• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisliğinde Kullanılan Bilgi Teknolojileri Nelerdir ?

mehmetunsal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Şubat 2017
Firma
Petlas Lastik A.Ş
Merhabalar,

Bilgisayar Mühendisi olarak Çevre Mühendislerinin kullandığı Bilgi ,Bilişim,Yazılım Teknolojilerini araştırmam gerekiyor.Bana konu başlıkları kısmında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim,içerik kısmını araştırarak oluşturabilirim.

Biraz daha anlaşılır olması için konuyu açayım, direkt olarak kullandığınız bir bilgi teknolojisi pek yok sanırım ancak benim anladığım ( konuya nasıl yaklaşabilirim diye düşünüyorum ) devasa sistemlerin yönetiminde süreci takip ve kontrol için kullanılan programlar ; çok marifetli makinelerin kullanıcı arayüzleri ya da yeni teknolojilerden nasıl yararlanıyorsunuz gibi örnekler aklıma geliyor.

Şimdiden teşekkürler.

İyi çalışmalar.
 
Nerede bu, uygun çevre koşullarını sağlayıp hayatımızı en az kendileri kadar güzelleştiren Çevre Mühendisleri : )
 
Merhaba,
Öncelikle tesislerde izleme sistemlerini kullanıyoruz. su yönetimi anlamında ise modelleme çalışmaları yapıyoruz. Modelleme dediğimizde wasp epanet gibi programlar karşımıza çıkıyor. izleme sistemleri derken genel tabiriyle "SCADA"dan bahsediyorum. Bildiğiniz üzere alanımızda su olsun hava olsun toprak olsun izleme mesleğimiz açısından büyük önem arzediyor. Buna bağlı olarakta sistemlerin kendini insandan bağımsız olarak değişkenlerine bağlı olarak yönetebilmesi amacıyla otomasyon da bir o kadar önemli.
Ayrıca CAD yazılımları NetCAD veya AutoCAD gibi programlarda mesleğimizin bir parçası. Buna bağlı olarak inşaat kısmında çalışan meslektaşlarımız sap 2000 gibi programları da kullanmakta.
Hava veya toprak konusunda hangi programlar kullanılıyor çok hakim değilim genelde su yapıları ve su üzerine çalışıyorum çünkü.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
@mehmetunsal

Siz de internetten bakmışsınızdır, sizin görüş açınız nedir? gördüklerinizi düşündüklerinizi yazın, biz de Yorum yapalım
 
Ceyda Hanım ,

Zaman ayırıp da cevap verdiğiniz için müteşekkirim,
Açıklamanızda ki örnekleri inceledim, araştırmamda yer alacak nitelikteler.Gördüğüm kadarıyla SCADA geniş bir sahaya hitap ediyor,onunda çevre ile ilişkilenmiş faaliyet alanlarındaki örnekleri benim için önem arz edecek.
Bir kaç alandan daha örnek gelirse,araştırma sanırım kafi kararda olacak.
 
İllaki araştırma yaptım, daha doğrusu yapmaya çalıştım çünkü uzak olduğum bir alan haliyle süreç yavaş ilerlemiş oluyor. Beni doğru yönlendirecek örnekler olursa onlara odaklanarak inceleme yapmam daha sağlıklı olacaktır.

Örnek Başlıklar var :

Tehlikeli atıkların bertarafı için kullanılan teknolojiler
Tıbbi atıkların strelizasyonunda kullanılan teknolojiler
Deniz kirliliği ve kontrolünde kullanılan teknolojiler
Enerji Kaynakları takibindeki teknolojiler
Su ve hava kirliliği modellemesi
Yağmur suyu drenajı

SEM (Scanning Electron Microscopy) Kullanımı
FT-IR cihazı kullanımı
Bir çok süreçte kullanılan analiz yazılımları
SC1000 veri aktarma ve depolama ünitesi
Ses dalgası jeneratörü-dönüştürücüsü
Atık su arıtma tesislerinde kullanılan teknolojiler
Toprak kirliliği kontrolünde kullanılan teknolojiler

Bu başlıklardan çevre müh. faaliyet alanlarına dahil olmayan ve bilgi teknolojilerine örnek olmayan başlıkları eleyebilirsiniz,hatta uygun gördüğünüz başlıklara da örnek eklemesi yapabilirseniz çok daha makbule geçer.
 
SKADA en temel teknolojilerimizden birisi diyebiliriz,

Buna ilaveten gürültü, aydınlatma, debi, hava kirliliği, laboratuvar aletleri gibi çeşitli alanlarda ölçümler yapılıyor ve bu ölçümlerin yorumlanması yada haritalanması için çeşitli yazılımlar kullanılıyor.

Ayrıca altyapı üzerine çalışan meslektaşlarımız arazi modelleme yazılımları yada genel olarak tasarım üzerine çlışanlar birçok tasarım yazılımı kullanmaktadır. Bentley firmasının hidrolik yazılımları örnek gösterilebilir.
 
Fatih bey merhaba ,

Teşekkür ederim yorumunuz için gayet iyi oldu yönlendirme olarak ve kafamda bir şeyler daha netleşti.
İyi çalışmalar. :)
 
Üst