• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yönetim Çmo `ya ve meslektaşlarımıza açık mektup

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiştir.

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Değerli @Meslektaşlar ,

Bildiğiniz üzere ÇMO Yönetim Kurulu kararıyla 2023 aidat ücreti 1200 TL olarak belirlenmiştir ve gerekçe olarakta odanın mevcut kötü mali tablosu gösterilmiştir. Aldığımız bilgiye göre odaya yaklaşık 15.000 üye bulunmakta ve bunlardan 3000-4000 civarında ki üye aidatlarını düzenli ödemektedir.

Danışma kurulu toplantısında ayrıca oda ile ÇMNet olarak yaptığımız toplantıda odanın ana gider kalemlerinin personel, kira ve SGK giderleri olduğunu öğrendik.

Her seferinde dile getirdiğimiz üzere ÇMO bizlerin mesleki örgütlenmesidir ve her zaman sahip çıkılmalıdır. Bu aidat ödemeleriyle veya odaya aktif katılım sağlayarak yapılabilir. Lakin, ÇMO YK tarafından yapılan aidat artışını bir dayatma olarak görmekte ve sindirememekteyiz. Bu nedenle yasal olarak hepimizin hakkını arayacağımızı, bir müddet önce duyurmuştuk.

Odanın mali olarak düzlüğe çıkması ve etkinliğinin geliştirilmesi için bazı önerilerimizi açık metin olarak duyurmak istiyoruz.
  1. Kendi masraflarını karşılayamayan şube ve temsilciliklerin kapatılması fikri ciddi anlamda düşünülmelidir. Günümüz teknolojisinde bir çok şube ve temsilcilik bulunması bize göre gereksiz görülmektedir. Şube ve temsilciliklerin görevlerinden birisinin aidat toplamak olduğu düşünüldüğü zaman, görevlerini başarılı şekilde yapmadıkları konusu da net şekilde görülmektedir. Tabi ki hepsini harcadıkları zaman ve emekten dolayı takdir ediyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Lakin yukarıdaki fikrimiz ve gereksiz ekonomik gider kalemleri nedeniyle, bazı şube ve temsilciliklerin kapatılması ciddi bir şekilde tartışılmalıdır.
  2. Daha merkezi bir yönetim anlayışının sergilenmesi ve tüm üyelik süreçlerinin Ankara merkez üzerinden yürütülmesi düşünülmelidir. Bu merkez, iletişim merkezi olarak işlev görebilir ve halihazırda Türkiye nin birçok iline yayılmış olan meslektaşlarımızı çeşitli konularda organize edebilir.
  3. E-Devlet sistemi üzerinden üyelik imkanı araştırılmalı ve mümkünse elektronik üyelik sistemine geçilmelidir. Böyle bir sistem ayrıca bu mesleği yapan herkesin odaya otomatik üye oldurulması konusunda da kolaylıklar sağlayacaktır. Halihazırda odaya üye olan ve olmayan meslektaşlar arasında ciddi bir kanun ihlali vardır ve bu durum anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.
  4. Yapılan toplantıların ve kurulların tamamı elektronik olarak yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Buna Genel kurul toplantılarıda dahildir. Dijital olarak toplantılarını yöneten ve kararlar alan çeşitli derneklerin varlığı bizi mutlu ediyor fakat teknolojik imkanların oda tarafından yeterince kullanılmaması da aynı şekilde bizleri üzüyor.
  5. Bakanlık ile yetkinlik değerlendirme ile ilgili bir protokol imzalanabilir ve çeşitli kriterlere göre Çevre Mühendislerine oda tarafından üyelik seviyeleri belirlenebilir. Bu aksiyon odaya farklı bir işlev daha katacak ve mesleki kalite açısından değerli olacaktır. Her üyelik seviyesinin ödeyeceği aidat miktarı değişken olabilmeli ve kazanılan üyelik seviyelerinin korunması için sürekli mesleki gelişim şartı getirilmelidir. Bu kademelendirme ihaleler dahi hayatımıza yerleşirse odanın hem daha aktif olur hemde hak ettiği yeri bulur. Bu önerinin yasal zemininin araştırılmasında yarar olduğunu düşünmekteyiz.
  6. Çevre üzerine çalışan firmalarda istihdam için odaya kayıt şartının getirilmesi için bakanlık nezdinde çalışma yapılması gerekmektedir.
  7. Üniversiteler düzeyinde örgütlenme mutlaka planlanmalıdır. Üniversite yetkilileriyle iletişime geçilerek mezun meslektaşlarımız bulundukları veya yakınlarındaki şehirlerde yer alan üniversitelerde ÇMO öncülüğünde çeşitli seminerler verilmesi sağlanmalıdır.
  8. ÇMO; meslektaşların ve bu alanda faaliyet yürüten firmaların haklarını da gözeterek, teknik danışmanlık vermek konusunda çalışmalar yürütmeli ve bu alandan sağlayacağı geliri iyileştirici bir fırsat olarak değerlendirmelidir.
  9. Kayıt sürecinde geçmişe yönelik aidat isteme usülünden biran önce vazgeçilmelidir. Bu hakkaniyetli değildir. Lakin yukarıda ki önerilerimiz dikkate alınırsa her mezun olan kişinin odaya üyeliği söz konusu olacaktır ve bu mağduriyet otomatik olarak kaybolacaktır.
  10. ÇMO nun siyasetten kopmasının mümkün olmadığının bizlerde farkındayız. Fakat üyeler ile olan iletişimlerde ve kamuyouna açık duyulurda açık siyasi bir taraf belli eden üsluptan kaçınılmalı ve nötr bir dil kullanılmalıdır.
  11. Çevre konularında çeşitli organlar ile işbirliğine giderek yol gösterici, bilgilendirici ve kısmen denetleyici olarak görev yapabilecek bir yapıya bürünmelidir.
  12. Belirlenen teknik konularda üyelik şartı aranmadan ve farklı meslekler dahil herkesin katılımına açık düzenli webinarlar verilmesi sağlanmalıdır.
  13. Uluslararası teknolojik gelişmeleri takip ederek gelişmeleri teknik bültenler ile web sitesinde duyurması sağlanmalıdır. Üniversite hocalarıyla iletişime geçilerek yaptıkları çalışmaların ve araştırmalarında oda web sitesinde yayınlanması sağlanabilir.
  14. Çeşitli illlerde öğrenci meslektaş buluşmaları düzenleyen ve meslektaş adaylarımızın kariyer çizgisi çizmesine yardımcı olan bir sistem oluşturulmalıdır.
Bunlara ilaveten,

Tüm @Meslektaşlar ımıza açık çağrımızdır. ÇMO ile aynı gemideyiz ve gemi su almaktadır. Bizler odadan olumlu adım beklerken aynı adımı atmak bizlerinde boynunun borcudur. Lütfen oda faaliyetlerine katılım konusunda hassas olunuz, yukarıda ki önerilerimiz dikkate alınırsa odanın dijitalleşmesi için çağrı yapmaktayız. Haliyle oda ile mesafeniz binlerce kilometre olsa bile birçok aktivite de yer alınabilir, alabilirsiniz ve almalıyız.

Lütfen odanın gelirlerini artırıcı pozitif önerilerinizi bu konu altına ekleyiniz. Evet haklarımızı elbette savunacağız fakat bu konu öneri toplama ve açık çağrı yapma konusudur. Bazı önerilerin oda tarafından yapılamayacağını tahmin edebiliyor ve ÇMNet olarak biz gündeme getiriyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz...

Son düzenleme: