• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çöp toplama ile ilgili kafama takılanlar,

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Merhabalar, Her sektörden arkadaşımızın burada olması sebebiyle merak ettiğim bazı konulara cevabı burada bulabileceğime inanıyorum

- Çöp toplama işleri eskiden Belediyenin ihale ettiği firma ile yapılırdır. Sonra belediyeler araç kiralayıp işçileri bünyesine alarak bu işleri yapmaya devam ettiler. Buna sebep olan yasa ve gerekçe nedir? bu sistem karlı mı zararlı mı belediyeler için..
- Bazı anadolu belediyelerinde çöpten enerji üretmek amaçlı 49 yıllığına çöp toplama ve döküm ve bertaraf işleri alınıyor sanırım. burada cüzi bir bedel ödüyorlar belediye ton başına.. Bu sistem de çöpü de toplayabiliyor mu bu firmalar yoksa sadece deponu sahasına gelen atıklar için mi oluyor bu işler. Ayrıca bu sistem Belediyeler için kar mı zarar mı?
- Şimdi ambalaj atıkları kontrolü Yönetmeliği taslağından benim anladığım bu ambalaj atıkları da çöp gibi toplanacak bu iş için ihale olabilir mi yoksa aynı çöpteki gibi araç kiralama gibi mi olur, yoksa zaten kiralanmış çöp kamyonları ile ilgili bu ambalaj atıklarını toplarlar mı?
- Karışık ambalaj atığı ayrıştıran bazı büyük şehir belediyelerinde bulunan entegre ayrıştırma tesisileri ile ilgili olarak kar zarar ve işletme hakkında bilgi paylaşabilecekler var mı.

Sizlere danıştığım bu konularda fikir alış verişinde bulunacak herkese teşekkür ederim. Bu konuda paylaşımlarda sıkıntı oluşmaması adına belediye ve firma adı kullanmadan belirtebilirsiniz.

Burada ulaşmak istediğim sonuç marketler avm ler gibi toplu atık oluşan noktalar belediye sisteminden çıktıktan sonra kalan evsel ambalaj atığı toplama işini kimse bedavaya yapamaz. bu noktada belediyeler nasıl bir sistemde çalışmayı öngörüyorlar ve sistem önerisi yapmak için bir fizibilite gibi olacak benim için.

Ssaygılarımla,
 
Merhaba Serhan Bey, Daha önce hem ambalaj hemde kentsel çöp toplama işi yapan bir firmada çalıştım. sorularınıza benim karşılaştığım hususları paylaşarak cevap vereyim.

1. Soru: Buna sebep olan karar 696 sayılı K.H.K. yani halk tabiri ile taşeron işçilerin ''sözde'' kadroya alınması mevzusudur. bu durumda personeller belediyenin kendi kurtuğu Kit'lerde kadrolaştı ancak araçlar kiralama ihalesi ile hizmet alımı şeklinde devam etti.

3. soru: Bazı belediyeler yine ambalaj için ayrıca araç ihalesi açıyor. personel ihalesi yapamıyor diye biliyorum. 696 sayılı khk. nedeniyle. ancak ihale yaparken araç bedeli 2000tl ise buraya 5000tl yazılıyor ve personeli sanki atık toplama firması kendi cebinden karşılıyor gibi gösteriyor. bazı belediyeler ise toplu araç kiralama ihalesi yapıyor ambalaj toplayacak araçlar dahil ve personeli kendi karşılıyor. bu belediyeye göre farklılık gösterecektir.

diğer konularda bilgim maalesef bulunmuyor. kolay gelsin.
 
serhanmadenMerhabalar Serhan Bey, 2012'den beri hem özel sektör hem de kamu tarafında olmak üzere katı atık sektöründe çalışan biri olarak sorularınızı cevaplamak isterim.

- Aralık 2017 tarihinde çıkarılan, kamuoyunda "taşerona kadro" olarak bilinen 696 sayılı KHK ile çöp toplama, park bahçe işleri vb. işleri yapan personeller taşeron firmalardan belediye iktisadi teşekküllerine geçirildi (BİT). Personeli kendi bünyesine alan belediyeler dolayısıyla artık sadece araç kiralama ihalesine çıkmaya başladı. Şu an gelinen noktada da birçok belediyede kendi araçlarını kendileri satın alma yönünde bir eğilim var. Benim şahsi yorumum kısa vadede bu durum işçilere asgari ücret artışlarının gerisinde zam aldıkları için ekonomik anlamda ciddi sıkıntı doğurmuştur, uzun vadede ise belediyeler "toplam maliyet" anlamında zararlı çıkacaklardır.

