• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO yönetim sistemi ve yarı zamanlı temsiliyet

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Malumunuz oda seçimleri yaklaşıyor. Bu nedenle yazıma başlamadan herkesin görevini yaparak bağlı olduğu şubeye oy kullanmaya gitmesini şiddetle tavsiye ediyorum.

Gelelim konumun asıl sebebine. Malumunuz oda yönetimi gönüllü meslektaşlardan oluşuyor ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Kendilerine saygılarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum.

Fakat gönüllülük sisteminin işlemediğini düşünmekteyim. Çünkü gönüllülük beraberinde yarı zamanlı temsiliyeti hatta birçok zaman temsiliyetsizliği getiriyor. İnsanlar bir yandan kendi ve ailelerinin geçimini sağlamaya çalışırken diğer taraftan odaya vakit ayırmaya çalışmaktalar. Bu kapsamda düşündüğümüzde yaptıkları fedakarlık oldukça büyük.

Benim önerime gelince. Bu konuyu yanlış hatırlamıyorsam 2009 yılıydı İstanbul Şube toplantısında da dile getirmiştim fakat herkes karşı çıkmıştı. Şimdi burada yine yazılı olarak dile getirmek istiyorum.

Oda ve Şubelerde bulunan yönetim kurulu üyelerinin seçildikleri süreç için maaşlı çalışan olmalarının daha doğru olduğunu düşünmekteyim. Odada maaşlı çalışan kişilerin ana işleri bu olacaktır. Odada çalışan 2. bir iş yapamayacak şekilde bir düzenleme yapılmalıdır.

Bu düzenlemenin oda yönetimini daha profesyonel bir yaklaşıma sokacağını düşünmekteyim. Yarı zamanlı değil tam zamanlı bir temsiliyeti beraberinde getirecektir. Haftanın 5 günü masrafları yine odaya ait olmak üzere yönetim kurulu üyeleri meslektaşlara, firmalara, kurumlara daha fazla vakit ayırabilecek çeşitli çevre sorunlarının çözümü için kamuoyunda daha fazla yer alınabilecektir.

Bİldiğiniz üzere birçok sendika da benzer bir sistem uygulanmaktadır. Bu kadar kişinin temsiliyetinin yarı zamanlı olmasının dezavantajlarını yıllardır görmekteyiz.

Oda yönetiminde olan kişiler bu satırları kolayca yazamaz yada dile getiremez çünkü alabilecekleri tepkiden çekinirler. Fakat ben dışarıdan bir göz olmanın verdiği rahatlıkla önerimi dile getirmek istiyorum. Bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla maaş alınmasını engelleyen bir yasal düzenleme yok.

Bu konunun daha çok tartışılması ve dile getirelemeyenlerin yazılması için tartışmaya açmak istedim.

Herkese saygılar..
 
Söylediklerim mevcut oda yapısını savunmak ya da söylediklerinize karşı çıkmakla alakalı değil. Bazı düşüncelere katılıyorum, bazı düşüncelere katılmıyorum. O olmaz bu olmaz demiyorum. Yazdıklarım, yazdığınız konuları açmanıza yönelik. Ben oda şöyle olmalıdır ya da şöyle olmalıdır diye bir düşünce ortaya atmadım. Sizlerin ortaya koyduğu fikri anlamaya çalışıyorum. Ne ben ne bir başkası söylediğiniz fikrin temellerini ortaya koymadan dediklerinize katılmaz, bunu beklemeyin. Neyse çokta üzerinde konuşmaya gerek yok.
 
Burdan dediklerimi açmamı beklemeyin , her bir konu defalarca fizibilite isteyen çalışmalar. Genel anlamda konuşuyoruz , geliri ve yaptıklarını denetleyen bağımsız bir etik kurulu oluşturulacak örneğin . Siz konuşmayın gerek yok .
 
ÇMO'yu da sizin gibi kişiler temsil edecek ise sizde bizi orada temsil etmeyin. Yönetimde sizin gibi kişilere de gerek yok.
 
Tüm yorumlarınızı okudum bir tane çözüm yok hepsi olmaz , gitmez , mez -maz. Hayatınızın bir yerlerinden düşüncelere , taleplere “konuşmaya da gerek yok “ derseniz , size de cevap gelir . Sonra böyle de saldırganlaşırsınız . Asıl Çmo’ya mücadele eden , birşeyleri değiştirecek insanlar gelmeli , sizin gibi -mez -maz olumsuzluk cümleleri kuranlar değil :)
 
Sonuna kadar katılıyorum önerinize. Yönetim tam zamanlı çalışan olarak görev alabilir. Ancak bu hususun gerçekleşmesi için Melih Hocam 'ın bahsettiği gibi gelir kalemlerinin artılması gerekli olacaktır. Sadece oda aidatları ile o maaşların ödenmesi ve organizasyon harcamalarının yapılması zor olacaktır.
 
Maaşlı çalışma ve başka işlerde çalışamama şartı oda yapısını değiştirebilmenin temeli bence de. Pek bir fayda göremediğimiz halde ödediğimiz aidatlara bir miktar daha ekleyelim fayda görebildiğimiz bir oda olsun. Tam zamanlı çalışan oda yönetimleri daha fazla ve makul ücretlerde eğitim organizasyonu ile gelir sağlayabilir.
 
Üst