• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Devlet eski TV'leri, bilgisayarları, buzdolaplarını evlerden toplayacak

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu

Çevre Bakanlığı, bozuk bilgisayar, cep telefonu, ömrünü tamamlamış televizyon ve buzdolapları ücretsiz olarak evlerden toplama kararı aldı. Söz konusu hurdaların bilinenin aksine durdukları yerde bile kansorejen etkilerinin olduğu belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evlerde kullanılan ekonomik ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların insan sağlığına büyük tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yeni bir "atık" yönetmeliği taslağı hazırladı.
Taslak, bilgisayar, monitör,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
, buzdolabı, çamaşır makinesi, cep telefonu ve bunun gibi ev, ofis ve endüstride kullanım alanı bulan, yararlı ömrünü tamamlamış veya arıza nedeniyle daha fazla kullanılamayan, tamiri mümkün olmayan aletlerin atık merkezleri tarafından ücretsiz toplanmasını öngörüyor.

GERİ DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK
Bakanlık atık tesisler aracılığıyla bu cihazların hem insan sağlığını tehlikeye düşürmesini önlemeyi hem de geri kazanım yoluyla cihazların içindeki değerli madenlerin yeniden ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren uygulanması öngörülen yönetmelikle evlerin köşesinde boş bekleyen, depoya kaldırılmış ya da çöpe atılmış cihazların toplanması sağlanacak.

CİHAZLAR ZEHİR SAÇIYOR
Bakanlık tarafından yapılan tespitlere göre elektronik eşyalar içlerindeki madde ve metaller nedeniyle adeta zehir saçıyor. İşte hurdalardaki gizli tehlikeler:
Bozuk
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ve aküler: Eski lehimler, entegre devreler, aküler, bozuk TV'ler Pb yani kurşun içeriyor. kurşun çocuklarda beyin hasarı ve üreme bozuklukları yapıyor. Her bilgisayar 2-4 kg Pb içeriyor. Atık sahalarındaki Pb yeraltı ve yerüstü sularına karışabiliyor.
Monitör ve
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
tüpleri: Yüksek oranlarda kurşun, baryum, fosfor gibi ağır metaller içeriyor. Gerekli güvenlik önlemlerini almadan yapılan işlemler birinci derecede atığı işleyen kimseler ve işleme ortamındaki toprak ve yer altı suları için tehlikeli yan etkilere yol açıyor.
Pil, ambul, termostat: İçlerinde bulunan civa miktarı düşük dozlarda bile zehirlidir beyin ve böbreklere zarar verir. Anne sütüyle bebeğe geçebilir. Ömrünü tamamlamış tıbbi cihazlarda ve mobil telefonlarda da civa bulunur.
Atık plastikler: BFR adındaki madde plastiklerde alev geciktirici olarak kullanılır. Ofislerdeki bilgisayar üzerindeki tozlarda, plastiklerde, basılı devrelerde, bağlantı parçalarında, kablolarda ve süngerlerde bulunur.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ve İsveç'te yapılan testlerde anne sütünde bu maddeye fazla rastlandığı görülmüştür.
Buzdolobı, yalıtım köpükleri: Ozon içerir. Böbrekte biriker ve insanı zehirler.
Bilgisayar ana kartı: Berilyum içerir. Kanserojen madde olarak olarak sınıflandırılır.
 
Üst