• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ctp ve hdpe basınçlı boru hakkında bilgi

Ahsen Çadıroğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2011
Firma
-
Basınçlı boru sistemleri hakkında bilgisi olan var mı? Dayanıklılık durumları nasıl ? 1. derece deprem bölgesinde hangisinin kullanılması daha iyi olur.
 
CTP borular KULLANIM YERLERİ

  • Ham ve arıtlmış içme suyu hatları
  • Kapalı sistem sulamaları
  • Basınçlı basınçsız atıksu hatları
  • Yağmur suyu drenajları
  • Deniz deşarjları
  • Enerji santrallerinin denizden su alma ve soğutma suyu hatları
  • Orta ve küçük ölçekli hidroelektrik santrallerinin cebri boruları
  • Endüstriyel soğutma suyu hatları
  • Yol altı geçişleri

ÜSTÜNLÜKLERİ

  1. Korozyona dayanıklı, metal olmayan malzemeden üretilmektedir. Korozyon sözkonusu olmadığı için katodikkoruma ve ek tecrit malzemesi gerektirmez. Bu nedenle işletme zorlukları ve masrafları yoktur.
  2. İç içe geçirilerek taşınabildiği için, nakliyeden büyük tasarruf sağlar. Pahalı montaj ekipmanı gerektirmez.Döşenmesi kolay ve hızlıdır.
  3. Kireç tutmaz ve tortu oluşturmaz
  4. Zemin üstüne veya altına döşendiği gibi su altına da döşenir.
  5. Esneme özelliğine sahiptir. Deprem bölgelerinde başarıyla uygulanmıştır .(Çelik ve betona göre)
  6. Eski hatların yenilenmesinde (relining) mevcut boruların içine döşenebilir.

CTP BORULARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

Yüksek Basınçlı Hatlarda Kullanılan Boru Özellikleri
Açıklama Birim Değer
Özgül ağırlıkcm31,75
Boyuna gerilme dayanımıMpa40-80
Enine gerilme dayanımıMpa200-500
Boyuna elastikiyet modülüMpa7 000- 10 000
Enine elastikiyet modülüMpa12 000- 24 000
Isı iletim katsayısı*0.25
Isı genleşme katsayısı*30x E-6
Öz IsıCal/kg *ºC0.3
Cazibeli veya Büyük Basınçlı Su İletim Hatlarındaki Boru Özellikleri
Açıklama Birim Değer
Özgül ağırlıkcm31,75
Boyuna gerilme dayanımıMpa40-80
Enine gerilme dayanımıMpa200-500
Boyuna elastikiyet modülüMpa7 000- 10 000
Enine elastikiyet modülüMpa12 000- 24 000
Isı iletim katsayısı*0.25
Isı genleşme katsayısı*30x E-6
Öz IsıCal/kg *ºC0.3

Birleştirme Yöntemleri: Contalı ve manşonlu birleştirme yapılır.
Üretim Aralığı: Q300mm- Q3400mm arası
Üretim Standardı: TS 4355

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
PE100 şebeke borular Kullanım Yerleri

  • Yeraltı ve yerüstü içme suyu şebekeleri
  • Doğalgaz yeraltı tesisatları
  • Kanalizasyon deşarj sistemleri
  • Sulama sistemleri
  • Atık su sistemleri
  • Katı atık (çöp) drenaj sistemleri
  • Yangın suyu ve soğutma suyu sistemleri
  • Jeotermal sistemler
  • İlaç ve kimya sanayi
  • Gıda sektörü

Üstünlükleri
  1. 50 yıl kullanım garantisi
  2. Mükemmel aşınma direnci
  3. Kimyasallara karşı yüksek dirençli olduğundan asitik, bazik ve tuzlu ortamlarda çalışabilme özelliği
  4. Hafif malzeme, montaj ve kullanım kolaylığı
  5. Bağlantı Şekillerinin çokluğu
  6. Montaj esnasında kanal içinde ve kanal dışında birleştirebilme
  7. Boruların, çaplarının ~ 18-20 katı kadar bükülebilme özelliğinden daha az dirsek kullanımı
  8. Arazi şekline mükemmel uyum, toprak hareketlerinden etkilenmeme
  9. Mükemmel kaynak özelliği, ek yerinden sızdırmazlık
  10. İçerdiği katalizörler nedeniyle güneş ışınlarından etkilenmeme
  11. Çatlama ve darbeye karşı üstün direnç, 2.5 bar'dan 32 bar'a kadar her türlü basınç sınıfında ve isteğe bağlı opsiyonel üretim
  12. Kangal ve boy olarak üretilebilme
  13. Çok büyük projelerde mobil üretim seçeneği ile nakliyeden tasarrufGenel Özellikleri

