• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre yönetim ve sıfır atık yönetim birimi hk.

ZEYNEP KEÇECİ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2021
Şehir
Karaman
Firma
DANIŞMANLIK FİRMASI
herkese merhabalar;
belediyelerde çevre mühendislerinin çevre mevzuatları gereğince yapması gerekenler nelerdir
Çevre Yönetim Birimini ve Sıfır Atık Yönetim Birimlerini kendi bünyelerinde oluşturabilirler mi
belediyenin özel şirketi için de bu durum geçerli midir
Bilgi paylaşımında bulunabilirseniz çok memnun olurum
Teşekkür ederim
 
Merhabalar. Belediyeler ve bağlı olan kuruluşları adına genel sıfır atık belgesi alması gerekiyor. Ben danışmanlığını yaptığım bir belediye adına belge alma şartları için bir döküman oluşturmuştum Buradan paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • ŞARTLAR.doc
    41.5 KB · Görüntüleme: 164
ZEYNEP KEÇECİÜstadım Merhaba,

Bir önceki Sıfır Atık Yönetmeliğinde belli bir nüfus üzerinde olan belediyeler çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu vardı. Bu zorunluluk kaldırıldı ve bünyelerinde en az 2 tane Çevre Mühendisi bulundurma şartı getirildi. Belediyelerin bünyesinde Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında ek kapsama giren faaliyetler yapılıyorsa çevre yönetim birimi kurularak bu tesislere bakmak mantıklı olur. Belediyelerin çoğu Çevre Mühendisini şirket üzerinden almaktadır. Bu durum sorun teşkil etmez.

Belediyeler kendilerine ait bina ve ilçe geneline sıfır atık sistemini kurarak temel seviye sıfır atık belgesi almak zorundalar. Ayrıca belediyelere ait sosyal tesisler, taziye evleri ve müdürlükler bulunur ve bunların hepsine de sıfır atık sistemini kurarak belge almaları gerekir.

Bakanlık tarafından yönetmelik değişikliği yayımlanmıştı. Bu değişiklik ile 30 Büyükşehir belediyesine İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı ile 51 il belediyesi ile nüfusu 50 bin üzerinde olan belediyelere de İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü kadro unvanı verildi ve ilgili birimlerin kurulması zorunlu hale getirildi.
 
Olgaç SürmelihindiTeşekkür ederim emeğiniz için Üstadım
konuyla ilgili olarak peki yeni yayımlanan yönetmelik değişikliklerinde de ben ayrım göremedim
nüfusu 20 binin altında olan belde de , bu belediyeye ait faklı kimlik numarasına sahip ek 2 belediye şirketi için çevre danışmanlık hizmeti almak yada çevre görevlisi belgesine sahip yetkili tarafından hizmet alabiliyor diye biliyorum
Çevre yönetim birimi kurma esaslarında herhangi bir değişliklik yada nüfusu 20 binin altında olan belediyeler için herhengi bir istisnai durum yok değil mi
Teşekkür ederim
 
Önceki cevapları görüntüle…
ZEYNEP KEÇECİÜstadım, belediyelerde Çevre Mühendisi bulundurma şartı Sıfır Atık Yönetmeliğinde vardı. Bahsettiğim yönetmelik ile yeni yayımlanan yönetmelik arasında fark yok. Yukarıda bahsettiğim gibi daha önce çevre yönetim birimi kurma şartı vardı ama şimdi o şart kaldırıldı. Ama bazı belediyeler çevre yönetim birimi kuruyor. Çevre Yönetim Birimi kurma esaslarında herhangi bir değişiklik yok.
 
