• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ceza ödemek istemeyen okusun!

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Ceza ödemek istemeyen okusun!

30 Aralık’ta yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının getirdiği yaptırımlara dikkat! Gereğini yapmayan, her ay için 5 bin 929 lira ödeyecek.

İşyerleri, dernekler, apartmanlar ‘risk değerlendirme’ ve ‘acil durum’ planlarını bu ay bitirmek zorunda. Aksi halde geç kaldıkları her ay için 5 bin 929 lira ceza verecek.

Yasa tam anlaşılmadı

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 30 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Ancak yasanın getirdiği yaptırımlar tam anlaşılmadı. “İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartları” ile ‘risk değerlendirme’ ve ‘acil durum’ planları birbirine karıştırıldı.

Plan için süre kalmadı!

50 kişiden az işçi çalıştıran için ‘uzman’ ve ‘hekim’ şartında süre var ancak 1 işçi bile olsa tüm işyerlerinde ‘risk değerlendirme’ ve ‘acil durum’ planı şartı başladı. Planı olmayan şubattan sonra her ay 5 bin 929 lira ceza ödeyecek.

‘Kimse hazırlık yapmış değil’

Kapıcı çalıştıran apartmandan markete, büro işyerinden kamu işyerine kadar herkes ‘iki planı’ da bu ay içinde hazırlamazsa ceza kesilecek. Şubat cezası 4 bin 312, sonraki her ay için 5 bin 929’ar lira olacak. Apartman ve Site Derneği Başkanı Çetindere “Kimse hazırlık yapmış değil” dedi.

İşte Sadettin Orhan'ın konuyla ilgili çarpıcı yazısı

6000 lira ödememek için...

Bildiğiniz üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 30 Aralık 2012 itibariyle çalışma hayatımıza girdi.

Yasayla ilgili özel bir yazı dizisi yayınladık ve aslında pek çok soruya dizi kapsamında cevap verdik. Ancak işveren okurlarımızdan gelen sorulardan, bazı noktalarda hâlâ kafa karışıklığı yaşandığını anlıyoruz.

Kafalar en fazla yasanın hangi maddesinin ne zaman yürürlüğe girdiği konusunda karışıyor. Bu nokta önemli çünkü hangi yükümlülüğün hangi işyerinde ne zaman başlayacağı yürürlük maddelerine göre tespit ediliyor. Yasa, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartını takvime bağlıyor. Buna göre söz konusu personeli çalıştırma şartı;

· 50 ve daha fazla çalışanı olan tüm işyerleri için 30 Aralık 2012'de,

· 50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise 30 Haziran 2013'te,

· 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile tüm kamu işyerleri için 30 Haziran 2014'te başlayacak.

Bu tarihlere bakan işverenler, bütün yükümlülükler için bu takvimin geçerli olduğunu zannedebiliyor. Oysa sadece iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma şartında erteleme söz konusuyken, yasanın öngördüğü diğer yükümlülükler 30 Aralık 2012 itibariyle başlamış durumda.

Risk değerlendirmesi için erteleme yok

Örneğin yasada yer alan risk değerlendirmesi ve acil durum planlarının bütün işyerlerinde bu ay (ocak) içinde yapılması gerekiyor. Yapılmaması halinde risk değerlendirmesi için 3 bin 234, acil durum planı için 1078 lira idari para cezası uygulanacak. Takip eden her ay için toplamda 5 bin 929 lira ceza tahakkuk edecek. Kapıcı çalıştıran apartmandan marketlere, büro işyerlerinden kamu işyerlerine kadar yaklaşık 1,5 milyon işyerine ceza kesilebilecek.

Örnek: Kapıcı çalıştıran Fidan Apartmanı'nda 2013/Nisan ayında yapılan denetimde, risk değerlendirmesi ve acil durum planı yapılmadığı tespit edilirse, ocak, şubat ve mart ayları için toplam 16 bin 170 TL idari para cezası uygulanacak.

Örnek: Falanköy Belediyesi'nde 2013/Mayıs ayında yapılan denetimde risk değerlendirmesi ve acil durum planı yapılmadığı tespit edilirse, ocak, şubat, mart ve nisan için toplam 22 bin 100 TL idari para cezası uygulanacak.

Örnek: Maçseverler Derneği İstanbul şubesinde bir büro elemanı çalışmaktadır. Dernekte 2013 Şubat ayında yapılan denetimde risk değerlendirmesi ve acil durum planı yapılmadığı tespit edilirse 4 bin 312 TL idari para cezası uygulanacak.

Görüldüğü üzere bir işçinin bile çalıştığı özel/kamu işyerlerinin tamamı 30 Aralık 2012 itibariyle bu yükümlülükleri yerine getirmek zorunda. Ancak işçi çalıştırmayan esnaf işyerleri, cezaevi atölyeleri, TSK, Emniyet ve MİT'e ait işyerleri kapsam dışı sayılıyor.
 
Sizin tesiste risk analizini mutlaka bir uzmanın yapması lazım,
öyle bir günde suya bas çalıya as modeli olmayacak,
yapılan bütün bu model işler yönetmelik destekli olacak,
ben yaptım oldu, diye bir şey yok,
yaparlar ama sonucunu da ; risk analizi yoktur, ibaresini yiyince anlarlar,
 
Bu şuna benziyor ; odaya kaydı olmayan mühendisin,
iş yerindeki kaldırma araçlarının,
basınçlı kapların,
asansörlerin periyodik muayenelerini yapması gibi bir şey,
bence,
 
Evet risk analizi ve diğer dosyaları hazırlayıp kendi onayınızı yapmanız gerekli.
Aksi halde güven kavramı ortadan kalkar.
Zaten bu tip durumlarda bakanlık müfettişleri yapma gayretlerini dikkate alarak değerlendirme yapıyorlar.
Herkes müfettişleri ceza yazan kişiler olarak algılıyor, tabi ki sorguluyor ve araştırıyorlar.
Burada sizlerin gayretleri ön planda tutuluyor.
İyi niyetinizi ortaya çıkaran çalışmalarınız mutlaka takdir görüyor.
Biz az tehlikeliyiz gerek yok diye bir kavram söz konusu değil.
Siz kendinizi sağlama alın, her çalışan da güvende olsun,
Kazasız günler dilerim,
 
Böyle yapmak en iyisi, denetleme noktasında yine siz olacaksınız.
En azından ceza noktasında veya farklı bir uygulama ile karşılaşmazsınız.
Kolay gelsin,
 
Kardeşim,
Belediyeyi bir iş yeri olarak düşün ve şöyle değerlendir;
Bina ve eklentilerini bir kağıda dökerek, kaygan zeminler, merdivenler, kapı açılma şekilleri, ekranlı araçlarda çalışmalar, güvenlik, bakım atölyesi, otopark, açık ve kapalı, vidanjörler, arazöz var ise, servis otobüsleri veya minibüsleri, kalorifer kazanları, kompresörler, havalandırmalar, hidrofor dairesi, asansörler, arşiv ve depo,
elektrik odası, sörvır odası, ve bu gibi tehlike noktaları belirlenir ve buralarda şu soruyu sorarak riskleri belirleyebilirsin.
Ne , nerede, nasıl ve ne olursa kişiye ve çevresine ne kadar zarar verir, zararı nasıl ve hangi önlemleri alırsam
kaynağında yok ederim veya minimum seviyeye indiririm.
Risk analizi yönetmeliğindeki çizelgeye de yerleştirirsen inşallah tamamlarsın , olmadı yine yazarsın bizim işletmeye uyguladığımız örneği kargolarız.
Kolay gelsin, Trabzon a selamlar,
 
Üst