- 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanununa göre Büyükşehirlerde ilçe belediyeleri atıkları toplamak ve depolama sahasına ya da atık transfer istasyonuna getirmekle yükümlüdür. Büyükşehir belediyeleri ise transfer istasyonlarından atıkları depolama sahasına getirmekle ve deponiye gelen atıkları bertaraf etmekle yükümlüdür. Dolayısıyla büyükşehirlerde çöp toplama ve bertaraf işleri bir arada ihale edilemez. Fakat il belediyelerinde durum farklı, mevzuata göre atıkları hem toplamak hem de bertaraf etmekle yükümlü oldukları için 2886 sayılı devlet ihale kanunu ile hem atıkları toplayıp hem de enerji üretecek tesislerin kurulumuna yönelik ihaleler yapılabilir. Bu uygulamayı yapan birçok il belediyesi mevcut. Bu tip ihalelerde çöp toplama için belediyelerin ödeyeceği ton başına bedel ihalenin şekline göre çok fazla değişkenlik gösterir. Mesela kimi belediyeler ton başına çöp toplama bedelini sabit tutarak elektrik üretiminden verilecek paya göre açık artırma usülü ile (yani kim daha çok yüzde verirse) ihalesini gerçekleştirir, kimi belediyeler ise tam tersi uygulamayı yaparlar. Sonuç olarak liyakatli bir ekip tarafından hazırlanmış sağlam bir şartname de yüklenici para kazanırken belediye de kazançlı çıkacaktır.

- Ambalaj işi için ihale olabilir. Hizmet alımı yapabilir veya kendi bünyesindeki personelle bu işi çözerek araç kiralama ihalesi yapabilir, ama burada topladığı ambalaj atıklarını nereye dökeceği soru işaretidir. Kendi bünyesinde TAT yok ise başka bir lisanslı firmaya dökecektir, fakat son tahlilde mahalle toplamasından gelen ambalaj atıkları TAT tesislerinin çok da istemediği atıklardır, kaliteleri ve ekonomik değerleri düşüktür. Ancak ikili toplama sistemi sağlıklı bir şekilde işletilirse yani malzeme kalitesi artarsa durum değişir, Kısa vadede ülkemiz için bu çok zor. Bir de ambalaj işinin lokomotifi kartondur, eğer marketler, AVM'ler gibi yoğun karton çıkışı olan satış noktaları bu atıklarını belediye sistemine ücretsiz olarak değil de istediği bir lisanslı firmaya ücret karşılığı verebilecekse zaten çok zor işleyen ambalaj toplama sistemi altüst olur. Hem mahalle toplaması dediğimiz kısım rafa kalkar, hem de belediyeler ekonomik olarak bu işten zararlı çıkarlar.

- Bu sistemlerin verimi kağıt üzerinde %10-15 gibi düşünülse de uygulamada ancak %1-2 verimle çalışırlar. Kurum ismi vermeyeyim ama sahadaki gerçek veriler budur. Yani ön ayrıştırma tesisleri komple zarardır. Çöple temas etmiş olan ambalaj atıkları geri dönüşüm firmaları tarafından tercih edilmez. İşin ilginç olan kısmı şu an bakanlık belediyelere yeni çöp döküm alanı yapımına izin vermek için ön ayrıştırma tesisi kurulumunu şart koşmaktadır. Maalesef bu konuda da gerçeklerin çok uzağındayız. Aslolan ikili toplama sisteminin kalitesini yükseltmektir. Fakat bu da belediye yönetimleri tarafından genelde ön planda tutulmaz.

Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Umut G.''Çöple temas etmiş olan ambalaj atıkları geri dönüşüm firmaları tarafından tercih edilmez. İşin ilginç olan kısmı şu an bakanlık belediyelere yeni çöp döküm alanı yapımına izin vermek için ön ayrıştırma tesisi kurulumunu şart koşmaktadır. Maalesef bu konuda da gerçeklerin çok uzağındayız. Aslolan ikili toplama sisteminin kalitesini yükseltmektir. Fakat bu da belediye yönetimleri tarafından genelde ön planda tutulmaz.''

Asıl korkum burası aslında yönetmelik taslağı da orayı işaret ediyor bence.. bu ambalajlar ayrıştırılmış gibi yapılıp ATY ye dönüşecek gibi gözüküyor. Yani evsel ambalaj atıklarının sonu yakma tesisleri gibi.. bu geri dönüşüm sanayii için büyük bir kayıp olacak sanırım.

