• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO Çmo aidat ücreti icra takibi başlattı

cm.erkan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2016
Firma
Belediye
ÇMO İstanbul şubesine 5 yıl önce üye oldum. Birkaç kez gittim bazı konularda yardım istedim ama yardımcı olmayınca devam etmedim. En son 1 ay önce bilgilerimi güncelledim 1 hafta sonra avukattan yazı geldi aidatın ödenmesi için. Bu yazıdan birkaç hafta sonrada icra evrağı geldi. Başka başına benzer durum gelen var mı? Ne yapabilirim?
 
@Tolgay Doğan

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bakın bu oda sayfasında üyelik yükümlülükleri ile alakalı yönetmelikteki bölüm. Gördüğünüz üzere pek de mafyalık yok. İyi okuyup iyi analiz etmek lazım.

Ayrıca yine bu yönetmelik hükümlerine göre üye yükümlülükleri hakkında şöyle bir madde de mevcut:

b) TMMOB‘nin mevzuatı uyarınca, mesleklerini uygularken, ülke ve toplum yararı ile insan onuruna yakışır hareket etmekle yükümlüdür. İnsan ve mühendis topluluğunun onuruna aykırı biçimde mesleki rekabet yapamaz. Odayı, yetkili organlarını ve üyelerini küçük düşürücü, rencide edici davranış, hareket ve açıklamalar yapamaz,

Bu yüzden buraya açıklamalarınızı yaparken suçlamalarda bulunurken elinizde bir mesnetiniz olsun. Biz mesleğimizi yaparken mesleğimizle alakalı yönetmelikleri okuyoruz öğreniyoruz değil mi? Yönetmeliklerimiz hakkında veya bizimle ilgili yalan yanlış bir şey olduğunda nasıl tepki gösteriyoruz hayır doğrusu budur diye değil mi? Aynı anlayışı neden kendi odamız, kendi mesleki birliğimiz için sürdürmüyoruz? Ben buraya şu yönetmeliğin linkini verene kadar kaç kişi bundan haberdardı? Kaç kişi biliyordu bunu?

Arkadaşlarım, değerli meslektaşlarım, eğri oturup doğru konuşalım. Sıkıntı var mı? Var. O zaman itirazımızı bilinçli, bilgili ve elimizde belgeler ile yapalım. Sorunlarımızı birlikte çözelim. Böyle mafya gibi, rencide ve küçük düşürücü davranışlarda bulunmayalım.
 
@Tolgay Doğan
diploma üzerinde ki 16.06.2015 mezun tarihi oda kayıt tarihi ise 19.08.2015 ilk işe başlama tarihi ise 12.02.2016 toplam da 85 tl ödedim
 
Merhaba arkadaşlar. Bende 2012 yılında odaya kayıt yaptırmıştım ve 2018 yılına kadar mesleğimi yaptım. Bu sürede benim ihmalkarlığım oda aidatını hiç ödemedim. İcra takibi başladı kağıt geldi evime ve tüm borcumu ödedim. 8 aydır da çalışmıyorum. Borcumu ödedikten sonra üyelikten çıkmak istediğimi belirttim benden şuan çalışmadığıma dair dilekçe ve oda kimlik kartımı istediler hepsini gönderdim. Dilekçe de çalışmadığınızı belirtmeniz yeterli dediler bu şekilde yazdım gönderdim. Ama dilekçemi beğenmediler. Bana kendilerinin hazırladıkları dilekçeyi gönderdiler ve bunu imzalamamı istedir. Dilekçenin içeriği aşağıdaki gibidir.

"TMMOB Ana Yönetmeliği’nin 99. 110 maddeleri ve Oda Ana Yönetmeliğimizin 7. ve 13. Maddeleri ile TMMOB ve Oda mevzuatından kaynaklı hak ve yükümlülüklerimi bilerek ve kabul ederek durumum hakkında Oda’ya yazılı beyanda bulunuyorum.
Yasal mevzuat gereğince Çevre Mühendisleri Odası'na üye olma zorunluluğu bulunan bir mühendislik faaliyetiyle uğraştığım takdirde Oda'ya tekrar kayıt yaptırarak geçen süre içerisindeki üyelik yükümlülüklerini yerine getireceğimi taahhüt ederim.
Beyanımın gerçeği yansıtmadığının tespit edilmesi halinde TMMOB ve Oda mevzuatı hükümleri gereği hakkımda disiplin soruşturması açılabileceğini, yine Türk Ceza Kanunu anlamında hakkımda Cumhuriyet Savcılığı’na ihbarda bulunulabileceğini, her iki durumun sonuçlarını biliyor ve kabul ediyorum. Beyanımın gerçeği yansıtmadığının tespit edilmesi halinde muaf tutulduğum Oda aidatlarını yasal faizleri ile birlikte Oda’ya kayıtsız şartsız ödeyeceğimi bilerek tüm ceza ve hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt ediyorum. "

