• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

COP26 Glasgow İklim Değişikliği Zirvesinden Kısa Kısa Notlar

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı kısa adıyla İklim Değişikliği Zirvesi COP26, Birleşik Krallık'ın Glasgow şehrinde 31 Ekim - 12 Kasım 2021 tarihleri arasında 197 ülkenin katılımıyla tamamlandı.

Türkiye meclisinden geçirip yasalaştırdıktan sonra ki ilk iklim zirvesi olduğu için ülkemiz için önemi büyük bir zirve oldu. Aynı şekilde pandemiden sonra ve son yıllarda artan iklim olaylarından sonra tüm dünya'nın bu zirveden beklentisi oluştu. Bu yazımızda da COP 26'da neler konuşulduğunu kısaca anlatacağız.

Paris İklim Anlaşmasının uygulanmaya başlamasında uzlaşılamayan 3 temel madde üzerine müzakerelere yoğunlaşıldı.

1. olarak, Karbon Pazarı Konusu, yani karbon ticareti, karbon marketleri nasıl olacağı üzerine ciddi müzakeler yapıldı.

2. olarak kayıp ve hasar mekanizması yani kritik durumdaki ülkelerin Adaptasyonu konusuna yoğunlaşıldı.

3. olarak ise şeffaflık konusu üzerine müzakereler yapıldı yani verilen taahütlerin kontrol mekanizmasının nasıl olacağı üzerineydi.

Her gün Finans, Enerji, Ulaşım, İklim dezenformasyonu gibi farklı konuların da ele alındığı zirvede devletlerin iklim müzakerecileri, fosil yakıt lobileri yanında içeride Sivil toplum kuruluşları da yer almaktaydı. Çok fazla gruptan katılımcıdan oluşan zirvede devletler tarafından görevli gelen ancak fosil yakıt şirket CEO'su olanlar var bunlar da bazı maddelerin kaldırılması üzerine lobi oluşturmaktalar. Her ne kadar böyle olsa da Paris anlaşması kömüre karşı bir hedef koymuştu. 5 yıl geçti ve kömür üzerine bir çok ülke yatırımı kaldırma üzerine hareket etti. Yani aslında söylem eylemi getiriyor.

Zirveden Kısa Kısa Notlar:

* G7 ülkelerinden İtalya Gazsız ve Kömürsüz bir gelecek için planlamalar yaptığını taahhüt etti.

* Kömürden çıkışta 46 ülke taahüt ederken daha sonra Polonya son anda çıkış tarihini değiştirdi.

* Ukrayna, AB'nin büyük kömür üreticilerinden olduğu halde 2030'da kömüre yatırımı tamamen kaldıracağını taahhüt etti.

* Çin ile ABD yaklaşık 30 kadar müzakere yaptılar, uluslararası basında bir çatışma olduğu gösterilse de iklim müzakerelerinde uzlaşmaya yakın olunduğu görülüyor.

* Metan gazı üretiminde İngiltere ve ABD bir birlik oluşturdu ve 100 kadar ülke bu ortak deklarasyonu imzaladı. Ancak Çin bu deglerasyona katılmadı. Öncelikle ulusal düzeyde çözmesi gerektiğini söyledi.

* Ormansızlaşma üzerine yine ortaklık yapıldı. 100'den fazla ülke imzaladı. Bu ortaklıkta dünya ormanlarının %85'ini temsil etmekte. Örneğin Brezilya yasal olmayan Ormansızlaşma konusunda mücadelede taahhütlerde bulundu.

* Zirvede eski ABD Başkanı OBAMA'da vardı ve gençlere seslenen Obama; kızgın kalın, mücadelenizi sürdürün şeklinde biraz şiddetli bir konuşma yaptı.

Diğer Yazılar için kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


COP26 Glasgow İklim Değişikliği Zirvesinde Neler Konuşuldu.jpg
 
COP26’da neler oldu?

Glasgow İklim Anlaşması imzalandı
Glasgow’da gerçekleşen 26. Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nın ardından Glasgow İklim Anlaşması katılımcı ülkelerin tamamı tarafından imzalandı. Glasgow İklim Anlaşması kömür tüketimini aşamalı olarak azaltmayı hedefleyen ilk uluslararası anlaşma olması açısından da bir ilk. Katılımcı ülkeler daha güçlü emisyon azaltım taahhütleri için gelecek yıl Mısır’da tekrar bir araya gelecek. COP26'dan, 2023 yılında gerçekleşecek COP28'e kadar yapılacak olan ilk Küresel Stok Sayımı ile ülkelerin kısa vadeli ve uzun vadeli politikalarının 1,5 derece iklim hedefiyle ne ölçüde uyumlu olduğu ortaya çıkacak ve ülkeler taahhütleri bu doğrultuda güncelleyecek.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Murat ÇelebiEvet, teşekkür ederim hocam ekleme için. Bilindiği üzere COP21'de yani 2015 yılında Paris İklim Anlaşması imzalanmıştı. 1,5 derecede sınırlamak gibi ciddi hedefler koyması ve imzalayan 197 ülkenin dünyada sera gazı emisyonunda en büyük paya sahip ülkeler olması sebebiyle çok büyük öneme sahipti. Hezimet olarak görülen Kyoto Protokolünden sonra dünyanın iklim değişikliği konusunda birleşmesi ilk adım olarak görüldü. Tabi burada kömürden bahsedilemedi, yazımda dediğim gibi katıldığımda gördüğüm üzere güçlü fosil yakıt lobileri de zirvelerde yer aldığı için bu konuda net isimler söylenmedi. Ancak Paris'te konulan hedefler - söylem eyleme dönüştü şeklinde düşünebiliriz bunu - ancak 5 yıl sonra Glasgow'da kömür ismi net söylenerek ülkeler çıkış hedeflerini koydu. Bu konuda yapılan taahhütler Glasgow olarak isimlendirildi. Aslında Paris İklim Anlaşmasının güncellenmiş hali olarak düşünebiliriz. :)

2015 yılı Paris İklim Anlaşmasından beri yazdığım yazıları ilgililer
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
okuyabilir.
 
Üst