• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Deri o.s.b'lerde atık su arıtma tesisleri

Akın Paker

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Kasım 2012
Tabakhanelerin üretim süreçlerinde kullandıkları sular atıksu tesisine gittikten sonra yine aynı üretim için kullnılabiliyor mu yoksa sadece desarj edilip denize göle vb. yerlere mi atılıyor bununla ilgili bilgisi olan var mı?
 
tabakhanelerde çok kirli atıksu oluşmaktadır. özellikle yağ-gres, azot, krom v.b. ağır metaller, kireç (proseste fazla miktarda kireç kullanılmaktadır) parametreleri oldukça yüksektir. suyu arıtmak gerçekten oldukça zordur. çünkü kullanılan su miktarları oldukça fazladır. eğer kürklük deri imalatı yapılıyorsa 1 ton ham deri için 70-100 ton su kullanılmaktadır. eğer ayakkabılık/çantalık/kösele deri imalatı yapılıyorsa 1 ton ham deri için 30-50 ton arası su kullanılmaktadır. deri fabrikalarında derinin tabaklanması, boyanması işlemlerinde birçok kalem kimyasal kullanılmaktadır. bu kimyasalalların hemen hemen hepsi ithal edilmekte olup, pahalı kimyasallardır. fabrikada dolap diye tabir edilen silindirik büyük hacimli bir dönen dolap içerisinde deri suya reçeteye uygun karıştırılan kimyasallardan konularak hazırlanan kimyasal çözelti içerisinde uzun zaman döndürülmektedir. deri sektöründe oluşan atıksuların %70i bu proseslerden kaynaklanmaktadır. burda suyun sertliği ve içerisindeki çözünmüş kimyasal oranı ne kadar az ise o oranda az kimyasal kullanılmaktadır. yani saf su kalitesinde olması deri üretim mailyetlerini düşürmektedir. örneğin suyun içerisinde demir ve mangan olması derinin kromlanması aşamasında mavi renkli kromlu deride kahverengi lekeler yapmaktadır. gerek kimyasalların fazla kullanılması gerekse lekelenmeler gibi durumların oluşmaması için proseste kullanılan suyun kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. deri atıksuları için tasarlanan normal bir arıtma tesisinde (fiziksel+kimyasal) çıkan suyun kalitesi deşarj parametlerini sağlamakta ancak proseste kullanılacak kadar kaliteli değildir. tabi suyun asla kullanılmayacağı anlamına gelmez eğer su sıkıntısı var ise bu suya ilave arıtma sistemleri tasarlanarak arıtım yapıldıktan sonra kullanılması mümkündür. buda ancak ters osmoz sistemleri ile olbailmektedir. bu sistemlerin ilk yatırım ve işletme maliyeti çok yüksektir bu nedenle kullanılması ekonomik olarak pek uygun değildir. zira deri sektörü ülkemizde giderek azalmaktadır. çünkü çin hindistan gibi ülkelrede deri maliyetleri çok daha düşük olmaktadır. bu nedenle üretici için maliyetleri kısmak oldukça önemlidir.
 
Üst