• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO Oda Genel Kurulu ve Seçimi

Belki biliyorsunuzdur, geçtiğimiz hafta sonu ÇMO Oda Genel Kurulu ve Seçimleri yapıldı. Öncelikle Odamız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Seçimlerde 2 liste ve 1 bağımsız bireysel aday vardı. Aldığım bilgilere göre sonuç; yönetim kurulu asil üyelerinin 5'i mavi liste, 2'si de kırmızı listeden seçildi. Yönetim kurulu yedek üyelerinin de tamamı mavi listeden seçildi. Dikkatimi çeken birkaç noktayı paylaşmak istiyorum. Bu sefer, uzun yıllar Odamız yönetiminde olan Genç Çevre Mühendisleri grubu seçime aday olmadı. İçlerinden bir tanesi (sanırım) mavi listeden asil yönetim kuruluna aday oldu fakat seçilemedi. Bu şekilde ÇMO'da Genç Çevre Mühendisleri Grubu devri en azından şimdilik sona erdi. Önceki seçimlerde rakipleri olan demokratlar ise bu sefer büyük ölçüde başarıya ulaştı. Korona virüsün gölgesinde yapılan bu genel kurulun pek verimli olmadığını düşünüyorum açıkçası. Çünkü çok fazla delege virüs bulaş olasılığı sebebiyle genel kurula ve seçimlere katılamadı. Bu bence seçimlerin demokratik bir şekilde yapılmasına engel oldu. Ancak genel kurul ve seçimlerin yapılmasında başka bir mecburiyet faktörü ortaya çıkmış olabilir, eğer öyleyse yapacak ve söylenecek bir şey yok demektir. Dikkatimi çeken diğer bir nokta 5 tane şube yöneticisinin genel merkez yönetimine aday olması durumu. İzmir, Adana, Diyarbakır ve Trabzon bölge yöneticileri genel merkez yönetimine aday oldular. Bildiğim kadarıyla genel merkez yönetimine aday olabilmeleri için mevcut şube yöneticiliği görevlerinden istifa etmiş olmaları lazım. Bu aslında epey dikkat çekici bir durum, çünkü bu yöneticilerden 2'si şube başkanı (İzmir ve Adana), 1 tanesi ise temsilci (Diyarbakır). Ve dediğim gibi istifa etmiş olmaları gerekiyorsa eğer bu illerde başkanlar ve temsilciler değişmiş demektir.

Bu konularda fikirleri olanların fikirlerini dinlemek ve istişare etmek isterim.

Düzenleme: Bu arada farklı listelerden oluşan bu yönetim kurulu örneği Oda tarihinde bir ilk olabilir.
 
Son düzenleme:
ÇMO tarihinin gördüğü en çekişmeli ve en ilginç seçimi yaşandı. 5'i mavi liste 2'si turuncu listeden olmak üzere 7 kişilik karma yönetim kurulu oluştu. Gayri resmi sonuçlara göre 5 mavide 1 şube başkanı (Adana), 2 turuncudan 1 şube başkanı (Ankara) yönetim kurulu listesine girmiş oldu. COVID gölgesinde yapılan seçimlere katılım oranı % 53-54 dolaylarında oldu.
Şube ve Temsilciliklerin durumuna gelirsek; Şube başkanlarının genel merkez yönetim kuruluna seçilmeleri halinde bulunduğu il şube başkanlığı görevi sona erebilir ( tabi bu arada genel merkez yönetiminden istifa edip mevcut şube başkanlığına devam edebilir). Temsilcilikler; Genel kurulun olduğu gün (temsilcilik birim başkanı veya yönetiminde olan herhangi biri genel merkeze seçilse de seçilmese de) lağvedilmiş oluyor. Seçimden sonra oluşturulan liste ve/veya listeler arasından Genel Merkez tarafından atama ile (Vali gibi.) temsilcilik birimleri oluşturuluyor.
Bu seçimin Çevre Mühendisleri adına hayırlı olması dileğiyle..
 
Ben bu seçimin böyle olacağını , her şubede farklı grupların seçimi kazanmasından sonra tahmin etmiştim. Ankarada Turuncu , Adana da genç , İstanbulda demoktrat, İzmir de çağdaş vs gibi. Bu nedenle herkes demokrat grubu çatısı altında aslında " küçük " dayatmalarla seçimde kendisine yer buldu. Çoğulcu bir katılım olsa tabi ki daha güzel bir sonuçla daha güzel bir hava yakalanabilirdi. Ama dikkatimi çeken turuncu listenin sadece Ankara' da listeyle çıkıp listeyi seçimi az bir farkla kaybetmesidir. Öyle görünüyor ki , üyeler oda seçim çalışmalarına bakmıyor olaya daha çok taraftar gözüyle bakıyor. En çok dikkat çekici olan ise ( Adana Çmo başkanının Mavi listeden aday olup kendisiyle beraber oy kullanmaya giden bir ismin son dakika da turuncu listeden kendisini listeye yazdırması oldu ) bu tuhaflıklar sanki odanın şubelerinde çok tuhaf şeyler döndüğünü gösteriyor. Van' da kapanan temsilcilik Diyarbakır temsilciliğinde gösterilip oy kullanmaları gibi. Arkadaşlar bu odalar böyle giderse , üyeleri sadece aidata bağlayıp entrikalar çevireceklerse olmaz bu iş. Her gelen kendi inandığı duyguları ve düşünceleri dayatıyor. Çok yanlış
 
Yasal dayanağını araştırmak lazım ama bence mevcutta şube yönetimlerinde olan kişilerin istifa etmeden kesinlikle genel merkez yönetimine aday olmaması gerekir, bu hiç etik ve demokratik bir durum olmaz.
 
