• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevreye "Online" Koruma

Akın Y.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2009
Firma
ŞİŞECAM
slide.jpg

Atık su arıtma tesisleri ve kirletici vasfı yüksek tesislerin atmosfere saldıkları emisyonlar, online olarak izlenmeye başlanacak. Belirlenen sınırlar aşıldığında sistem otomatik olarak sinyal verecek ve hangi tesisin çevreyi kirlettiği tespit edilecek. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel müdürlüklerinin Çevre ve Orman Bakanlığı iken 5 daireden oluştuğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından sonra ise 8 daire başkanlığından oluşan tamamen uygulamaya yönelik bir birim olarak görev yapmaya başladığını belirtti. Şu anda devam eden 810 civarında ÇED faaliyeti olduğunu vurgulayan Satılmış, rutinlerin dışında bu yıl önemli işlere imza atacaklarını söyledi.

Günlük 10 bin metreküp üzerindeki atık su arıtma tesislerinin deşarj noktalarındaki online izlemesini bu yıl tamamlayacaklarını dile getiren Satılmış, ''İl müdürlüklerimize yazı yazdık. Bize şu ana kadar gelen toplam 154 tesis oldu'' dedi. Satılmış, şöyle devam etti: ''Bunların tamamen deşarj kriterlerinin, parametrelerinin neler olduğunu mevzuatımıza uygun olup olmadığına ilişkin kontrolü online olarak oturduğumuz yerde kontrol edebileceğiz. Tabii uygulama bununla sınırlı kalmayacak. Bu sistemi kurduktan sonra günlük 10 bin metreküp sınırını daha aşağı çekeceğiz. Mesela şu andaki düşüncemiz bundan sonra günlük 5 bin metreküpe çekip onları da online izleme sistemine katmak. Ergene'de şu anda eğer deşarj edilen yer tamamen mevzuata uygun olmuş olsaydı, biz şu anda orayı tartışıyor olmayacaktık. Ergene şu anda kirli ve temizlemeye gayret ediyoruz. Neden kirleniyor bu ırmaklarımız? Sanayi tesislerimizi arıtma tesisleri kurdurmadan direkt deşarj ettirirseniz tesislerin sayısı arttıkça nehirler bunu kaldıramıyor. Onların tamamını kontrol edebilmenin en güzel mantığı da deşarj noktalarındaki tüm tesislerin parametrelerini kontrol edebilecek sistemi kurmak.''

Bu yıla ilişkin yapacakları bir diğer önemli çalışmaya da değinen Satılmış, 12 Ekim'de ''sürekli emisyon ölçüm tebliği''ni yayımladıklarını ve tebliğe göre, kirletici vasfı yüksek tesislerin atmosfere saldıkları emisyonların online olarak izleneceğini anlattı. Tebliğe bir yıl süre koyduklarını hatırlatan Satılmış, ''Bu da şu anlama geliyor; 12 Ekim 2012'ye kadar kirletici vasfı yüksek tesisler, bacalarında online olarak bu sistemi kurmak zorundalar. Elle müdahale edilmeye bu sistemle merkezden, online olarak onların atmosfere hangi oranda hangi emisyondan verdiklerini rahatlıkla izleyebileceğiz. Çok sağlıklı bir denetim'' diye konuştu. Satılmış, ''fabrikaların sadece denetim yapılacağı zamanlarda filtre kullandığına'' ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine artık mevzuattaki parametreler aşıldığında zaten merkezde sistemin sinyal vereceğini, yani bu tür yorumlar gerçek olsa bile artık kimsenin böyle bir şansının olmadığını söyledi.

Bu parametrelerin aşılması ya da deşarjdaki atık su parametrelerinin mevzuat sınır değerini aşması durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda cezai müeyyideler neyse onların yerine getirileceğini dile getiren Satılmış, bu cezaların para cezasından kapatmaya kadar gidebileceğine dikkati çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ya da ilgili bazı kurumların yatırımcıları denetlediğini ve bu durumun yatırımcıları rahatsız ettiğini söyleyen Satılmış, online izlemenin bu noktada önemli olduğuna vurgu yaptı. Satılmış, ''Bizim temennimiz herkesin tamamen mevzuata uygun olarak çalışıyor olması, ama her yere bir tane bekçi dikemeyeceğimize ve insanları sürekli kontrol edemeyeceğimize göre, online sistemi kurduğumuz zaman denetleyici birim olarak işimiz daha kolay olacak.''

Temel hedeflerinin herkesin ortak değeri olan çevreyi, ekonomik gelişmelere engel olmadan korumak olduğunu dile getiren Satılmış, kirletmeden tedbir aldırabilmenin önemli olduğunu kaydetti.
 
Üst