• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisliğinde Karşılaşılan Sorunlar

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiştir.

Fatih Koçak

Etkinlik Grup Lideri
Yönetim Grubu
Etkinlik Grubu
Katılım
5 Ocak 2016
Şehir
Kocaeli
Firma
Fernas İnşaat A.Ş.
Herkese Merhabalar ,

Bildiğiniz üzre geçtiğimiz günlerde CMNet olarak yöneticilerimizden Melih Türkay Coşar, Mahmut Akif Yılmaz ve Ecem Demirel Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ve ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet Talha Türkoğlu ile görüşmeler gerçekleştirmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleri ile yapılan görüşmelerde ise Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuatta iyileştirme yapılarak çevre mühendislerinin özellikle altyapı mühendisliği alanındaki içme suyu, yağmur suyu, atıksu, arıtma tesisi konularındaki hak mahrumiyetinin sonlandırılması gerekliliği izah edildi. Çevre Kanunu'nda yer alan çevre görevlisi ifadesinden dolayı alt mevzuatta devam eden uygulamalara değinildi. Diğer meslek mensuplarına ve çevre mühendisi olmayan Bakanlık çalışanlarına da hâlâ çevre görevlisi olabilmeyi imkan sağlamakta olduğu belirtildi. Asbestli atıklarla ilgili belediyelerdeki uygulamalaların farklı olduğu özelikle yıkım ruhsatının standartlaştırılması gerektiği ifade edildi.
Kendilerine mesleğimizin içinde bulunduğu sıkıntılı ve sorunlu durumların dile getirildiği bir rapor ileterek görüşmeleri tamamladık.

Bu görüşmelerin ve çalışmaların ilerleyen süreçlerde de devam edeceğini bildirmek istiyoruz :)

Bu kapsamda Mesleğimizin daha iyi yerlere gelebilmesi ve daha iyi koşullarda sürdürülebilmesi adına siz değerli üyelerimizden bu başlık altında daha da hazırlıklı olabilmemiz ve tüm sıkıntıları dile getirebilmemiz için karşılaştığınız veya deneyimlediğiniz sorunları ve çözümlerini paylaşmanızı rica ediyoruz.

Not: Sorun - Çözüm şeklinde paylaşımlar yapılması kolaylaştırıcı ve daha iyi olacaktır.
Not 2 : Hazırladığınız veya hali hazırda elinizde bulunan dosya paylaşımlarını da ekleyebilirsiniz.

Saygılar...
 
Son düzenleme:
1.Sorun : Çevre Mühendislerinin özel sektörde daha aktif olmaması ve istihdam programlarının düşük kalması , bu nedenle Çevre Mühendislerinin aslında gelişen dünyada özellikle çevre etkileri düşünülünce en aktif olması gereken bir mühendislik dalı olması gerekirken ,şuan maalesef istihdam konusunda düşüşler yaşanmaktadır.Buna Çözüm olarak ?
Çözüm :
-Çevre mühendisliği bölümlerinde özellikle derslerde , çevre üzerine sürdürülebilir enerji ,geri dönüşüm ,atıksu ve uygulamalı teknik geziler yapılmalıdır.
-Çevre Mühendisleri Meslek odalarının hem üniversite hem de kurum ,özel sektör ile entegre olması beraber çalışmalar yapılması gerekir.
-Çevre Mühendisleri için daha fazla meslek tecrübesi yaşatacak uygulamalı eğitimler , meslek ile ilgili seminerler ve toplantıların yapılması
-Çevre danışmanlık firmalarında Çevre Mühendislerinin adına kayıtlı tesis puanlamasının düşürülmesi ,istihdamın arttırılması
-Çevre Görevlisi tanımının tamamen kaldırılması sadece "Çevre Mühendisi" tanımının getirilmesi bu tanıma uygun yönetmeliklerde Çevre Mühendisinin Görev,Yetki ,Sorumluluklarının güvence altına alınıp değerlendirilmesi
-İhale birimlerinde , projelerde ve ilgili Çevre Sektörü işlerinde Çevre Mühendisi şartının aranması ,(Atıksu ,altyapı ve diğer çevresel işler için )
-Atık oluşturan ve aylık belli bir atık tonajı üstünde kalan kuruluşlarda 1 adet Çevre Mühendisi istihdamı yapılmalıdır
-Endüstriyel Atıksu Arıtma tesisi olan her fabrika için günlük ( 500 m3/gün debinin üstündeyse ) süresine bakılmaksızın Çevre Mühendisi İstihdam etmesi
-Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili bakanlıkların Yılda en az mezuniyet sayılarına göre bir formül geliştirip kamuya çevre mühendisi alımı yapmalıdır.
 
