• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO Çmo aidat ücreti icra takibi başlattı

cm.erkan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2016
Firma
Belediye
ÇMO İstanbul şubesine 5 yıl önce üye oldum. Birkaç kez gittim bazı konularda yardım istedim ama yardımcı olmayınca devam etmedim. En son 1 ay önce bilgilerimi güncelledim 1 hafta sonra avukattan yazı geldi aidatın ödenmesi için. Bu yazıdan birkaç hafta sonrada icra evrağı geldi. Başka başına benzer durum gelen var mı? Ne yapabilirim?
 
Ben borcumu taksitlendirmek izin çmo ya dilekçe gönderdim. Bana telefonda bu şekilde her ay ödeyebileceğimi söylediler. bende her ay ödeyerek borcu kapatacağım. Haciz vb gelmesini de engellemiş oluyorum yoksa haciz gelecek.
 
Değerli meslektaşlarım,

Bu sabah itibariyle geriye dönük 10 yıllık aidat borcum olduğunu ve ödeme zorunluluğu olduğunu belirten bir mektup aldım. Mezuniyetim 2003, ve o yıllarda geleceğin mesleği denilerek içine sürüklendiğim Çevre Mühendisliğinden mezun olduktan sonra hevesle odaya üye olup endüstriyel arıtma konusunda birşeyler yapmak istiyordum, fakat piyasadaki tesisatçıların bu konuda bizlerden çok daha düşük ücretler ile yalan yanlış birşeyler yaptığını görünce ve bu işlerinde ekonomik olması nedeniyle işverenler tarafından tercih edildiğini farkedince bu işlerden vazgeçip ticarete yöneldim. Bu arada 1-2 yıl üyelik ücretimi ödemişimdir.

Yıllardır odadan ne bir süreli yayın, ne borcum olduğuna dair bir e-posta ne de bir davetiye, hiçbir suretle bir temas olmadığı gibi, mesleğimi de icra etmiyorum, imza atmıyorum.

Bu bakiyenin 10 yıl sonra istenmesinin iyi niyetli bir yaklaşım olmadığını belirtmek isterim, aidat borçları her yıl tebliğ edilebilirdi, veya en azından e-posta ile bildirebilirdi.

Sonuç olarak, konuyu avukatım ile görüşeceğim. Olayın sıcaklığından olsa gerek, çünkü az önce aldığım mektup üzeirne bu forumu ve konuyu buldum, borcu pek ödemeyi düşünmüyorum, bugüne kadar nerelerde ne tür eziyetler çektiğimi bir kez bile sormamış, görüşümü almamış bir meslek odasının yıllar sonra çıkıp bize borcun var, 1 ay içinde öde yoksa hacize geliriz demesi ne kadar da heveslendirici bir yaklaşım merak ediyorum.

İcra işlemlerine itiraz edeceğim, bakalım dava açacaklar mı, dava açıldığında neden borcumu ödemediğim ilk yıldan bugüne kadar hiç bildirim yapmadıklarını açıklayabilecekler mi?

Madem üyeliğim devam ediyordu, bu 10 yıl içinde hiçbir suretle süreli yayın/bildirim/herhangibir şey göndermediklerini yazacaklar mı?

İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde, odanın eski defterleri karıştırıp finansal kaynak sağlamak için aidat ücreti zorunluluğunu kınıyorum. Tekrar ifade etmek isterim, mesleğimi yapmıyorum, yapmadığım için üyelik istifası yapmam gerektiğini bilmiyordum, bilmediğim gibi bu güne kadar kimse 1-2 yıllık dahi olsa ücret istemedi, velev ki o zaman istifa ederdim.
 
@Alp4
allah yardımcınız olsun mühendislik yapmadığına dair döküm verirseniz sanırım yardımcı olacaklardır diye tahmin ediyorum o yıllar arası hizmet dökümü gönderin belki olumlu cevap gelir mi acaba bilmiyorum .. bir deneyin bence
 
@Alp4
pek ummasam da umarim bir sonuc alirsiniz. çmo nun bu pişkinlikle daha nereye kadar gidebilecegini gercekten merak ediyorum. hala da bu kadar olaya ragmen körü körüne odayi savunanlar var ya, asil o garibime gidiyor...neyse...
 
Bugün odaya gideceğim. İnşallah karşımda cevap alabileceğim birini bulurum. SGK dökümü, askerlik belgesi, çevre mühendisi olarak çalışmadığım halde geçmişe dönük alınan ücretin makbuzu hepsini aldım yanıma. Tek tek soracağım aklıma takılanları. Şöyle bir durum da var. Örneğin 2014 te aidat aylık 10 TL idi. Eğer bu zamana kadar ödemediyseniz aidatları. Ödenmemiş aidatları güncel aidat tutarına göre hesaplıyorlar. Bunu da soracağım. Yönetmeliğin hangi maddesine göre bunu yapıyorlar. @Alp4 bugünkü görüşmenin durumuna göre ben de konuyu mahkemeye taşımayı düşünüyorum. Ben de İstanbul'dayım. Süreç hakkında bizi de bilgilendirir misiniz?
 
