• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

(Çocuklar için Yeşil Kitaplar) Dişe Diş: Önyargılarınızı yavaşça yere bırakın…

David McKee tarafından yazılan ve resimlenen Dişe Diş, farklılar ve bu farklılıkları nasıl değerlendirip yaşadığımız üzerine bir kitap.


‘Bir zamanlar yeryüzünde tüm filler siyah ya da beyazdı. Filler bütün canlıları sever ama birbirlerinden nefret ederlerdi.’

Çok iyi tanıdığımız sevme ve nefret etme halleri. Bizden uzaktakine sempati, yakındakine düşmanlık beslemek. Yolda yürürken yanından geçtiğimiz ya da otobüste karşılaştığımız birilerinden nefret edebiliriz. Bakışı, yürüyüşü ya da konuşması rahatsız etmiştir bizi. Çoğumuzun anılarında okulda aksanlı konuşması yüzünden alay konusu olmuş sınıf arkadaşı vardır. Neden mi alay ettik? Bize benzemiyordu.

Şimdi biraz insanları bırakıp doğaya bakalım, o nasıl karşılıyor farklılıkları. Bir çam ormanında gezinelim örneğin. Ağaçlardan hiçbiri benzemiyor diğerine. Taşlara bakalım, her bir taşın ayrı çizgisi, ayrı rengi, ayrı büyüklüğü var. Birbirinin aynı iki yaprakta bile başka başka damarlanmalar oluşmuş. Hayvanlar, bitkiler, dağlar, denizler uyum içinde çeşitleniyorlar.

Seri benzerliklerden çıkan ‘uyum ve düzen’

disedis-kapak-244x300.jpg

Bunun tam tersine fabrikalar seri bir şekilde tek tip mamuller üretiyor. İnsanlar birbirinin aynı, sıkıcı bir benzerlikte beton yığınlar dikiyor. Moda sektörü insanları farklılıklarına rağmen onları tek tip bedene göre tasarlanmış elbiselere sığdırmaya çalışıyor. Bütün bunlardaki ‘uyum ve düzen’ perdesi aralandığında altından bir demet halinde seri benzerlikler çıkıyor ve seri numaralarıyla çoğalıp gidiyor. Seri benzerlikleri insanlar da insandan istiyor mu?

‘Rengi benim rengime benzemiyor! Ona güvenemem!’ ya da ‘Onun gözleri benimkinden daha mı çekik! Bu arkadaş hiç tekin değil!’e dönüşüyor hemen. Barış için gereken ortak dil önyargılarımız kadar kolay oluşmuyor.

david-mckee.jpg
Uçanbalık Yayınevi’nden yayımlanmış Dişe Diş kitabı, David McKee tarafından yazılmış ve resimlenmiş. Bu, farklılar ve bu farklılıkları nasıl değerlendirip yaşadığımız üzerine bir kitap. Farklılıklarımızı bizi zenginleştiren, çoğaltan nitelikler olarak algılamak da mümkün o farklılıkları düşman edinmek de.

Sayfalarda fillerin sevimli hortumu barışta sevgi için sıcacık bir dokunuş olurken savaşta ateşli ve ateşsiz silahlar olarak karşı tarafa doğrultuluyor.

Dişe Diş kitabı, önyargıların savaş gerekçesi olabildiği, çeşitliliğin düşmanlaşmayla yok edilişi ve barışın kırılganlığı üzerine. O ormanda siyah, beyaz ve gri filler de olabilirdi.
 
Merhaba ;

3,5 yaşından ki oğlum için aldığım, severek okuduğum ve bayılarak dinlediği iki kitaptan bahsetmek istiyorum.

Soso'nun Kompost Kitabı

Soso, bir apartmanın arka bahçesindeki sandıkta yaşayan küçük bir solucan. Nil adındaki küçük bir kız her öğünden sonra yiyecek artıklarını sandığına atarak onu besliyor. Çünkü Soso bir kompost sandığında yaşıyor!

Bu kitapta, solucan Soso bize hayat hikâyesini anlatıyor ve biz de bu sırada nasıl kompost yapabileceğimizi öğreniyoruz. Bitkiler için çok faydalı olan bu doğal gübre ne işe yarıyor ve nasıl yapılıyor?

Aslında her gün yediklerimizin artıklarıyla kolayca kompost yapabileceğimizi, küçük yaştaki çocuklara basit bir dille anlatıyor Sima Özkan. Kompost sayesinde doğanın kendini sürekli yenilediğini öğreniyor; evimizin arka bahçesinde veya balkonda yapabileceğimiz bu bilimsel deneyle bu duruma tanık oluyoruz. Çocuklar da evde veya okullarında kompost yapmayı deneyerek küçük yaşta geridönüşüm ile tanışmış olacaklar.