Ben böyle bir saçmalık görmedim. Bu nedir? Bu dilekçenin açıklamasını istedim kendilerinden. Neden bunu imzalayayım. çalıştığım süre boyunca odaya üye olmayan çok meslektaşım vardı. Hiç bir sorun da yaşamadılar. Ben şimdi tüm borcumu ödedim fakat üyelik iptalimi yapmıyorlar.

Bu kuralları hangi yasal dayanağa göre belirliyorsunuz?
Tekrar çalışmaya başladığım zaman hiç bir faydasını görmediğim odaya neden üye olmak zorundayım ?
Bir kere odaya üye olduk diye nasıl bizden bu şekilde bir beyan istiyorsunuz?

Daha bir sürü soru sordum ve gelen cevap hiç bir açıklama yapılmadan sadece aşağıda yazılanlardı.

Gülcan Hanım Merhaba;
Bize uygulaması gereken kurallar neyse ÇMO Yönetim Kurulu tarafından bildirilir bizde sizlere onlara göre bilgi veriyoruz.
Gerekli koşulları sağlamadığınız takdirde evrak eksikliğinden istifa işlemleriniz red olarak bildirilir.
Bilgileriniz
 
@Gülcan Kösterit
yazik valla bize cok yazik, herşeyi olması gerektiği yapmaya çalışıyoruz, ama cezalandırılan yine bizim. e bi de tutuklatin bari bizi o kaldi. benim calistigim yerde 5 mühendis var sadece ben üyeyim odaya enayi gibi... ama onlarin boyle bir beyan taahhüt ya da yükümlülüğü yok, oh valla...hala da odanin bu islerini savunan var ya ben asil ona sasiyorum...
 
bazı eğitimleri alabilmek için oda kaydınızın olması gerekiyor örneğin bilir kişilik eğitimi için
 
@Arzu Sarıkaya
ben yazdim, yönetmelik maddelerinin yer aldigi bir cevap yazdilar. hicbir anlami yok. özetle üye olmak zorunda olduğumuza dair bir cevapti.
 
@Gülcan Kösterit size gönderilen dilekçede "Yasal mevzuat gereğince Çevre Mühendisleri Odası'na üye olma zorunluluğu bulunan bir mühendislik faaliyetiyle uğraştığım takdirde" diye bir ifade var. Odaya üye olmayıp yıllardır bu mesleği yürüten insanlar var. Onlar üye olmuyor ve hiç bir sorun da yok. Siz ayrılmak isteyince mi sorun olacak. Şahsi fikrim kanunlar herkes için geçerli. Eğer ki üye olmayanlara karşı herhangi bir hukuki işlem başlatılmıyorsa mevcut üyeliğinden ayrılmak isteyip odaya üye olma zorunluluğu bulunmayan çevre mühendisliğiyle ilgili iş yapmakta da bir sorun olmayacaktır. İsterlerse dava açsınlar.
 
@Gülcan Kösterit


Selamlar,

Odalar, odaların yasal statüsü ve odalarla ilgili tüm kavramlar sadece Çevre'de değil tüm mühendisliklerde büyük bir bilinmezlikle karşılanıyor. Bunun detaylarını belki daha başka bir post altında konuşmak gerekir. Yazdığınızla ilgili ise;

Çalıştığınız süre boyunca odaya üye olmayan birçok meslaktaşınız zaten size gelen cümleleri kabul etmiş sayılıyor. Başka türlüsü mümkün değil. Şuna benziyor bu durum; kanunlarımıza göre her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Resmi Gazete'de yazılan her şeyi okumuş kabul edilir. Ancak ben size gelip üzerinde "Resmi Gazete'de yazılan her şeyi okumuş kabul edilirsiniz. İmzalayın" dediğimde de bilmiyorsanız niye imzalayayım diyebilirsiniz.

