• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ceza ödemek istemeyen okusun!

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Ceza ödemek istemeyen okusun!

30 Aralık’ta yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının getirdiği yaptırımlara dikkat! Gereğini yapmayan, her ay için 5 bin 929 lira ödeyecek.

İşyerleri, dernekler, apartmanlar ‘risk değerlendirme’ ve ‘acil durum’ planlarını bu ay bitirmek zorunda. Aksi halde geç kaldıkları her ay için 5 bin 929 lira ceza verecek.

Yasa tam anlaşılmadı

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 30 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Ancak yasanın getirdiği yaptırımlar tam anlaşılmadı. “İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartları” ile ‘risk değerlendirme’ ve ‘acil durum’ planları birbirine karıştırıldı.

Plan için süre kalmadı!

50 kişiden az işçi çalıştıran için ‘uzman’ ve ‘hekim’ şartında süre var ancak 1 işçi bile olsa tüm işyerlerinde ‘risk değerlendirme’ ve ‘acil durum’ planı şartı başladı. Planı olmayan şubattan sonra her ay 5 bin 929 lira ceza ödeyecek.

‘Kimse hazırlık yapmış değil’

Kapıcı çalıştıran apartmandan markete, büro işyerinden kamu işyerine kadar herkes ‘iki planı’ da bu ay içinde hazırlamazsa ceza kesilecek. Şubat cezası 4 bin 312, sonraki her ay için 5 bin 929’ar lira olacak. Apartman ve Site Derneği Başkanı Çetindere “Kimse hazırlık yapmış değil” dedi.

İşte Sadettin Orhan'ın konuyla ilgili çarpıcı yazısı

6000 lira ödememek için...

Bildiğiniz üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 30 Aralık 2012 itibariyle çalışma hayatımıza girdi.

Yasayla ilgili özel bir yazı dizisi yayınladık ve aslında pek çok soruya dizi kapsamında cevap verdik. Ancak işveren okurlarımızdan gelen sorulardan, bazı noktalarda hâlâ kafa karışıklığı yaşandığını anlıyoruz.

Kafalar en fazla yasanın hangi maddesinin ne zaman yürürlüğe girdiği konusunda karışıyor. Bu nokta önemli çünkü hangi yükümlülüğün hangi işyerinde ne zaman başlayacağı yürürlük maddelerine göre tespit ediliyor. Yasa, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartını takvime bağlıyor. Buna göre söz konusu personeli çalıştırma şartı;

· 50 ve daha fazla çalışanı olan tüm işyerleri için 30 Aralık 2012'de,

· 50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise 30 Haziran 2013'te,

· 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile tüm kamu işyerleri için 30 Haziran 2014'te başlayacak.

Bu tarihlere bakan işverenler, bütün yükümlülükler için bu takvimin geçerli olduğunu zannedebiliyor. Oysa sadece iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma şartında erteleme söz konusuyken, yasanın öngördüğü diğer yükümlülükler 30 Aralık 2012 itibariyle başlamış durumda.

Risk değerlendirmesi için erteleme yok

Örneğin yasada yer alan risk değerlendirmesi ve acil durum planlarının bütün işyerlerinde bu ay (ocak) içinde yapılması gerekiyor. Yapılmaması halinde risk değerlendirmesi için 3 bin 234, acil durum planı için 1078 lira idari para cezası uygulanacak. Takip eden her ay için toplamda 5 bin 929 lira ceza tahakkuk edecek. Kapıcı çalıştıran apartmandan marketlere, büro işyerlerinden kamu işyerlerine kadar yaklaşık 1,5 milyon işyerine ceza kesilebilecek.

Örnek: Kapıcı çalıştıran Fidan Apartmanı'nda 2013/Nisan ayında yapılan denetimde, risk değerlendirmesi ve acil durum planı yapılmadığı tespit edilirse, ocak, şubat ve mart ayları için toplam 16 bin 170 TL idari para cezası uygulanacak.

Örnek: Falanköy Belediyesi'nde 2013/Mayıs ayında yapılan denetimde risk değerlendirmesi ve acil durum planı yapılmadığı tespit edilirse, ocak, şubat, mart ve nisan için toplam 22 bin 100 TL idari para cezası uygulanacak.

Örnek: Maçseverler Derneği İstanbul şubesinde bir büro elemanı çalışmaktadır. Dernekte 2013 Şubat ayında yapılan denetimde risk değerlendirmesi ve acil durum planı yapılmadığı tespit edilirse 4 bin 312 TL idari para cezası uygulanacak.

