• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Çöp" değil "Elektrik" (Süleyman Demirel Ünivertesi)

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
http://i1103.hizliresim.com/2011/3/31/7180.jpg

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde her türlü atığı termal filtre şartlarında biyogaza çeviren reaktör geliştirildi.

Üniversitenin Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi YEKARUM tarafından geliştirilen reaktörden biyoyakıtla birlikte kompost yani gübre de elde edilebiliyor.

YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, yemekhanede yemek atıklarını toplayarak özel bir sistemle bunları parçaladıklarını ve suyla karıştırdıklarını söyledi.

Karışımın, biyogaz reaktörü içinde 37-55 derece sıcaklığa getirildiğini dile getiren Üçgül, malzemenin işlenerek metan gazı üretildiğini bildirdi.

Üçgül, biyogazın metandan oluşan bir gaz olduğunu hatırlatarak, bu sistemle sadece biyogaz elde etmediklerini, atıklar biyogaza çevrildikten sonra sıvı ve gaz kısımları ayrılarak gübre de elde ettiklerini vurguladı.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi olarak alternatif enerji kaynakları üzerinde çalıştıklarını kaydeden Üçgül, biyogazın, doğalgazın kullanılabildiği her alanda kullanılabildiğini, ısıtma amaçlı, gaz motoru yakıtı, jeneratör, elektrik üretimi gibi alanlarda da kullanılabildiğini söyledi.
 
Üst