• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çöpten Elektrik

emin2

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2016
Firma
belediye
Günümüze kadar yapılmamış/yapılamamış bir mühendislik....

Isparta- günde 325 ton çöpün dökülerek, depolandığı alanda kurulan tesislerde saatte 2,5 ile 3,5 Megavat elektrik enerjisi üretilebilecek. Tesisin yatırım maliyeti 7 milyon lira olurken, Isparta belediyesi’nin kasasından hiçbir yatırım bedeli çıkmadı ve aylık üretilen enerji bedelinin yüzde 52’lik oranı ise belediyenin kasasına girmiş olacak.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .



Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Kaba hesap yapsak bile müthiş bir rakam çıkıyor ortaya.

Saatte 3 MW ortalama ile yaklaşık 1300-1500 TL'lik elektrik üretilmiş oluyor. Yılda 11 milyon TL'den daha fazla. Yani 1-2 yıl içerisinde de amorti edebilecek bir sistem. Nerden baksanız müthiş. :eek:
 
Yüzde 52 güzel oran. Sivas'ta belediye %15 alıyor 10 yıl sonra %25'e çıkacak. Fark gerçekten çok fazla.

@Cem Yılmaz

İlk aşamada okadar çöp olmadığı için maksimum kapasiteye çıkmak için yeterince gaz elde edilemiyor aslında. Bu rakamlar genelde ilerleyen yıllarda çıkılabilecek en yüksek rakamlar oluyor. Ama ona rağmen gerçekten çok kazaçlı bir iş.
 
@Sefa Selcuk


gerçekten çok kazaçlı bir iş midir acaba? Yoksa, köprülerimiz gibi belediyeden bazı garantiler mi alınıyor?

Yerel medya şu soruları sormuş :

Yerel basının Trakya’daki öncüsü olan Önadım Medya Grubu, vatandaşların öğrenmek istediği ve kamuoyunu yakından ilgilendiren konuları mercek altına almaya, okurlarının beklentisine yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın son dönemde yaptığı projelerin detaylarını insanlara aktarmak isteyen medya
grubumuz, okurlardan gelen soruları yetkililere iletme görevini de yapmayı sürdürüyor. Son günlerde ulusal medyada sıkça görülen ve çöpten elektrik üretilen sistemin haberini incelemeye aldık ve bu projenin ayrıntıları hakkında
gündemde olan soruları toparladık.

Çöpten elektrik üretim tesisinin detayları, avantajları, teknik ve nakdi kazançları nelerdir?

Bu projeyi yapan firma ile sözleşmeler hangi şartlar ve talepler ışığında imzalanmıştır?
Üretilen elektriğin Kırklareli’ne sağladığı somut getiriler, ayrıntılarıyla birlikte nelerdir?

Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın çöpten elektrik üretmek için kurduğu ve 2018’in Ocak ayında faaliyete soktuğu sistem, son günlerde ulusal medyada sık şekilde görünür oldu. Haberdeki anlatımlarda, kendi elektriğini karşılayan Kırklareli Belediyesi’nin fazlasını da devlete satarak 4 milyon dolar gelir sağladığı, bu sistemin Trakya’da ilk ve tek olma özelliğini taşıdığı, kendi elektriğini üreten belediyenin, devlete de elektrik satar duruma geldiği ifade edildi.
Haberin devamında belediyenin tesis için Kanada, Ukrayna, Hollanda ve Orta Avrupa’daki örneklere baktığı, projenin 16 yıllık yap-işlet-devret modeliyle hayata geçtiği, üretilen elektriğin fazlasını satan belediyenin kamuya yaklaşık 4 milyon dolarlık gelir aktardığı kaydedildi. Ayrıca Kırklareli’nde bugüne kadar 385 bin ton çöpün elektriğe dönüştüğü söylenerek; “18 bin kwh kapasiteye sahip tesis 1500 haneye elektrik sağlıyor. 60 bin kwh’lık tam kapasiteye ulaşıldığında 3500 hanenin elektriğinin çöpten elde edilmesi hedefleniyor” denildi. Çöpten elektrik üretecek tesisle ilgili çeşitli zamanlarda kamuoyuna verilen farklı bilgiler de sözkonusu. Bir açıklamada 2000 kwh kapasite ile dizayn edilecek tesisin ilk etapta 850 kwh enerji üreteceği söylendi. Bir başka açıklamada tesisin yılda 19 milyon kilovat elektrik üreteceği, bin konutun tüm elektriğinin, 5 bin konutun ise aydınlatılmasının karşılanacağı ifade edildi. Bir diğer açıklamada tesisin 18 bin kwh kapasiteye sahip olduğu, tam kapasitenin ise 60 bin kwh olduğu açıklandı. Yine başka bir açıklamada ise altyapısı 2 mw olarak planlanan tesisin Kırklareli OSB’sinin enerji ihtiyacını karşıladığı dile getirildi. Kamuoyu, ulusal basına kadar çıkan bu elektrik üretimi konusunda, enerji ve aydınlatma sağlanan haneleri, ilerleyen süreçlerde bu avantajlardan faydalanacak diğer yerleri oldukça merak ediyor. Bunun yanı sıra Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji ihtiyacını da karşıladığı söylenen tesisin OSB ile nasıl bir iktisadi anlaşma sağladığı merak ediliyor. Fazla üretilen elektriğin satılmasıyla elde edilen 4 milyon dolar gelirin, Kırklareli’nin geleceği konusunda nasıl kullanılacağının da açıklanmasını isteyen vatandaşlar; “24 milyon 720 bin TL eden bu tutar ilimiz için çok önemli ve büyük bir rakam.
Bu parayla şehrimize başka hizmetlerin de kazandırılacağını düşünüyoruz” dediler. Bunun yanı sıra kamuoyu, bu üretim tesisi ile ilgili teknik ve idari detayların, belediyenin ve KIRKAB’ın internet sitelerinde olmadığını ifade ederek; “Umuyoruz ki bu eksiklik kısa zamanda giderilecektir” dediler

Epey bir araştırma yapmışlar.... :-)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@emin2

İş kazançlı bir iştir. Medyada saçma sapan rakamlar döner bakmayın onlara. Tesis kurulurken maksimum kapasite hesap edilerek onun üzerinden izin alınır. Elektrik altyapısı da ona göre yapılır. Üretilen elektrik dağıtım hattına verilir, 5 bin konut aydınlanacak gibi söylemler işin büyüklüğünü halka anlatabilmek için uydurulmuş rakamlardır. Garanti meselesine gelince belediye garanti vermez ama devlet verir. O da alım ve fiyat garantisidir. Yani üreteceği elektriğin fiyatı döviz üzerinden bellidir ve belirli bir yıla kadar devlet üretilen elektriği alacağını garanti eder (sektördeki tüm firmalar için fiyat ve yıl aynıdır). Ama nekadar üretirse okadar kazanır. Hiç üretemezse hiç kazanamaz. Köprü gibi değil yani.
 
Sağolun. Siz bu işlerin içindesiniz galiba.

Belediye başkanlarının yurtdışını bu kadar gezmesi iyi midir?

Daha doğrusu, başkanların değil de ilgili konu teknik müdürleri olması gerekmiz mi?

Bir de, çöpün reaktör tipi işlenmesiyle 2 kat kadar fazla biyogaz elde edebileceğini okumuştum.

Bu konuda bilgisi olan varmı, yurtdışı örnekelr var mı?




 
benim şuan için gördüğüm görüntü çevre bahane para şahane mantığı,çünkü gidin bakın ne çöp tesisleri ne biyogaz tesisleri kendileri için bir arıtma tesisi kurmuş değil(ben şuana kadar kuranı duymadım,varsa bilen yeşillendirsin bizi).Bence bu işleri yaparken en önemli sorun olan kullanılmış suyun arıtımı göz ardı ediliyor.
 
Belediyelerin çöp gazını elektriğe dönüştürmesi yeni bir şey değil. Bunun örnekleri bir çok şehirde mevcut:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Herkese İyi Çalışmalar,
 
@Melih Coşar

Anlayamadım. 5-10 yıl önce kaç tane vardı ki?
Mühendisler, İst.dakini gördükten sonra (yapabilmeleri için bizim mühendislerin gözleriyle görmesi ve ekonomisinin birilerinin yapmasıyla kesinleşmesi gerekiyor galiba) yapabildi gibi....

