsiz bir hal alacaktır.
Kısa vadede işinizin hobiniz olması çok güzel bir düşünce gelebilir lakin; hem kendi mesleğimde hemde gerçekten keyif aldığım iş grubunda çalışmış biri olarak bunun yanlış yorumladığını düşünüyorum.
(Kendi Mesleğim Çevre Mühendisi Sevdiğim iş grubu yada hobim Bilgi Teknolojileri)

Tavsiye olarak
Hangi işi yaparsanız yapın yaptığınız işte başarılı olmaya çalışın.
Sevdiğiniz işte çalışma isteğinizi de anlıyorum.
Gelecek neyi gösterir bilinmez, sonrası artık sizin kişiliğinize ve azminize kalmış bir süreçtir.
 
Senin ücretten beklentin ne en önemlisi bu. Ayrıca mezun olduğun okulun ve CV' ne eklediğin belgeler senin alacağın ücrete ve çalışacağın yere etki edecektir. Evet ücret önemli ama kişinin ne kadar dolu olduğu da önemli.
 
Üst