Bunu söylersen yanıt şu olur " e biz yıllardır bu işi yapıyoruz , düzeni biliyoruz , arkadaşlar yapamaz" diyeceklerdir. Koltuk sevdasından başka birşey değil bu.
 
@cm.mervan Doğru öyle diyebilirler ama yıllardır o işin yapılması, o işin doğru yapıldığı anlamına gelmiyor. Ki Oda'da gerek genel merkez gerekse şube ve temsilciliklerdeki yöneticilerin çoğunun, idari işleyiş hakkında çok az bilgisinin olması durumu daha da vahim hale getiriyor. Ayrıca bu işin iyi bilinmesi sadece "yıllarca yapmayla" değil en sonki Oda mevzuatları ve uygulamalarına hakim olmakla ve tecrübe etmekle mümkün olabilecek bir şey. Bunu 2017-2020 yılları arasında 3 yıl süreyle şube personelliği yapmış, bir ÇMO şubesindeki tüm idari işleri neredeyse tek başına yürütmüş birisi olarak söylüyorum.
 
Van temsilciliği kapanmadı. Diyarbakır temsilciliği ile birleşme gibi bı durum söz konusu degil. Van'dan 3 delege oy kullanmaya geldi ve toplam delege sayısı da 3. Diyarbakır temsilciliğinin 18 delegasyonu vardı. Bunlardan 15 i oy kullanmaya geldi.
 
Oda'nın süreçlerine ve işleyişine hakim birisi olarak yeni yönetimin öncelikle odaklanması gereken konunun mali durum olduğunu düşünüyorum. Çünkü maalesef ki günümüzde birçok şey mali güce dayanmaktadır. Oda'nın kar amacı gütmeden çalışması gerektiği düşüncesi artık aşırı iyimser bir düşünce haline gelmiştir ve artık en temel ihtiyaçlar bile zor karşılanır hale gelmiştir. Bu yüzden acilen Oda'ya para kazandıracak uygulamalara eğilmek gerekiyor.

Diğer bir konu şube yönetim kurullarının niteliksizlikleri ve tecrübesizlikleri. Bunun bir şekilde engellenmesi ve yönetim kurullarına daha nitelikli ve tecrübeli kişilerin seçilmesi sağlanmalıdır. Mesela; Şube genel kurullarında ve hatta Oda genel kurullarında, yönetime aday olan kişilerin Oda'ya üyelik süresinin minimum belli bir süre olması gibi kriterler belirlenebilir ve genel kurulların divanları yönetim kurulu adaylık başvurularını böyle bir kritere göre kabul edebilir. Yönetim kurullarının Oda tecrübesi olması çok önemli bir konu. Çünkü Oda tecrübesi olmayan yönetim kurulları Oda'nın uygulamalarına alışmakta ve hakim olmakta çok zaman kaybediyorlar ve güçlük çekiyorlar.

Başka bir önemli konu da Oda personellerine yeterince itibar gösterilmemesi. Oda personelleri (şube personelleri dahil), Oda'nın değişmeyen tek bileşenleridir. Yönetim kurulları, komisyonlar belirli periyotlarla değişir fakat Oda personelleri ayrılmadıkları ve çıkartılmadıkları sürece değişmezler. Bu şekilde Genel Merkezin ve şubelerin tüm süreçlerinde yer alan tek bileşen personel bileşenidir. Oda'nın uygulamalarının bu kadar çok içerisinde olan bir bileşenin kesinlikle görmezden gelinmemesi ve tecrübesinin hafife alınmaması gerekir. Aksine tecrübelerinden ve bilgisinden maksimum derecede faydalanmak en doğrusu olur. Çünkü yeni yönetimlerin göreve gelme işlemlerini yapan da o personel oluyor. Yani her harükarda yeni yönetimden daha tecrübeli bir durumda oluyor. Fakat bu tabii ki de "personel ne derse onu yapmak gerek" demek değildir. Kanımca en ideal durum, yapılacak uygulamalarda personellerin fikirlerini almak ve bu fikirleri dikkate alarak karar vermektir. Özlük haklarına saygı göstermek (çalışma şartları, mesai saatleri, izinler vs) gerektiğinden maalesef bahsetmek zorundayım, çünkü bu en temel faktöre bile saygı duymayan yönetim kurulları var. Bu arada Oda bünyesinde çevre mühendisi istihdamını destekliyorum. Umarım yeni yönetim Oda personellerine gerekli itibarı gösterir.

Not: Lütfen yazdıklarım kişisel, bölgesel ya da şehirsel algılanmasın, bu yazdıklarım tamamen Türkiye çapını kastederek yazdığım genel ifadelerdir.
 
Son düzenleme:
Olabilir. Herkes ayrı bir bilgi verdiği için ve bu temsilciliklerin durumunun muallakta olduğundan böyle bir bilgi almış olabilirim. düzeltme için teşekkürler.
 
@cm.mervan Van temsilciliği pasif olduğu için böyle bir düşünceye kapılıyor arkadaşlar, ÇMO sayfasından takip etmek daha doğru olur.
 
@GKSN Pasifliğinden ziyade eski yönetim maddi konular yüzünden (şaibeler) Ankara'yla sürekli tartışma yaşadılar. Temsilcilik olma yolunda ben de çalıştım Van'da, bazı nedenlerden dolayı şehir değiştirdim uzak kaldım , o yüzden yapıyı biliyorum.
 
Üst