imza kısmını göremedim. Gösterde soylediklerinin altina imza atalim kardeş
 
tespitler harika ötesi ama debi konusu bir tık fazla geldi bence 100m3/gün üzeri arıtma tesisleri deşarj yerine göre değişmekte olup profesyonel işletmeye muhtaç
 
Olabilir ama onu şöyle düşündüm debi miktarı ve işletme büyüklüğü sürekli istihdam nedeni olabilir. Tabi spesifik üretim yapıp atıksu miktarı düşük olan işletmelerde Çevre Mühendisi istihdamı yapmalıdır. Örneğin , asitli bir atıksu oluşturup bunun kontrol altında tutulması gibi.
 
Bir önceki dosyada iletmiştim, çözülene kadar iletmeye devam etmenin doğru olduğunu düşünüyorum.

Sorun: Danışmanlık sektöründeki ödeme alamama ve fiyat tarifesinin bulunmaması sıkıntısı

Çözüm önerim: Öncelikle 2020 yılı Birim Fiyat Listesi hazırlanırken, çevre danışmanlık hizmeti için asgari fiyat tarifesi belirlenmesi gerekmektedir. Bu tarifeye rağmen düşük fiyatta çalışmaya devam edecekler için (elden geri ödeme yapacaklar vardır) ödemelerin Bakanlık hesabına yapılması ve Bakanlık tarafından danışmanlık firmalarına iletilmesi uygundur. Bu sayede ödemesi alınmadığı hâlde 1 yıl firmalara danışmanlık yapma durumu da ortadan kalkacaktır.

Çünkü; laboratuvarın aksine danışmanlık hizmet sektörü olduğu için "ödeme alamadım gitmiyorum" mantığını kullanamamaktayız. Firmaya gidilmediğinde cezayı yine danışman & firması yiyor.
 
Aynen şu fiyat polikası işine bir el atmaları lazım. Rekabet ayağına fiyatlar yerlerde. Koysunlar MELBES gibi bir sistem atamasınıda yapsınlar, hem firmalarda bakanlığın atamasını görünce belki biraz daha ciddi yaklaşırlar danışman firmalara ve/veya çevre görevlilerine.
 
MELBES tarzı sistemin gelmesi bir tık zor. Yıllarca uğraşıp didinerek, binbir çaba ile bağlanan firmalar birden bire elinden gitmiş olacak danışmanlık şirketinin. Buna yanaşacaklarını sanmıyorum. Mesela ben Çorlu'dan en fazla nereye danışmanlık alabileceğim? Bir de herkesin hizmeti aynı olmuyor. Diyelim ben atıksu arıtma tesisi konusunda da destek çıkıyorum, yeni gelen danışman bunu yapmazsa ne olacak vs.
 
@Cem Yılmaz MELBES tarzı sistemi getirirlerse zaten mevcut tesislere dokunmamaları lazım.
Mesela benim firmamda var 70 firma ve sistem geldi. Benim şirketimde çalışan mühendislerde boş kontejyan var ise devlet atasın bana. Ha yok benim şirketimde herkes full+full o zaman bana vermesinde başka firmaya versin. Bende daha çok firma alabilmek için şirketimde mühendis alayım ki millet ekmek yesin. Mantığıyla olması lazım.
Yoksa herkese sil baştan dağıtırsa danışmanlık liginde mühendis transferi çok olur :)
Çorlu'dan en fazla komşu illere hizmet verebileceksiniz. Çorlu'daki adamı Maraşa, Maraşıda Çorluya atarsa olmaz.
 
aylık ödeme sistemini kim icat etti bilmiyorum.
yılık saha denetçiliği ödeme şekli, çed kapsam dışı bedeli için ayrı ücret, atık yönetim planı için ayrı ücret neden uygulamıyoruz?
yani bizi ne zorluyor?

