• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Değerli meslektaşlarımız, öğrenci arkadaşlarımız,

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Değerli Meslektaşlarımız, Öğrenci Arkadaşlarımız,

Bilindiği üzere 21 Kasım 2013 tarihinde, "Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" yayımlanmış ve 1 Ocak 2014 tarihinde de yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu yönetmelik gündeme gelmeden, Odamız "Çevre Kanunu"nda bulunan "çevre görevlisi" kavramının kaldırılması için TBMM‘de grubu olan tüm partilerin grup başkan vekilleri ile görüşmüş ve değişiklik önerileri iletmiştir. Öte yandan, Odamız, 2 yıl önce çıkan taslak ile ilgili meslektaşlarımızdan görüşler almış, üye toplantıları gerçekleştirmiş ve ülkemizde ilk defa "çevre danışmanlık firmaları toplantısı" düzenleyerek yönetmeliğin önemli paydaşlarını bir araya getirmiştir.

Odamızın, meslektaşlarımızın çabaları ile taslak yönetmeliğin resmileşmesi 2 yıl kadar engellenmiştir. Yönetmeliğe dair yapılan 30‘u aşkın görüşme daha önce Odamız internet sitemizden duyurulmuştur:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Yapılan görüşmeler hiç kuşkusuz büyük emeklerin ürünüdür. Onlarca toplantının, tartışmanın ardından meslektaşlarımızdan, danışmanlık firmalarından, öğrencilerden, akademisyenlerden gelen görüşler bir araya getirilmiş, çevre mevzuatı kapsamında bağlantılar ortaya çıkarılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine iletilmiştir.

Tüm bu çabalara, bilimsel gerçeklere rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bilimdışı, hukuksuz yönetmeliği yayımlamıştır. Yönetmelikte sadece mesleğimizin yok sayılmasına dair ibareler değil aynı zamanda çevre sorunlarının artmasına ve çalışma hakkına dair ibareler de bulunmaktadır.

Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından, meslektaşlarımıza, öğrenci arkadaşlarımıza, akademisyenlere bilgilendirme yapılmış, tüm birimlerimizde yönetmeliğe dair toplantılar yapılarak tepkinin geliştirilmesi ve görüşlerin toplanması sağlanmıştır. Üniversite ziyaretleri ile akademisyenler bilgilendirilmiştir. Bakanlık yetkililerinin de katılımı ile 2. Danışmanlık Firmaları toplantısıgerçekleştirilmiş, meslektaşlarımızın ve firmaların görüşleri iletilmiştir. Öte yandan, çevre mühendisliği bölümü başkanları ile Ankara‘da toplantı yapılarak ortak çalışma platformu oluşturulmuştur. Söz konusu toplantı ile bilimsel verileri içeren bir raporun hazırlanması ve bölüm başkanlarının, akademisyenlerin imzaları ile yayımlanarak Bakanlığa, Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına ve tüm siyasi partilere gönderilmesi kararı alınmıştır.

Yönetmelik, mesleğimizin yanında çevre sorunlarını da doğrudan ilgilendirmektedir. Bu kapsamda, sosyal medya ve basın-yayın araçları ile kamuoyu bilgilendirilmeye çalışılmıştır. Birçok TV kanalında ve yazılı basında Odamız sorunları dile getirmiştir.

Tüm bu olumlu çalışmalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nı yönetmeliği değiştirme noktasına getirmişken, Çevre ve Şehircilik Bakanı‘nın görevinden ayrılması ile yine tüm bürokratlar değişmiştir. Bu nedenle, 1 Ocak 2014‘den önce yönetmelik değiştirilememiştir.

Odamız yeni bürokratlara bilgi vermek adına yine ziyaretlerine başlamıştır. Bu kapsamda, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdür Vekili Sayın Mustafa Satılmış ziyaret edilmiş ve kendileri de geçtiğimiz hafta Odamıza bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Görüşmelerde, Yönetmeliğin sorunlu bölümlerinin olduğu kendileri tarafından da dile getirilmiştir. Önümüzdeki günlerde Bakanlık ile masa başı çalışması yapılarak yönetmeliğin değiştirilmesi gereken maddeleri üzerine tartışılacaktır.

Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce‘den de randevu talep edilmiştir ve önümüzdeki günlerde Sayın Bakan ile bir görüşme yapılacaktır.

HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATTIK!

