• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Yönetim Birimi Kurmak

Kürşad Yüksel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Nisan 2010
İyi günler;

Şimdi soracağım soru bir uzman sorusu ve bilgisi olmayan rica ediyorum cevaplamasın, daha çok insanların kafasını karıştırmasın. Haftalardır bakanlığa ulaşmaya çalışıyorum fakat ulaşamadım, mail attım cevap alamadım.

Durum şöyle;
Bulunduğum holding 6 adet firmaya sahip, bu firmaların altısının da vergi numaraları farklı fakat holding adına tek bir vergi numarası da mevcut. Bildiğiniz üzere yönetmelikte belirtildiği üzere bir Çevre Yönetim Biriminin birden fazla tesis veya firmaya danışmanlık yapabilmesi için aynı vergi numaralarına sahip olmaları gerekiyor; buna dayanarak holdingin vergi numarası olan tek vergi numarasını referans göstererek, 2 çevre görevlisinden oluşan çevre yönetim birimi kurarak 6 firmanın da sorumluluğunu alabilir miyiz?

Şimdi geleyim ayrıntı sorulara;
1)Eğer bu şekilde çevre yönetim birimi kurabiliyorsak çevre görevlilerinin sigortaları holding adına mı yatıyor yoksa 6 firmaya dağıtılıp parça parça mı yatırılıyor?
2)bu bahsettiğim 6 firmanın 2 tanesinin birer adet şubeleri mevcut ve bu şubeler şehir dışında aynı lokasyonda, çevre yönetim birimi şehir dışına da bakabiliyor mu?
3)Bu 6 firmanın 3 tanesi aynı adreste, aynı fabrika içerisinde. Aynı adres olmasından ötürü aynı çevre görevlisi bu 3 firmaya bakabilir mi?
4)Çevre Yönetim Birimi nasıl kurulur? Bakanlıktan onay nasıl alınır?

Durumun karışık olduğunun ben de farkındayım fakat bu sorular yanıtlanabilirse Çevre Yönetim Birimi konusunda akıllarda soru işareti kalacağını düşünmüyorum.

İlgilenenlere teşekkürler.
 
mantıklı olarak düşünürsek bu çevre mühendisleri holding adına calısacak ve sigortaları holdng adına yatar
çevre yönetim birimi şehir dışına da bakıyor. önemli olan tesislerin tek vergi numarası altında olması
adres farketmez sonucta holding bunyesinde firmalar mevcut
cevre yönetim birimi zinlisans sayfasındankuruluyor. ykullanıcı adı alarak cevre yönetim brimine cvere görevlileri kendilerin kaydedecek
 
Tesis olursa dediğiniz doğru fakat sorun tesis olmadığından çıkıyor zaten.
Örnek vermek gerekirse;
A HOLDİNG AŞ. ---------> VERGİ NO :1
B AŞ.---------------------> VERGİ NO:2
C AŞ.---------------------> VERGİ NO:3
D AŞ.---------------------> VERGİ NO:4
E AŞ.---------------------> VERGİ NO:5
F AŞ.---------------------> VERGİ NO:6 AYNI ZAMANDA ŞEHİR DIŞINDA TESİSİ VAR VERGİ NO : 6
G AŞ.---------------------> VERGİ NO:7 AYNI ZAMANDA ŞEHİR DIŞINDA TESİSİ VAR VERGİ NO : 7

Bu durumda benim sormak istediğim şu:
A HOLDING AŞ.(vergi no:1) e kayıtlı 2 çevre görevlisi ile çevre yönetim birimine bağlı olarak, B,C,D,E,F,G AŞ. ' lere bakabilir miyiz?
F ve G'nin vergi numaralarının aynı olmasına dayanarak, şehir dışındaki tesislere de bakabileceği bilgisi için teşekkürler.
 
eğer bahsettiğiniz tek vergi numarasını tesis kayıt ederken bütün lokasyonlar için girdiğinizde kabul ediyorsa olur yani o vergi numarası bütün lokasyonlarınızı kapsıyor demektir. şayet etmiyorsa bir çevre birimi daha kurulması gerek demektir. ben konuda bakanlıkla görüştüm.
eğer vergi numarasını kabul ederse Türkiye'nin neresinde ne kadar lokasyonunuz olursa olsun tek çevre birimi ile yönetebilirsiniz. sigortanızda tek olması gereken vergi numarasından yatırılmalı. çevre birimi ise çevre görevlisi kaydı yaptırdığınız yerden çevre birimini seçerek yapacaksınız. bakanlık internet üzerinden başvurunuzu inceleyip onaylayacak.
 
Ben Holding in vergi numarası kullanılarak çevre yönetim birimi kurulabileceğini sanmıyorum. Eğer şirketlerin kendilerine ait vergi numarası var ise onlar şirket bazında Çevre Denetim Yönetimine bağlı olacaktır. Büyük ihtimalle holdingin de çevre görevlisine ihtiyacı olmayacaktır. Bence konu hakkında bakanlıktan yazılı olarak bir görüş alın. Kesin çözüm olur.