  • Polietilen borular petrolden elde edilen etilen gazının polimerizasyon işleminden sonra elde edilen hammaddeden elde edilmektedir. 100 rakamı ürünün çevresel gerilme (ơ) değeri olan 10.0 MPa’a işaret etmektedir. Bu değer 32’lerden başlamış olup 125 üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bu değerin yükselmesi dayanımının arttığını gösterdiğinden aynı basınç sınıfı için et kalınlığının incelmesi anlamına gelmektedir. Bu ise hammadde tasarrufu ile borunun iç çap değerinin artması anlamına gelmektedir. Bu değerlerdeki iyileşmeler alternatif ürünler karşısında maliyet avantajı sunduğundan pazar payını arttırmaktadır.
  • Polietilen termoplastik ürün grubuna girdiğinden geri dönüşümü olan bir üründür. Hatalı üretilenlerin tekrar kullanılabilmesi maliyetlere katkı sağlamaktadır. Çevre açısından olaya bakıldığında tekrar toplandığında ise ikinci sınıf ürünlerde kullanılabilmektedir.
  • Polietilen ürünün kaynak kabiliyeti çok yüksek olduğundan birleştirme yöntemleri çeşitlidir. Birleştirme yöntemleri; alın kaynak metodu, elektrofüzyon kaynak metodu, itme soket metodu ve ekstrüzyonlu kaynak metodudur.
  • Polietilenin korozyona uğramaması, kimyasallardan etkilenmemesi, aşınma dayanımının yüksek olması ömrünü alternatif ürünlere göre avantajlı duruma getirmektedir. Asgari olarak 50 yıl servis ömrü sunmaktadır.
  • Şebekeler depremler ile bir anda kullanım dışı kalabilmektedir. Yaşanan depremler göstermiştir ki polietilen borular depremden kullanılabilirken rijit borular tamamen devre dışı bırakılarak yeni hatlar döşenmiştir. Erozyonun yaşandığı yerlerde ise borunun %600 uzama kabiliyeti neticesinde uzayarak açılmayı absorbe etmektedir. Heyelan bölgelerinde sık sık değiştirilmek zorunda kalan hatlardaki sorunu çözmüştür.
  • Projeye uygun olarak farklı basınçlarda üretilebilmesi hammadde tasarrufu sağladığından projelerin fizibil olmasında etkili olmuştur.
  • Polietilen borular en yaygın olarak İskandinav ülkelerinde kullanılmaktadır. Bunun en önemli sebebi -40 °C’ ye kadar elastik özelliklerini koruduğundan suyun buz haline dönüşmesinden etkilenmemektedir. Çelik boruların hepsi buz ile yarılır iken Polietilen genleşerek hacim artışını absorbe etmektedir.
  • Polietilen borular ile nehir, göl ve deniz geçişlerindeki kolaylık ile proje maliyetleri çok düşmüştür. Hayata geçirilemeyen birçok proje bu ürünle tamamlanmıştır. Borular sudan hafif olduğundan yüzdürülerek güzergâh üzerine getirilmiş ve beton bloklar ile batırılmıştır.
  • Basınç kaybı hesaplarında hidrolik pürüzsüz eğrisinde olduğundan daha düşük enerjili pompa seçilerek ilk yatırım ve işletme maliyetlerinde tasarruf sağlamaktadır.
  • Ø140 mm çapa kadar kangal olarak üretildiğinden fiting ve bunların kaynak maliyetinden tasarruf sunmaktadır.
  • Döşeme esnasında arazi şekline uyum sağladığından hafriyat ve kanal çalışmalarında maliyetler asgari seviyelere çekilmiştir. Kanal dışarısında birleştirme yapılarak kanala salınması kolay olduğundan pratik uygulama imkânı sunar.
  • Hattın hasar gören yerin iki tarafından boğma ile su hattı kesilir ve tamirat yapılır. Bu sayede şebeke suyu kesilmeden tamirat yapılabilir.
  • Boru dönüşlerde kendi çapının 20-35 katı radyüs ile kıvrılabildiğinden az miktarda dirsek kullanılır.
  • Karbon Siyahı katkısı ile üretildiğinde güneşten gelen ultraviyole ışınlara dayanım gösterir.
  • Rijit borularda basınç sınıfının yükselmesine neden olan koç darbelerinden etkilenmez.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Fatih Bey,
5 km'lik kollektör hattının 2,25 km si basınçlı boru. Proje de CTP boru olarak belirlenmiş. Ama CTP boru kırılgan, arızada müdahale etme şansı zor diyorlar.
 
