• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre ve isg entegre sistem

Ömer Taşdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2012
Arkadaşlar çevre ve isg yönetim sistemini kurmam gerekiyor. Bu konuda tecrübemde yok açıkcası. Bana verilen önerilerde çevre ve isg entegre bir sistem kurmam gerektiği. Lakin bununla ilgili örnek hiç bir prosedür veya el kitabı yok. Bu konuda bana yardımcı olabilecek var mı?
 
ikisini ayrı ayrı kurabilirsiniz. Çalışma konusu olarak kesişecekleri bir yer bulamayacaksınız zaten. Bu nedenle sıkıntı olmaz sizlere. Talimatlar, prosedürler her şey farklı olacak..
 
Fatih Bey, son denetimimizde bundan sonra entegre yönetim sistemi kurmamızı istediler, aslında dediğiniz gibi çalışma prensipleri olarak çok farklı ama birleştirilmesi isteniyor. (kalite+isg+çevre)
 
@omertasdemir
Ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Standardı iyi incelemek gerekiyor. Prosedür talimat oluştur diye bir açıklama varsa oluşturulmalı, yoksa doküman kalabalığına girmeye gerek yok. Formlarla takipleri sağlanmalı. Fatih Bey'in dediği gibi ayrı da yapılabilir ama ben de birleştirmeyi düşünüyorum. Sektör olarak ne üzerine çalışıyorsunuz.

@Fatih Özcan
Eğitim almak şart bence de. Eğitim almadan önce herşey havada kalmıştı, bunalttı beni doküman karmaşası. Geçen hafta 18001 eğitimi aldım. Haftayada 14001e gidicem. Tavsiye ederim. Daha önce diğer kalite sistemlerine aşina iseniz kolay çözersiniz.
 
internetten araştırırsan örnekler ve nasıl kurulduğunu anlayabilirsin.
ISO 9001 ISO 14001 ENTEGRE SİSTEM NASIL KURULUR ?

ISO 9000 ISO 14000 Sistemleri entegre edilirken aşağıda belirtilen yol izlenir.
1-Üst yönetimin ıso 9000 kalite yönetimi ve ıso 14000 çevre yönetimine ilişkin toplam yönelişini ifade edecek Politikaları doküman haline getirilir.(Kalite Politikası ile Çevre Politikası aynı doküman içerisinde de olabilir, ayrı ayrı olarak da hazırlanabilir.)
2-Kuruluşu oluşturulan bu politika ışığında koordine olarak çalışmasına imkân verecek Organizasyon yapısı belirlenir, görev yetki ve sorumluluklar gerek duyuluyorsa doküman haline getirilir. (Bağımsız veya Kalite ile bütünleşik halde Çevre biriminin de oluşturulması sağlanır.)
3-Belirlenen bu organizasyona nitelik bakımından uygun personele kadrolama yapılır. Birimlerin ayrı ayrı oluşturulması öngörülmüşse Kalite birimine Kalite Yönetim Temsilcisi, Çevre Birimine Çevre Yönetim Temsilcisi diye adlandırılan ISO 9001 ISO 14000 Kalite ve Çevre Yönetim Sisteminin kurulumundan ve yönetiminde sorumlu kişiler atanır. Yönetim Sistemlerinin işletilmesiyle ilgili Kalite birimi oluşturulmuşsa hem kalite hem de Çevre Yönetim Sistemini birlikte işletebilecek nitelikte sorumlu kişi/kişiler atanır.
4-Kuruluşun Kalite ve Çevre Politikası, Organizasyon yapısı göz önünde tutularak ihtiyaç duyulan Proses tanımlamaları yapılır ve birbirlerini etkilediği, etkileşimde bulundukları noktalar, operasyonel sıraları belirlenir.
5-Belirlenen proseslerin Girdileri, Çıktıları, Proses Performans Kriterleri, Sorumluları, Prosesin Müşterisi, İzleme ve Ölçme Yöntemleri, Kayıtları vb. belirlenir ,dokümante edilir. Çevre Yönetim Sistemi ve Kalite Yönetim Sistemi; Standartların gereği olarak kendiliğinden tanımlıdır, ayrı Proses olarak tanımlanmalarına gerek yoktur, ancak kuruluş kendi isteğine bağlı olarak Kalite Yönetim Sistemi ve Çevre Yönetim Sistemi Prosesleri olarak ayrı bir proses de belirleyebilir.
6-ıso 9001 14001 standardında zorunlu olarak istediği Prosedürler; hem ıso 14000 Çevre Yönetim Sisteminin Şartlarını hem de ıso 9000 Kalite Yönetim Sisteminin şartlarını bütünleşik bir yapıda sağlayacak şekilde hazırlanır ve dokümante edilir. Kuruluş bu prosedürleri ayrı ayrı hazırlama yolunu da seçebilir.
7-ISO 9000 14001 Kalite El Kitabı ve Çevre el kitabı hazırlanır. (Kuruluş bu iki standardın şartlarını da sağlayacak şekilde tek bir el kitabı hazırlayabilir. )
8-Kalite planları ve Çevre Planları ihtiyaca göre hazırlanır.
9-ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin gereği olarak daha önceden belirlenmiş prosedürler gereği kuruluş önemli çevre boyutlarını belirler, bunlara ilişkin risk değerlendirmelerini yapar, Çevre programlarını hazırlar.
10-Belirlenen prosesler için belirlenen Performans kriterleri dahilinde Kalite ve Çevre Hedefleri belirlenir ve dokümante edilir.
11-ISO 14001 9001 Çevre ve Kalite Yönetim Sisteminin planlanan düzenlemelere uygun olarak işletildiğinin teyidi ve zorunlu standart gereği olduğu için Belirlenen iç denetim prosedürü paralelinde iç denetimler gerçekleştirilir. Uygunsuzluklara ilişkin Düzeltici Faaliyetler belirlenir. Gerekli görülüyorsa takip denetimleri yapılır.
12-ISO 14001 ISO 9001Çevre ve Kalite yönetim Sisteminin performansına ilişkin Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri sorumlusu/sorumluları tarafından Performans raporları hazırlanır, üst yönetime sunulur.
13-Yönetim Gözden Geçirme toplantısı düzenlenir ve bu iki standartta belirtilen konular görüşülür. Toplantı kararları izlenir.
14-Belirlenen prosedürler ve yöntemler paralelinde Sistemler işletilir.