@Alp4


Hocam Selamlar,

Odamızın Başkanı veya Şube Başkanı ile temasa geçtiniz mi bu konuyla ilgili?
 
@Alp4
Bugün İstanbul şubeye uğradım. Çevre Mühendisi olarak çalışmadığım halde odaya üye olduğum tarihten itibaren geçmişe dönük olarak alınan ücretin iade edilemeyeceğini söylediler. Ancak şuan üye olanlardan mezuniyet tarihinden itibaren çevre mühendisi olarak çalışmadılarsa geçmişe dönük olarak ücret almadıklarını söylediler. Gerçekten garip bir durum. Ek olarak çevre mühendisi olupta odaya üye olmayan ancak mesleğini yapan bir çok insan olduğunu, bizim neden üyelikten ayrılamadığımızı sorduğumda; çevre mühendisi olarak çalışanların yönetmeliğe göre odaya kayıt olma zorunluluğu olduğunu ancak denetim mekanizması olmadığını belirttiler. Tamam üyeliği anladım. Ancak bu geçmişe dönük ücret alma olayını sorgulamaya devam edeceğim. Aranızda 2013-2014 yıllarında üye olupta geçmişe dönük ücret ödemeyen varsa yazabilir mi?
 
@Okan Türe

Hocam daha önce yazmıştım tekrar yazayım, 2015 yılında gittiğimde geçmişe dönük istemişlerdi. Çalışmıyordum o zaman. Ücreti vermediğim için kayıt da olmadım. Ancak arkadaşlar hangi yönetmelikte odaya üye olmamızın zorunlu olduğunu belirttilerse bunu da bilmek isterim. Çünkü eğer bu durumun aslı astarı varsa, gün geçtikçe olmamak yükümüzü daha da artıracak demektir.
 
@Cem Yılmaz
Cem kardeşim yönetmelikte geçen madde şu:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ
İKİNCİ BÖLÜM
Üyelik​
Üyelik
Madde 7 - Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun hükümlerine göre mühendislik mesleğini yürütmeye yetkili; yurtiçi ya da yurtdışındaki denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş çevre mühendisliği fakülte ya da bölümlerinden mezun olarak çevre mühendisliği lisans diplomasına sahip; mühendisler, mesleklerinin gerektirdiği işlerle uğraşabilmek ve mesleki öğretim yapan kuruluşlarda çalışabilmek için Odaya kayıtlı olmak ve üyeliğin gereklerini yerine getirmek, kimlik bilgilerini onaylatarak üyeliklerini korumak zorundadır.

"çevre mühendisliği lisans diplomasına sahip; mühendisler, mesleklerinin gerektirdiği işlerle uğraşabilmek" bu ifadeye göre üye olmak zorundasınız diyorlar. Dediğim gibi odaya üye olmayıp sigortası çevre mühendisi olarak yatan bir çok kişi var. Bunu sorduğumda bu şekilde çalışan herkes üye olmak zorunda dediler. Denetim mekanizması olmadığından bu şekilde olduğunu belirttiler. Yani bu ifadeyi bence yönetmelikte tam açıklamalılar.

Ayrıca bir çok kişinin ben de dahil odadan memnun olmadığını belirttim. Odanın bana bu zamana kadar hiç bir avantajının olmadığını da söyledim.

Üyelik olayına gelince yarın bir gün bir ihaleye vs. oda üyeliği istenen bir başvuru olduğunda oda kayıt yaşının önemli olduğunu örneğin 5 yıllık oda üyeliği istendiğini söylediler. Bu yüzden odaya üyeliğinin iyi olduğunu belirttiler.

Dediğim gibi yeni üyelerden geçmişe dönük olarak çevre mühendisi olarak çalıştıkları ay kadar ücret alıyormuş İstanbul şube. Yani biz ödedik iade alamıyoruz ama yeni üyelerde bu sıkıntı yok.

Ben hala şu geçmişe dönük alınan ücret konusunda rahatsızım. Hatta aidat olayının tamamen kalkmasından yanayım. Bu iş sivil toplum kuruluşu gibi gönüllülük esasıyla yönetilsin.
 
@Okan Türe

Maalesef, sizin benim değil hepimizin sorunu olacak ileride. Denetim mekanizmasının olmama sebeplerinin şunlar olduğunu düşünüyorum:
1- SGK ile Oda arasındaki sözleşmenin feshi
2- Odanın denetim ekibinin olmaması
3- Odanın denetim yetkisinin olmaması
4- Yönetmelikteki ibarelerin ucunun çok açık olması.

