• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Depo gazından enerji üretimi tesisleri

duygu G.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Aralık 2011
Şehir
İstanbul
Firma
.
Merhaba; Depo gazından enerji üretimi yapan düzenli depolama tesisleri için lisans vermekle yetkili kurum hangisidir? Çevre izin ve lisans başvurusu yapmak gerekir mi? yoksa lisans konusunda sadece EPDK mı görevlidir? Bu konuyu ve dayanağını açıklayabilecek bir arkadaşım var mıdır?
 
Merhaba @dyg

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğini incelediğimizde eklerinde bulunan aşağıdaki resimdeki tesisler içerisine depo gazından enerji üretimi düzenli depolama tesislerininde dahil olduğunu düşünyorum .
Dolayısıyla İzin ve lisans başvurusu yapmanız gerektiği fikrindeyim .

1553608089589.png
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Fatih Bey bizimde görüşümüz o yöndeydi ancak bugün bakanlık bu konuda bu tesisler için çevre ve şehircilik bakanlığından lisans almaya gerek olmadığını lisans konusunda EPDK nın yetkili olduğunu söyledi. Konuyu araştırıyorum netlik kazanınca buraya da yazarım, ilerde bununla karşılaşacak arkadaşlar olabilir, malum çöp gazından elektrik üretimi epey yaygınlaştı.

@Aydın Demirel @Sefa Furkan Selçuk sizlerin de bu konudaki yorumunuzu merak etmekteyim.
 
Tesis kaç MW planlanıyor acaba?

Tesiste gaz depolama söz konusu değilse bahsettiğiniz başlıkta değerlendirme yapılmaz. Genellikle oluşan gaz depolama yapılmadan yakılmak suretiyle enerjiye dönüşümü veya imhası sağlanıyor.
 
Günaydın Sefa Bey @Sefa Furkan Selçuk; Tesiste gaz depolama yapılmıyor, yakılarak enerjiye dönüştürülüyor. Bu durumda Çevre izin ve lisansı alınmıyor o halde doğru mu anladım?
 
Isıl gücü 2mw'tın altındaysa alınmıyor.
"1.1.2 Gaz yakıtlı tesislerden toplam yakma sistemi ısıl gücü 2 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler."
 
@dyg tesisiniz hangi kapsama girdiğini daha iyi bilirsiniz tabi. Eğer 1.3'e giriyorsa ısıl gücüne göre izne tabi olup olmadığı zaten açık. Ancak tecrübem 1.1.2 diyor :)

@Sefa Furkan Selçuk Ancak tekrar söylüyorum, tesisinizi siz daha iyi değerlendirirsiniz ayrıca daha önce bu değerlendirmeyi yapan bakanlık yetkilisi hata yapmışsa bilemem.
 

Ekli dosyalar

  • s.jpg
    s.jpg
    73.5 KB · Görüntüleme: 30
EPDK lisanslı ayrı Çevre İzin Lisansı ayrıdır.
Düzenli Depolama Tesisleri Çevre İzin Lisans Yönetmeliğinin Ek-1 Listesinin 8.1 Maddesine tabidir ve Lisans almak zorundadır. (Bakanlıktan)
Bilgilerinize sunarım..
 
@dyg yardımcı olmak adına biraz daha konuyu açar mısınız. öncelikle burası bir düzenli depolama alanı mı? yoksa rehabilite edilen vahşi depolama alanı mı? söz konusu gaz nereden kaynaklanıyor? oradaki proses işletme için detaylı bilgi gerekiyor. ayrıca epdk lisansı ayrı bir lisanstır. o enerji üretilmesi için gerekli olan bir lisans onun süreci çok farklı ama o lisansın alınması için de çevre mevzuatı kapsamında bazı belgeler gerekiyor. siz detaylandırırsanız daha sağlıklı bilgi paylaşımında bulunuruz.
 
Adem Bey Burası bir entegre tesis olacak .Düzenli depolama faaliyeti(2. sınıf. Belediye atıkları ve tehlikesiz atık düzenli depolama) zaten mevcut. Dolayısıyla çevre izin ve lisansı da var. Biz şuan yeni faaliyet ekleyeceğiz. (LFG faaliyeti), çevre izniyle birlikte izin lisans için tekrar başvurmamız istenildi. Ancak bakanlıkla telefonda görüşürken sizin çevre ve şehircilik bakanlığından lisans almanıza gerek yok denildi.22560
@Adem Taş
 
Son düzenleme:
Çevre izin lisansa başvurdunuz mu başvurduysanız hangi kapsamda başvurduğunuz ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim, şuan sizinle aynı durumdayım. Entegre bir tesis olan düzenli depolama alanından depo gazı üretimi yapılmaya başlanacak ama hangi adımlar takip edilmelidir bilemiyorum.
 
Merhaba @dyg , öncelikle bahsettiğiniz faaliyet konusu ile ilgili ÇED yapılması gerekmektedir, mevcut ÇED dosyanızda bahsi geçen faaliyet ile ilgili konular yer alıyor ise ;

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği
Ek-1 listesi
8.7 Biyobozunur atık işleme tesisleri maddesi kapsamında planlanan tesis için depo gazı yakımı /biyometanizasyon yapacağınızdan ,
8.7.3 Biyometanizasyon maddesi kapsamında lisans almanız gerektiğini düşünüyorum . Mevcut tesis ve projeler içinde bu kapsam geçerlidir.

Başvurusu öncesinde , 10.10.2015 tarih ve 29498 sayılı MEKANİK AYIRMA, BİYOKURUTMA VE BİYOMETANİZASYON TESİSLERİ İLE FERMENTE ÜRÜN YÖNETİMİ TEBLİĞİ 'nde yer alan biyobozunur atık işleme tesisleri için gerekli olan teknik şartlar yerine getirilmelidir.
 
Üst