@Mustafa Bolat

Nasıl yani?
İsteyen, kanuna aykırı atıksu deşarj edebiliyor mu? Mümkün mü?
 
Aksaray ilinde de bir örneği var. 2014 tu sanırım çöpten elektrik elde ediliyordu. Yalnız firma Türk degildi ve işletmeyi gezerken teknik gezi esnasında fotoğraf almamıza izin vermemisler?
 
@hafssse
ITC firması kurmuştu orayı. çokta gizli birşey yok delikli boru döşeniyor etrafına çakıl atılıyor,sadece borunun tıkanmasını önlemek lazım.
 
@emin2
Kanun var ama denetim nerede? Çevreciyiz yenilenebilir enerji tesisi kuruyoruz diye reklam yaparlar ama sızıntı suyundan kimse bahsetmez. Bazı yerlerde belediye atıksu arıtma tesisine gönderiliyor ancak sayıları bir elin parmaklarını geçmez.
 
çöpten enerji işi ekonomiye katkısı kadar çevreyede katkısı vardır ancak ıspartada gerçekleştirilen çöpten elektirik enerji tesisi nde belediyeye aktarılan yüzde 52 lik pay neye göre alınmaktadır bu tur anlaşmalar genelde enerji üretimi yapan firmaya çöp bertarafı ve saha işletmesi verilerek yapılmış anlamına gelir bundada belediye bertaraf ücretini enerji firmasına ödüyor anlamına gelmektedir buda belediyenin aldığı enrji payını yuzde 10-15 sevilerine düşürmektedir. günlük gelen 325 ton çöp ile 2.5 - 3.5 enrji üretebilmek sahaya gelen çöpün organik miktarının yuzde 70 civarında olması gerekmektedir hatay buyuk şehir belediyesi 3 yıldır günlük 1200 ton ve yuzde 55 oranında organik oranıyla 7.2 megavat kurulu enerji tesisinde maksimum 5.2 megavat elektirik enerjisi uretebilmişken 325 tonla 2.5 megavat üretmek teknik açıdan gerçekçi değildir . yinede bu tür ekonomi ve çevre açısdından yatırımları sonuna kadar destekliyorum .
 
Batının uyguladığı mühendisliği 10-20yıl sonra anlayıp ülkemize getirebildik, Biz yeni bilimsel çalışmaların uygulamasını ve fizibilitesini yapmadığımız için, ve çöp depolarından Biyogaz üretmeye başladık ....
 
Atıktan elde edilen gazla elektrik enerjisi elde etmek şuan Türkiye için ne kadar doğru? Niçin illa elektrik yapmak zorunda kalıyoruz? Katı atık depolama sahalarında atık ayırma tesisi kurmadan biyogaz tesisi kurmak ne kadar doğru? Biyogaz elde etmek uzaya gidecek teknolojiye eşdeğer bir teknolojimidir ki güzel ülkemde bu iş bu kadar zor işliyor.
 
1-Enerji elde etmek için atık bertaraf edilmez. Bu sebeple çimento fabrikalarının atık yakmalarına karşıyım.
2- Atığı yok etmek için bir proje ortaya koyarsın ve bunun sonucunda açığa bir enerji çıkar ve enerji politikalarına göre değerlendirilmesi gereken bir konudur. Ama amaç kesinlikle enerji elde etmek için atık bertaraf etmek olmamalı.
3- Eğer amaç enerji olursa aynı yatırım tutarına göre kıyaslanması gereken enerji türleri ve maliyetleri ortaya çıkar. Dolayısı ile bu sefer tesis çevre tesisi olmaktan çıkar enerji tesisine döner.

bu yukarıdaki saydığım maddeler Türkiye'yi gelecekte konu ile alakalı teknoloji çöplüğüne çevirecek, çevreyi ilerletmeyecek aksine geriletmesine sebep verecek olan kararlar. O yüzden de bu tesislerdeki elektrik enerjisini çok göze alınmaması en doğrusu.
 
Üst