Kot farkı kullanılarak basınçlandırılmış anladığım kadarıyla. Çukur bir bölge var mı yüksa sabite yakın bir eğimle direk arıtma tesisine mi gidiyor.
 
Basınçlı hattın çukura denk geldiği yerlerde sık sık tıkanmalar ile karşılaşabilirsiniz, şimdiden bilginiz olsun. Haliyle sağlıklı bir sistem olarak çalışmaz.
 
Fatih Bey,
Düzenli çöp deponi sahasına ait sızıntı sularının yaklaşık 6,5 km mesafedeki mahalleye ait kanalizasyon şebeke hattına bağlantısını projelendireceğiz... Ancak genel kot olarak cazibe olmasına karşın yolun çok iniş çıkışlı olması nedeniyle cazibe ile çözülemeyeceğini düşünüyorum... İşin gerçeği terfi hattı projelendirmeyi de tam olarak bilmiyorum... Sızıntı suyunun çıktığı nokta kotu ile bağlantı kotu arasında yaklaşık 40 metre kot farkı var bu kot farkını kullanarak cazibeli içme suyu projesi gibi projelendirebilir miyiz... Şimdiden teşekkür ederim..Sızıntı suyu güzergahı.jpg Sızıntı suyu güzergahı.jpg Sızıntı suyu güzergahı.jpg
 
İbrahim bey,

Yukarıda yer alan zemin kesiti muhtemelen doğrudan google dan alındı. Hatalı gibi geliyor bana bu kesit. Ani bir şekilde bu kadar oynama olmaz zeminde. Ölçüm aldırdınız mı bu güzergahta? Birde güzergah olarak yolu neden kullanmadınız? Ham araziye girmek sıkıntı yaratabilir.

En büyük problem kanalizasyona sızıntı suyunun bağlanması çok doğru değil, malumunuz kirlilik yükleri çok fazla bu suların. Arıtma tesisi bunu karşılayacak mı araştırdınız mı? Belediye izin veriyor mu?

Bana cazibe ile çözülebilecek gibi geliyor ama dediğim gibi google earth kesiti sadece fikir veriyor net konuşmak için yeterli değil.
 
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkürler... Evet kesit google dan ancak durumu izah etme amacıyla mesaja ekledim... Sızıntı suyunu hatta bağlamamızı belediyenin kendisi talep etti... Arazideki yükseltiler bu kadar ani değil ancak ters meyiller fazlasıyla mevcut ki ekli güzergahta yoldan çizmeye çalıştım... Güzergahın sağ tarafı dere sol tarafı ise tepelerin eteği konumunda...Cazibeden kastınız kanalizasyon şebeke çözümü olarak mı yoksa içme suyu isale çözümü için mi?? Araziyi gezdiğimde (tabi ki bu ölçüm sonucu dahada netleşecek) cazibeli kanalizasyon şebeke çözümü mümkün gözükmüyor... Ve yol fazlasıyla sağa sola kıvrımlı bir yapıya sahip... Benim merak ettiğim hattın kurtaracağı noktaya kadar, içme suyu isale hattı gibi çözülüp çözülemeyeceği...
Hattı içme suyu isalesi gibi çözersek bu kadar mesafeyi kapalı olarak gitmesinin sıkıntıları ne olabilir... Tekrar teşekkür ederim...
 
Üst