• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ctp ve hdpe basınçlı boru hakkında bilgi

Ahsen Çadıroğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2011
Firma
-
Basınçlı boru sistemleri hakkında bilgisi olan var mı? Dayanıklılık durumları nasıl ? 1. derece deprem bölgesinde hangisinin kullanılması daha iyi olur.
 
Ters sifon yada isalede ki gibi sistemi basınçlı çalıştırırsanız sık sık tıkanmalar olur sistemde. Kirli su içindeki çökeltiler basınç altında çökmeye başlar.

Aşırı değilse ve arazi müsaitse kısa mesafeli derin kazılara girilebilir tabi ki bu proje konusu, şimdiden birşey söylemek doğru değil.
 
@Ahsen Çadıroğlu
Merhaba, Ben iller bankasında çalışıyorum ve özellikle doğu karadeniz bölgesinde coğrafi yapıdan dolayı bazı zorunlu bölgelerde basınçlı hat kullanmamız gerekiyor. özellikle küçük belediyelerde atıksu da enerji maliyetinden dolayı çok fazla terfi hattı istenmiyor.

@Fatih Özcan
Fatih bey Merhaba, Uygulayacağımız bir projede dereboyu 2km cazibeli Ø300mm 'lik koruge boru hattını yapılabilrliği olmadığından basınçlı HDPE boru ile çözmek istiyorum. debiye baktıpınız zaman Ø110mm HDPE boru çıkıyor. tahliye ve vantuz çıkmıyor. ama 2km de atıksu basınçlı hat işletmede sıkıntı olur mu?
 
@Rasim AHMETOĞLU Rasim bey Merhaba, bizde AAT yer seçimi yanlış yapıldığından bu sorunlar meydana gelmişti. 2520 metre Ø500mm 'lik HDPE hat kullanmaktayız. 1 adet vantuz ve 1 adet tahliyeden oluşmakta. Tesis yer seçimi mevcut hat güzergahında seçilmiş olsa idi 2520 metre Ø500mm HDPE, 3000 metre Ø600mm beton boru ve 64000 m^3 kazı yapılmamış olacaktı. (Belediyede göreve başladığımda bu tesisin ihalesi ve yer teslimi yapılmıştı. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra iptalini istedik. Ama yer teslimi yapıldığı için ve yüklenici firma çalışmalara başladığından dolayı itirazımız kabul görmedi)
 
@Rasim AHMETOĞLU

Rasim bey merhaba,

Terfi merkeziniz kesikli çalışır sıkıntı olmaz, terfi merkezi haznesi biraz büyük çıkabilir. Peki bu bahsettiğiniz 2 km lik alandan toplanması gereken atıksu var mı? Dere boyunun terfi hattı yapılacak bölgesini ıslah edip cazibeli hat yapmayı düşünebilirsiniz alternatif olarak.
 
@Fatih Özcan
Fatih bey öncelikle teşekkür ediyorum çok ilgilisiniz, basınçlı hat terfili değil cazibeli basınçlı hat olması düşünülüyor, birde kollektör hattında dere ıslahı yok ve yapılırsa çok maliyetli oluyor, beton gömlek içine alıp geçilmesi düşüncesi var. yerleşim ve tarım arazisi olmadığı için DSİ dere ıslahı yapmamış o bölgeye. Sadece yukarda kalan köylerin atıksuyunu cazibeli bir şekilde merkeze bağlamak için bu hattın yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.
 
ilginç.
@Fatih Özcan Kirli su içindeki çökeltiler basınç altında çökmeye başlar.?
.....ve 64000 m^3 kazı yapılmamış olacaktı....
cazibeli hat?? kendi basıncıyla akmıyor mu?
.
sızıntı suyu=karbonatlaşma?

1 yılda ne oldu acaba?
.
... Benim merak ettiğim hattın kurtaracağı noktaya kadar, içme suyu isale hattı gibi çözülüp çözülemeyeceği...
pek fark yoktur? problem, kireçlenip tıkanması olabilir.

....In some instances, frequent jetting and cleaning of leachate collection piping will maintain the system. In other cases, no matter how frequently an operator flushes a landfill leachate collection system with acid washes or other cleansers, precipitates continue to collect, creating a persistent problem.
 
@emin2
Atıksu şebeke hatlarında cazibeli-basınçlı hat çok kullanılan bir sistem değildir ancak zorunlu hallerde eğimin fazla olduğu, arazi ve bahçelerden yol olmayan bölgelerden geçmek için muayene bacası yapılamayan yerlerde içmesuyu şebekesi gibi girişinde ızgaralı özel baca yapılarak HDPE-100 Boru ile hat yapılır.
 
Anladım kot farkı kullanarak basınçlandırıyorsunuz.

Mecbur değilseniz kesinlikle yapmayın, ciddi tıkanma problemleri olabilir. Kullanamadığınız bi hat hiçbir işinize yaramayacaktır. Geçiş yapacağınız bölgenin halihazırını ekler misiniz kotlarla birlikte. mümkünse pdf olsun. Bir bakalım bizde..
 
@emin2


Kotlara bakmadan söylemek zor fakat dediğiniz gibi olabilir. Bahsedilen geçişte boru çapı arttırılır ve normal cazibeli geçilebilir.
 
@Fatih Özcan
Fatih bey, pembe renkteki hatlar çift okla gösterilmiş yol olmayan hatlardır., doğu karadeniz de kırsal bölgelerde arka mahallelerde yeni yeni atıksu problem olmaya başladı. nüfus yoğunluğuna bakarsanız çok değil fakat bütün belediyeler bütün yerlere kanalizasyon sistemini götürmek istemektedir. Çoğu evlerin yoldan aşağı kotta olması, vadilere sahip oluşu dolayısıyla en etkili çözüm dere boylarınca yolların açılıp kollektör hattı yapıp vatandaşların bağlanması. Bu şekilde dereleri korumaya almış oluyoruz. Bu nedenle de arazi topoğrafyasından dolayı terfili çözümler istenmediği içinde basınçlı hatların yapılmasını gerekli kılıyor. Eklemiş olduğum görüntüde olduğu gibi birçok yer var.
 

Ekli dosyalar

  • Basınçlı hat.png
    Basınçlı hat.png
    101.7 KB · Görüntüleme: 14
Üst