Şöyle ki ben şu an SGK sisteminde çevre mühendisi olarak görünsem de, yaptığım işin adı Çevre Danışmanlığı ya da Çevre Görevlisi olarak geçiyor. Bu işi yapmak için çevre mühendisi olmaya gerek yok, 2015'ten önce alan birçok farklı mühendislik türü var. O hâlde SGK, Çevre Danışmanlığı için özel bir iş kodu açmalı. Ondan sonra bizim SGK'da Mühendis olarak çalıştığımız tüm süreler için para peşine düşülmeli. Ben de isterdim oda ücretsiz olsun ama onların da geçim kaynağı nispeten bu. Odaların da bir şekilde ayakta durması gerekiyor.
 
@Cem Yılmaz
Ben de çevre danışmanlık firmasındayım. Bana göre odaya üye olma zorunluluğu olmayan bir iş kolu danışmanlık. Ben işsiz olduğum bir dönemde oda sayesinde belki bir iş bulurum ümidiyle üye olmuştum. O konuda bir katkı göremedim gerçi. Sadece iş ilanları paylaşılıyor o kadar. Bireysel ilgilenen olmuyor. İsterdim ki birlik gücü yüksek üyeleriyle birebir ilgilenen bir odamız olsun. Ücret konusuna gelince neden ücretsiz olmasın ki. Gönüllülük esasına dayanan bir çok örnek var. Ki öyle olsa bence daha fazla katılım olurdu. Şuan bir çok kişi odanın icraatlerinden memnun değil bir de üye olup aidat mı ödeyeceğim gözüyle olaya bakıyor. Tam tersi aidat olmasa herkes üye olsa. Güçlü bir birlik olsa. Görev paylaşımı yapılsa. Bunlar olabilecek şeyler ama bunu kabul edebilecek bir yönetim olacağını zannetmiyorum. Velhasıl kelam oda üyeliği olayı bu şekilde.
 
hiçbir şekilde burnundan kıl aldırmayan, çevre mühendislerinin sesine hiçbir şekilde kulak vermeyin sadece bildigini okuyan bir oda.
 
Haftasonundan bugüne konuya bir çok cevap yazılmış, işlerimin yoğunluğundan çok detaylı değerlendirmesem de görünen o ki bu konuda sıkıntı mevcut, başka odaların üyelerine davranmadığı gibi davranan ceberrut bir odamız var anlaşılan.

Konuyla ilgili oda başkanı veya sekreteri ile direk görüşmeyeceğim elbette, zira kararı alan onlar, bire bir görüşmenin zaman kaybı ve stress yaratacağından şüphem yok, fakat avukatım görüşecektir, veya en azından avukatımın tavsiyesi üzerine noter kanalı ile yazılı görüşeceğimdir. Sözlü yapılan her görüşmenin boşuna olduğunu düşünüyorum.

Bu konudaki süreci merak edenler için olabilecekleri sıralarsak, 30 günlük tebliğ süresinden sonra icra takibi başlatırlar ise ilk yapılacak iş icraya itiraz etmek olacaktır. (Haksızsanız 40% cezalı ödersiniz), icra itirazı sonrası dava açalarsa mahkeme haklı/haksız değerlendirmesini mevcut mevzuata göre yapar, tutarı hakkaniyetli bir şekilde hesaplar, mahkemeyi kazanırsanız sorun yok (zaten avukata soracağım bu olacak), kaybederseniz yargıtary veya bir üst istinaf mahkemelerine kararı gönderin gözden geçirtirsiniz. Tüm bu süreç 4-6 yıl sürecektir.

Süreçte benimle birlikte olmak isteyenler varsa değerlendirebilir, soracağım bunu da, sayıca çok olmanın mahkeme nezdinde bir avantajı olacak ise "yıllardır bir kez temasa geçmemiş bir odanın" @okan-ture.1798 in de dediği gibi son yılın ücreti ile 10 yıllık borç nasıl isteniyor o da merak konusu...
 
Odaya kayıt olma zorunluluğu şu hallerde geçerlidir.
1- Odada verilen egitimlere katılmak isterseniz kayit olup indirimli katılabilirsiniz
2- Eğer proje mühendisliği yapiyorsaniz (Aritma vb.) bakanlık kurum ve kuruluşlar sizden oda kayıt belgesi ve numarası vb. evraklar istiyorlar.

Başka bir madde yok herhangi bir katkısı da verdiği eğitimlerde çöp
 
@kubiay DUMAN
bu yazdıklarınız güncel durumda doğru evet. zaten genelde şikayetci olanlar hep benim gibi eski üyeler, eskiden neredeyse her koşulda odaya üye olma zorunluluğu vardı, oda sicil numaranı girmek gerekiyordu heryere, ama simdi yok. biz zamaninda odaya elini verenler simdi kolumuzu geri alamiyoruz. durum bu.
 
Üst