• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çöp Toplama Yapılan İş Yeri...??

The_Ercan_X

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Nisan 2010
Arkadaşlar merhaba..

Ben Belediyenin çöp toplama işini yapan ve ihale gereği çevre mühendisi bulundurması gereken bir firmada çalışıyorum.. Bu firmanın yaptığı işler; evsel atıkların toplanıp depolama sahasına dökülmesinde ulaşım rolünü üstlenmek yani depolama sahası bize ait değildir ayrıca park bahçe yol temizliği (süpürge araçları) ve çöp konteynırı temizliği gibi işler yapmaktadır.. kendimize ait bir şantiyede bulunmaktayım..

Benim bu tarz bir firmada yapacağım işler neler olabilir almam gereken izin lisans vb yada düzenli olarak takip edeceğim konular.. yardımcı olursanız sevinirim ben yapacak pek bişi bulamıyorum..
 
Merhaba,

Çevre izin-lisanslarıyla bir sıkıntınız olmaz. Belki ÇED görüşü gerekebilir. Araç yıkamalarını tesiste yapıyorsanız deşarj için idareye bir danışın, izin almanıza bile gerek kalmayabilir. Aynı şekilde araç bakım atölyeniz varsa da ufak bir atık yönetimi lazım olur. Jeneratör kullanımı olacaksa da emisyonla ilgili yönetmeliğe bir göz atın.

Her taşıma için belediyenin atık depolama sahasından temin edeceğiniz kantar fişlerini baz alarak belediyeye aylık hakediş raporları sunmanız gerekecektir. Aynı şekilde park-bahçe işleri için de bu hakedişleri adam*saat cinsinden bildiriyorduk biz.

Bunun dışında anlık sorunlar olursa (çöpün içinden istenmeyen madde çıkması, kantar, araç ya da vatandaşlarla ilgili sorunlar vb) bunlarla ilgilenmeniz gerekiyor.

Kendi çalışanlarınıza eğitim düzenleyebilirsiniz. Çalışanlarınız asgari ücretle yeryüzündeki en zor işlerden birini yerine getiriyorlar, motivasyon olması açısından onlarla iyi iletişim kurmanız, onları anlamanız şart.

Hatır gönül işleri için arada bir belediyeye uğrayıp çay-kahve içmeniz, aşktan-meşkten, futboldan falan konuşmanız da isabet olur :rolleyes:
 
Merhaba;

Bağlı olduğunuz firmanın mutlaka bir genel merkezi vardır diye düşünüyorum. Durum böyleyse izin-lisans gibi işleri oradakiler halleder zaten. Ama kısaca bahsetmek gerekirse (benim hatırladığım kadarıyla);
-Şantiyede eğer tamir bakım ünitesi varsa iyi bir atık yönetimi sağlanmalı (atık yağlar, tenekeler, aküler, piller vb.)
-Personele sık sık çevre ve iş güvenliği için eğitim verilmeli (kısa ama işin özünü anlatan eğitimler olmalıdır, personelin eğitim seviyesini düşünerek basit ama kolay anlaşılır)
-Gerçekleşen kazalar ile ilgili yine personel eğitilmeli (gerçekleşen her kazanın kendileri için örnek teşkil ettiği hissi oluşturulmalıdır.)
-Toplama yaptığınız çevrede konteynerler nasıl bilmiyorum ama eğer metalse boşaltma sırasında kapakların açık kalmasını sağlayacak aparatlar takıldıktan sonra işlem gerçekleştirilmelidir. (Dolayısıyla çalıştığım dönemde HSÇK araçlarında bu amaçla sabitleyici çivi bulundururduk. Personelin kapağı sabitlemeden boşaltma yapması yasaktı.)
-Tıbbi atık toplama işi özel eğitimler gerektirir.
-Park bahçe işinde de el aletleriyle çalışma sırasında dikkat edilmesi gereken konulara değinilmelidir.
-Moloz vb taşınan açık kasa araçlar için belediyelerden firma için izin ve araçlar için ise lisans alırdık (Sistem değişti mi bilmiyorum.)
-ÇED kararı
-Tıbbi atık taşıma araçları için TSE'den araç izni ve firma için lisans alırdık
-Bunların dışında 14001, 18001, 9001 ve diğer işe özel alınan belgelerin gerekliliklerini yerine getirmek

Bence öncelikle görev tanımınızı isteyerek işe başlamalısınız...
 
Açıklamalarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar:)..

Şimdilik çalıştığım konular aynı şekilde sizinde bahsettiğiniz gibi geçiyor.. acaba ilgilenmem gereken başka konular da olabilir mi diye merakımı gidermek istedim ve benzer şekillerde çalışıldığını öğrenmiş oldum..

iyi çalışmalar dilerim..
 
selam arkadaşlar herkese kolay gelsin benim belediye de çalışan arkadaşlara bir sorum olacaktı .17500 nüfuslu bi belediyede çevre mühendisi olarak çalışıyorum bu ambalaj atıklarıyla ilgili nasıl bir çalışma yapabilirim çöp toplama işini ihale usulu taşeron firma topluyor bende ambalaj atıkları kontrol yönetmeliğine göre ambalaj atığı yönetim planı hazırlamak istiyorum ama nasıl ve ne şekil yapacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz arkadaşlarr teşekkürler şimdidenn
 
Çalışmayı nasıl yapacaksınız buna karar verdinizmi.? yani belediye olarakmı toplayacaksınız yoksa lisanslı firmaylamı.? kendiniz toplarsanız zaten tesis kurup lisans almanız lazım.Yönetim planına gelince bakanlığın sitesinden yönetim planı formatı var.bu formata göre hazırlayacaksınız.formatta zaten acıklanmakta ne yapılması gerektiği.ama genel olarak şöyle söyliyim yönetim planı bölgede ne kadar atık cıkıyor bunun tespiti belirli aşamalrda(uygulamayı bölgenin tümünde başlatmak imkansız olduğu için bi yerden başlanır bölgeler eklenir.) bu atıkların ne kadarı ne şekilde toplanacak(mesela konteynırlamı yoksa poşetlemi,yada ne şekilde ve kaç aracla,kaç personelle)..lisanslı firmalarla çalışan belediyeler genelde firmaya atar topu.:S
ilk başta formata ulasın sonra formatta kafanızda bişeyler canlanır zaten.okulda hazırladığınız projelerden hiç farkı yok.tek farkı hazırladığınız projeyi uygulamanız , kağıt üstünde kalmaması.(
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)
 
lisanslı firma ile yapmayı düşünüyoruz ama ilk önce ne kadar ambalaj atığı çıkar bunun hesabını nasıl yapabilirim kusura bakmayın belki çok basit bir soru ama ben ne şekilde başlayacağımı bilmiyorum sizler nasıl başladınız bu çalışmaya bunu merak etmekteyim tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum
 
atık karakterizasyon çalışması yapmanız lazım.yani atığınızın içeriği ne.bunu bulmanız lazım.sosyo-ekonomik duruma göre dğişir.bu yüzden bulunduğunuz bölgede atıyorum 6 mahalle var.buralarda ayrı ayrı yapıp ortalama değeride bulabilrsiniz.zaten karakterizasyon çalışmasını ek olarak sunmanız lazım.karakterizasyon çalışmasını yaptınız mesela ve atığınızın %25 i amabalaj atığı diyelim.toplam günde 100 ton atık toplarsanız bunun 25 tonu ambalaj atığıdır.bunda %80 verimle topadığınızı öngörürseniz yaklaşık günde 18 ton toplarız gibi.karakterizasyonda ambalaj atıklarıda ayrıca sınıflandırılır ve oranları bulunur.(cam-metal-kağıt vb.)
 
Üst