• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çöp Sızıntı Sularının MBR, UF ve NF ile arıtılması

Veysel Kılıç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Temmuz 2010
Firma
Gökşin İnş. Tic ve San Ltd Şti.
Arkadaşlar,

Çöp sızıntı sularının MBR, UF ve NF yöntemleri ile arıtılması konusunda faaliyet gösteren, daha önce bu tür tesisleri kuran firma bilgisine ihtiyacım var.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
çöp sularını bu dediğin yöntemle arıtmak oldukça pahalı bir metod olacaktır .konuya ilişkin daha ekonomik biyolojik+kimyasal arıtma düşünmek gerekli ! Türkiyede bu filtre membranlarını ve casinglerini yapan yok maalesef bunlar pompalar geri yıkama oytomasyon derken tır yükü ile para tutar !

Selamlar
 
Bildiğim kadarıyla Samsun Belediyesi UF ve NF kullanarak sızıntı suyu arıtımı yapıyor Kuşadasında da bu tür bir uygulama var ve giderek yaygınlaşıyor
 
tarsus belediyesi katı atık aktarma istasyonunda fiziksel+biyolojik + mbr arırım yapıyoruz. koi 50.000 lerden 100 civarına kadar indirdik.
 
merhaba arkadaşlar;
çöp sızıntı(süzüntü) suyu çok karışım bir malzeme.çss evsel katı atıkalr içerisinde bulunan çeşitli kirleticilerin çözünmesiyle oluşan kirletici yükü 45000-50000 KOİ ye sahip.bunun için bir arıtma tesisi seçilirken analiz süreci çok iyi yönetilmelidir.tek bir analiz yerine farklı günlerde farklı yerlerden örneklem üzerinde yoğunlaşarak gerçek değerler elde edilmelidir.

arıtma tesisinin girişinde kesinlikle kaba ızgara olmalı ki çss ile birlikte gelen katı parçacıklar diğer proseslerde ve ekipmanlarda sıkıntı vermesin.debiye göre bir dengeleme tankı sonrasında DAF ünitesi mevcut.burada hava ile yağ yüzdürülerek sistemden uzaklaştırılıyor.DAF gişinde yine bir ince döner elek mevcut.çss yi ister direk olarak biyolojik tanka (MBR-mebran ünütesi)alabilirsiniz fakat bizde tekrara bir dengeleme havuzu mevcut.sonrasında byolojik reaktör sözkonusu. burada uygun derişimde oksijen veriliyor.biyorektör de kesinlikle perdeleme olmalı bazen kaçan yağları ara bölgede tutabilem şansınız var.burası önemli çünkü biyoreaktör içerisinde deşarj noktasında olan membranların tıkanma sürecini uzatabiliyorsunuz. yine de mebran ünitesi çss fiziksel yapısına bağlı olarak tıkanma süreci iyi işletme yapaılamazsa süreklilik gösterebiliyor..DAF ünitesinde kimyasal arıtma (çöktürme-koagülasyon) da yapılabilir ama MBR olduğu sürece buna gerek yok sadece pH dengeleme süreci biraz sıkıntılı olabiliyor.

bu yapıdaki tesisin işletilmesi çok basit.su seviyeleri su alım ve deşarjı tüm mekanik ekipmanlar birbirine bağlı ve otomasyonla yapılırsa bu noktaya ulaşılabilinir.
 
Çöp Sızıntı Sularının arıtımı son zamanlarda oldukça popüler bir hale geldi, Özellikle büyük şehir belediyeleri konuyla ilgili ard arda ihaleler açmaya başladı. Ancak bu iş öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Bazı arkadaşlar şöyle olsun böyle olsun demişler ama dünyada bu işi yapan firmalar belirli, türkiyeden de bir kaç firma bu işe girmeye kalktı ama sonu hüsran malesef. Erdem AKGÜL arkadaşımızın dediği gibi 50.000 mg/lt'yi bulan KOI, Deniz suyundan bile yüksek çıkan TDS ve iletkenlik değerlerinde vs.. olan bir suyuda biyolojik havuzu verimli çalıştırmak sanıldığı gibi basit bir işlem değil. Kaldı ki klasik evsel atık sularda bile binbir problemle karşılaşıyorsunuz. Bende son bir kaç haftadır konu üzerinde çalışıyorum.