Disiplin soruşturmalarına gelince, çeşitli işler ve ihaleler oluyor. Detaylarına girmeden, bazı ihale ve yapım işlerinde en az 10 yıllık, 15 yıllık veya 20 yıllık mühendis istenebiliyor. Bunun da kontrolü Oda üyeliği ile sağlanıyor. Yani siz, odaya üye olmadığınız halde 15 yıllık mühendisim diye bir işe imza atarsanız, hakkınızda hem suç duyurusunda bulunulur hem de disiplin soruşturulması başlatılır. Bundan bahsediliyor.

Nihayetinde ise benim görebildiğim kadarıyla başka bir iş yapacaksanız Oda üyeliği saçma. İptal için gerekli mesajda ise sıkıntı yaratacak bir şey yok gibi görüyorum. Onun dışında odalarınıza üye olun arkadaşlar. Aktif katılım gösterin. Birkaç defa Genel Kurul'da "işsiz üyelerin aidat ödememesi" ile ilgili teklifler verildi ancak kabul görmedi. Eğer böyle düşünen birçok üye olursa, Genel Kurul'da hem aidat hem de icra ile ilgili daha adaletli ve daha doğru kararların alınması mümkün olur diye düşünüyorum.

Size de yeni profesyonel yaşamınızda kolaylıklar dilerim (:
 
Merhaba arkadaşlar. Odaya kayıt olduğumda mezun olduğum tarihten itibaren geçmişe dönük 3 yıllık aidat bedeli almışlardı. Ancak bu 3 yıllık dönemde ben Çevre Mühendisi olarak çalışmıyordum. Bu şekilde geçmişe dönük olarak para kesilmeyen birisi var mı? İstanbul Şubeden aldılar bu ücreti. Buna göre ücretin borcumdan düşülmesini ya da iadesini isteyeceğim. Ayrıca bu konuyu gerekirse mahkemeye ileteceğim. Sizlere bilgi veririm. Belki emsal bir karar çıkar da bu haksız kazanç önlenmiş olur.
 
Ben bugün görüştüm. bu şekilde durumları zamanında söylenmeyince geçmişe dönük işlem yapmıyorlar.birikmiş borçları ise 9 takside bölüyorlar ben bugün bu konu ile istedikleri dilekçeyi gönderdim.
 
Odayı acilen göreve çağırıyoruz. Aidat peşinde koşacağına danışmanlık sektörü çöküp bizler işsiz kalmadan gerekli hamleleri yapması lazım odanın. Kriz büyüyor, iflaslar arka arkaya geliyor sanayi çökme noktasına geldi. Tesisler durmadan eleman çıkarıyor tasarruf için artık bir lirayı bile hesap eder oldular. Firmaların gözüne batan ilk ve en gereksiz harcama çevre giderleri. Firmalar tehditle danışmanlık ücretlerini düşürüyor ve bu durum bizim maaşlarımıza yansıyor. Gelir azalıyor gider büyüyor biz zam alacağımıza işi kaybetmeyelim diye uğraşıyoruz. Danışmanlığı kapatmayı ciddi şekilde düşünmeye başlayan firma sahipleri alternatif iş sahası aramaya başladı. Sektör çöküşte yeni düzenlemeler şart. Odanın duruma el koyması şart yoksa bu gidişle çoğumuz kasiyerlik veya tezgahtarlık yaparak geçimimizi sağlamak durumunda kalacağız.
Bu arada büyük şehirlerde yaşayıp köklü danışmanlık firmalarında çalışanlar hemen ukalaca ahkam kesmeye başlamasın burada. Sizin durumunuz iyi olabilir ben geri kalan %80'lik kısım adına konuşuyorum. Farkında olmadığınız, görmediğiniz kısım adına söylüyorum bunları. Ama şunu da bilin ki bu kötü gidin ucu bir gün size de dokunacak.
 
@Kenan Atalar
Bankalar bile geçmişe dönük iade işlemi yapabiliyorken nasıl yapmıyorlar. Sözlü olarak tabi yapmıyoruz derler. Dediğim gibi ben bu konuda gerçekten çok rahatsızım. Gerekirse dava açacağım. Kendileri tebligat gönderirken iyi biz hakkımızı arıyoruz adam akıllı bilgi veren yok. Kaçak cevaplar başından savmalar. Pazartesi zaten İstanbul Şubeye gideceğim. SGK dökümü de aldım. Ayrıca askerlik yaptığım süreyi düşmeleri gerekirken onu da borçtan düşmemişler. Borcu öderim ama hakkımı da ararım.
 
Üst