• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Danışman firma olarak gürültü ölçümleri yapmak için izlenecek yol nedir?

İsmet Arslan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ekim 2009
Danışman Firma Olarak Gürültü Ölçümleri Yapmak İçin İzlenecek Yol Nedir?

Sıralama yaparak anlatıp yardımcı olursanız sevinir.
 
Danışmanlık Firmaları Gürültü Ölçümü Yapamazlar. Bakanlıkça Yetkilendirilmiş yada akredite kuruluşlar ölçüm yapabilir. o bulunduğunuz şehirdeki yetkili firmalarla görüşerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz..
 
siz bu konuda lisans almak istiyorsunuz sanırım. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği' nde bu konuyla ilgili bilgiler mevcut. ama Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi yine İl çevreden öğrenebilirsiniz. Ne varsa il çevrede var:D
 
İsmetcim senin bahsettiğin şey akredite bir laboratuarın işi. Bu konuda danışmanlık firmaları ile laboratuarlar arasında çok keskin çizgi koyulmuştur. Bir danışmanlık firması aynı zamanda laboratuar işi yapamaz. Aynı zamanda bir laboratuarda danışmanlık hizmeti veremez. bu hem bakanlığın hemde Türkak ın olmazsa olmazıdır ki kuracağınız laboratuar TS ISO 17025 standırdana gçre çalışmak zorunda olacağından bu duruma 17025 de izin vermemekte. Eğer bu işi yapmak istiyoruz diyorsanız ilk etapta farklı ticari kimliğe sahip bir şirket kurmanız gerekmekte. Sonraki aşama ilk etapta bakanlığa başvuruda bulunmak. Başvuru sırasında sizden ne gibi belge ve şartlar talep edeceklerini zaten bildirecekler. Anlayacağın maşakatli işler. Başlı başına burada konuşulan atık yönetimi çevre izinleri konularından farklı bir süreç. çevre referans laboratuarını ve türkak ı ararsan ne gibi dilekçe ve yanında ne gibi evraklarla başvuru yapabileceğini söylerler ve asıl zor olan başvurudan sonrasıdır haberin olsun. ayrıca A2 sertifika sahibi olmak kişiyi bağlar. kuracağın laboratuarın kuruluşunda bir etkisi yoktur
 
O zaman bu işi yapanlar nasıl yapıyor. en basit odadan ajanda alsıysanız reklam kısmında bütün laboratuvarlarda danışmanlık işi var
 
Bu da yönetmeliğin handikapı adam hem danışmanlık yapıyor hem ölçüm yapıyor bu nasıl iş anlamıyorum danışmanlık yaptığınız firmanın ölçümlerinin kötü çıkma ihtimali ne kadar sizce ya da bu sistem ne kadar etik sizce...
 
Evet ölçüm laboratuvarlarının çoğu danışmanlık yetkisi aldılar ve yapıyorlar. Çevre danışmanlık firması için 3 çevre görevlisi gerekmekte. Laboratuvar için bu kişilerin haricinde 4 kişi daha gerekli heralde sayıları tam bilmiyorum yönetmelikte yazıyor. İkisi firmanın ayrı odalarında evraklar ayrı yerlerde oluyor. Önceden iki işin beraber olamayacağı farklı isimde yeni firma kurulması gerektiği söyleniyordu. sonradan oldu nasıl oldu nasıl bir formül buldular bilmiyorum. detaylı bilgim yok ama en doğru cevabı bakanlıktan alabilirsiniz denetime gelip yetki veren onlar.
 
Evet yapıyorlar ama dediğim şekilde ikinci bir şirket üzerinden yapıyorlar. Mesela X Tic. A.Ş. adı altıında hem danışmanlık hemde laboratuar hizmeti veremezsiniz. Yapmanız gereken bir tanede X Tic. San. A.Ş. adında bir şirket daha kurmak. Yapanlar bu şekilde yapıyorlar.
 
Arkadaşım yapıyorsada suç işliyor. Arkadaşım aynı binada yapıyorda olabilirler fakat iki farklı şirket mevcuttur. Arkadaşım eğer tüm bunlara rağmen dediğin şekilde tek şirket aynı anda ikisinide yapıyor ve lab ve danışmanlık personelini her iki iştede kullanıyorsa git şikayet et iki yetkiside askıya alınsın.
 
ya zaten ettim o yüzdende ısrarcıyım bakanlık yönetmelikte böyle bir hükmün bulunmadığını belirten bir cevap verdi üstelik türkakıda aradım farketmez ayrı elemanlar olması yeterli dedi çok araştırdım kafa patlattı bu konu benim hassas konum o yüzden eminim çok fazla hem de lütfen sizde araştırın.
 
imkansız bir olay bu durumda bakanlık ve türkak suç işliyorlar. yönetmelikten önce 17025 bunu tamamen yasaklamakta. türkak şikayet edilse türkak ın uluslarası akreditasyonu iptal olur. 17025 e uymayan lab akredite lab olamaz zaten.
 
Türkak ve Bakanlık söylediklerinizi söylüyor diye biliyorum bende. yönetmeliğin bir eksikliği. internetten iki firma kontrol ettim. biri Aykut Bey'in dediği gibi yetki belgesinde ... X san. ltd. şti yazıyor diğerinde San. yok .Diğer firmada aradan bir VE'yi kaldırmış.

Bütün firmalar isimde böle küçük oynamalarla iki ayrı firma kurmuş olabilir. Bu konuya şuan da böyle bir yerde çalışan arkadaşlardan cevap gelebilir bekleyelim..
 
Sizi türkak ı aramaya davet ediyorum o halde en basiti internette bi araştırın bakalım akredite olmuş bir laboratuarın hizmetleri arasında danışmanlık varmı diye..
 
Ben böle bir firmanın sitesini inceledim. Çed Çevre danışmanlığı ve Ölçüm sitede hepsi aynı anda yazıyor. yeterlilik belgelerine baktığımda dediğim gibi sadece SAN. kelimesi farklı, firma isminde..
 
Daha önce bir kaç yıl laboratuar işi yaptığım için emin konuşuyorum. Bakın tekrar söylüyorum tic. ünvan farklıdır. sallıyorum danışmanlık işini SERFER A.Ş. adı altında, laboratuar işini SERFER Ltd. Şti. adı altında yapıyordur. Ve genelde aynı binada olur ikiside. yani iki farklı şirkette çalışan kişiler aynı adreste yan yana çalışırlar. aslında aynı adreste olmaları bile yasaktır. Mesele laboratuar Türkak yada bakanlık tarafından denetleneceği zaman o gün danışmanlık bölümünde çalışanlardan bir tanesini ortalıkta göremezsiniz. Sanki orada sadece laboratuar hizmetleri veriyormuş gibi hareket ederler.
 
Üst