• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliğinin 5 yıl sonraki durumu

Yunus Altun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ağustos 2014
Firma
ögrenci
Arkadaşlar hepinize iyi günler. Aranıza yeni katıldım ve kısmetse bu sene üniversiteye başlayacağım. Şimdi size sorum şu: çevre mühendisliğinin 5 yıl sonraki durumu ne olur? Gelecekte bu mesleği nerede görüyorsunuz? Görüşlerinizi bekliyorum. :)
 
Jeoloji yazicaktim vazgectim cevrede kararliyim :) her zaman karsilstigim soz gelecegin meslegi ama bi gelmedi bu gelecek :) bu sitedeki soylenenlerden sonra daha da ic acici oldu benim icin insallah o yonetmelikte 5 yil icinde cikar :D
 
Şu an aslında çogumuzun yapıtığı işi (danışmanlık ya da isg'den bahsediyorum) ABD'de emeklilik mesleği adı altında geçiyor yani böyle bir firmada çalışmak için sağlam tecrübe istiyor.Şu anki yönetmeliklerimiz fazla iyi (çevresel olarak) ama çoğu uygulanamıyor.Malum Türkiye. O yüzden bir yönetmeliğe bakıyor.Aslında 5 yıl sonrasını değil 20 yıl sonrasını sorman lazım çünkü işe başladığının ertesi yılı bırakmıcaksın işi.Bence hala geleceğin mesleği
 
İnsallah iyi olan yonetmeliklerimiz 5 10 15 yilda uygulamaya bi nebze gecer. Belki 7 sene sonra cevre muhendisligine gereken deger verilirde o gelecek cabuk gelir :)
 
@Yunus Altun

Sen hadi oldu çıkardın çevre görevlisi diye birşey, tamam. Hadi, diğer bölümlere de açtın bu lanet belgeyi ve onlara sınavlı eğitimli falan dedin ona da tamam olsun. Ya sen hangi akla hizmet Çevre Mühendisi birine de eğitim şartı getirirsin ki. Yönetmelik diyorsun, zaten Çevre Hukuku adlı derste sen yarım dönem tanıyorsun tüm yönetmelikleri. Güzelce sunum ve diğer performansları yaparak yönetmelikleri az da olsa (Bir yarıyıl boyunca) öğreniyorsun. Ya onu da geçtim zaten işletme stajında danışmanlık firmasında 1 ay boyunca tanıyorsun yakından görüyorsun uygulamalı vs..

Sen zaten Çevre Mühendisi olarak 4 yıl bu yönetmelikleri az da olsa tanıyorsun görüyorsun öğreniyorsun. Özellikle de çevre hukuku + staj. Şimdi bunun üzerine gelipte hangi akla hizmet sen bu adamlara 3 gün eğitim dersin ?

O kadar saçma ki, resmen devletin açtığı okullarda, devletin öğrettikleri eğitimi tanımayıp, gel ben sana 3 günde hepsini göstereceğim diyor. Ben bunun mantığını anlayamıyorum gerçekten. 3 gün ya, 3 gün. Sen 4 yıl + stajla zaten tanıyorsun ne alaka o 3 gün ? Nasıl bir eğitimdir o ?

Zaten 1. sınıftan itibaren her derste sunum yaparken bir şekilde de yönetmeliklere atıf yapılır. Ama malum o 4 sene, o 3 gün kadar verimli değil ki. Nolcak ki 4 sene yani çöpe atılır, bir sorun olmaz bakanlık için.

Off off, kardeşim böyle olduğu sürece o geleceğin mesleğindeki ''gelecek'' gelmeyecek gibi duruyor. Şuraya bak inşallah maşallaha kalmışız artık, daha önümüzü göremiyoruz ya bakanlıktakilerin keyfi ''gelecekte'' bizim mesleğin önü açılacak.

