• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çift su hattı fikri: içme suyu hattı ve temizlik suyu hattı

Faik Aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Aralık 2010
Arkadaşlar ilerdeki kaynak sağlama, ulaştırma ve arıtma gibi problemlerin çözümü çevre mühendislerinin projeleriyle sağlanabiliyor. Bu konuda bir önerim olacak dikkate alırsanız sevinirim. Bilirsinizki belediyelerin su şebekeleri tek hatlı yani tatlı su klorlanarak hem içme hem de temizlik için kullanmak üzere evlere dağıtılıyor. Farkettiğim kadarıyla bir evde kullanılan suyun büyük bir bölümü tuvaletlere harcanıyor. İlerleyen yıllarda tatlı su kaynaklarının azalacağı konusunda çeşitli öngörüler ortaya çıktı. Tatlı suyu tuvaletlerde harcamak yerine ayrı bir şebekeden deniz suyu veya benzeri bir hat sağlansa, ilerde yaşanacak tatlı su problemini azaltmada bir çözüm olarak görebilirmiyiz? Yani iki tane hat olacak birisi içme suyu hattı diğeri temizlik için kullanılacak su hattı. Bu önerimi dikkate alırsanız sevinirim.

İyi çalışmalar...
 
Evet çok doğru söylüyorsun tatlı su kaynakları bu kadar az iken biz bunu birde temizlik için kullanıyoruz. Dediğin evet bir çözüm olabilir fakat bunda sıkıntılar doğacaktır. Ben belediyelere D 200 yerine D 300 lük boru kullandırtamazken ek bir hat muhtemelen kabul ettiremeyiz. Fakat bazı alışveriş vb. gibi projelerde şu yöntemi yapıyordum yağmursuyu hattını bir depoya bağlayıp depoda biriken suyun tuvaletlerde veya sulama suyu olarak kullanılmasını sağlıyordum tabi bu uzun soluklu bir çözüm değil yağmur var ise uygulanabiliyor.
Dediğin olmayacak birşey değil ama gerçekten zor. Belediyeler kabul etse bile bunu bu sefer evlerde tesisat problemi ortaya çıkacak malum tesisatlarımızda tek temizsu borusu var...
 
İlgine teşekkürler, yağmur suyu yöntemin taktire değer bişey, hatta bu projeyi
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ve mehmet ali birand kanal d ana haberinde epey övgüyle bahsetmişti ön planda bulunması gereken çözüm diye.
Şöyle bir çözüm unsuru var. Bir projeyi bir kuruma kabul ettirmek zor olsa da küçükten büyüğe doğru yani fabrikalar,stadyumlar, kampüsler gibi tek başına komplekslerden daha sonra belediye gibi büyük alt yapılara uygulama mümkün olabilir. Çünkü bildiğim kadarıyla büyük bir kurum, mühendisin önerisinden önce o mühendisin daha önce yaptığı projelere göz önüne alıyor daha sonra kuruma kabul ediyor ve daha sonra proje uygulanabiliyor.
 
Firmalara da kabul ettirmek zor iş ama şu olabilir fabrikalarda prosesten gelen sular nispeten temiz yada birkaç basit işlemle sulama yada tuvaletlerde kullanılabilir hale geliyorsa o zaman yaptırılabilir. Fakat bunda da şu sıkıntı çıkıyor fabrikalarda kullanılan su yanında işletme için kullanılan su çok çok küçük bir miktar bu nedenle kimse önemsemiyor. Proses suyunun tekrar proseste kullandırılması sağlanıp en azından proses için kullanılacak ilave temizsu miktarının azaltılması daha etkili bir çözüm sanırım..
 
bencede getireceği ek maliyetler ve toplumun düşünceleri yüzünden uygulamada fazlaca eleştirici alacaktır. tuvaletlerde deniz suyunun direkt kullanılması bana göre tesisat ömrü açısından , özellikle mevcut tesisatlarda, çok büyük sorunlara yol açabilir. bunun yerine ilk etapta binalarda kullanılmış suları (banyolardan, mutfak lavabolarından gelen sular ..) yeniden kullanmak üzere sistemler tasarlanabilir ancak toplum kullanmaya razı olsa bile yasal engellerde çıkacaktır. biz daha artımadan çıkan pırıl pırıl suyu bile doğru düzgün değerlendiremiyoruz... almanyada benzeri sistemler yıllardır kullanılıyor. insanlar bireysel olarak yağmur sularını biriktirip çoğu amaçla kullanıyorlar. yani tesisatlardan çok toplumun değişime açık olması gerekiyor bence....
 
Alt yapıları değiştirebilsek, tünel sistemlerin geçebilsek birçok olayda kara geçicez ama malesef biz daha atıksu hattı ile içme suyu hattını aynı yerden götürüyoruz. Karşılıklı olarak bile götüremiyoruz. Öneriniz ne saçma, ne hayal nede imkansız. Sadece günümüz şartlarında biraz maddi sıkıntıdan dolayı dediğiniz olayları yapamıyoruz. Yoksa hepimizin ideal sistemidir. Ben büyükşehir belediyelerindeki ada-parsellerde paket arıtma kursak,yağmur sularını orda biriktirebilsek, merkez sistemin yükünü azaltabilsek ona bile razıyım. Sizin dediğinize bir örnekte ben vereyim. İsrailde iki hat bulunmaktadır. Birinci hat temiz su hattıdır. İkinci hat sarı hat diye geçer ve ordaki suda işlenmiş sudur. Arıtılmış sudur. Sifonlarda,sulamalarda,araba yıkamaları gibi işlerde kullanılıyor. Kaynaklarını çok iyi kullanıyorlar. Ama biz daha artezyen açarken bile yeraltı sularını bilinçsizce yüzeye çıkartırken, su planlaması nasıl yapıcaz ya da ne zaman yaparız bilemiyorum.
 
Üst