• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO Çmo aidat ücreti icra takibi başlattı

cm.erkan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2016
Firma
Belediye
ÇMO İstanbul şubesine 5 yıl önce üye oldum. Birkaç kez gittim bazı konularda yardım istedim ama yardımcı olmayınca devam etmedim. En son 1 ay önce bilgilerimi güncelledim 1 hafta sonra avukattan yazı geldi aidatın ödenmesi için. Bu yazıdan birkaç hafta sonrada icra evrağı geldi. Başka başına benzer durum gelen var mı? Ne yapabilirim?
 
@Tolgay Doğan hocam asgari ücret tarifesi gelse ne olur. Laboratuvarlara geldi uzun zamandır var, iade fatura keserek her türlü o tutarın altına düşüyolar yani. Burası Türkiye kanunu koyarlar ama denetlemezler ya herkesin kanuna uyduğunu düşünürler yada salağa yatarlar. Alan razı veren razı.
 
Nasıl bir ev alırken m2 sine, araba alırken modeline veya bankada bir şey imzalarken imzaladığımız şeyin içeriğine bakıyorsak odaya kaydolmadanda yönetmeliklerini ve kanunlarını okuyalım arkadaşlar ve bir işleyiş var TMMOB yayınlamış olduğu yönetmelikler var bunların birçoğu sizlerinde şikayetlerinden gördüğüm kadarıyla orada belirtiliyor, eğer kayıt olacak kişiye bu kurallar yönetmelikler uymuyorsa odaya kayıt olmayın derim kimsenin kafası ağrımamış olur, ama meslekl ilgili bir iş yapılıcağında oda üzerinden yürüyen bir iş varsa veya eğitim alacağınızda dışarıdaki kuruluşa 500tl oda üyelerine 300tl olan eğitimde faydalanmak isterseniz bu seferde çevre mühendisiyim ama kayıt değilim diye başka branşlarla aynı muameleyi görüyorum diyen olacaktır. O yüzden iç yüzünü getiri ve götürülerini hesaplayıp kaydolmanızı tavsiye ederim :)
 
@Serkan Çiçekay evet malesef durum oyle ama yine de bir caydiriciligi oluyor az da olsa ise yariyor. hic olmamasindan iyidir. simdi sanirim havuz sistemi gelecek lab lar icin. düzgün hakkaniyetli yonetilirse o sistem cok iyi olur. daha sonra belki danismanlara da gelir.
 
Mantık dışını özellikle belirttim çünkü bu siteye gelip çok saçma sorular soran insanlar gördük :D "LİNÇ KÜLTÜRÜ" oluştu kendiliğinden. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz ama karşı tarafın da özverisi gerekiyor. Bir tane fotoğraf çekip konu açanlar var. Fotoğrafta da sadece bir soru var karman çorman yazılmış. Ne bir formül, ne bir "... yaptım ama çözemedim" şeklinde beyan yok. Sonra bir laf ettiğinizde "vöeeey yönetim çoh kötü" oluyor :utan:
 
hocam bir yanlisiz var, sanki odaya kayit olmak cevre mühendislerinin inisiyatifine kalmis gibi konusuyorsunuz, oyle birsey yok, çevre mühendisligi yapiyorsan odaya kayit olmak ZORUNDASİN. yönetmelik bu sekilde. haa bizim ofis 5 kisi sadece ben odaya üyeyim o da baska bir olay :)
 
herkes kendi vicdanına kalmış bazı arkadaşlar gibi kolay bakmak kolay sistem açığını yakalamak yerine geliştirmek olsaydı keşke amacımız şahsen laboratuvar sektöründe çalışıyorum 3 yıldır havuz sistemi yokken asgari fiyatın altından yada elden para olayı olmadı asla işi almak için katakulli işlere girilmedi yapanlar var fakat danışmanlarda iş başka .... denetleme olsa ne olacak ki denetlemeye gelseler ne olacak görüyrouz neler olduğunu :D en kral denetçi geliyor ...
 
