• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: 17.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26939

Amaç

Bu Yönetmeliğin amacı, Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde uyulacak idari ve teknik usul ve esasları düzenlemektir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği.pdf
    433.2 KB · Görüntüleme: 271
gözüme çarpanlar

Ek 1

46 - 500 yatak ve üzeri kapasiteli hastaneler.

-Ek- 2

2 ç) Tehlikeli ve özel işleme tabi atıkların fiziksel yöntemlerle geri kazanılması (Ömrünü tamamlamış lastiklerin, kabloların kırma ve parçalama işlemi hariç olmak üzere).
23- Asfalt plent tesisleri
29 c) Süt işleme tesisleri ( çiğ süt işleme kapasitesi 10.000 litre /gün ve üzeri),
37- 50-500 yatak kapasiteli hastaneler ve hastane ve tıp merkezleri bünyesi dışında yer alan diyaliz merkezleri (15 cihaz ve üzeri).
 
arkadaşlar ben çed ile ilgili belgesi olanların ne yapacağı konusunda net birşey göremedim. yani çed ile ilgili belgesi olanların geçerlidir gibi birşey yazması gerekmiyormu yeniden çed almayacağız değilmi?
 
@Adem Taş

Arkadaşım neden böyle bir soru sorduğunu anlayamadım? Mevcut ÇED kararın elbette geçerlidir. Kaldı ki ÇED süreci devam eden projeler için bile eski yönetmeliğin hükümlerine tabiidir deniyor (Geçici Madde 1)
 
bununla ilgili net bir ifade göremedim. yani ilerde şu sıkıntıyla karşılşabailirmiyiz çed'iniz eski yönetmeliğe göre alınmış yeni yönetmeliğe göre revize etmeniz gerekmektedir. daha önce danışmanlık firmasında çalışrken böyle bir durumla karşılaştım onun için soruyorum.
 
@Adem Taş

Türkiye'de şu ana kadar verilmiş ÇED kararı sayısını düşünürseniz öyle bir sıkıntı ile karşılaşmanız olası değildir. Yıllardır ben de ÇED işindeyim hiç dediğiniz gibi bir uygulama ile karşılaşmadım. İl Çevre'lerin kendi başlarına buyruk, talihsiz uygulamaları olabiliyor. Bir Ek-II projesinde böyle bir uygulama ile karşılaşmış olabilirsiniz diye tahmin ediyorum.
 
@putperest

ÇED Yönetmelikleri değiştikçe spesifik konularda günceleme isteyebiliyor İl Çevre Müdürlükleri. Biz de çok karşılaşıyoruz. 2008 den önce alınmış ÇED görüşleri, 2008 yönetmeliğine göre muhakkak güncellenmesi isteniyor mesela İstanbul ve Kocaeli de. Aynı durum bunda da geçerli olacaktır. Özellikle Kapasite Raporunda değişiklik var ise.

Örnek olarak Deri Organize Sanayi Bölgesinde ham deri firmaları daha evvel ihtisas organizeyken alınmış ÇED gerekli değildir kararları, karma osbye dönüşünce mahkeme kararı neticesinde hepsi 2008 den beri güncelleme yapmak durumunda kaldılar. Hatta kapasite artışı olanlar tekrar PTD hazırlayıp sunmak zorunda kaldılar.

Tabi bu dediğim gibi spesifik durumlar. Net durum şudur ki, Kapasite Raporunuzda belli oranda artış, faaliyet konunuzda farklılık, ilave gibi değişiklikler yok ise mevcut ÇED kararınız/görüşünüz ilelebet bakidir. İçiniz rahat etsin derseniz, 2013 e göre güncelleme istersiniz. Kapasite raporları karşılaştırılır ve geçerli olduğuna dair görüş yazısını alırsınız.

İyi çalışmalar
 
@TyraelDiablo
hiçbir değişiklik olmamasına rağmen izmir il çevre müdürlüğü 2008 yılı çed2e göre güncelleme istemişti. umarım şimdi de bu şekilde birşeyla karşılaşmayız. verdiğiniz bilşgiler için teşekkür ederiz :)
 
@Adem Taş

Muhakkak olacaktır çünkü üstünden 5 yıl ( Temmuz 2008 - Ekim 2013 ) geçmiş. Kapasite Raporları 3 yıllık olduğundan arada en az 1 kez değişmiştir. 2008 e göre ÇED alan firma bu değişiklikleri İl Çevreye bildirmedi ise bir denetim esnasında güncelleme istenecektir.

Rica ederim.

İyi çalışmalar
 
Merhaba Arkadaşlar,
1920 kuruluşlu ve şu anda 65 adet yatağı olan bir hastanenin danışmanlığını yapıyorum.




Yönetmelikte,
Ek2-
37- 50-500 yatak kapasiteli hastaneler ve hastane ve tıp merkezleri bünyesi dışında yer alan diyaliz merkezleri (15 cihaz ve üzeri).

Diğer kapsam dışı projeler
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin ilk yayım tarihi olan 7/2/1993 tarihinden önce üretime ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projeler Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır.

Maddeleri kapsamında danışmanlığını yaptığım hastane için yatak sayısını 65'ten 66'ya çıkartırlarsa PTD yaptıracak mıyım. Yoksa 1993 öncesinde kurulmuş yatak sayısını 1000'e çıkarsa dahi muaftır mı diycem. Kafam iyice karıştı.
 
@Murat Akyüz

Muafiyet yazılarında "faaliyetin türü, kapasitesi değişmediği sürece geçerlidir" ibaresi yer almaktadır. Siz bu durumda kapasitenizi arttırdığını için valiliğe görüş sormalısınız ve muhtamelen PTD yaptırırsınız.
 
Arkadaşalar Günaydın,

ÇED konusunda çok fazla bilgiye sahip değilim, sizlere sormak istediğim bir konu var.
2011 yılında alınmış olan çed kapsam dışı yazımız var. Ama şu anda (2013) firmamızda yeni bir makine kuruluyor ve ileride faaliyete geçmesi planlanıyor. Bununla ilgili olarak nasıl bir yöntem izlemem gerekli. Yardımlarınıza ihtiyacım var.

Teşekkürler.
 
Tesisinizin hangi ek kapsamında olduğunu bilmiyorum, o yüzden yönetmelikte size uyabilecek iki durumu da yazdım.

Çevresel etki değerlendirmesine tabi projeler
MADDE 7 – (1) Bu Yönetmeliğin;
d) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ve eşik değeri olan fakat eşik değer altında kaldığından Yönetmelik kapsamı dışında kalan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesinin planlanması halinde, mevcut proje kapasitesi ve kapasite artışı toplamı ile birlikte projenin yeni kapasitesi EK-1’de belirtilen eşik değer veya üzerinde olan projelere,
ÇED Raporu hazırlanması zorunludur.

Seçme, eleme kriterlerine tabi projeler

MADDE 15 –(1) Bu Yönetmeliğin;
b) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ve eşik değeri olan fakat eşik değer altında kaldığından yönetmelik kapsamı dışında kalan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesi planlanması halinde, mevcut projenin kapasitesi ve kapasite artışı toplamı ile birlikte projenin yeni kapasitesi EK-2’de belirtilen eşik değer veya üzerinde olan projeler,
seçme, eleme kriterlerine tabidir.

Buna göre yeni eklenecek makina ile birlikte kapasiteniz eşik değerlerin üzerine çıkıyorsa PTD ve ya ÇED Raporu hazırlatmanız gerekir. Eğer yeni kapasiteniz yine eşik değerin altında kalıyorsa valiliğe tekrar bir görüş sormanız yeterlidir bence.
 
Üst