1614256747662.png

İkinci olarak Deni'in Sıfır Atık Kitabı

Sıfır atık, doğa için söyleyebileceğimiz en güzel şarkılardan biridir...

Okulun ilk günü, Deniz yanında oturan kıza tuhaf tuhaf bakar; çünkü Nil adındaki bu kız kurabiyelerini bir kavanozda taşır, meyvesini beze sarar ve defterinin her sayfasını, en küçük boşluğuna kadar doldurur. Nil, sınıf arkadaşlarına bu yaz ‘sıfır atık’ ile nasıl tanıştığını ve evden çıkan çöpleri ailece nasıl azalttıklarını anlatarak onların hayatlarını değiştirecektir.

Deniz’in Sıfır Atık Kitabı’nda sıfır atık yaşam biçimiyle tanışarak, atıklarınızı nasıl azaltabileceğinizi ve tüketim alışkanlıklarınızı nasıl değiştirebileceğinizi okuyacaksınız. Kitabın yazarı Sima Özkan düşünmeden çöpe atılan atıkların, doğanın kusursuz dengesini bozduğuna dikkat çekiyor ve sıfır atık için yapmamız gerekenleri basit bir şekilde sıralıyor. Tüketimi azaltmak, atıkları yeniden kullanmak, daha sık geridönüşüm yapmak gibi konulara değinen bu öyküde Deniz ve arkadaşlarının sıfır atığa ulaşmaları hiç de zor olmuyor.

1614256816866.png

Keyifli okumalar miniklere .
 
Ankara merkezli sosyal girişimimiz olan
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
olarak hazırladığımız kitapları da yeşil kitaplar öneri listesine eklememek olmaz, belki istifade etmek isteyenler için ilaç gibi gelir :)


1- Orman Anaokulları Etkinlik Kitabı
Orman Anaokulları için bulmaca, şekil avı, boyama, fark bulma gibi etkinlikler yer alıyor. Çalışmanın eğitimcilere farklı seçenekler sunmakta ve zor aşamalı etkinliklere de yer verildi. Orman Anaokulu için eğlenceli, öğretici ve hazırlayıcı bir kitaptır. Velileri ikna etmek için bu etkinlikler evde yada sınıfta yapılabilir.
Orman%2BAnaokullar%25C4%25B1%2BEtkinlik%2BKitab%25C4%25B1.jpg


2- Orman Anaokulları Eğiticilerin Eğitimi Rehberi
Henüz orman anaokulu konusunda harekete geçmediyseniz tavsiye edilir. Orman anaokulu eğitimlerinde kullanılan bu yayın temel kavramları anlamanız için hazırlandı. Orman anaokulu etkinliklerine de yer verilen zengin içerikli çalışmadır.
Orman%2BAnaokullar%25C4%25B1%2BE%25C4%259Fitici%2BRehberi%2Bve%2BOrmanda%2B%25C4%25B0lk%2BFaaliyetim%2BKitab%25C4%25B1.jpg


3- Anaokulları İçin Peyzaj Rehberi (Ücretsiz) ;)
Anonim, (2020) Anaokulları İçin Peyzaj Rehberi, YTOD ve Yeşil Orman Okulu Yayınları, Editör; Mustafa Çetin, 64 sayfa, Ankara.
Anaokullarının daha iyi bir bahçeye kavuşması için 12 uzman tarafından hazırlandı. Hem eğitmenlere ve hem peyzaj uygulayıcılarına anahtar bilgiler veriyor. Okulların pedagojik ve ekolojik olması için hazırlandı.

Anaokullar%25C4%25B1%2B%25C4%25B0%25C3%25A7in%2BPeyzaj%2BRehberi.jpg


4- Orman Anaokulları Oyun ve Oyunlaştırma Kılavuzu (Şuan Tasarım Aşamasında :) )
Gümüş A., (2021) Orman Anaokulları Oyun ve Oyunlaştırma Kılavuzu, Yeşil Orman Okulu Yayınları, 72 sayfa, Ankara.
Oyun kavramını daha iyi kavramanız için alanında uzmanlarca hazırlandı. Geleneksel oyunları da gözeterek orman anaokulu çocuklarının kazanımları ve müfredata uygun içeriği detaylıca bir çalışmadır. Hem eğitmenlere ve hem velilere 22 adet benzersiz oyunlar sunacaktır.

detaylı bilgiler :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst