• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevresel etki değerlendirme hilesi

Olgaç Sürmelihindi

Mevzuat Grubu Lideri
Yönetim Grubu
Mevzuat Grubu
Katılım
11 Şubat 2013
Şehir
Gaziantep
Firma
-
Koza'dan çevre raporu için hile

Gülen grubuna yakınlığıyla bilinen Koza Altın'ın çevre etki değerlendirme oyunu, yanıbaşındaki un fabrikasını vurdu. Siyanür yüzünden müşterilerini kaybeden un fabrikası sahibi de dava açtı

Paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Koza Altın İşletmeleri'ne, Nevşehir-Kayseri il sınırındaki Himmetdede Mahallesi'nde bulunan altın madenine ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu alabilmek için yakınındaki un fabrikasını gizlediği ortaya çıktı. Madenin yakınındaki un fabrikasının sahibi "Altın üretmek için ekmeği öldürüyorlar. Hileyle alınan ÇED raporuna iptal davası açtık, yürütmeyi durdurma bekliyoruz" dedi. Koza Altın İşletmeleri'ne ait altın madeninin bölgede koruma altında olan hayvanları da tehdit ettiği ve hayvan ölümlerine neden olduğu belirtiliyor. DİĞER FABRİKALAR HİÇ YOK
Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Himmetdede Mahallesi'nde 2 yıl önce kurulan Koza Altın İşletmeleri'ne ait altın madeninin kısa süre önce aldığı ÇED raporu için hileye başvurduğu ortaya çıktı. Madenin hemen yanında bulunan un fabrikasının sahibi Mustafa Erdem, Koza şirketinin ÇED raporu alabilmek için un fabrikasını gizlediğini öne sürdü. Koza Altın İşletmeleri'nin raporu alabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdiği harita ve evraklarda un fabrikasının görülmesin diye çok küçük gösterildiğini belirten Erdem şunları anlattı: "Kendi tesislerinin bekçi kulübesini bile haritada gösteren şirket, un fabrikasını o kadar küçük bir şekilde vermiş ki haritayı ancak 250 katı büyüttüğünüzde 'UN fb' gibi bir yazıyla karşılaşıyorsunuz. Bu durumu şirkete ihbar ettiğimizde, bize 10 metre sağlık koruma bandı oluşturduklarını ve halihazırda üretim yapılmadığını söylediler. Oysa faaliyet raporlarında üretim yapıldığı yazılı. Koza Altın böyle bir hileye gitmiş. Bu şirketin yakınındaki un fabrikası ve çekirdek işleme tesisi ise haritada hiç gözükmüyor. Altın üretmek için ekmeği öldürüyorlar. Hileyle alınan rapora iptal davası açtık yürütmeyi durdurma bekliyoruz." Un fabrikasının sahibi Erdem bölgedeki 3 köyün de büyük tehlike altında olduğunu söylerken, diğer un fabrikasının sahibi Sinan Korkmaz ise doğada yaşayan hayvanları ölü bulmaya başladıklarını, son olarak 2 tilki ve bir tavşanın öldüğünü söyledi.

YABAN HAYATI OYUNU...
Koza Altın İşletmeleri'nin üretim denemesi yaptığını ve siyanürün havuza döküldüğünü söyleyen Korkmaz, "Yaban hayvanlarının ölü bulunmasıyla birlikte kuşkularımız iyice arttı. Şu anda suyumuzu kullanamaz hale geldik" dedi. Koza Altın İşletmeleri'nin ise ÇED başvuru dosyasında, "Bölgede 7 memeli, 14 kuş, 2 sürüngen, 1 kurbağa ve 70 böcek türü tespit edilmiştir. Bu türlerden Anadolu tarla sincabı 'Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nce (IUCN) yakın tehdit altında değerlendirilmektedir. Ancak proje alanı hali hazırda tarım alanı olarak kullanıldığı için popülasyonu oldukça düşük seviyededir. Proje alanı çok geniş tarım alanları içerisinde kaldığı için kuş türleri açısından oldukça fakirdir" diyerek, bölgede koruma altındaki hayvan sayısını düşük gösterip yetkilileri yanılttıkları anlaşıldı. Un fabrikası sahipleri, altın madeninde tam üretime geçilince 1 olan açık ocak sayısının 4'e çıkacağı, üretimin artacağı, üretim sırasında kullanılan suyun saatte 126 bin litre olarak yeraltı kuyularından çekileceği, bu sırada yer altı sularına siyanür karışma riski olduğunu da söyledi.

'Tüm müşterileri kaybettik'

Kayseri 2. İdare Mahkemesi'ne raporun iptali davası açan ve yargılama sonuna kadar yürütmeyi durdurma kararı verilmesini isteyen Mustafa Erdem, "Bu şirketin ekili tarlalar da var. Siyanürle çalışma yapan şirketin yakınında olduğumuz için müşterilerimizi tek tek kaybettik. 30 yıldır işlettiğim fabrikaya kilit vurma noktasına geldim. Yıllardır düzenli olarak ürün verdiğim 2 müşterim aylardır sipariş vermiyor. Bazıları da maden işletmesi kapanmadığı sürece bizden ürün almayacağını söylüyor" dedi.

Bu ilk vukuatları değil

Koza Altın İşletmeleri A.Ş'nin Gümüşhane Mastra'da altın işletmeciliği yapmak için köylülerin rızası olmadan mezarları kazıp taşıdığı mahkeme kararıyla tescillenmişti. Koza'nın işletme müdürü de 1 yıl hapis cezasına çartırılmıştı. Ayrıca aynı şirketin Başbakanlık'ın 'ret' kararına rağmen Eskişehir Sivrihisar'a bağlı Karakaya Köyü'nde merayı gasp ettiği de raporlarla ispatlanmıştı.
 
Sırf meraktan Google Earth'den baktım da civarda un fabrikası vb görünmüyor. (Bu arada Google Earth görüntüsü 11.1.2013'e ait ve 6/7/2007'ye kadar görüntüler mevcut.) 30 yıldır faaliyet gösteren fabrika geçmiş yıllara ait görüntülerde bile Google Earth'de nasıl görünmez? Biraz karalama habere benziyor sanki.

Not: Peşinen söyleyeyim cemaatçi, şucu, bucu falan değilim. Merak ettim ve baktım.
 
@Melih Coşar
Melih Bey işin detayını araştırmak lazım. Görünmemesi acayip ama şunu da söylemek gerekirse bir firma ÇED alacak ve ufak pürüz varsa, o pürüzü gidermek için her şeyi göze alabilir. Bu benim şahsi fikrim.
 
Ben sabah haberlere göz atarken okudum ve bu şirket daha öncede benzer olaylara karıştığı söyleniyor. Yanlış olduğunu nasıl biliyorsunuz peki?
 
bizzat 1,5 yıl orada çalıştım :) ama artık orada çalışmıyorum. ancak tarafsızca söylüyorum yada en azından gerçeği bildigim için direk kestirip atabiliyorum diyeyim.
öyle bir durum söz konusu değil.
 
Olay bence şirketin karıştığı olaylar ve aldığı cezalar değil. Olay haberin sunuluş şekli; taraflı, yanlış ve çarpıtılmış.
 
@Melih Coşar


:) not eklemenize ne gerek bizler çevre mühendisleri olarak görev tanımlarımızda tarafsızca gerçekce çalışmamız gerekiyor.
hiçkimsenin zaten yönlü olmaması gerekiyor.
 
@Meltem Kekeç

Doğrudur Meltem Hanım, Ancak öyle bir çağda yaşıyoruz ki en ufacık karşıt fikirde anında yaftalanıyorsunuz. Yaftalandığınız anda bir gruba ait olarak fişleniyorsunuz normalde hiç alakanız olmadığı halde ve bu sizin bütün hayatınızı bir anda değiştirebiliyor. Bu yüzden notu ekledim.
 
@Meltem Kekeç
Siz işin içindeyseniz o zaman sözüm yok:). Peki un fabrikası kendisine veya çevreye herhangi bir zararı yoksa neden şikayet etsin ki?

@Melih Coşar
Melih bey bu konuda sizinle aynı kaderi paylaşıyorum. Özellikle yaşadığım şehirde birşey paylaşıyorsunuz hemen sen neden böyle söyledin sen nesin sen bu düşüncenin adamısın diye bazen insanlar bilmeden konuşuyor. İnsanlar fikirlerini özgürce paylaşabilir.
 
hadi google da görünmüyor yer görmeye giden mühendis de mi görmedi arkadaş.hadii diyelim ki yer görmede gitmedi peki proje nihai olduktan sonra da mı gitmedi??
 
ki kaç kurum denetime geldi hepside gördü :) sadece onu değil hepsini ki o firmanın amacı başka onlara girmek istemiyorum.
olgaç bey bu şirketin o firmaya etkisi oluyorsa demektirki çevreye etkisi var :) kilidi vurup çıkalım oradan
öyle bir şey hiçbirşekilde söz konusu değil. bizzat ben kendim yaptıgım için tüm çalışmaları ced taahhütlerinindende daha fazla önlemler yapılıyor.
ve hiçbiri göstermelik değil gerçek anlamda yapılıyor. ben isterim keşke bütün çevre mühendisleri bu şekilde firmalara girebilse o zaman hem çevrenin önemsendiğini hemde mevzuat hükümlerinin birebir uygulandıgını görmüş olurlar.
 
