• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO yönetim sistemi ve yarı zamanlı temsiliyet

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Malumunuz oda seçimleri yaklaşıyor. Bu nedenle yazıma başlamadan herkesin görevini yaparak bağlı olduğu şubeye oy kullanmaya gitmesini şiddetle tavsiye ediyorum.

Gelelim konumun asıl sebebine. Malumunuz oda yönetimi gönüllü meslektaşlardan oluşuyor ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Kendilerine saygılarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum.

Fakat gönüllülük sisteminin işlemediğini düşünmekteyim. Çünkü gönüllülük beraberinde yarı zamanlı temsiliyeti hatta birçok zaman temsiliyetsizliği getiriyor. İnsanlar bir yandan kendi ve ailelerinin geçimini sağlamaya çalışırken diğer taraftan odaya vakit ayırmaya çalışmaktalar. Bu kapsamda düşündüğümüzde yaptıkları fedakarlık oldukça büyük.

Benim önerime gelince. Bu konuyu yanlış hatırlamıyorsam 2009 yılıydı İstanbul Şube toplantısında da dile getirmiştim fakat herkes karşı çıkmıştı. Şimdi burada yine yazılı olarak dile getirmek istiyorum.

Oda ve Şubelerde bulunan yönetim kurulu üyelerinin seçildikleri süreç için maaşlı çalışan olmalarının daha doğru olduğunu düşünmekteyim. Odada maaşlı çalışan kişilerin ana işleri bu olacaktır. Odada çalışan 2. bir iş yapamayacak şekilde bir düzenleme yapılmalıdır.

Bu düzenlemenin oda yönetimini daha profesyonel bir yaklaşıma sokacağını düşünmekteyim. Yarı zamanlı değil tam zamanlı bir temsiliyeti beraberinde getirecektir. Haftanın 5 günü masrafları yine odaya ait olmak üzere yönetim kurulu üyeleri meslektaşlara, firmalara, kurumlara daha fazla vakit ayırabilecek çeşitli çevre sorunlarının çözümü için kamuoyunda daha fazla yer alınabilecektir.

Bİldiğiniz üzere birçok sendika da benzer bir sistem uygulanmaktadır. Bu kadar kişinin temsiliyetinin yarı zamanlı olmasının dezavantajlarını yıllardır görmekteyiz.

Oda yönetiminde olan kişiler bu satırları kolayca yazamaz yada dile getiremez çünkü alabilecekleri tepkiden çekinirler. Fakat ben dışarıdan bir göz olmanın verdiği rahatlıkla önerimi dile getirmek istiyorum. Bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla maaş alınmasını engelleyen bir yasal düzenleme yok.

Bu konunun daha çok tartışılması ve dile getirelemeyenlerin yazılması için tartışmaya açmak istedim.

Herkese saygılar..
 
Fatih bey konuyu güzel bir şekilde anlatmış iş dışında kalan zaman da ilgilenmek gerçekten zor olacaktır. ailesi olan kişiler için daha zor olacağı için yönetimde yer alacak kişilerin bu iş olarak yapması daha doğru olacaktır.
 
Normal şartlarda oda yönetiminin görevinin, mesleği sürekli ileri taşımak olması gerekir. Eğitimler ve buluşmalar düzenlemek, mezunlar ve öğrencileri bir araya getirmek, iş şartlarını geliştirmek, taslak yönetmelik ve tebliğlere görüş bildirmek başlıca görevleri olmalıdır. Ancak bunlar için de tam zamanlı süre ayrılması gerekmektedir. Üzülerek belirtmem gerekir ki, şu anda yönetime oynayan ya da yönetimde olan birçok kişinin kendisine ait firması vardır.

2019 Yılında dahi, bir kişi ÇMO'da görev almak isterken "kendi işlerini büyütmek" amacıyla alıyor. Halbuki oda yönetimi maaşlı çalışsa, odadan başka bir işe hizmet etmese, mesleğe çok daha büyük faydası dokunur. Şu anda bunun önünü açmanın tek yolu da; Fatih Bey'in ilettiği üzere oda yönetiminin maaşlı çalışan hâline getirilmesidir.
 