Aşağıdaki akış diyagramını inceleyerek konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

http://s8.postimage.org/v17vfxxat/Leachate.png


Çö Sızıntı suları hakkında detaylı bilgi bulmak isterseniz internette çok fazla özgün kaynak yok malesef. Ek olarak konuyla ilgili EPA'nın son derece ayrıntılı bir kitabını paylaşıyorum.

İYİ ÇALIŞMALAR
 

Ekli dosyalar

  • Leachate.pdf
    9.1 MB · Görüntüleme: 361
Merhaba arkadaşlar;
Benimde Katı Atık Sızıntı Sularının Biyolojik Proseslenmesi ile ilgili bilgi almak istiyorum.
Şu an sızıntı sularında kimler hangi biyolojik yöntemleri tercih ediyor ve kullanıyor?
Bilgi verirseniz çok sevinirim....
 
Veysel bey

Çalışmakta olduğum firma italyan bir firmanın türkiye distibütörlüğünü yapmaktadır. Yurt dışında bu konuda mevcut çalışmaları vardır. Elinizde proje varsa teklif ve kurulum açısından size yardımcı olabilirim.
 
Merhaba Sayin Yetkililer

Öncelikle sunu belirtmeliyim ki cöp sizinti suyu karakteristigi mevsimsel, yöresel, ve cöp depolama alaninin yasina bagli olarak degiskenlik arzetmektedir.
Dolayisiyla her cöp sizinti suyu aritim projesinin ayri ayri incelenmesi gerekmektedir.

Proje hazirlanmasi icin bilinmesi gerekenler sunlardir:
-Atiksu karakteristigi, atiksu debisi
-Istenilen desarj kalitesi (kanalizasyona desarj, alici ortama desarj, denize desarj, etc.)

Ancak bu bilgiler esliginde en uygun sistemin secilmesine karar verilebilir.

Biz WEHRLE Umwelt GmbH olarak dünya genelinde MBR ile sizinti suyu aritimi yapan ilk firmayiz.
Harici MBR sistemleri ile Sizinti suyu aritiminda dünya lideriyiz. Dünya genelindeki sizinti suyu aritim tesisi referanslarimizin sayisi 150 yi asmis durumdadir.
Müsterimizin istegine bagli olarak degisik ülkelerde yapmis oldugumuz sistemleri ayni zamanda isletmekteyiz de.

Eger cöp sizinti suyu aritimi ile ilgili daha detayli bilgi almak isterseniz benimle iletisime gecebilirsiniz.

MBR ile cöp sizinti suyu aritimi hakkinda bu yil istanbulda düzenlenen Istanbul International Solid Waste, Water and Wastewater Congress 2013 kongresinde yapmis oldugum sunuma it makaleyi ekte sizlere yolluyorum.

Vaktim dar oldugundan simdilik kisaca size bilgi vermek istedim.
Detayli sorulariniz olursa benimle proje bazli görüsebilirsiniz.

Dr. Ing (Cand.) Kenan Güney
 

Ekli dosyalar

  • WEHRLE 3W.pdf
    224.9 KB · Görüntüleme: 341
Merhaba Arkadaşlar, benim bir ödevim var araştırma konum 'sızıntı sularının ultrafiltrasyon membran sistemi ile arııtlması' bu konuyla ilgili son 10 yılda yapılan çalışmaları arıyorum uluslararası makale. Yardımcı olabilir misiniz? Herkese iyi çalışmalar.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sitede güzel bilgiler var.
Ayrıca Kocaelinde İZAYDAŞ'a ait MBR artma sistemi var. Görüp bilgi alabilirsin. Samsun Büyükşehir ile Giresun Belediyelerindede benzer sistemler var.
 

Ekli dosyalar

  • 7222ac0087f97fcad1c4a56fe8f2ca13.pdf
    642.7 KB · Görüntüleme: 112
  • Membran Biyoreaktör.docx
    142.4 KB · Görüntüleme: 120
Üst