• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Danışmanlık Asgari Ücret Tarifesi

İbrahim Uysal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Mayıs 2011
Firma
Sistem Mühendislik Dan. İnş. Mad. Orm. Nak. İth. İhr. Em. San. ve Tic A.Ş.
Odamız tarafından yürütülen 12.11.2010 tarihli ve 27757 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik doğrultusunda Çevre Danışmalık Firmaları ile Faaliyet Sahiplerinin arasında imzalanacak olan sözleşmelerle ilgili asgari ücret tarifesi çalışması yapılacaktır. Asgari ücret tarifesine ilişkin taslak taban fiyat çalışması yazımız ekinde mevcuttur.


Sözkonusu çalışma ile ilgili Şube görüşümüzün oluşturulması için siz değerli meslektaşlarımızdan gelecek görüş ve önerilerin de Genel Merkezimize sunulması planlandığından tarafınızca yapılacak görüş ve önerilerin ekteki formda belirtilen formatta en geç 9 Ağustos 2012 tarihine kadar Şubemize iletilmesi Şube çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır.



Yapılacak asgari ücret tarifesi uygulamada eksik kalacaksa, fiyatları piyasa şartları kendisi belirleyecekse bu tarifeler neden oluşrulur. Ne zaman bu tarifelere uymak zorunlu hale getirilecek ?
 

Ekli dosyalar

  • Danışmanlıkfiyattarifesi_taslağı-03.08.2012.doc
    317 KB · Görüntüleme: 286
sezonluk çalışan yerlerin durumuda sıkıntılı ne olacak bunlara da bir çözüm bulunmalı.
 
Şimdi, Çoğu danışmanlık firmasında çalışan çevre görevlisi belgesine sahip meslektaşım "tesis yetkilisi" ile karşılaşamıyor gittiği yerlerde. Ya da tesis yetkilileri aslında kendisinin yapması gereken belgeleri danışmandan istiyor. Tesislerin çoğunda "atık yönetimi" adına hiç bir şey yok, olmadığı gibi de atık yönetimi konusunda çalışma yapmak gerektiğinde çeşitli bilgi saklamalar vb.. de olacaktır. Bu yapılacak çalışmalar da ücretlere dahil midir?

Çevre izinleri konusunda çalışan arkadaşlarım orada çevre görevlisi sıfatıyla bulunuyorlar, fakat bu sıfatın gayet geniş bir yelpazesi var.

Çevre Görevlisi bir danışmandır. E danışmansa danışmak gerekir; şu vergiden nasıl yırtabilirim danışmanım, o kadar temizlik vergisi ödüyorum, atık konusunda ödemeden muaf olayım danışmanım...

Çevre Görevlisi denetimcidir: O zaman denetlesin bizi. Aman denetçim şunları görme bak yemek vakti de geldi. Şuradan sana yemek söyleyelim. Hem üsteleme denetçim bizim de üstlerde tanıdıklarımız vardır evelallah. Ayağın kayıverir mazallah sana bir şey olmasın denetçim.


Not: Fiyat denetim konusunda aklıma bakanlık tarafından yapılan denetimlerde firmaların, tesisler ile yaptıkları protokoller, fiyat sözleşmeleri incelemesi vb geliyor.
 
Hangi denetim sistemini geliştirirseniz geliştirin düşük ücretin önüne geçemezsiniz. Çünkü para bir cepten çıkıp diğerine giriyor ondan sonrası karanlık, denetleme çizgisinin dışında kalıyor. Aslında denetim dediğimiz şey ikinci planda kalması gereken bir araç. Birinci planda ise mutlaka ETİK anlayışı olmalı ve denetim etiği desteklemeli, etik düşünceyi ayakta tutan destek ayaklar olarak görev yapmalı.Ne yazık ki bizde etik anlayışı oluşturulmadı hatta tam tersi her zaman işin kolayına kaçma ucuza çıkartma ya da bir şekilde sıyrılma yı öğrettiler. Oysa dünya böyle değildi ve biz bunu yeni yeni belki görmeye başlayacağız. Her zaman ki gibi bu konuda da geri kalmış olarak.
 
Arkadaşlar, 50 TL lere 80-100 TL lere iş yapan arkadaşlara bir yaptırım nasıl yapabiliriz? Çünkü Bu Sözkonusu Arkadaşlar,Mesleğimizin ONURU İLE OYNUYORLAR !
 
Arkadaşlar bu parasal problemler ancak Devletin el atmasıyla çözülür. Sınıflandırılmış işyerine göre Devlet, (Odalar görevlendirilebilir) işvereni borçlandırır, oda tarafından görevlendirilmiş kimsenin banka hesabına "NET ÜCRET ÖDENİR" herkes işine bakar, yoksa bu hikaye sürer gider. Görevli, iş yapıyormuş gibi görünmek zorunda kalır, işveren iş yaptırıyormuş gibi görünür, vs vs vs. Kolay gelsin
 
Olayın çözümü asgari fiyat tarifesinden ziyade İÇOM denetimlerinde diye düşünüyorum. Mevcut danışmanlık hizmeti alan firmaların yüzdesi Ek listelerde yer alan firmaların küçük bir kısmı.. İÇOM tüm firmaları sıkıştırsa; Danışmanlık firmaları istese de 200 tl ye firmaya bakamayacaklar, çünkü talep olacak.. Bakanlık yönetmeliği tam anlamıyla uygulamaya koymadıktan sonra, firmalar hizmet alınma zorunluluğunu bilmedikten sonra asgari fiyatı ne yaparsanız yapın sağlıklı olmaz..
Tabii bunlar şahsi düşüncelerim, birşeyler yapılması hiçbirşey yapılmamasından iyidir.
 
Ben okula girmeden önce yani 6 yıl önce çevre mühendisliği gelişmekte olan bir meslekti. Hani derler ya geleceğin mesleği... Daha düzen oturmamıştı. Halen geleceğin mesleği diye kendimizi avutaduralım. İnanıyorum ki 2-3 seneye bütün taşlar yerine oturacak. İnanmak istiyorum.
 
ÇED raporu için de aynı şey geçerli danışmanlık için de. Fiyat yelpazesi o kadar geniş ki ama tabiki düşük fiyatlar tercih ediliyor hal böyle oldukça çalışma bilimsellikten uzaklaşıyor. Gerçi aynı şey maaşlarımız için de geçerli bizim mühendis olarak işe başladığımız paralar şaka gibi.
 
Üst