• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çöktürme havuzunda problem...

alpi_09

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ağustos 2012
İşletme konusunda sanırım biraz zayıfım bu yüzden bilen birilerine sormak ihtiyacı duydum yardım ederseniz sevinirim...

Yaptığım tesisi 500 m3/gün kapasiteli , uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi... Tesis deniz kenarında bir beldede...

Tesise yaklaşık 10-15 gündür su alıyorum. Tesisteki oksijenmetre arızalı çıktı bu yüzden aeratörleri 1 saat dur 15 dak. çalış şeklinde çalıştırıyorum.

Havalandırmada ilk başta meydana gelen köpürme çok azaldı.

Çamur Geri devir pompasını 24 saat aralıksız çalıştırıyorum.

Ama çıkış suyu hala bulanık ve çöktürme havuzunda hava kabarcığı çıkışı var. Ayrıca çöktürme yüzeyinde yeşillenme başladı...

Çıkış suyunun bu durumu normalmi... Nasıl düzeltebilirim. YArdım ederseniz sevinirim...
 
Aeratörleri 5 dakika çalış 5 dakika bekleye ayarlarsanız muhtemelen çözersiniz.En kısa zamanda da oksijenmetre olayını çözmeniz gerekiyor.Aksi takdirde çok oksijen vermekten dolayı enerji sarfiyatınız artacak ya da oksijen yetersizliğinizden dolayı veriminiz düşecektir.
 
Arkadaşlar çıkış suyu bu gün çok daha kötü oldu...

Çöktürme havuzunun üzeri yemyeşil...

Bu dediğiniz gibi düzgün oksijen verememktenmi kaynaklanıyor acaba...
 
Son çökeltimde çürük yumurta kokusu var mı?Muhtemelen havuzunuzdaki hava kabarcığı H2S e dönüşen sülfür türevleridir.Havalandırma havuzundaki O2 eksikliğinden dolayı çamurunuzun çökelme özellikleri kötü olacaktır.Çökelen kısımda çökeltim havuzunun dibinden yükselen H2S gazı kaldıracaktır.Hiç laboratuvar imkanınız yoksa şöyle birşey yapabilirsiniz.Havalandırma havuzundan karışık sıvı alın bir kaba koyun.Son çökeltim havuzunuzun mevcut debiye göre hidrolik alıkonma süresi kadar bekleyin.Bu süreç içinde numuneyi gözleyin.Olayın seyri yukarıdaki yazdığım gibiyse havalandırmayı arttırın.Eğer tamamiyle çökelip sonradan yükselme söz konusu ise çökeltim havuzunuzda denitrifikasyon gerçekleştiğine delalettir.Yani denitrifikasyonun son ürünü N2 gazı çamurunuzu yükseltiyor demektir.Durum böyleyse çamur yaşınızı düşürmeniz gerekecektir.Ama bence yüksek ihtimal O2 eksikliği.
 
oksijen eksikliği denitfikasyonu tetikliyor, artık o kadar tetiklemiş ki nitfikasyon-denitrfikisyon dengesi bozulmuş. siz havuzun stü yeşil oldu diyorsanız bence çamur değil sorun olan oksijendir.
 
Oksijen eksikliğinden gibi gözüküyor fakat toksik madde etkiside olabilir. Gaz çıkışı varsa yakında yüzeyde çamur tabakalarınıda göreceksiniz anlamına gelir. Oksijeni ilk bir kaç gün maksimumda sürekli çalıştırın aynı zamanda suya geri devirin karıştığı noktaya 1 saat ara ile 1 er litreden toplamda 5 Litre hipoklorit ekleyin. Sürekli olarak yoğunlaştırıcıya çamur çekin. 4-5 gün içerisinde sistem kendine gelecektir. 4-5 gün sonra bakterilerinize yüksek miktar temiz su vermelisiniz.Mesela yangın hattından 5-6 saat vereceğiniz temiz su maliyetli olucak ama sistemi kurtaracaktır. Bu yöntem denenmiş bir yöntemdir. Başarılı olmuştur. Hiopkloritin bakterileri öldüreceğini kitaptan okuyarak yanlış olduğunu savunan kişiler çıkıcaktır lakin bu kişiler azot aminlerin klor ile sürekli reaksiyonlar vererek nitrifikasyonu tamamladığını bilmemektedirler. Bilgilerinize saygılarımla...
 
iki secenek var. ya camur cokelme tankinda uzun sureli kaliyor, yani olu (sicak gunlerde reaksiyon fazla olur) yada cokeltim tankinda denitrifikasyon oluyor. giris cikista NH4, NO2 ve TN analizlerini yap.
 
arkadaşlar bu çamur yüzmesi yada kabarmayla ilgili birçok kişinin sorunları oluyor bu konulara cevap verenler su su analizleri bi yap diyor sonra kimse cevap yazmamıs konu tıkanmıs yani her kafadan farklı bi ses cıkması yerine bu tarz problemler için bi rehber oluştursak daha iyi olmazmı
 
Üst