• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Depozito Planı Nasıl Hazırlanır

Not: Sisteme henüz eklenen Depozito Planının Düzenlenmesini 20.07.2020 tarihi itibari ile sistem üzerinden nasıl doldurulduğunu anlatacağım. Bu makale sistem üzerinde planlar düzenlendikçe ve yenilendikçe, güncellenecektir.

29 Haziran 2020 tarihi itibari ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
üzerinde yayınlanan duyuru kapsamında Ambalaj Bilgi Sistemi üzerine Depozito Planı Bildirimleri eklenmiştir. Bu planı hazırlayan ve Bakanlığa onaylatan işletmeler depozito onay kodu ile GEKAP üzerinden yapacakları bildirim üzerinden depozitolu kullandıkları ambalajları bildireceklerdir. Her depozitolu ambalaj türü için ayrı plan açılmalıdır.
1613458764664


1613458779350


İdari ve genel hususlar başlığı altındaki " Depozitolu Ürünlerin Yönetimi/Ürün ve Ambalaj Bazında Uygulama Özeti" başlığını sistemin işlemesinde oluşan ambalaj tasarrufu ve mali tasarruf bilgilerini içeren bir basit proses özetinin yeterli olacağını düşünüyorum. Örn: LPG Tüplerinin yeniden doluma getirilmesi, sıfırdan tüp üretimi maliyetini x miktarda düşürmüştür. Bayilerden alınan boş tüpleri nasıl bir işleme tutulduğu gibi bilgileri yazabilirsiniz.

"Depozito Uygulamasına İlişkin Kullanılacak Görseller" başlığında depozitolu kullanılan ambalajları diğer ambalajlardan ayıran logo, seri no vb gibi bilgilerin verilmesi ve bu noktada kullandığınız logonun veya ambalajın resmini koyabilirsiniz.
1613458841144


"Depozito Uygulamasına Teşvik Amacıyla Gerçekleştirilecek Tanıtım/Bilinçlendirme Çalışmaları" başlığını, tesisinizde kullanılan depozitolu ürünlerin maliyetleri düşürdüğünü belirtebilir bu ürünlerin kullanımının, tek kullanımlık ambalajlara oranla çevreye olan etkisini karşılaştırır bir çalışma yapabilir bunu da burada yayınlayabilirsiniz.

" Yeniden Doldurulabilir/Kullanılabilir Ambalajların Tekrar Doluma/Kullanıma Alınma Kıstasları " Bu kısımda ambalajların, depozitolu ambalaj olarak kullanılabilme kıstaslarını (kalite kontrol, geri dönüştürülebilirlik, logo vb.) gibi yazabilirsiniz.
1613458965942


"Depozito-İade sisteminin geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar" kısmında sistemin nasıl kurulduğu ve bu sistemin nasıl geliştirildiği, geliştirilirken kullanılan eğitim materyali, teşvik, toplantı, karar, yönetmelik vb gibi konulardan bahsedilir. Planlanan çalışmalar satırında ise sisteme yönelik yapılacak geliştirme adımlarından bahsedilir.
1613459014236



Bu planı iki tane tesisim için yaptım. Şu an itibari ile birine onay almış durumdayım. Diğer tesis için ise 4 Ağustos 2020'yi bekliyorum. Tesislerim ile ilgili bilgiler doldururken (özellikle güncel olan sistemde) oldukça fazla ayrıntı vermeye özen gösterdim. Mevcutta olan depozito uygulamasını anlattım ve planlanan çalışmaları anlattım.