çevreye etkisi varsa diyelim hiçbir firma kolay kolay kilit vurup gitmez:) işin içinde başka bir şey varsa bir şey diyemem ancak çamur atılıyor diyebilirim. Aslında bu tür firmaları gidip çevre açısından işleyişin nasıl olduğunu öğrensek bizim için iyi olur. İş anlamında da tabi ki.
 
aynen onu diyorum ya çevre mühendislerinin ufku gelişiyor böylece öbür türlü bu mevzuat niye var zaten uygulanamıyor bu mevzuat niye şöyle yok ben bunu müdüre nasıl anlatacgım o nedir bu nedir bir çok ölçüm var ancak nasıl yapılıyor bilinmez işin incelikleri ögrenilemez herşey yüzeysel bilir yada hiç bilmez.
 
Koza Altın İşletmeleri'nden Sabah ve Takvim'e yalanlama

Koza Altın İşletmeleri'nden Sabah ve Takvim gazetelerine bir yalanlama daha. Sabah ve Takvim gazetelerinde yer alan yalan ve gerçeği yansıtmayan haberlerle ilgili Koza Altın İşletmeleri'nden açıklama geldi.
http://img.bugun.com.tr/koza-altin-isletmelerinden-sabah-ve-takvime-yalanlama_1235602_720_400.jpg
İşte o açıklama:

Sabah ve Takvim gazetelerini çıkaranlar yalan haberde yine tekrara düştü.

Kendileri ÇED sürecinden muaf tutulmayı normal bildikleri için ÇED sürecinin nasıl yürüdüğünden habersizler.

İşletmemiz ÇED sürecinden muaf tutulan şirketlerden biri değildir.

ÇED RAPORU BİLİMSEL BİR RAPORDUR. TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE SAHTE ÇED ALABİLECEK BİR KURULUŞ YOKTUR.

Kayseri Himmetdede altın madenimiz için ÇED çalışması uluslararası “GOLDER” tarafından bir buçuk yılda hazırlanmış. Halkın katılımıyla toplantı yapılarak tüm yöre halkı bilgilendirilmiştir.

Çalışma yapacağımız bölgedeki yaklaşık 4500 dönüm arazi 300 ayrı aileden sahipleri ile anlaşılarak, HELALLEŞEREK SATIN ALINMIŞTIR. YASAL HAKKIMIZ OLAN KAMULAŞTIRMA YAPILMAMIŞTIR.

ÇED raporumuz tüm bakanlıkların ve ilgili kurumların katılımı ile nihailenmiştir. Aynı gazeteler bu haberi daha önce de yaptılar.

Konunun aslı şöyledir:

UN FABRİKASININ SAHİPLERİ ÇED SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN FABRİKALARINA BİTİŞİK OLAN DİĞER İKİ ADET ARAZİLERİNİ ŞİRKETİMİZE SATMIŞLARDIR.

Arazilerini şirketimize sattıktan sonra ÇED SINIRLARIMIZ DIŞINDA KALAN VE FAHİŞ FİYAT İSTEDİKLERİ un fabrikasını da şirketimize satmak istediler. Zaten helalleşmek için yüksek fiyat ödediğimiz arazi fiyatlarına ilaveten, istenen fahiş ücret sebebiyle un fabrikasını satın almadığımız için böyle çirkin bir yola tevessül etmişlerdir.

Un fabrikasının ve çevredeki diğer yapıların gizlenmesi, yıllardır süren çalışmalardan haberdar edilmemesi söz konusu değildir.

SABAH VE TAKVİM GAZETELERİNİ ÇIKARANLARA DA, ÇED RAPORUNUN ÖNEMLİ OLDUĞUNU HATIRLATIR, PROJELERİNDE BU SÜREÇTEN MUAF TUTULMADAN, ÇED RAPORU ALMALARINI, KULLANACAKLARI ARAZİLERİN HAK SAHİPLERİNE DE HAKLARINI ÖDEYEREK HELALLEŞMELERİNİ ÖNERİRİZ.

Bu tür spekülatif haberlerle şirketimize zarar verenler hakkında yasal haklarımız kullanılacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Koza Altın İşletmeleri
 
Üst