Not: Benim çalıştığım şirket de bir holding e bağlı ve bizde her şirket (vergi numaraları farklı old. için) kendisi çevre görevlisi bulunduruyor/yönetim birimi kuruyor/danışmanlık alıyor.
 
İzin lisans sayfasından tesis kaydı yaptık, çevre görevlisi kaydını da tamamladık. Ancak "çevre denetim birimi" için ne yapmamız gerekiyor? Yine sistem üzerinden mi bu birim kurulacak? Birimde çevre görevlisi dışında kimler olmalı?
 
tek vergi levhası adı altında

tüm tesisler elektronik ortamda çıkıyor problem olmuyor. tesisler ayrı ayrı gözükse de bir bütün gibi düşünülebiliyor.

ayrıca aynı vergi dairesi adı altında farklı tesisler karmaşa yaratıyorsa yada holding çatısı altında ise alternatif olarak

+1 çevre görevlisi daha ekleyin çevre yönetim birimi yerine firma adına çevre danışmanlık firması kurun daha sağlıklı olacaktır.
 
Peki bir işletmede tek çevre görevlisi yeterli ise,bakanlığın sayfasından tesis tarafından atanmasıyla işlem tamamlanıyor mu?Müdürlük bununla ilgili bir evrak istiyor mu?Mesela bir çevre görevlisi istihdam ediyorsunuz,neye göre nasıl sorularına istinaden bir yazı gerekiyor mu?Yoksa internet üzerinden yaptığımız işlem yeterli oluyor mu?
 
internet üzerinden yapılan işlemler yeterli oluyor. Çünkü sistemden kendinizi o tesise atadığınızda sizden iş bildirgesinide istemekte. Böylece o firmada çalıştığınızı resmi belge ile ıspatlamış oluyorsunuz.
 
herkese mrb arkadaslar

Öncelikle bir konuda yardımlarınıza ihtiyacım var . Eğer bir tesisin aynı isimli fakat farklı ilde bir tane daha tesisi varsa ise her iki tesiste ayrı ayrı çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu yada çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu varmı ? Vergi numarası aynı ise aynı durum söz konusumudur.

şimdiden tesekkürler.

herkese kolay gelsin
 
eğer tesis ek-1 de ise toplamda 2 çevre görevlisi yeterlidir. ayrı ayrı bulundurmasına gerek yoktur, yani A ilindeki işletmede 2, B ilindeki işletmede 0 olması problem dğildir, vergi numaraları aynı ise..ek-2 iseniz toplamda 1 kişi yeterli olur lokasyon önemli değil.
 
EK-2de ve tesisler aynı vergi numarasına sahip ise biri çevre mühendisi olmak şartı ile 2 çevre görevlisinden oluşan çevre birimi kurmak zorundasınız yada her iki tesisede ayrı ayrı birer çevre görevlisi atamak zorundasınız. farklı vergi numarasında ise mecburen birer çevre görevlisi.

Ek-1 de ve aynı vergi numarasında iseler yine aynı şartlarda çevre birimi kurup yönetebilirsiniz. Ek-1 de ve farklı vergi numarasına sahip iseler ikisinede birer çevre birimi kurmak zorundasınız.
 
yani Ek-2de olupta aynı vergi numarasına sahip birden fazla tesis mevcut ise tek çevre görevlisi yetmemekte. Bu şartlarda çevre birimi şartı var. yani lokasyonlar önemli.
 
@gokcaykut

gokcaykut,yönetmelikte sizin dediğiniz gibi detaylı yazmıyor,siz mi yorumladınız yoksa ÇİM'den mi öğrendiniz?
 
Haklısınız yönetmelikte detaylı yazmıyor. Çalıştığım yerde Ek-2de ve birden fazla lokasyona sahip. Ben çevre birimi kurmadan hepsini yönetmek istedim fakat ne bakanlık nede sistem izin vermedi. Bakanlıkla telefonda defalarca görüştüm ve yönetmeliği yukarıda yazdığım şekilde yorumlayıp uyguladıklarını söylediler. Mecburen bi çevre birimi kurmak zorunda kaldık.
 
Emin olmak adına birkaç soru: Çevre Çevre Yönetim Birimi Tesis adına bir kullanıcı adı ve şifre alınarak kuruluyor ve Çevre Görevlileri -kendi kullanıcı adı ve şifrelerinden- bu birime kendilerini atıyorlar dedik öyle değil mi? Tesis adına alınacak kullanıcı adı ve şifreyi İmza sirküleri ve e-imzası olan Tesis yetkilisi alıyor değil mi?

Çevre Yönetim Birimlerinde çalışan Çevre Görevlileri iç tetkiklerini nasıl yapıyor? Bir iç tetkik planı var mı?
 
Özge Hanım, belli bir iç tetkik plan formatı yok.Fakat 'İç tetkik' konu başlıklı bölümde örnek raporları bulabilirsiniz.
 
Üst