Fatih bu konuyu ilk açtığında etik ve idealist düşündüğüm için, aynı anda gider, bu iş gönüllülük olmalı diye düşünerek karşı çıkmıştım.
Ama iş çığrığından çıkıyor.
İdealist olarak gördüğümüz insanlar, eleştirdikleri yöneticilere benzemeye başladılar. Tabiki bunu dışardan bakan gözler olarak söylemekteyiz.
Ve yukarıda arkadaşlarımın belirttiği gibi oda yöneticiliği profesyonelleşmeli ve sadece o iş yapılarak başka bir iş yapması yasaklanmalıdır.
Bence oda yönetimine aday grupların herşeyden önce “mesleki etik kurulu” gibi denetim mekanizmaları ile destek istemeleri gerekmekte.
Kısaca, oda yönetimi işverenler için bir rant kapısı, yeterli bilgisi olmayanlar için bir mevki dayanak noktası olmamalıdır.
Bu yüzden mevcut düzenin değişmesi ve maaşlı çalışma konusunda, uygun denetim mekanizması kurulması şartı ile Fatih ‘e katılıyorum.
 
Adana yönetimine aday bir grup üyesi olarak Fatih beyin ve diğer arkadaşların dediklerine katılıyorum . Ayrıca oda yönetimi bu işlerin dışında , çevresel olarak çevre koruma ajansının avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde üstlendiği rolü üstlenmelidir . Oda yönetiminde her sektörden kişilerin maaşlı olarak kontrol , denetim (tarafsızlık ilkesi dahilinde) işlemlerinde bulunması gerekir . Çevre için sürdürülebilir , insanlık yararına olan çalışmalar için projeler , ar-ge çalışmaları yapmalıdır . Diğer kurum kuruluşlarla mühendislik konusunda yararlı işler planlamalıdır . Böyle bir oda ve bu reasiksiyona erişmek için emin olun bazı adımlar atılmış olsaydı şuan çok farklı olurdu . Ama hayali değildir , ütopik değildir . Neden olmasın ?
 
Odanın görevi ne? Oda şuan ne yapıyor? Ben maaş konusundan önce odanın misyonuna bağlı olarak ne yaptığı, ne yapmadığını tartışmak gerektiğine inanıyorum. Çünkü bazı problemler sadece çevre mühendisliğinin değil, tüm mühendislik dallarının problemidir. Dolayısı ile ben odaya bakarken çevre mühendisleri odası olarak değil, tüm mühendislik odaları olarak bakıyorum.
 
Yalnız tam zamanlı başkan ve yönetim kurulu olduğunda aidatlar yükselmeyecek mi? Senelik 192TL'den aylık 200'TL'ye çıkınca üyeler ödeyecekler mi? Sonuçta oda bizim aidatlar ve eğitimler ile dönmüyor mu? Odayı şirketleştirmek mi gerekecek sonrasında?
 
Şirketle kasıt? Şuanki kaynakları yine devam edecek. Aidatlar 12 tl artsa yıllık yine maaşlar çıkabilir. Oturup hesaplamadım açıkçası.
 
Hocam şöyle olur. ÇMO yönetimine çalışma grupları ile baskı yağar. Sonuçta kimse salt takvim, ajanda, haber bülteni için bu kadar parayı vermez. Çalışma gruplarını oluşturan arkadaşlar dişe dokunur şeyler yapmaya başladıklarında ister istemez güzel şeyler ortaya çıkacaktır. Bu da kendi içinde yarı özel olarak şirketleşmeye doğru gider. Şirketleşen Oda ve çalışma grupları laboratuvarlar, atıksu arıtma, çevre izinleri ve ÇED gibi konularda denetim, danışmanlık gibi iş yapmaya başlar. Buradan gelen para Odayı döndüreceği gibi odanın daha az para kazandıran veya hiç kazandırmayan bölümlerini de destekler. Bu bölümler: Halka ilişkiler, insan kaynakları, organizasyonlar gibi.
 