@Ferhat Elçi denetçi gelmiyor diye sevinmeyin arkadaşlar. Ferhat Hocamın söylediği gibi bir geliyor, elinize yeterliğinizi bırakıp gidiyorlar. Dürüst olun, para aldığınız işi düzgün yapmaya çalışın
 
@Cem Yılmaz onun da açığını bulur bunlar. Türkiyede yeni bi sistem geldiğinde ilk açığı bulmaya çalışılır. Birine bilgisayar kullanmayı öğrettiğinde gelen ilk soru “sen onu bırak da geçmişi nasıl silcez mesela?” Olur. Benim inancım kalmadı artık gerçekten :)
 
@Melih Coşar aynen öyle asgari fiyat tarifesi gelse ne olur diyenler danışman ile toplanıya gidiyoruz adam 100 tl ye bakıyor vicdan meselesi umudu kaybetmek kolay yönetmelik açığını bulmak demek ... işin kolayına kaçanlar yada şu olsa ne olacak demek kolay mesleğe engel değil bazı şeyler biz çalışanlar elinde kendinizi küçük görmeyin arkadaşlar ....
 
Tüm yapılan işlerde olmamakla birlikte bu sadece bizde değil Türkiye içerisinde bu iş böyle yürüyor bir düzen var yani. Bu düzende bozukluklar veya yanlışlar olabilir kabul ederim ama Odalar STK vb. oluşumlar olmazsa piyasadaki herkes at koşturur. Çalışıp maaş alıp oda aidatı öderken milletin at koşturmasından belki o maaşlı işlerimi bile olmaz koşturulan atlar yüzünden.
Şöyle bir örnek verim odayı sevmeyen çalışmasını sevmediğini söyleyen arkadaşlarımızın Çevre görevlisi belgesiyle ilgili olan görüşmede baktığımız zaman herkes ÇMO cu oldu (Sözüm meclisten dışarı yanlış anlaşılmasın), fakat böyle olması yerine iyi oluşumda bizim kötü bir şey de bizim değil diye sahiplenilmez ise bir anlamı kalmayacağını düşünüyorum. Şahsi düşüncem yani bir oluşum topluluk vs. ya varsınızdır ya da yok :)
 
Hocam bu odaya kayıt olmak zorundasın kısmını ben anlayamadım.
Bunun ne gibi bir yaptırımı var kayıt olmazsak ne gibi bir sıkıntı oluşturur.
Yönetmeliğe veya bir bildiriye de bakmadım.
Oda ile ilgili olan hiçbir şeye araştırarak bakmadım kısa bir bilgi verirmisiniz bu zorundalık ile ilgili ?
 
Toplumun her alanında olduğu gibi burada bir bölünme var. Sorunlarımıza doğru bir bakış açısı getirmiyoruz. Kendi düşüncelerim ise;
  • Bir odanın, aidatlarını ödemeyen üyelerini mahkemeye vermesi son derece yanlış bir hareket. (Kendi önerim aidatlarını ödemeyen kişilerin üyeliklerine son verilmesidir. Bu konuyu oda yetkilileri ile paylaştığımda soğuk davrandılar. Sebebi büyük ihtimalle üye sayısının düşmesi ve mahkeme sonucunda odaya para girişinin olmasıdır diye düşünüyorum.)
  • Oda kimlik kartları ve diğer oda üye belgelerinin vahiş fiyatları. (Bir a4 kağıdı (oda üye belgesi) 90 tl olamaz. Çipsiz kimlik kartı 50 TL olamaz. Bu fiyatlar sorgulandığında; odanın yetkilileri yıllık alınan kararlar ve maliyetlerimiz bu diye cevap veriyorlar. Bilginize.)
  • Odanın tabii ki varlığını sürdürebilmek için belli bir kazanç elde etmesi gerekli. Ancak şahsi görüşüm başka kaynaklar yaratarak bunun olması gereklidir. Bu kaynakların yaratılması için bakanlık yetkilileri, odaya mensup kişilerce bir komisyon kurularak araştırma yapılabilir. (Bu önerim dikkate bile alınmadı) Üyelere bu kadar yük bindirilemez.
  • Oda dan çıkmak isteyen arkadaşlara zorluk çıkartılmamalıdır. Bu konuyu TMMOB yönetmeliğine bağlayarak zorlaştırmak hatalı bir yaklaşım.
  • ÇED yeterlilik kapsamında yer alan personel odaya üye olmaya mecbur. Ancak danışmanlıkta veya lab da çalışan çevre mühendisi BTB 'de yer almıyorsa odaya üye olmaya mecbur değil. Bence buralarda çalışan çevre mühendisleri içinde odaya üye olma şartı getirilmelidir. Bunun için gerekli yasal değişikliklerin yapılması için çalışmalar yapılması gerekli olacaktır. (Bu konuyu en son odanın bakanlıkta yaptığı söyleşide, ara bölümde dile getirdim. İlgileneceklerini söylediler. Ancak sonuç ne olur bilemeyecem ???)
Not: Konu odanın icra takibi ile açılmış, ancak biraz uzatmış olabilirim kusura bakmayın.
 
- 1. madde için; neden üye olunan odaya borcumuz var mı yok mu diye kontrol edilmiyor. Borç üyenin sorumluluğundadır. Üye olunurken her yıl bir aidat ödeme yapılacağı zaten herkese söyleniyor. Buna rağmen üyenin borcunun olduğunu bilmemesi bana çok farklı geliyor.

-2. madde için: Kimlik kartı masrafı tahmin ettiğiniz gibi değil. Diğer ücretler konusunda ise, odadan alacağınız her belge ile işinizi daha iyi şekilde temsil edeceksiniz. Bu temsiliyeti sağlarken neden odamıza bir miktar ödeme yapmak göze batıyor? Sizlerden alınan her ücret mesleğimizi daha iyi yerlere getirmemize yardımcı oluyor.

-3.madde için: Her üye düzenli aidat ödemesi yaparsa odanın mali olarak hiçbir sıkıntısı kalmayacağını öngörülüyor.

-4. madde için: Oda bir kamu kuruluşudur. Bu kuruluş da TMMOB'a bağlıdır. TMMOB yönetmeliklerine göre yönetilir.

-5. madde için: Odaya üye olmak mecburiyetinden değil, ordaki arkadaşların emeklerini gözlerimle gördüğümden üyeyim. Vereceğim her aidat onların mücadelesine azda olsa destek oluyor.

Başka düşünceniz varsa buradan veya DM ile ulaşabilirsiniz.
 
Herkes aynı fikirde olmak zorunda değil zaten verdiğiniz tüm cevaplar için kendi düşüncelerim.

1-) Tabii ki borç üyenin sorumluluğundadır. Ancak ödeme konusunda sıkıntı olursa bunun çözümünün mahkeme olmaması lazım. Hadi çözüm mahkeme diyelim. Dava açmadan niye üye bilgilendirilmez. Sizi mahkemeye vereceğiniz, bu bu sebeplerden dolayı. Böyle olaylar odayı çoğu üyenin gözünde kötü göstermektedir.

2-) Odanın aldığı ücretler konusunda böyle bir açıklama olamaz kusura bakmayın. Kabul edin pahallı. Zaten aidat ödeyen kişilerden bu fiyatlar neden alınıyor. Evet gözüme batıyor. Kusura bakmayın ama bir oda üye belgesi 90 TL olamaz.

3-) Nasıl bir MMO, İMO veya JMO kendilerine yeni kaynak yaratıyorsa bizim odamızda yaratacak. Böylelikle üyelerden daha makul ücretler alabilir ve daha güzel organizasyonlar yapabilir. Örnek verecek olursam güncel tarihte JMO 72. Jeoloji kurultayı yaptı ODTU 'de. Sonuç bildirilerine bakarak nasıl yapıldığını görmenizi isterim.

4-) Oda bir kamu kuruluşu değildir. Dernek statüsünde yer alan STK 'dır. Kamu kuruluşu olsa oda çalışanlarını düşünemiyorum ^^ Ben zaten odanın TMMOB bağlı olduğunu söylüyorum. Ancak odadan çıkmak isteyen arkadaşlara bu kadar zorluk çıkartılmamalıdır. Değişik bir örnek üyelikleri dondurulabilir. Mesleği tekrar yapmaya başlarlarsa üyelikleri aktif hale getirilebilir. Ancak aradaki boşluk döneme ait aidatların istenmemesi şartıyla,

5-) Siz arkadaşlara destek olmak için üye olmuş olabilirsiniz. Ancak ben yasal olarak mecbur olduğumdan üyeyim. Umarım üyelerin çoğu sizin gibi düşünerek üye olmuştur.

Bu arada bu fikirlerimi ben her yerde dile getiriyorum Çok seslilik güzel bir şeydir. Herkes memnun olacak diye bir kaide yoktur. Körü körüne bazı şeyleri savunmakda güzel bir durum değildir.

İNŞALLAH bundan sonraki süreç odamız ve üyelerimiz için en güzeli olur.
 
3. Maddeli söylediğiniz şey zaten yapılıyor.. Yakında yine bir kongremiz var.. Katılmak isterseniz bende orada olacağım..

En kısa zamanda odamız websitemizdeki yönetmelikleri okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.. Bizde orayı okuyarak öğreniyoruz
 
Üst