Odamız, Bakanlık ile sadece mahkeme koridorlarında bir araya gelme politikasından vazgeçip, sorunları çözme odaklı yaklaşımını her alanda göstermiştir. Bu yönetmelik kapsamında da aynı çaba ortaya konulmuş ve dava üzerinden değil, aklın ve bilimin öncülüğünde yönetmelik ülke yararına uygun hale getirilmeye çalışılmıştır. Ancak kısıtlı zaman ve davaların 60 gün içerisinde açılma zorunluluğu nedeniyle, Bakanlığa tanıdığımız süre 20 Ocak 2014 Pazartesi günü sona ermiştir.

Sürecinin dolması ve mesleğimize, ülkemize dair yönetmelikte kamu yararı gözeten değişiklikler yapılmaması nedeniyle, 20 Ocak 2014 tarihinde Danıştay 14. Dairesi‘nde yönetmeliğe dair 2 dava açılmıştır. Bunun nedeni, hızlı karar verilmesini sağlamaktır. Çünkü, tek dava ile tüm maddelerin görüşülmesi dava sürecini uzatacak ve yeni mezun olacak meslektaşlarımız için çözümün geç üretilmesine neden olacaktır.

1. Dava; yönetmeliğin mesleğimizi doğrudan ilgilendiren çevre mühendislerine eğitim ve sınav şartı ile danışmanlık firmalarında çevre mühendisi bulundurulma zorunluluğuna dair maddelerini kapsamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na (ÇŞB); Kimyagerler Derneği ve Meteoroloji Mühendisleri Odası tarafından açılan davaları ÇŞB kazanmış ve dava metinlerinde gerek ÇŞB ve savcılar gerekse hakimin kararında çevre mühendislerine lisans eğitimi gereği sınava ve eğitime tabi olmasının doğru olmayacağı ve danışmanlık firmalarında 2/3 oranında çevre mühendisinin istihdamının önemli olduğu vurgulanmıştır. Bu iki davaya ve Ocak 2014‘te açtığımız davaya Danıştay 14. Dairesi‘nin bakacak olması olumludur. Bu nedenle söz konusu davada erken karar verilmesi ön görülmüştür.

2. Davada ise; diğer meslek dallarına çevre görevlisi belgesinin verilmesi, Bakanlık personelinin herhangi bir koşula tabi olmadan sınavsız, ücretsiz belgeyi alabilmeleri, tesislerin bilim dışı bir biçimde çevre izninden muaf tutulabilmelerinin önünün açılması, çalışma hakkının yok sayılarak "başka işyerinde çalışılamaz" ifadeleri gibi konular yer almaktadır.

Her iki davada da kazanacağımızdan hiçbir şüphemiz yoktur. Odamızın koordine ettiği ve değerli akademisyenler tarafından hazırlanan rapor ise önemli bir diğer delil olarak mahkemelere sunulacaktır.

Öte yandan, meslektaşlarımızın sınava tabi tutulmaları halinde, tüm sınavlar detaylı şekilde incelenecek ve gerekli hukuki süreçler yürütülecektir. Olası şaibelerin görülmesi halinde ilgili kamu görevlilerine dair savcılığa suç duyuruları da yapılacaktır.

Değerli Meslektaşlarımız, Öğrenci Arkadaşlarımız,

Yaşanan süreç, ülkemizin gündeminden ne yazık ki bağımsız değildir. Siyasetteki ve bürokrasideki çalkantıları bir kenara bırakarak süreci yorumlamak çözümden bizleri uzaklaştırmaktadır. Odamızın tüm birimleri ile birlikte harcadığı çabalar, emekler, akademisyenlerimizin çabaları göz ardı edilmemeli, aksine desteklenmeli, moraller yüksek tutulmalıdır.

Uzun soluklu bir mücadele içerisinde olduğumuz unutulmamalı ve hedef Çevre Kanunu‘ndaki "çevre görevlisi" ibaresinin değiştirilmesi olmalıdır.

Bilinmelidir ki, Odamız bu sürecin peşini asla bırakmayacak, meslektaşlarımızı, mesleğimizi ve ülkemizi mağdur edecek her türlü girişimin karşısında durmaya devam edecektir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
 
"başka işyerinde çalışamaz" ifadesine de dava açılmasını doğru bulmadığım ancak onun dışında sonuna kadar desteklediğim bir metin olmuş.
 
Ben öğrenciyim gelecek endişesi her öğrencide vardır bu tarz olaylar bu kaygıyı daha artıtır halde odanın davada ki hakkı inşallah verilir sonuçta oda bizim sözcümüz lakin merak ettiğim bir şey var bunu eleştiri amacıyla değil merak ettiğim için soruyorum bu kanun çıkarken oda neredeydi ?
 
Üst