• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Damacana ve pet şişelerde yer alan numaraların anlamları ve riskleri nelerdir?

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Arkadaşlar eğer damacananın altında üçgen geri dönüşüm logosu içinde 3 veya 7 rakamını görüyorsanız bu damacanalar sağlığınız açısından tehlike yaratıyor anlamına geliyor.

Bu geri dönüşüm işareti, damacananın yüksek oranda kimyasal madde içerdiğini gösteriyor. Özellikle de vücuda iki kat daha fazla zarar veren 'biesphenol A' nın yüksek olduğunu gösteriyor. BPA olarak da bilinen 'biesphenol A' kalp sağlığınızı bozuyor ve diabet riskini iki kat arttırıyor.

ABD'deki Peninsula Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmalar, BPA'ların karaciğer rahatsızlıklarıyla da bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.

İngiltere Gıda Standartları Enstitüsü'nün açıklamasına göre gün içinde almış olduğunuz BPA miktarının vücut ağırlığınızla dengeli bir uyum içinde olması gerekiyor. Sahip olduğunuz kilo başına günde 50 mikrogram kimyasal madde 'normal değer' olarak kabul ediliyor. Yani eğer vücut ağırlığınız 60 kilogram ise gün içinde alabileceğiniz en üst limitin 3000 mikrogram olması gerekiyor. Bu rakamın üstüne çıktığınız anda kalp, diabet ve karaciğer riskiniz iki kat artıyor.

Yüksek kolesterol, kan şekeri düzensizliği, yüksek kan basıncı, kanser ve nörolojik problemlerle de bağlantılı olduğu düşünülen BPA'nın vücuda zararı araştırılmaya devam ediliyor.

Amerika'da sağlıklı insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda altı yaş üstündeki her on kişiden dokuzunun risk taşıdığı ortaya çıktı. Çünkü gün içinde kullandığınız birçok plastik malzeme BPA içeriyor. BPA kimyasal maddesi bebek biberonundan plastik şişelere kadar yüzlerce plastik malzemede bulunuyor. Konserve kutuları ve hatta CD'ler de buna dahil.

Eğer suyunuzu damacana veya şişeler içinde alıyorsanız altındaki üçgen logonun içinde "1" rakamı olmasına dikkat edin. Bu rakam damcananın BPA içermediğini gösteriyor.
 
bu konuyu araştırmıstım; normal yarım litrelik 1 lt lik 5 ltlik pet siselerde 1 numaralı buldum ancak damacanalarda 1 numarasına hiç rastlamadım. hepsi 7 veya 3...

sizin "1" rakamı olan damacana buldugunuz olduysa firma verin de ondan kullanalım...

selamlar :)
 
evet ben de baktım iş yerindeki damacananın altına 7 yazıyor. akşama da evdekine bakayım bakalım kaç yazıyor? Tarık arkadaşımızın dediği gibi varsa bildiğiniz firma onun suyunu kullanalım.
 
evet kabaca öyle bir genelleme yapılabilir.. zaten riskli grubumuzda bu damacanalar.. diğer su şişelerinde bu kapsamda bir problem gözükmemekte.. damacana su tüketimini zaten işyerinde ve evimde kullanmıyorum.. tercihte etmiyorum.. ihtimal vermesemde bir araştırma yapalım.. bakalım 1 kodlu damacana şişesi bulabilecekmiyiz..
 
1 kodlu damacana bulamazsınız çünkü 1 PET 'i temsil eder. Pet depozitolu damacana ben duymadım . Damacanalar PC dir. Ancak 10-15-19 lt lik petten yapılan depozitosuz ambalajlara rastlayabilirsiniz.
 
Damacanaların genelinde 3 yazıyor , size tavsiyem 5 lt lik pet şişelerde satılan suları kullanın . Onların genelinde 1 yazıyor . Zaten damacaların pompalarının da kansere yol açtığı bilim adamlarınca sürekli dile getiriliyor . Parasını düşünmeyelim herzaman suyun en kalitelisini sağlıklısını kullanalım , Su hayattır , hayat kısa ... İyi günler .
 
@fbfatih

örneğin lidonun damacanalarında (12 ve 19lt lik) 1 numarasına rastlamak mümkün.. pet tek kullanımlık damacana ile satış yapmakta.. diğer bütün geri dönüşümlü damacanalar(3 ve 7 kod numaralı) bu riske rastlamak mümkün..
 
Lido su ile iş ilişkilerimiz söz konusu zaten o yüzden depozitosuz 1 numara dedim.(bu aralar bir çok firma depozitosuz büyük hacimli ambalaj yapmaya başladı) bu konuda yani depozitosuz ,tek kullanımlık ambalajlı sular genellikle PET ten yapılır. (1 =PET) . Damacana dediğimizde genellikle , PC den yapılan depozitolu malzeme gibi anlaşılır. halk ağzında yaygın anlamında kullanılan damacanalara bakıpta 1 bulmanız imkansızdır, bunu belirtmek istedim.
 
@fbfatih

Damacana dediğimizde sadece o anlaşılır mı bilemem.. bana göre halk dilinde genel bir ifade olarak 19ltlik su şişelerine damacana denmekte.. konumuz bu değil zaten.. bu subjektif birşey.. Lido daki ifadelerde benimle benzer şöyle ki; 19lt geri dönüşümlü damacana & 19lt tek kullanımlık pet damacana.. Damacana buradada ortak kullanılmakta..

İnşallah ilerleyen günlerde pet damacanalara geçilir.. Bu sözkonusu riskli geri dönüşümlü damacanaları hernekadar evimde kullanmasamda, iş yerlerinde ve sahada mecburen kullanmak zorunda kalıyoruz..
 
Üst