• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Yönetim Hizmeti Yeterlilik Belgesi Hk.

dozsoy3

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Eylül 2019
Şehir
İzmir
Firma
x
2) Çevre yönetim birimi yeterlik belgesi; Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-1 veya ek-2 listesinde yer alan işletmelerin bünyesinde kurulan, sürekli istihdam edilmek üzere en az iki personelden oluşan ve bu personellerden en az birinin bu maddenin birinci fıkrasının (a) veya (b) bendi uyarınca belgelendirildiği ve diğerinin ise çevre ile ilgili en az üç yıllık mesleki tecrübeyi haiz olduğu birimlere, başvuru yapmaları halinde verilir.

-2017 yılında kurulmuş ve Çevre Yönetim Birimi Yeterlilik belgesi olan bir tesis;

Hali hazırda devam eden süreçte "Çevre Görevlisi Belgesi" var her iki mühendisinde

Peki bu Çevre Yönetim Hizmeti Yeterlilik Belgesi ne mi dönüştürmeli ?
 
@Hilal Karakaya Son olarak bi şey daha sormak isterim Hilal Hanım ? Sistemde benim şu anda taslak başvuru olarak duruyor. O taslak başvuruyu mu tamamlamalıyım yoksa taslak başvuruyu silip baştan mı başvuru yapmam gerekir ?
 
@ESRAECE Siz her ihtimale karşı silip bir mezuniyet belgesi bir vesikalık yükleyip yeni bir başvuru açın çok kolay işlemler zaten sonra e imza ya da mobil imzayla onaylayıp gönderiyorsunuz.
 
Merhaba, bir firmada daimi çevre mühendisi olarak çalışıyorum, vize sürem dolmuş, cezalı ödemeyi yaptım, daha sonrasında aktive etmek için hizmet yeterliliği vesikalık ve dekontu yükledikten sonra tesise yeniden atama mı yapmam gerekiyor, birde ben tesiste tek çevre mühendisiyim, bir tane daha çevre görevlisi belgesi olmak zorunda mı, konuya çok vakıf değilim, sistem baya değişmiş, Ünvan değişikliği ve çevre izni genileme için başvuru yapacağım, sadece benim atamam yeterlimi, ve sistemden danışman firma olmadan bunlara başvuru yapabiliyormuyım
 
Merhaba,

30.07.2019 tarih ve 30847 sayılı Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelik kapsamında çevre yönetim birimi kurmak için en az iki kişi lazım. Çevre Yönetim Birimi kurma şartı aşağıda yer almaktadır:


Yeterlik belgesi başvuru şartları

MADDE 6 –
(1) Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi;

a) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü mezunlarına ve çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında lisansüstü eğitim almış olanlara, mezuniyet belgeleri ile başvuru yapmaları halinde verilir.

b) En az dört yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının; çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre izin ve lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerinde çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler uyarınca en az beş yıl çalışmış olanlara, durumlarını belgelendirerek başvuru yapmaları halinde, çevre görevlisi olarak çalışabilmeleri için verilir.

c) Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen fakülteleri ve fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veterinerlik fakültelerinden mezun olanlardan, Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak temel çevre bilimleri ve çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler konusunda eğitime katılarak, düzenlenecek sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara, başvuru yapmaları halinde çevre görevlisi olarak çalışabilmeleri için verilir.

(2) Çevre yönetim birimi yeterlik belgesi; Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-1 veya ek-2 listesinde yer alan işletmelerin bünyesinde kurulan, sürekli istihdam edilmek üzere en az iki personelden oluşan ve bu personellerden en az birinin bu maddenin birinci fıkrasının (a) veya (b) bendi uyarınca belgelendirildiği ve diğerinin ise çevre ile ilgili en az üç yıllık mesleki tecrübeyi haiz olduğu birimlere, başvuru yapmaları halinde verilir.

Çevre Yönetim Birimi kurduktan sonra hizmet vereceğiniz tesisi kendi üstünüze veya diğer çevre mühendisi arkadaşın üzerine atama yapmanız gerekmektedir. Ek-1 kapsamında yer alan tesisler 2 puan olup 8 tesise bakabilirsiniz. Ek-2 kapsamında yer alan tesisler 1 puan olup 16 tesise bakabilirsiniz. Yani 16 puan eşdeğer tesise bakma yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Bir de şunu hatırlatmakta fayda var; tesis bünyesinde çalışan çevre mühendisleri çevre yönetim birimi kurduğu zaman aynı vergi numarasına sahip işletmelere bakabilirler. Örnek veriyorum; A Çimento firmasının çevre yönetim biriminde çalışan 2 tane çevre mühendisi var. Bu firmanın aynı vergi numarasına sahip şubesi bulunmaktadır. Bu iki çevre mühendisi A Çimento firmasının şubesine bakabilir (Bu A Çimento firmasının başka şehirde şubesi varsa ve aynı vergi numarasına sahipse bile bakabilir)

Çevre yönetim birimi kuran tesislerin çevre danışmanlık hizmeti almasına gerek yoktur. Aynı yönetmeliğin ilgili maddesini paylaşıyorum;


Çevre yönetimi hizmeti alma şartları

MADDE 5 –
(1) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-1 listesinde yer alan işletmeler; çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.

(2) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-2 listesinde yer alan işletmeler; bir çevre görevlisini veya çevre mühendisini sürekli istihdam etmek veya çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.

Diyeceklerim bu kadar. Yine takıldığınız nokta olursa ben ve diğer arkadaşlar yardımcı oluruz. :)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
merhaba arkadaşlar :)
Hepinizin yeni yılı gönlünce olsun ...

