• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

denetim hk.

hande aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2016
Firma
yok
merhabalar ,

Firmamın yakın zaman da ISO 14001 denetimi olacak .Daha önce bu denetimi geçiren arkadaşlarımız var mı aramızda .Nelere dikkat etmem gerekiyor yardımcı olabilirimsiniz .
 
Mevzuat takibini yaptığınızı gösterir güncel bir dosyanız mutlaka bulunsun
(Çevre kanunu ve çevre ile ilgili yönetmelikler ve bunların firmada bulunan karşılıkları ile yapılanlar)
Atık gönderimi yaptığınız firmaların lisansları ve atık alım sözleşmeleri
Atık sahanızın uygunluğu ve tehlikeli atıkları lisanslı firmaya gönderiminin 180 gün sınırını geçmediğini gösterir belgeler
İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatınızın güncel olması
Revir var ise tıbbi atıkların depolanması konusunda benden mini buzdolabı talep edilmişti. Siz 48 saat sınırı bulunduğu için atık oluştuğu gibi lisanslı firmaya ulaşıyorum ertesi gün gelip alıyorlar diyebilirsiniz.
ÇED ve çily görüşünüz varsa çevre izninizin güncelliği
Atıksu bağlantı izniniz veya muafiyetiniz gösterir belge
 
hati aydın

mevzuat takip dosyanız bulunmalı ve izleme ölçme yapılabilmesi adına ilgili kanun, yönetmelik, tebliğlere kanıt dokümanları ve uygunluk durumunuzu değerlendirmelisiniz
faaliyetlerinize istinaden çevre boyutlarınız olmalı
çevre boyutlarınıza bağlı olarak talimat, prosedürleriniz
Çevre politikanız
çevre politikanız ile uyumlu süreçleriniz
risk ve fırsatlarınızı belirlemeniz
atık gönderimleriniz ve gönderimlerde çalıştığınız lisanslı firma ile sözleşme, sürücü belgeleri, lisansları
yasal evraklarınız tam (ruhsat, çevre izni, çed, ayp onayı, ölçüm/analiz raporları)
tatbikat ve eğitim dokümanlarınız
atık sahalarınız düzenli, sorumlu personel tanımı, absorban, yangın tüpü, iç alan toplama kutularının tanımlanması önemli konular arasındadır.
 
Diğer iki arkadaşıma ek olarak da bende bunları ekleyebilirim;
Olası çevre kazalarına karşı yapmanız gereken senaryolu tatbikatlar , risk ve fırsatlarınızla ilgili aldığınız aksiyon listeniz , yapmayı planladığınız çevresel iyileştirmelerin gerçekleştiğine dair kanıtlarınız (excel dosyası, sunum v.b.) Elektrik,su,doğal gaz v.b. konuların çevre performansı dosyası içinde takibi bu verilerin hedefleri ve varsa gerçekleşmeyen hedefler için aksiyonlarınız
 
Yangın Söndürme Cihazlarının periyodik kontrol çizelgesi ve Atık sahası için "mali sorumluluk sigortası" vb. kısacası yapılan her işin kanıtı mutlaka olmalı.
 
2015 versiyonunda en önem verdikleri nokta yukarıda da bahsedildiği gibi iç dış hususlar ve risk - fırsat analizleri. Muhakkak çevresel risk analizi istiyorlar.

İzinleriniz, muafiyetleriniz, kontrol kayıtlarınız ve en önemlisi bunların nasıl yapıldığına dair talimatlar.

yasal şartların takip edildiğine dair tablo.

bir de önemli bir konu; siz çevresel risk analizi yaparken, bir de çevre boyut etkilerini de hazırlamanız gerekiyor. Ve bunları yaparken muhakkak yakınınızdaki firmaların da değerlendirmesini yapmış olmanız gerekiyor. Komşu firmalar ile yapılacak çevresel çalışmalara ve analizlere dikkat ediliyor.
 
Aklıma gelenler;

** İç ve dış iletişim matrixinde muhakkak çevresel durumlarda görüşülecek kişi / kişilerin bilgisi olsun.
** Atık yönetim planları bölüm bazlı olmalı.
** Sıfır atığın üzerine biraz düşebilirler.
** Motat sisteminden direkt bilgileri göstermeniz yeterli olacaktır.
** Yaptırdığınız son baca ölçümleri, toz ölçümleri hazır olmalı.
** Çevresel ödül vb. güzel çalışmalar ile ilgili sunum hazırlayıp sunun bence. Hoşlarına gider.
** Kendi içinizde geri dönüşüm yapıyorsanız onları rakama dökün
 
Sıfır Atık konusunda denetçinin bilgisinin olacağını düşünmüyorum. Bilgileri varsa da atık yönetim planı doğrultusunda uygulama aşamasında en azından atık poşet renk skalasını uygulamaya geçirdiğinizi dile getirip uygulamanızı öneririm.
 
Üst