Olgaç SürmelihindiÜstadım belediyeye ait şirket olup ancak vergi kimlik numarası farklı olan ek 2 hazır beton tesisinde , belediyenin bünyesinde bulunan çevre mühendisi hizmet verebilir mi
yoksa işlemleri için başka bir çevre görevlisi mi atamak durumundayız

Bir de yukarıda bahsettiğiniz belediye ye ait sosyal tesisler, taziye evleri ve müdürlükler için hepsine ayrı bir ecbs kaydı mi oluşturmamız gerekmekte adresleri farklı , yada belediyenin ecbs si üzerinden sıfır atık bilgi sisteminde genel olarak başvurmanız yeterli olur mu
Teşekkür ederim
 
ZEYNEP KEÇECİÜstadım,

Çevre Yönetim Birimi kurulduğu zaman aynı vergi numarasına sahip firmalara bakabilirsiniz. Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesinin 2 fıkrasında ilgili ifade yer almaktadır;

Screenshot_20220419-161534_Chrome.jpg

Belediyeye ait sosyal tesisler ve taziye evleri için eçbs üzerinden ayrı ayrı kayıt oluşturmanız ve temel seviye sıfır atık belgesi almanız gerekir. Kayıtları oluştururken Belediyenin tanımlı olduğu sekmeye giriş yaparak "tesis/şube işlemleri" sekmesinden sosyal tesisler ve taziye evleri için hesap oluşturabilirsiniz.
 
ZEYNEP KEÇECİBen belediye'de çalışırken çevre yönetim birimi kurmuştuk ve aynı vergi numarasına sahip asfalt üretim tesisine bakmıştık. Hazır beton tesisi ile Belediye'nin vergi numarası farklı olduğundan ve çevre yönetim birimini de Belediye'nin vergi numarası ile kurulacağından dolayı bakılamaz. Ama Belediye'de başka Çevre Mühendisi varsa ve bu Mühendis arkadaşı çevre yönetim birimine dahil edilmezse kendisi bakabilir. Biliyorsunuz çevre yönetim birimi en az iki kişi ile kurulur.
 
Belediyelere danışman hizmeti verilirken sisteme bildirilmesi gerekiyor mu? Danışmanlık yeterliliği olmadan da çevre mühendisliği hizmeti veren firmalarda belediyeye hizmet verebilir mi)? çed ve çevre izinde kapsam dışı olan belediyelere sadece sıfır atık konusunda mı danışmanlık hizmeti veriliyor??
 
Ayşe MuhcuÜstadım Merhaba,

Belediyelerin kendisine ait hazır beton ürerimi, asfalt üretimi ve benzeri üretim faaliyeti yapan tesisleri yoksa sadece sıfır atık konusunda çalışmalar yapılır. Sıfır atık konusunda çalışmalar yapılırken şartlar bulunmaktadır. Nüfusu 20.000'den az olan mahalli idareler danışmanlık hizmeti alabilir ve/veya bünyelerinde Çevre Mühendisi bulundurabilir. Bu durum Sıfır Atık Yönetmeliğinin 9. Maddesinin 3. Fıkrasında yer almaktadır.

Screenshot_20220420-172933_Chrome.jpg

Belediyelere sıfır atık konusunda Çevre Danışmanlık firmaları ile çalışacaksa sözleşme yapmakta ve bunu sisteme bildirmekte fayda var. İş sadece sıfır atıkla sınırlı olmayacak. Atık gönderimi, atık beyan bildirimleri ve benzeri işlerde olacaktır.

Şunu da hatırlatmakta fayda var. Aynı yönetmeliğin 10. Maddesinin 2. Fıkrasında aşağıda yer alan ifade geçmektedir;

Screenshot_20220420-173659_Chrome.jpg
 
Merhaba; Çevre Yönetim Birimlerinde koordinatör çevre görevlisi bulunmalı mıdır?
Mevzuatta koordinatör ifadesi danışmanlık firmaları için tanımlanmış gibi anlıyorum doğru mudur?
Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhabalar,

Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında Çevre yönetim birimi yeterlik belgesi başlığında koordinatör ile ilgili bir ifade yer almamaktadır ancak sistem üzerinden başvuru yapıldığında 3 ve üzeri mesleki tecrübeye sahip kişilerde "koordinatör" ibaresi geçmektedir. Aynı yönetmeliğin koordinatör tanımı aşağıda yer almaktadır;

Koordinatör: Çevre danışmanlık firmasının ve firmada çalışan diğer çevre görevlilerinin ve çevre mühendislerinin bu Yönetmelikte tanımlanan mükellefiyetler uyarınca sağlıklı ve faal bir şekilde çalışması için gerekli organizasyonu yapan, Bakanlığa ve işletmelere karşı sorumlu olan çevre görevlisini veya çevre mühendisini ifade eder.
 
Üst