tüm standartları kapsayan ortak bir el kitabının oluşturulması gerekir. çevre ve isg birbirine benzer ama kalite biraz daha uğraştırabilir sizi.
 
Hepsi de birbirine yakın şeyler anlatır diye düşünüyorum, kıyas yapabileceğim farklı kurumlardan eğitim almadım. TSE, Artıbel, Alberk, Tüv bu işi iyi yapan belgelendirme kuruluşları diye biliyorum, eğitimleri de birbirine yakındır. Çünkü firmalarda dönüşümlü hemen hemen aynı eğitmenler görev alıyor.
 
@Funda Saltık
Entegre yapmak kolay olacak gibi çünkü bütün maddeleri aynı, ikiside uygulamaya dayalı standart dolayısıyla tek bir el kitabı ve ortak prosedürlerden gitmek kolay olacaktır. Spesifik prosedürler olabilir atık yönetimi gibi mesela. Sektörümüz alüminyum enjeksiyon döküm ama türkiyede ilke geçebilecek bir döküm fabrikası kurduk diyebilirim. Leed belgesi alacağız inşallah;) sizin sektör ne?
 
@omertasdemir
Leed Belgesi tam olarak nedir?
LEED sertifikalı binalarda satış bedelleri %64,kira bedelleri %36 daha fazlaymış. yeşil bina maliyeti yeşil olmayan bir binadan %2-%7 oranlarında fazla imiş. bu konularda bilginiz var mı açıklayabilir misiniz, bu belgenin bize getirisi ya da götürüsü ne olur?
 
Leed belgesi çevreci bir binaya sahipsen alabileceğin belgedir. Bu çevreciliği bir kaç yolla sağlayabilrisin mesela doğal kaynaklarda israf yapmayarak. Biz ergitme tüm fabrikanın ısınması sağlayacak bir sistem kurduk ( hiç bir yakıt kullanmadan)
 
Bina inşaatından başladı ztn ki tabikide sadece ısınmadan değil. Tesisimiz en çevreci dökümhane olarak yapılıyor ki tam olarak faaliyete geçtiğimizde inşallah bu göz önüne çıkacak.
 
Üst