05.07.2012 düzenleme tarihli ilk Çevre Görevlis Belgemi aldım.
Bu belgenin Geçerlilik Tarihi 05.07.2012 tarihinde dolduğu için online olarak sistemden başvuru yaptım. Ve 18.04.2017-26.04.2017 tarihleri arasında açılan online eğitimi tamamladım. eğitim sonunda sistem tarafından eğitim katılım belgesi düzenlendi.
11.05.2017 tarihinde ,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden Vize işlemleri nedeni ile Belge Yenileme başvurusu yaptım ve ÇGB-36892 Belge Nolu, ERDEM ENGİN Ad soyad, 15.05.2017 Onay Tarihli , Çevre GÖREVLİSİ BELGESİ sistem tarafından oluşturuldu.
bu sene 15.05.2021 tarihinde belgemin geçerlilik tarihi doluyor. Belgemin geçerlilik tarihini uzatmak için eğitime girmem gerekiyor. 2021 yılında Eğitim açılacak mı, Eğitim almadan belgemin vizesini yapabilir miyim
 
Önceki cevapları görüntüle…
mustafa_kibaroglue-yeterlilik e girdiğim zaman;
sol taraftaki bölümden kişi başvuru takip sekmesini tıklıyorum. açılan sekmelerden vize süresi yaklaşan başvurularıma tıkladığımda ekran görseldeki gibi boş çıkıyor. vizeme 60 ya da 45 gun kaldığı zaman bana bu sayfadan uyarım ı gelecek ?
[automerge]1610609404[/automerge]
14.05.2020 de vizem doluyor sizce ne zaman vize işlemelerine başlamalıyım. daha önce 1 ay demiştiniz ama benim aceleci davranmamdaki süreç heran eğitim zorunluluğu vs bi değişiklik gelmesi...
ben bu belgeyi ilk alanlardanım . sınava girebilmek için eğitim zorunluluğu olmadan aldım. Ve ilk belge geçerliliği 5 yıldı . daha sonra vize yaptırdım. değişen yönetmelikten sonra 4 yıl süreli ilk vizemi online eğitim sonrası yaptırdım.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    76.2 KB · Görüntüleme: 15
Erdem EnginÜstad Merhaba,

14.05.2021 tarihinde mi doluyor? Benim belgenin geçerlilik süresi temmuz 2021 tarihinde dolacak. Ben Haziran ayında yenileme işlemlerini başlayacağım. Yönetmelikte yenileme işlemleri için belgelerin geçerlilik süresinin bitiminden en az 30 gün önce sistem üzerinden başvuru yapılması gerektiği yazıyor. Zaten yenileme işlemlerinde sınav ve eğitim şartı yoktur. 😊
 
Olgaç Sürmelihindi@Olgaç Sürmelihindi benim sıkıntım son zamanda eğitim şartı vb. birşeyler koymasınlar. bide onunla uğraşmayalım ondan sordum.. Ama @mustafa_kibaroglu bey in de yazdığı gibi 2 ay varken sistemde vizesi yaklaşan başvurularım kısmında gözüküyormuş. bunu öğrendiğim çok ii oldu ben sistemde gözüktüğü gibi başvuru yapacağım. çünkü hemen bitsin istiyorum. çok teşekkür ediyorum
 
@Erdem Engin Ana sayfada daha önceki yaptığınız başvurular görünecektir. En son yaptığınız başvuruya tıkladığınızda vize süreci için sayfanız açılıyor. Acele etmemeniz iyi olmuş eğer başvuru yapsaydınız başvuru yaptığınız tarihten itibaren yeni belgeniz geçerlilik kazanacaktı. Büyük ihtimal 2 ay öncesinden vize süresi yaklaşan listesinde çıkacaktır ama dediğimiz gibi en az 1 ay öncesinden başvurunuzu yapın. Nisan ayının ilk haftası başvurunuzu yapın derim.
 
Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar ben belgemin vize süresini 2 yıldır boşta olduğu için bilerek kaçırdım. Şimdi zamlı ödeme ile vize süreci başlatmam için bana tanınan 6 ayda dolmak üzere bu sürede de vize yaptırmaz isem ne oluyor? Diyelim ki 1 yıl sonra belge ihtiyacım var. Yeniden belge alma sürecine mi giriyoruz. Süreç nasıl işler. Vize işlemimi zamlı olarak yaptırsam mı beklesem mi karar veremedim.
 
@Cem Yılmaz , merhabalar konuyla alakalı bir sorum olacak.

21.04.2015 de Antalya da ki 1 haftalık eğitimden sonra sınava girerek çevre görevlisi belgemi aldım
21.04.2019 a kadar geçerlilik tarihi vardı belge üzerinde

ancak iş yoğunluğu vs. sebeplerden dolayı vize süresini sınavı kaçırdım. şuan ne yapmam gerekir ?

tekrar sınava veya eğitime girmem mi gerekir yada vize ücretini yatırsam aktif olur mu ?

biyoloji mezunuyum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
özberkMerhaba,

Entegre Çevre Bilgi Sistemi - Yeterlik Uygulamasına öncelikle giriş yapmanız gerekiyor. Burada belgenizin görünüp görünmeme durumuna bakmanız lazım öncelikle. Burada belgeniz görünüyorsa, belgenin sol tarafında yer alan işlem butonuna basıp; vize işlemlerini başlat demeniz lazım.

Biyoloji mezunu olduğunuz için diğer kısımları bilemiyorum. Biz çevre mühendisleri olarak eğitim ve sınav zorunluluğuna tabi olmadığımız için, vize işlemi başlattığımızda direkt olarak ödeme gerektiğine dair sayfa görünüyor. Belki sizden eğitim isteyebilir. Sistemi kontrol etmeniz gerekli.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    220.6 KB · Görüntüleme: 43
Üst