Plan güncellendikçe bu makale de güncellenecek. Yeni bir makale olarak depozito bildirimi ve ambalaj piyasaya süren bildirimi nasıl yapılır makaleleri gelecek.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Melih Bey emeğinize sağlık, sayfada soru cevap konusu açmadan verdiğiniz faydalı bilgiler ile bir takım soruların cevabını buldum öncelikle teşekkür ederim. Size bir konuda danışmak istiyorum, depozito sistemini tasarlarken nasıl bir yol izlediniz ? Örneğin : x şehrinden a, b, c, ,d, ... şehirlerinde faaliyet gösteren firmalara yeniden/tekrar kullanılabilir ambalajlı ürün satan bir firma depozito sistemini tasarlarken nasıl bir yol izlemelidir ?
 
Benim planını yaptığım ve sistem üzerinden sunduğum şey zaten var olan depozito sistemiydi. 0'dan bir sistem oluşturmadım.
 
@Melih Coşar 29 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar yazısı gereğince piyasaya yeniden /kullanılabilir ambalajlı ürün süren firmalar depozito sistemini kurmak zorunda mıdır ? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz ?
 
Arkadaşlar merhaba,
Ambalaj bilgi sistemine giriş yapabilen var mı? Sistemsel bir hata var sanırım.
 
Merhaba ,

Ben giriş yapabiliyorum. Herhangi bir sıkıntı çıkmadı. 10 dk önce giriş yaptım.
 
@Cihan Top Depozito sistemini kurmanız ve bunun planını hazırlayıp beyanını yapmanız sizi GEKAP'ta Yeniden Kullandığınız Ambalajları beyan vermekten kurtarır. Ambalaj Bilgi Sisteminde de belgelendirme yükümlülüğünden muaf tutar (dı). Bu sistemin şu anda her hangi bir zorunluluğu yoktur. Bakanlık yetkilileri bu işi şimdilik gönüllülük esasına dayandırdıklarını söylemektedirler.
 
Merhabalar,
Depozito Bildirimleri tekrardan aktif olmuş ve 29/6/2020 tarihinden itibaren 3 ay içerisinde sistem üzerinde tanımlı “Depozito Bildirimleri” bölümden yapılması gerekmektedir duyurusuna göre bugü ve yarın son gün anladığım kadarıyla.
Bildirim yapan ve yönlendirebilecek olan arkadaşlardan yardımlarını rica ediyorum.
 
Evet okumuştum onu ancak bu depozito planı değil depozito bildirimi daha farklı ve ay olarak istenen bir bildirim o yüzden ona göre bir örnek göremedim.
 
Selamlar Depozito planı yapan kişiler bildirim yapmak zorundadır. Ancak bildirimler daha yeni açıldığı için ve bundan önceki seneki bildirimleri de kapsadığı için 2 günde yapılması bayağı zor olacaktır. Bunun için Bakanlıktaki bir uzman ile görüşeceğim bugün.

Not: Uzmanla görüştüm. Maili attım Demirhan Bey'e. Sizlerin de göndermesini isterim en azından bir süre uzatması alabiliriz. Bu arada tesislerinizden konuyla ilgili 2019 yılının 1. ayından bu aya kadar alabildiğiniz kadar bilgi ve belgeyi almanızı tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:
Sene sonuna kadar uzatılması lazım. İki günde yada bir haftada yapılacak iş değil çünkü sisteme belge de yüklenilmesi isteniyor. Piyasaya sürenlerin bu belgeleri (nasıl bir belge olduğu da tanımlı değil, klavuzda yok) hazırlaması uzuun süre alır. Üstelik aylık veri girilmesi isteniyor. Veri neyse de belge hem muamma hem de zaman alacaktır.
Kesinlikle mail yağmuru olmalı yoksa çok büyük sıkıntı.
 
DUYURU.JPG

Ambalaj Bilgi Sistemi ana sayfasında bu duyuru çıkıyor. Süre verilmiş hepimize geçmiş olsun.
 
Merhaba, duyuru 2019 yılı faaliyetine ilişkin bildirimler olarak yayınlanmış 2020 yılı depozito bildirimlerini kapsamıyor mu ? 2020 yılı içindekiler yine bugün son gün mü ?
 
Üst