• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı

Işıl Sakin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mayıs 2011
Haberlerden Alıntı:

"Başbakan Erdoğan yeni kabine yapısını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. "8 Devlet Bakanlığı kalktı, 6 yeni Bakanlık geldi" diyen Başbakan, Bakanlık sayısının 25'e indiğini duyurdu.
----
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığını birleştirdik. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı yaptık."

Hayırlı olsun mu diyelim, ne diyelim? Sizce bu olumlu bir adım mıdır olumsuz mu?

Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.
 


Kısmen olumlu bir adım. Şimdiye kadar herkes birbirinden habersiz iş yapıyordu bu yüzden de ilerleme olmuyordu. Birleştikten sonra koordineli gitmesini bekliyorum açıkçası ama o kalifiyelikte bir bakan bulunacağını sanmıyorum. Bu tarz bakanlıkların çizgisi çizilmeli yasalarla yoksa her kavrama eşit bir yaklaşım sergileneceğini sanmıyorum.
 


merhabalar;

geçmiş zaman olur ki...

önceden sadece çevre bakanlığımız vardı. ozamanlar insanlar bizim tam olarak ne iş yaptığımızı bile bilmiyordu. hatta daha vahimi de okulumuzun 2 yıllık mı yoksa 4 yıllık mı olduğunu soruyorlardı. sonra bir gün bir kalktık sabah olmuş bakanlığımızın adı değişmiş çevre ve orman bakanlığı diye. insanlar okulumuzun 4 yıllık olduğunu geçen zaman içinde öğrendiler ama neyazık ki ne iş yaptığımızı öğrenememişlerdi. çünkü bu sefer de siz ağaç mı dikiyorsunuz diye sormaya başladılar. bugün öğreniyorum ki bakanlığımızın adı yine değişecekmiş artık park bahçe şehir planları yaparız ağaç da dikeriz. bu sefer insanlarımıza sordukları sorulara evet deriz. herkes muradına erer güllük gülistanlık içinde yaşar gideriz. masal da burada biter. gökten üç elma düştü biri bizim kafamıza da diğer ikisini bilmiyorum.

NOT: bizim için hayırlısı ne ise o olsun arkadaşlar. ben bakanlığımızın hızına yetişemiyorum. ve inşallah ben haksız çıkarım da bu sefer bu bakanlık adı altında ülkemiz için gerçekten güzel şeyler yapılır...
saygılarımla...
 


@çiğdem aksoy
çidem hnm bizim kafamıza düşen elma baya büyük olacak sanırım inşallah bir yerimiz kırılmaz çevre orman iken bakanlıkta kimsenin kimseden haberi yok bide şehir girdiğinde bizden bile haberleri olmaz sanırım ama gerçekten hakkımızda hayırlısı :D
 


Çevre illa tek başına bir bakanlık olmalı demiyorum ama, önce Orman, şimdi Bayındırlık ve İskan ile birleştirilmesi, öncesinde de enerji ve tabi kaynaklar ile birleşmesi beklentisinin olması...

Çevre bilimi tüm bu alanlarla bağlantılı bunu kabul ediyorum da, bağlantılı olmadığı bir alan neredeyse yok ki. Böyle birleştire birleştire gidilmesinin yararı konusunda kafam karışık açıkçası.

Çevre ve Orman'ın birleşmesi sırasında yaşanan sorunların benzeri bu birleşmede yaşanmayacak mı?
Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanı hangi alanda bilgili/tecrübeli olmalı bu durumda?
Bir alanda uzmanlığı olan bir bakan, diğer alanlara da aynı derecede ağırlık verebilecek midir, yoksa kendi alanı daha mı baskın gelecektir?

Aslında en önemli soru şu sanırım: Bu birleştirme hangi sorunların çözümü amacıyla, ne planlanarak yapıldı?
 


Açıkçası koordineli çalışacaklarını zannetmiyorum.Farklı departmanların bile çoğu zaman birbirlerinden haberleri olmuyor.işler iyice karışacak..Zaten yetişemiyorlar,genişletilmesi gerekir personel açısından..
 


Sözde politikaya göre birleştirmenin amacı şehirlerin daha düzenli hale gelmesine yönelik diye bir açıklama duydum,daha yaşanılır bir çevre yerine düzenli şehirleri tercih etmek doğrumudur burası tartışılır(yapılaşma doğrultusunda),bölümümüzün politik yönü çok fazla lastik gibi çeksen uzar açıkçası bu propaganda ile bakalım daha neler göreceğiz.
 


Demek ki halen çevre mühendislerinin ne iş yaptığı, çevre sorunlarının nasıl çözülebileceği tam anlaşılamamış hükümet tarafından...

Çevre konuları, evet, ormanlarla ilgilidir, şehircilikle ilgilidir, sanayi ile ilgilidir, enerji ve tabii kaynaklarla ilgilidir, tarımla ilgilidir, sağlıkla bile ilgilidir. Şimdi bu konular hepsiyle ilgili diye, bütün bakanlıkları biraraya mı toplamamız gerekecek ?

İşlerine gelen bakanlıkları birbirine bağlıyorlar. ÇED raporu, çevre denetimleri, yönetmeliklerin işlemesi ve benzeri konularda bizlere kolaylık sağlayacağından değil..

Şehircilik konusu okadar baskın çıkacak ki, Şehircileri rahatsız eden Çevreciler sus pus kalacak.

Ve zaten,

Bu bahsedilen Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığın başına, eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar gelecek..

Ozaman resmi daha net göreceğiz...
 


Arkadaşlar görülüyorki üniversitelere yeni bölümler girecek :D Bakın şimdiden çevre orman ve şehircilik uzmanı diye bir kavram çıktı bile:D Ne diyelim hayırlısı olsun. Sonradan tongaya gelmeyelimde. Bildiğiniz üzere bir kanunla koskoca gıda müh. yok oldu gibi birşey. Şimdi bakanlıklar birleşiyor bakalım neler olacak.

Bu arada spor bakanlığını sanırım hakan şükür için çıkardı:D:D
 


08.06.2011 tarihli 1.Mükerrer Resmi Gazete'de Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girmiş..
 


yeni bir uzmanlık alanı çıkarmışlar.

altıncı bölüm : madde 36 - çevre, orman ve şehircilik uzmanlığı
a - uzman yardımcılığına atanabilmek için gerekli şartlar; en az dört yıllık siyasal bilgiler, hukuk , iktisat ve idarei bilimler, iktisat işletme, mimarlık, mühendislik ve orman fakültelerinden..... mezun olmak,
b - yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak.
 


şehircilik bakanlığınında çevre ve orman bakanlığına ilave olması mı demeliyiz acaba?yoksa çevre ormanın mı şehirciliğe??Şehircilikle birleşme sonucu imar planlarında ev iş yeri okul iş merkezleri ve fabrikaların yapılması esnasında proses sosyo ekonomik yapı.... ya göre atıklar için önlemler inşaa ve proje aşamasında planlanabilir. İşler hukuka kalmadan şehircilik ve çevre birimleri ile kalıcı olarak çözülebilir....(inşallh:))
 


bakalım aynı isim altında ne çeşit kombinasyonlar yaparız diyen hükümetin son furyası. sanki şöyle olsa daha iyi olacaktı tarım, çevre ve orman bakanlığı. çevre ve ormanı kapsayan yönetmeliklerle bayındırlık ve iskan bakanlığının yönetmeliklerinin kesiştiği nokta neredeyse sıfır. belki dsi bayındırlık ve iskan bakanlığına bağlansa olabilirdi.

sonuç olarak bayındırlık ve iskan bakanlığı gibi geniş bir alana hitap eden kurum yanında çevre ve orman terimlerinin ezilmesi olacaktır.
 


ARKADAŞLAR ALDIĞIM DUYUMLARA GÖRE SADECE ÇEVRE ORMAN İLE BAYINDIRLIK BAKANLIĞI DEĞİLDE BİRKAÇ BAKANLIĞINDA BU ÇEVRE,ORMAN VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ADI ALTINDA BİRLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİRMİŞ. TAM OLARAK EMİN DEĞİLİM TABİ BU DUYUMDAN ASPARAGASTA OLABİLİR.

Ama arkadaşlar bu bakanlıkların birleştirilmesiyle şundan emini birileri çok muhteşem bir şekilde rant elde edecek. bir taşla birkaç kuş vurmaya benzeyecek bu. Tabi bu benim fikrim...
 


Bence olumlu olabilecek bir birleşme. Şehirleşme, orman, çevre yada arkadaşların bahsettiği diğer konular (örn:enerji) tamamı ile birbiriyle bağlantılı konular. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı görevleri madde 2'de belirtilen hususlar tamamı ile çevre mühendisleriyle alakalı ve kirlilik önleme, kirlilik profili çıkartma, havza koruma vb. konuları yıllar boyu farklı mühendislik dallarından kişiler yapmaktaydı. Görevler kısmında bulunan bu konular denetlemenin düzgün olması durumunda kesinlikle faydalı olabilir. Kurumlar arası koordinasyonun da sağlanması mümkün olabilir bu şekilde. Tabi herşeyi zaman gösterecek umarım bizler ve öncelikli olarak "Çevre" için hayırlı olur.
 
Üst