Gelecek gelecek o da gelecek :)
 
@anakinskywalker
kardeşim dediklerine son derece katılıyorum. İlk başta bize çevre görevlisi belgesinin kalkması lazım. Zaten mühendisliğini okumuşuz. Bakanlıktakiler rahat olur tabikide. Zaten fizik veya başka bir bölüm okuyan birinin çevre görevlisi belgesinin alması bile yanlış. Yakında ev hanımlarınada çıkartılırsa şaşmamak lazım. Bu bölümün önü açık ama engel koyuyorlar.Ben bakan çevre bakanı olsam. Çevre ve şehircilik bölümlerini ayırırım. Adamlar çevre mühendisi almıyorlar. Sonra torpille gelenlere kapıyı gösteririm ve işten anlayan bilgili ve sağlam kişilerle çalısırım ve ekip oluştururum.
 
Bakanlar inşaatçı olunca öyle oluyor işte. Hem engel koyarlar hem de çevre mühendisi almazlar. Anlamıyorlar işte. Keşke dediğiniz gibi olsa da biz de rahata ersek prestijimizi kazansak.
 
doğa kendini yenileyemez hale geldiğinde çevre mühendislerinin değeri anlaşılacaktır.. burası türkiye balık gibi sudan çıkmadıkça değer anlaşılmaz..

kendini geliştirebildikten sonra her meslek iyi, geliştiremedikten sonra hepsi kötü.
 
Bakın şimdi kendimce yaptığım bir gözleme dayanarak size çevrenin bu ülkedeki önemini anlatmaya çalışayım.

Aşağıda çevre ve şehircililik bakanlığının personel alımına ilişkin bir ilan var. İlan kentsel dönüşümde çalıştırılacak elemanlar için.++

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN:


KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI KAPSAMINDA ÇALIŞTIRILMAK

ÜZERE SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINACAKTIR


6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca, 2012/3945 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Uygulamalarında Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslar”a göre istihdam edilmek üzere yazılı ve sözlü sınav ile aşağıda belirtilen şartlardatoplam (237) adet sözleşmeli personel alınacaktır.



I- SÖZLEŞMELİ PERSONELİN UNVANLARA GÖRE DAĞILIMI



UNVANI ADEDİ

İnşaat Mühendisi 22 - İnşaatı yapacak mühendise ihtiyaç var o yüzden alınıyor.

Makine Mühendisi 5 - İnşaatta çalışacak makina parkının bakıma ihtiyacı var o yüzden alınıyor.

Elektrik-Elektronik Mühendisi 5 - Yeni binalara kurulacsak olan olan elektrik -elektronik sistemler için alınıyor.

Harita Mühendisi 16 - Binaların uygun yerleşimi için alınıyordur herhalde.

Jeoloji Mühendisi 6-Zemin etüdü vs için alınıyor

Jeofizik Mühendisi 3-Depreme karşı tedbir uygulamaları için alınıyor herhalde.

Şehir ve Bölge Plancısı 62 - Malum şehir planlaması için alınıyor (adam gibi planlasalar bari)

Mimar 60 - Malum mimari projeler için alınıyor.

Avukat 41- Kamulaştırmada açılacak davalar için alınıyor.

Uzman 17- İsg uzmanı vs herhalde malum somadan sonra çok ses gelir oldu.

TOPLAM 237

Şimdi burda neden çevre mühendisi yok? Bunca kentsel dönüşüm yapılacakise bu kadar personel ile hiç çevreye zarar verilmeden mi yapılacak bu işler? hiç atık oluşmayacak mı? harfiyat atıkları yönetmeliği ne için var mesela (sadece bir örnek) gibi gibi..

Çevre mühendisi almıyorlar çünkü yukarıda saydığım her iş dalı işin bitirilip maddi bir kazanç getirmesini sağlayacak unsurları oluşturuyor, oysa ki çevre mühendisi işin içine girerse işi uzatacak problem!! çıkartacak masraf çıkartacak , belki ağaçlar kesilecek vs. Bundan dolayı bence çevre mühendisi almalarına gerek yok.

Eğer devletin olaya bakış açısı bu ise çevre mühendisliği nasıl gelişsin?


Bu benim yorumlamam yanlışım varsa düzeltin.
 
Üst