• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisliğinde Jeotermal.

Emre Kalender

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Temmuz 2015
Şehir
İstanbul
Firma
.
Merhabalar, Çevre mühendisi 4. sınıf öğrencisiyim. Artık okul bitiyor ve bir alan üzerine yoğunlaşmam gerekiyor. Jeotermal ve sondaj üzerine yoğunlaşmak istedim lakin çevre mühendisleri jeotermal- sondajlarda görev almakta mıdır? Alıyorsa ne gibi işleri yapmaktadır? Veya bu tarz sondaj işlerinde çevre mühendisleri ne tür rol oynamaktadır? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.
 
Jeotermal firmalarda mutlaka çevre mühendisi ya da danışman olur. Jes firmaları yatırım maliyeti yüksek olduğu için genelde dış kaynak kredi kullanırlar. Dolayısıyla kredi alınan bankanın denetim ekibiyle(genelde bir çevre danışmanlık firmasıyla anlaşır banka ve firmayı denetler) Çevre ve sosyal yönetim durum raporunun hazırlanmasında(6 aylık periyotlarla) çalışırsın. Proje başlangıç aşamasında ÇED raporu ya da PTD dosyasının hazırlanmasında, sondaj sonrası oluşan sondaj çamuru ve jeotermal akışkanın bertarafı işlemlerinde, kuyuların su,çamur ve H2S analizlerinin yapımında, tesisin atık yönetiminde, Seveso II çalışmalarında(pentanla çalışır tesisler bu nedenle BEKRA kapsamında bildirimini ve miktara göre alt seviye veya üst seviye belirlenmesinden gerekli BKÖP,Kantitatif risk değerlendirmesi,güvenlik raporu vs) hazırlanmasında, çed raporu alırken hidrojeoloji, hidroloji ve taşkın raporları, akustik ölçümü, toprak analizlerinin yapılmasında görev alacaksın. Aklıma gelenler şimdilik bu kadar
 
@Spoge25

Cevabınız için öncelikle teşekkür ederim. Çevre mühendisliğinde açıkçası herkes çevre görevlisi belgesi aldığında yaptığımız birçok işi yapabiliyor diye biliyorum. Bunun yanında yukarida saydığınız işlemleri yapan görevli sadece çevre mühendisi mi olmalı yoksa jeoloji maden muh. vb mesleklerde bu işleri yapabiliyor mu?

Söyle de bir ekleme yapmak isterim diğer mühendisliklerinde saydığınız işleri yapma durumları var ise bu oran nasıl oluyor. Örneğin jeoloji mühendisliğiyle ortak bir durum ise bu pastadan payı en çok hangi mühendislik alıyor. Hangisi daha çok tercih ediliyor?
 
Bu bahsettiğim işleri Çevre mühendisi takip eder. Oran olarak söyliyim yaklaşık %75 Çevre Mühendisi- %25 İSG uzmanı. Ancak tabi firmanın kurumsal yapısıyla da alakalı bir durum. Çevre danışman firmasına biraz daha yüksek bedel ödeyip tüm işleri onlarada yıkabilirler. Ancak benim gördüğüm çoğu JES Projelerinde Çevre mühendisi bulunmaktadır. Genelde İSG ile birlikte işi yürütür. Yani eğer firma bünyesinde çevre mühendisi yoksa bu işleri ya danışmana ya da İSG uzmanına yıkarlar. Son sınıf olarak size tavsiyem stajınızı yurtdışında yapın 1 sene uzatsanızda okulu yurt dışına gidin. Dil bilmezsen kimsenin önünde olamazsın. JES firmalarının çoğu da dil bilen kişi alır.
 
JES'le Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 'de yer almadıkları için emisyon, atıksu ve gürültü konulu çevre izinlerinden muaftır. Danışmanlık hizmeti alması zorunlu değil ancak gerek büyük yatırım projeleri olmasından gerekse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince sürekli denetlenmesinden dolayı firmaların Çevre Danışmanı vardır. Benim yukarda bahsettiğim Çevre Danışmanlığı ise Kredi veren Bankaların Çevre ve Sosyal Performanslarının İzlenmesi ve Projenin IFC Performans Standartlarına uygun çalıştığının denetlenmesi için bir Çevre Danışmanı ile çalışmasıdır.
 
Üst