Görüldüğü üzere bir işçinin bile çalıştığı özel/kamu işyerlerinin tamamı 30 Aralık 2012 itibariyle bu yükümlülükleri yerine getirmek zorunda. Ancak işçi çalıştırmayan esnaf işyerleri, cezaevi atölyeleri, TSK, Emniyet ve MİT'e ait işyerleri kapsam dışı sayılıyor.
 
Ceza yiğidin kamçısıdır.
Tabi ki bu atasözü böyle değil ama, biz bir ceza yiyelim kendimize gelelim.
Ondan sonra toplanırız öncelikle bu cezayı ödememek için ne yapabiliriz ona bakalım deriz.
Kanun koyucuyu uyutabilirsen.
Yok bu sefer yemezler. Bu cezalar uygulanacak .
Akıllar başa gelecek, olası bir kazan patlaması, yüksekten düşme, zehirlenme, vs nin önlemleri artık alınacak ve iyi de olacak.
Kazasız günler,
 
risk değerlendirmesini iş güvenliği biriminde çalışmayan aynı şirkette çalışan iş güvenliği uzmanı belgesi olan biri yapabilir mi
 
Bu yapılması gereken planın bakanlığa gönderilmeyeceği ancak doldurulup imzalandıktan sonra dosyada saklanacağı, müfettişler istediğinde gösterileceği söylenmektedir.
 
Ya şu şekilde söyleyeyim. Bir arkadaşım hazırlamış göndermiş Ankara'da. Planı geri gönderip biraz önce yazdığımı kedisine iletmişler. Planı da arkadaşım dosyaya koyup işine devam etmiş. Bende öyle yaptım.
 
Doğru arkadaşlar, risk analizini yaptıktan sonra iş yerinizde tutacaksınız, istenmesi halinde iş müfettişlerine ibraz etme zorunluluğu var.
Aksi halde bir yere göndermenize gerek yok.
Biz iki kez çok detaylı bir şekilde denetlendik.
Sorulan şu; risk analiziniz var mı?, patlamadan korunma dökümanınız var mı?, yangın planlarınız var mı?, vs,
bunları göstermek zorundayız.
Kazasız günler,
 
Evet arkadaşlar risk analizi dosyasındaki imza bölümünda bunların imzaları olması gerekir.; iş yeri hekimi ile iş veren vekili ve uzman veya uzmanların,
İleride görevlerini belgelemeleri açısından çok önemli.
 
@Rıfat Yıldırım
İş yeri hekiminin de imza atması isteniyor ilgili yönetmeliğin(İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK) maddesi şudur:
9 maddenin (c) bedinin (2) nolu fıkrasında birlikte hazırlarlar diyor.
 
peki 50 kişinin altındaki yerlerde risk değerlendirme ve acil durum planlarının yanında iş güvenliği eğitiminin de şuanda verilmesi zorunlu mudur?
 
Mesleki eğitim ve İş Güvenliği eğitimi tüm işleri için şarttır. 10 kişinin altı ve üstünde kavramlarında değişen sadece ,devletin 10 kişinin altında çalışanı olan işleri için bu işleri üstlenmesidir.
 
Siz rakamlara takılmayın, bir iş kazası sonrasında ilk sorulacak soru; Çalışanın yaptığı iş ile ilgili eğitimi var mı? var ise belgesi nerede?
Siz bunu belgeleyemez iseniz , sonrasında ilk olacak maddi ceza ve iş mahkemesinin olumsuz kararları,
Hoca Nasrettin gibi kapını sağlam kilitle, komşunla kötü olma,
Kazasız günler,
 
Peki Uzmanın hazırlayabileceği risk değerlendirme ve acil durum planlarında bir sınırlama var mıdır sayı olark. Yani ''bir uzman hergün 1 rapor hazırlayabilir, bu nedenle anca 20 veya 26 tane rapor hazırlar'' gibi bir şey var mıdır?
 
Böyle bir sınır yok. Ama iş yerine göre bir risk değerlendirmesinin min 1 aydan önce biteceğini düşünmüyorum. Raporu 1 günde yazılabilir ama risk değerlendirme süreci bence min 1 aydan önce bitmez.
 
risk değerlendirme için görüştüğüm osgb bana 1 gün de olur demişti , bir de ben uzman değilim risk değerlendirmeyi yapabiliyormuyum, henüz uzman bulundurma zorunluluğumuz başlamadığı için yapabildiğimi söyleyen de var, kafam karıştı
 
Merve Hanım 29.06.2013 tarihinden önce 10,3 saat/ay süreli İSG uzmanı ile sözleşme yapmanız gerekiyor. Risk analizini de İSG uzmanına yaptırın
 
Üst