• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevreciler yine kazandı

muhendis63

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Mart 2009
Rize İdare Mahkemesi UNESCO tarafından koruma altına alınan Artvin'in Camili vadisinde yapımı planlanan 2 HES projesinin önünü açan kararları iptal etti.
Çevre ve Orman Bakanlığı, Camili vadisine yapılması planlanan 2 hidro elektrik santrali için ÇED raporu gerekli değildir kararı vermiş, 280 bin metrekarelik ormanlık alanı santrallerin kullanımına açmıştı.

Yörede yaşayan vatandaşlar kararın iptali için rize idare mahkemesine dava açtı.

Mahkeme HES projeleri için verilen "ÇED gerekli değildir" kararını, "hukuka aykırı olduğu ve kamu yararına uygun bulunmayan bu işlemin telafisi güç zararlar doğuracağı" gerekçesiyle iptal etti.

Mahkeme ayrıca, HES projesi için verilen orman kullanım izninin de, doğal yaşama müdahale niteliği taşıyacağı gerekçesiyle iptaline karar verdi.

İki ayrı iptal karara gerekçe olarak Çevre Kanunu'nun ilgili maddeleri, yönetmelikler, Kyoto protokolü ve UNESCO kararı ile bilirkişi raporları gösterildi.
 
Çed gerekli değildir hukuka aykırı çed yapar geçer gider sadece projelerin uzamasına neden olunur,Türkiyede zaten çevreciler dedimi içim dışım diken diken oluyor; Hes e karşı, mobile karşı, nükleere karşı, kömüre karşı, doğalgaz yada fuel oillere değil büyük enerji kartellerinin işleri bunlar Kyotoyu burnumuza sokakn ve (developed) olmuş ülkeler nasıl oldunuz developed biz niye hala developing Küresel oyunlar bunlar adamlar Çevre Müzakelerinde maliyet 70 milyar avro, pasta büyük ab standartlarımız sağlamamız imkansız, eğer ısrarcı olursak sanayi çöker bunlar hemen olacak işler değil zamanla, o nedenle kalkınma planları yapılır, ama bizde politikalarda başbaanın ağgından çıktığı için sıkıntı büyük vesselam.
 
Aslında çevreciler adı altında diğer ulusal güçlerin etkisi ile türkiyede birçok yatırım engelleniyor malesef çevreciler de buna alet ediliyor zaten gösteri yapanların çoğuda çevreden habersiz insanlar. Ekonomik kalkınma için heslere e evet..
 
Mantıklı çözüm üreten atığını bertaraf eden risk ve tehlike oluşturmayan her projeye evet çed zaten bu nedenle yapılımıyo mu ama biz çedi bi evrak bürokrasisine çevirirsek niteliğini kaybeder teis kurmadan önce modeller, inşaat takip eder ve sürekli izleme yaparsak sıkıntı olmaz. ama herşeye karşıyızda milyonlarca araç tarafikte neden karşı değiliz milyonlarca ton seragazı salınımı oluyoo, neden toplu taşıma gelişmemiş bunu neden eylemle protesto etmiyoz, neden demir yolu yapılmıyo diye eylem yok :9
 
Mantıklı düşünürsek Camili bir diğer ismiyle Maçahel dünya mirası sayılan bir yer. Hiç gidip gördünüzmü bilemem, ben gördüm HES gibi projelerin en son yapılacağı yerlerden birisidir. Tüm dünyaca ünlü ve dünyada eşinin olmadığı bir yerdir. Ben orayı gördüm ve bu sebepten dolayı Camilide HES e hayır.
 
Ben genel olarak politikalardan bahsediyorum, ayrıca tabiki suyun olduğu yer yeşillik olacka ayrıca ben karadenizliyim, bizim oaralarda her yer yeşil, çorak yere hes yapılamaz :) bu demek değil ki her yere hes yapalım yakalım yıkalım can suyu bile bırakmayalım yok böle bişi, ama az da mantıklı olmalıyız her şeye yok olmaz karşıyız oılmaz yani
SEvgi ve saygılarımla
 
Siz kirletin bize iş çıksın hesabı bir yana tabiki :) gerçekten enerji piyasası bu tarz entrikalarla dolu. Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelere baktığımızda en büyük rantın bundan sağlandığını görebiliriz.

Akıllı olmalı insanımız.
 
Genel anlamda HES karşıtı değilim. Camiliye daha önce gittinizmi diye sordum. Yada en azından televizyonda belgeselini izledinizmi? Ben gördüğüm için diyorum orası HES yapılacak bir yer değil. Kendiniz diyorsunuz her yere HES yapalım demiyorum diye. Orası yapılmayacak yerlerden birisi. Dünya mirası olarak kabul edilen uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış bir yer. HES yapsınlar ama oraya yapmasınlar.
 
Hafta sonu Trabzon'a doğa harikası Uzungöl'e doğru yolum düştü; gördüğüm manzara karşısında hayrete düştüm açıkçası. 3-4 sene önce de gitmiştim ve doğasını her seferinde hayretler içerisinde izlediğim yörenin yeşilin her tonunu bulabileceğiniz solaklı vadisi gri tonlara bürünmüştü, tabiki hes inşaatları yüzünden. İçim cızlayarak Uzungöl e doğru yolda ilerledim. Elektrik ihtiyacı arz/talep dengesinin sağlanması gerektiği ve bunun kaçınılmaz bir son olacağının farkındayım ama bu hes lerin sonucunda kazanımımız ya da kaybettiklerimiz neler olacak diye düşündüm acaba doğaya ne kadar zarar vereceğiz ne kadar tahrip edeceğiz ve ne kadar enerji elde edeceğiz. Bir birim enerjiye denk gelen yeşilin tonu ne kadardır, hatta acaba derenin ekosisteminde ne gibi değişiklikler olur gibi sorular sordum kendi kendime. İstanbul'a döndüğümde balıklama daldığım bu gri şehirde kendimi medeniyette mi buldum yoksa hapishanede mi buldum bilmiyorum. Umarım Hes lere ÇED hazırlayan meslektaşlarımız konuya gereken hassasiyeti gösterirler ve yine umarım bu projelerin enerji ihtiyacı/yeşil ihtiyacı hesabı iyi yapılıyordur. (HES ler konusunda detaylı bir bilgiye sahip değilim bu yazı projeleri karalamak için değil sadece tereddütlerimi dile getirmek için yazdım)
 
Üst