Çok güzel özetlemişsiniz elinize sağlık.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Umut G.bayağı bir zahmet etmişsin.
Tebrikler.
Arkadaşlar öncelikle şu ÇÖP kavramını biz kullanmayalım derim. Doğrusu ATIK olmalı.
Şimdi bu güzel ve uzun açıklamaya bir özet olsun, biraz daha anlaşılır olsun diye müsaadenizle bende bir şeyler yazıyorum.
Evsel atıkları toplamak için kamu ihale kanunu ile araç kiralama ihalesi yapar, para ödersin.
Mevzuatta olan özel, endüstriyel, değerlendirilebilir atıkların toplanması işini de Devlet ihale kanununa göre yaparsın, para alırsın.
Taşeron işi bitti. Ama belediyelerin kendi şirketlerini taşeron olarak düşünebilirsin.
Sağlıcakla kalınız
 
Önceki cevapları görüntüle…
serhanmadenAvrupa'daki gibi etkili bir kaynakta ayrı toplama sistemi olursa belediyelerin lisans alarak kendileri yapmaları karlı olur. Etkili olmayan yerlerde bile belediyelerin karışık gelen atıkların ayrıştıran tesisleri işletmeciliği i bile kiralayan lisanslı firmalar var.
ben uğraşamam aylık kiramı alayım oturayım dersen en güzeli işletme kiralama yapmak tabiki.
rakamsal olarak bir şey diyemiyorum.
ama bu konuda elinde veriler olan arkadaşlarımız var grupta. onlar rakam verirler sanırım.
 
Aydın DemirelBelediyedesiniz bu islerle ilgileniyorsunuzdur. Sizin orda biliyorumki ambalaj isini lisansli firma sozlesmeyle yapiyor yarin taslak yonetmelik oldugu gibi ciktiginda bunun finansmanini belediye butcesi nasil kaldiracak.. bu konularda mutlaka on calismalar yapiyorsunuzdur.. Umut bey in dedigi gibi ne kadar bir atik yuku olusacak uzerinizde kaynakta ayri toplama maliyetlerini belediyeye ek bir mali yuk getirecek. Bunu nasil kaldiracak belediyeler. Yoksa ben toplama ayirma tesisleri tarafini biliyorum belediyeler kisminda neler planlaniyor neler ongoruluyor ne hazirliklar yapiliyor..
 
serhanmadenSerhan Bey taslaktan birçok belediyenin haberdar dahi olmadığını biliyorum. Haberi olanların bir kısmı da yayınlansın ondan sonra bakarız mantığındadırlar. Şimdiden planlama ve hazırlık yapacak bir kurumu ara ki bulasınız. Son noktada yapılacak olan uygulama "yaparmış gibi görünmek" olacaktır.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar belediyeler ambalaj atıklarını marketlerin kendisi istediği lisanslı firmaya satması durumunda;
1-Belediye marketlere baskı yaparak sınırları içerisinde bulunanların atıkların tartılarak belediye lisanslı firmasına satılması yada ücretsiz verilmesi,
2-Marketlerin tamamen sistemden çıkması durumunda (parayla alınamaması dahil) lisanslı firmaların belediye toplama sisteminden sözleşmelerini tek taraflı fesh ederek çıkması,
3-Belediyeler atıkları kendi toplaması durumunda araç ihalesi yapması ve mevcut şu anda yetmeyen personelleriyle işleri yürütmesi,
4-Belediyeler haftanın her günü çöp toplamak yerine 5 gün çöp 2 gün geri dönüşüm toplaması (aynı araç ve personellerle)
5- Bir şekilde toplanan atıkların ayırma tesisinde kalitesi tam bilinmediğinden dolayı (özensiz ayırma yapılacağından) satılmasının güç olacağı yada lisansli firmaların satacağı rakamların çok çok altında satılması,
6- Yada uğraşmadan hepsini çöp sahasına göndermesi
olacak diye düşünüyorum.
 
Bu işlem ile ilgili bazı belediyeler araç kiralama ihalesi ile araçları kiralıyor. Sonrasında araçların bir kısmını gündüz ambalaj toplamada kalanını atık (çöp) toplamada kullanıyor. Gündüz mesai bitiminden sonra tüm araçlar (ambalaj toplayanlarda dahil) atık (çöp) toplamaya devam ediyor. Tabi ki bu durumda kar edebileceği kısım ambalaj atığı kısmı orada da kendi tesisi ve anlaşmalı lisanslı firmada iyi bir ayıklama yapıldığı takdirde satışlarından elde edebilecektir.

Tabi ki burada herkesin farkında olacağı kısım gece çöp toplayan araç iyi temizlenmeden ambalaj toplamaya başladığında o ambalaj atıklarınında kalitesi düşüyor.

Çöplerden kar edebileceği kısım eğer bölgede toplama ve bertaraf tesisi olup enerjiye dönüşüm sağlanıyor ise belki o durumda kar elde edebilir.
 
Üst