• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çöplük koku değil, ışık saçıyor

asdfghjkl

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şubat 2012
Firma
bghdfgh
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Hamitler Katı Atık Depolama Alanı'nda oluşan metan gazından elektrik üretme projesinde enerji elde edilmeye başlandı. Proje kapsamında saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlanırken, yaklaşık 25 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan çöplük artık koku değil, ışık saçmaya başladı.

Ekli dosyayı görüntüle 3165

Büyükşehir Belediyesi, katı atıkları da ekonomiye kazandıracak projenin ihalesini 2010 yılı sonunda gerçekleştirmişti. Üretilecek elektriğin yüzde 10'unun Büyükşehir'e kalması şartıyla açılan ve 4 firmanın katıldığı ihaleyi, oranı yüzde 41'e kadar çıkaran ITC-K Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ- AKDAŞ Döküm Sanayi ve Ticaret AŞ ortak girişimi kazanmıştı. Demirtaş çöp toplama sahasında 1998 yılında başlayan elektrik üretiminden Büyükşehir Belediyesi'ne ilk iki yıl yüzde 3, kalan yıllarda ise yüzde 6 oranında pay verilirken, Hamitler Katı Atık Depolama Sahası'nda kurulan tesiste Büyükşehir'in payının yüzde 41'e çıkmasıyla Bursa'nın rantının en iyi şekilde Bursa'da kalması da sağlanmıştı. İhalenin ardından katı atık depolama sahasındaki yatırıma hızla başlayan firma, çöpten enerji elde etmeye başladı. Yaklaşım 10 milyon TL'ye mal olan yatırımın ardından saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlandı.

Ekli dosyayı görüntüle 11482

ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİLİYOR
Elektrik üretiminin başladığı tesislerde incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, firma yetkililerinden üretim hakkında bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altın'ın da katıldığı ziyarette konuşan Altepe, önemli bir çevre projesinin de hayata geçmiş olduğunu söyledi. Depolama sahasında oluşan gazların, yatay ve dikeyde yerleştirilen borulama sistemiyle toplanarak gaz motorlarında elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü dile getiren Altepe, 'Böylece, depolama alanlarında oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera etkisinin önüne geçildi. Şu anda saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlanarak yaklaşık 22 bin konut aydınlatılabiliyor. İlave yatırımlarla bu 9 bin 800 kilovata kadar çıkacak. Firma ürettiği elektriği TEAŞ'a satıyor. Cirosunun yüzde 41'i de Büyükşehir Belediyesi'ne kalıyor. Bunun yanında yer kirası da aldığımız için Bursa'nın rantının en iyi şekilde yine bu kente döndüğü önemli bir projeyi hayata geçirmiş olduk' diye konuştu.

Altepe, bu arada elektrik üretim tesislerinin yanına 4 bin metrekarelik bir sera kurulacağını, serada hiç enerji kullanmadan, sistemin soğutma suyu aracığıyla ısıtma sağlanarak tarımsal üretim yapılacağını da sözlerine ekledi.
 
@MustafaKaptan

İşte benim memleketim :) Bu arada daha tasarı halindeyken haberim vardı benim bundan :) Çünkü o zamanlar Büyükşehir Belediyesinde staj yapıyordum :D Hatta lisans dersleri kapsamında Hamitler'e teknik geziye gittiğimde de söylemişlerdi böyle bir sistemin hayata geçirileceğini :) Bursa'm benim işte yaaa :)
 
yav ben anlamadım. anlamayı da reddediyorum. watt zaten zamana göre verilen bir birim. (N*m/sn). saatte şu kadar watt üretilecek derse onu 3600 e bölmeli ki kurulu gücü mü her ne ise o bulunsun (ki bu da yanlış, boyut moyut kalmıyor). o zaman serçe kadar kalıyor => o zaman haberde hata var. çarpanı bölüme koyuyorlar zaten elektrik bilgim zayıf iyice kafam karışıyor okurken. internetten baktım 3-4 avm çalıştıracak kadar gücü var bu tesisin. hayrını görün bursalılar.
(not:ben de harranlıyım)
 
Üst