• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

dekantör çıkış suyu hk.

Çağatay Özcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Şubat 2011
Firma
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ASKİ
Arkadaşlar merhaba,
Atıksu arıtma tesisi çamur susuzlaştırma ünitesinde kullanılan polielektrolit(katyonik) dekantör çıkışındaki su tekrar sisteme verilmektedir. Ancak bu polili su pompaları tıkamakta ve ömürlerini kısaltmaktadır prosesi zor duruma düşürmektedir. Burada polili suyu tekrar sisteme vermek yerine başka bir alternatif ne olabilir? Veya dekantör çıkışındaki polili suyu tekrar arıtma gibi birşey sözkonusu olabilir mi?
 
Çağatay Bey ,

Poli pompanızın emişine bir yıkama hattı ( mümkünse 1,5-2", yıkama debisi ne kadar yüksek ise o kadar iyi ) çekin. Hat üzerine bir adet selenoid valf koyarak valfi pompa otomasyonuna dahil edin. Pompa durduğunda valf açılsın ve tesis hidrofor servis suyu hattından gelen su ile birkaç dakika hattı yıkasın.

İlave olarak;

Süzüntü suyunda poli kalıntısı istenmez. Eğer çamur karakterizasyonunuz değiştiyse, poli miktarı fazla geliyor olabilir. %0,3'lük poli verilecek diye birşey yok. Polielektrolit dozajını dekantör üreticisi ile konuşarak tekrar ayarlayın bence. Süzüntü suyunu elinize akıttığınızda suda polimer kalıntısının gözle gözükmemesi lazım.
 
Polinin tesisin hangi noktasına verildiği de şuan tam anlamıyla kesinleşmiş değil. İller bankası her projede farklı noktalara aktarım yapıyor. Bazı projelerde tesisin girişine bazı projelerde tesisin anaerobik kısmına verilmeli diyor. Benim düşüncem anaerobik havuza verilmesidir. Poli zaten organik madde oranı taşıyor, sonuçta çamur susuzlaştırmadan gelen bişey. Size tavsiyem poli oranını tam anlamıyla oranlamalısınız. Tesisinizde ki çamur yoğunluğu kaç , ne kadar çamur oranı var. Bunlara göre hesaplama yapabilirsiniz olmadı deneme yanılma yoluyla o oranı tutturabilirsiniz. projelerde yazan değer çamur kg başına 6 gr poli kullanılmasıdır.
 
Biz tesiste polili süzüntü suyunu ön çökeltim öncesine veriyoruz bence çok da ideal bir yöntem olmamakla birlikte ön çökeltme yükünü tekrar artırıyoruz ama bu şekilde gidiyor. Poli konsantrasyonumuz ise 0,0025 çamur kg başına kullanılan poli ort. 8,2 kullanılmaktadır.
 
fazla kullanıyorsunuz sanki, ön çökeltim havuzuna veriyorsanız dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü orada çöken çamur pompalarla çekiliyor. Tesis biyolojik bir tesis mi Anaerobik havuz mevcut mu ?
 
Evet tesis biyolojik aktif çamur tesisi. 3 adet ön yoğunlaştırıcı havuzlarımız mevcut bu kısmı biraz açmanız mümkün müdür. Bu süzüntü suyunu buraya verirsek avantaj ve dezavantajları ne olur?
 
Öncelikle poli miktarını biraz düşürün. Yani süzüntü suyunun aşırı jelimsi bir hali varsa bunu normale çekin. Süzüntü suyunu, çamur yoğunlaştırma tankları varsa oraya verebilirsiniz. Ama öncelikle poli miktarını düşürün.
 
Süzüntü suyunda pompalara zarar verecek kadar poli olması normal değil. Önce bu sorunun çözülmesi gerekli. İlk olarak poli hazırlama ünitesini kontrol etmenizi öneririm. Burada hazırlanan polinin topaklanmaması, homojen, şeffaf olması gerekir. Eğer burda problem yoksa arkadaşların da dediği gibi dekantör girişine dozladığınız oran yüksek olabilir. Eğer dozaj oranını düşürdüğünüzde çamur keki kuruluk oranınızda çok düşüyor ve daha kötü oluyorsa problem dozaj oranınızda değil dekantörünüzün hız farkından kaynaklanıyor olabilir. Hepsini denediniz ve süzüntü suyunuzdan yinede poli geliyor ve çözümleyemeyeceğim diyorsanız da dönüşün aktif çamur havuzunun başına olması gerektiği düşüncesindeyim. Zaten poli organik olduğu için biyolojik reaktörde herhangi bir sıkıntı yaratmaz.
 
Süzüntü suyunun geri dönüşünden önce dekantör süzüntü suyu çıkışı düzeltilmeli.
1.polimer konsantrasyonu %0,2 olarak hazırlanırsa ideal olur
2. polimerin en az 45 dak karıştığından emin olun
3. jar testi ile ortalama doz belirleyip sahadaki miktarla karşılaştırın.
4. çamurun yapısı değişmiş olabileceğinden polimer yapısı çamurunuzla uyumlu olmayabilir. Dekantörde ayrışma olmadığı için dozu artıyor olabiliyor bu sebebeple de süzüntü suyunda bakiye polielektrolit sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Farklı şarjda ürünler ile jar yapınız, mevcut ürünle performans farklılıklarını karşılaştırın.
 
Arkadaşlar merhaba. İleri biyolojik arıtma tesisinde dekantörün süzüntü suyu Anaerobik havuza verilmektedir. Süzüntü suyunu elime akıttığımda suda polimer kalıntısını gözle göremedim. Ancak anaerobik havuz üzerinde çamur oluşumu söz konusu olmuştur. Havuzdaki atıksu sanki flok oluşmuş gibi. Örnek aldım ve floklar haline gelmiş bir yapısı vardı. Hazırlanan poli çözeltisi % 0,13 oranında.
Şuan poli oranını giderek düşürüyorum. Alternatif çözüm öneriniz nedir acaba.
 
@Gülçin Doğan
Gülçin Hanım, bakiye polimeri gözle göremeyebilirsiniz. Özellikle dekantörde süzüntü suyunda bakiye bırakmamak çok olası değil, zira kirlilk yükü ve polimer miktarını tam olarak ayarlamak mümkün değil. Polimer hazırlama sürenizi artırmanız çözüm olabilir, bir de süzüntü suyunu dengeleme havuzuna vermeniz.
 
Üst