ilk ay ücreti kesiliyor, sonraki ayın sonuna doğru belki alınıyor. kafadan 2 ay geriye düşülen bir sistem (sistemsizlik) kim oluşturdu?
neden devam ettiriyoruz?

maden firması yılda 4 ay - 8 ay arası çalışıp pat diye ben durdum, ödeme alamıyorum bahanesiyle alacakları erteleyebiliyor. kızıp çalışmıyorsunuz, diğer danışman firma gitmeden ben yaparım abi diye işi alıyor. kime nasıl şikayet edieceksiniz? zaten hangi maden firması ve sanayi tesisinin işi tam? bir de siz danışmanlık kapsamında açık kapıyorsunuz. sonuç? kot pantolon parasına iş yapan arkadaşları görüyoruz ve duyuyoruz. ben iyiyim diyende yıllık iyi bir telefon parasına iş yapıyor. ayakta kalmaya çalışıyor.

bizim bu sistemi denetleyecek bir yapıya ihtiyacımız var. hakemlik sistemi gibi birşey olmalı. yani dekont olması da yeterli mi eh.
asgari fiyat tarifesi yeterli mi evet bir yere kadar. ama bu asgari kelimesi teknik olarak minimum demek. danışmanım diyen kişi bu asgari fiyatı anlamına ters biçimde tavan fiyat görüyorsa buna ne yapabiliriz?
NOT: asgari fiyat sistemi serbest piyasa kurallarına aykırıdır. ama kanun, yönetmelik vb. ile maliyet inceleme sistemi gelir ve zararına iş yapanın cezası belirlenirse, kuralları esnetenlere sert yaptırımlar uygulanırsa oyun değişir, o zaman kaliteden bahsedebiliriz.

benim önerim şudur,
- danışmanlık firmalarının her aldığı iş için maliyet sistemini (yol-yemek vb. dışında personel ücretleri, iş zaman çalışması, ofis çalışması, tesise uygulanacak çalışmalar vb.) detaylı inceleyecek bir kurul oluşturulması ve bu kurulun yetkileri belge iptaline kadar gitmeli.
- çed yapan danışmanlık yapamamalı,
- danışmanlık yapan başka hiçbir şey yapamamalı,
- maaş düzeni odanın tarif ettiği tecrübe yıl sistemine uygun olmalı,
- danışmanlık firmaları isg gibi kendi ili ve çevre illere danışmanlık verebilmeli. (otobüs ve uçak masrafına bakarsanız otobüs firmalarına ya da thy'ye çalıştığımız ortaya çıkacaktır)
- iş alırken mali tablo oluşturulmalı ve kurul onayına sunulmalıdır.
- her kalem iş için; örneğin gfb alımı, çevre izin alımı, ayp onayı, atık çıkış koordinasyonu, bekra beyanı, ambalaj beyanı vb. her iş ayı tarife ile temellendirilmeli ve iş zaman işlemleri çıkartılmalıdır.

danışman dediğiniz kişi, evrakçılıktan çıkartılmalıdır. her evrak için o işin görevli personeli firma tarafından tahsis edilmeli ve herşeyi yaparım sistemi terk edilmelidir. bizler, sadece kendi mesleğimiz ile ilgili detaylı çalışma şekli oluşturmalıyız.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
atama yok. görüyoruz bu günlerce fazlaca sosyal çalışmacı psikolog vs meslek dalları alınıyor ilanlardan gördüklerimiz eğer ekonomi kötüyse bu tarz meslekler nasıl atanıyor eğer ekonomi iyiyse ülkeye ekonomik olarak katkı sağlayan mühendisler neden atanamıyor bunu merak ediyorum açıkçası
 
üstad sonuna kadar haklısın , mantıklı düşünüldüğünde günümüzde en çok ihtiyaç duyulan ve gerekli olan , çevresel olaylar , çevre ile ilgili sistemler , geri dönüşüm , atıksu , çevre ile ilgili danışmanlık , atık yönetimleri ,sürdürülebilir enerji,çevre ekonomisi vs. ülkenin bu konularda hala uyanamaması çok aciz durumdur .
 
Üst