Mmo ve aso kosgeb lab açarak laboratuvar sektörüne rakip oldu.
Melbes gelene kadar da çok iş yaptıklarını sanmıyorum.
Ama şu an, bildiğim kadarıyla uygun şekilde yönetildiğinden krize girmeyen ve kar gütmeden bu işi iyi götürüyorlar.
Oda gibi bir kuruluş, kar amacı gütmeden bu işi neden beceremesin?
 
Mesele odanın bu işi becerip, becerememesi değil ki. Odamızın veya odaların bu tarz işlere girmesi benim için abes. Denetleyici veya belirleyici görevini üstlenecek olan kamu ise bu iş kamuda kalır, sivil toplum veya meslek örgütü ise onda kalır. Ama hem özel sektör yapsın kar etsin, hem de kar gütmeyen bir kuruluş yapsın. Birinden birinin seçilmesi lazım. Yani odanın yapmamasına karşı değilim. Bıyık mı bırakacağız, sakal mı bırakacağız, hepsini mi keseceğiz bir karar verilsin. Hem o olsun, hem bu olsun şeklindeki bir sektör görmekten sıkıldım.
 
Ben bu konuda şöyle düşünüyorum; oda dahil kar amacı gütmeyen bir kuruluş, her sektörde en az 1 tane olmalı.
tam donanımlı ve belirli bir düzeyde olmalı ki bu işler nasıl yapılıyor herkese iyi bir örnek olabilsin.
Ayrıca, kar amacı gütmeyen kuruluşun misyonu da bir nevi işin okulu olabilmesi.
İyi firmalar olarak tanımladığımız firmalarda ki usta denilen mühendis-uzman, tecrübeli personelin bilgi paylaşma insafına kalmamalı.
 
Örneğin MMO ilçe belediyelerle sözleşme imzalayıp , o ilçedeki asansörlerin periyodik kontrollerini yapıyor . Çevre mühendisleri de ildeki işletmeleri denetleyebilebilir bunu yapabilir , illa çevre İl müdürlüğünün yapması gerekmez , bölgelere ayrılsın Çmo üzerinden de bir istihdam sağlansın . Çevre mühendisleri odası , daha çok eğitim ve daha fazla çalıştay yapmalı , sürekli yeni mezunları yönlendirmeli , kendilerini geliştirmeleri için yol , yordam göstermelidir . Oda budur , oda ayda bir bir grupla gidip meslektaş ziyareti yaptık dememeli . Bu sığlıktan vazgeçilsin artık , bir değişim bin yeniliği ardından getirebilir .
 
Oda Çevre Ajansı mı olmalı? Oda çeşitli kaynaklarla gelirini arttırıp denetleyici görev üstlenerek yoluna mı devam etmeli? Eğer bu şekilde hem gelir elde eden, hemde denetleyici olduğu zaman sektördeki maaşlar, mühendislerin hakları, etik kurul görevini nasıl üstlenecek? Bu ikisi birbiri ile çakışmış olmayacak mı?
 
Niye olmasın ? Bir mühendis örgütlenmesi, haklarımızı , çevreyi ve diğer bileşenleri sonuna kadar savunabilir . Peki ben size tersten soru sorayım , oda sadece seçim dönemlerinde üyeleri ziyaret edip , isteksiz eğitimleri düzenleyen kurumlar mı olsun ? Bu arada çevre ajansı değil , çevre korum ajansı (EPA) etkinliğini araştır istersen ,Avrupa’da senin meslek değerli , ülke de nasıl değerli kılabiliriz onu tartışalım . O olmaz bu olmazı demeyelim. Oda dediğimiz gibi olursa bağımsız tam teşkilatlı bir yapıya dönüşür . Böyle de etkisiz farkındaysanız . Doğru düzgün oda merkezleri yok ,daha 2 gün önce Adana şubenin semineri inşaat mühendisliğinin salonunda yapıldı ...
 
Üst