• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Devlette calisan cevre mühendisleri

Doğru biliyorsunuz ama sağlam adamınız varsa geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca belediyede şartlar daha cazip fakat aşırı siyaset var.
 
Evt orası kesin zaten,Çoğu insan devleti maaşı iyi diye terch ediyor,kimse devlette ne iş yapıcagını bilmiyor.Maaş güzel hoş evette ne iş yapıcaz,devlet bizi körelticekmi yoksa ordada kendimizi gelştireblckmiyiz?tecrübesi veya fikri olan bir devlet memuru bizi bilgilendiirse ne kadr güzel olur.
 
Maaş tabiki önemli ama tek faktör değil. Siz istemedikten sonra ( Eger mühendislik dışında bambaşka bir görevle görevlendirilmemişseniz) kolay kolay hiç bir yerde körelmezsiniz çünkü mühendislik sadece çalıştığınız işyerinden ibaret olmaz illaki kendinizi geliştirecek bir alan bulursunuz.

Ayrıca sunuda belirtmek istiyorum. Mühendslik denilince aklımıza nedense hep avrupa tarzı mühendislik geliyor. Doğru mu, yanlış mı bu konuda yorum yapmayacam ama biz yani Türkiyede mühendislik pek de o tarz değil. Bizde mühendislik biraz daha yönetici- mühendis arası bir durum. Zaten baştan beride bu şekilde yetiştiriliyoruz. Cünkü avrupa tarzı mühendislikte olan görevlerin bircogunu teknikerler, formenler ve diğer teknik personeller sahada hallediyor. Bizde bu sayede biraz daha fazla idari yükleri üstleniyoruz.

Düşünüyorumda ilk mezun olduğum günle şu anki sektöre, mühendisliğe, işe bakış açım gitgide değişiyor. O zaman önemli olan şeylerin şimdi önemsizleştiğini, değersiz olan şeylerin değer kazandığını görüyorum. Hayatımıda bu değişiklere uydurarak planlıyorum. Demek istediğim şu; çok kısa vadeli düşünmemek gerek ama çok uzun vadeli düşünmek de bir işe yaramıyor.
 
İnsanlar tercihleriyle yaşar, sen nerede olmak neler yapmak istiyorsan orada olursun onlarla uğraşırsın. Bulunduğun yere görede kendini eksik yada yeterli görebilirsin ve çaban bu ölçüde olur . Kendini geliştirmek veya kendini yeterli görmek böyle birşey işte, devlete yada özele göre değil kişiye göre bir tercih ... iyi geceler
 
Aslında sorum sizce devlet mi özel mi ? degil,devlette biz naparız masa başındamı çalışırız sahayamı ineriz yoksa bu kurum kurum değişirmi.Haklısınız Demir bey ilk mezun olunca insan gerçk alemde olmuyo oyüzden bunu sordum işte,çnkü bende şuan özelde daha iyi yerlere gelinecegini devlette körelecgni düşünyorum.Sanki devlette hep masa başı çalışıcm onay vercm belge imzalıycm dye düşünyorum...bu düşüncemde haklı olup olmadıgımı görmek için devlette naparız dedm.Ama kendimi pek ifade edemedm galba çnkü verdiğnz cvplar devlette bunu yaparız ben şu kurumdayım böyle oluyo degilde,sen kendini gelştrrsen tarzında klişe cmleler.ynede düşüncelerinzi belrttgnz için teşekkr ederim.iyi geceler
 
@Canan Soğukpınar
canan hanım devlette çalışan biri olarak bu konuda kendi düşücelerimi belirteyim :)
devlette yapacağınız işin aktif ma pasif mi sahada mı masada mı olması tamamaen çalıştığınız kurumla ilgildir. mesela çevre ve şehircilikde çalışıyorsanız, ya çed raporlarını okur bol prosesler hakkında bilgi edinir daha çok evrak işleri ile uğraşırsınız arada denetime gidersiniz. yada çevre izinlerinde gelen başvuruları değerlendirip ilgili prosedürlere uygun mu değil onun denetimini yaparsınız. açıkcası ben çevre ve şehircilikte çalışanları daha çok mevzuat takipçisi olarak görüyorum. işler hep evraklarla ağırlıklı masa başında oluyor.
diyelimki karayollarında çalışıuyorsunzu oarada yol projelerinin ve yollarda kullanılanaln malzemelrin çıkartıldığı ocaklarda daha çok çed alma takip etme işleri ile uğraşırsınız
belediyede çalışıyorsanız orada çok aktif sahada ve ofisde çalışma imkanınız olabilir. belediyelerin atıksu arıtma tesilerinden atık depolama sahalarından sorumlu olursunuz bu konularda mühendsilik olarak kendini geliştirme imkanınız olur.
kamuda en çok kendini geliştirebileceğiniz sahada aktif olarak görev yapabileceğiniz kurumlar kit'lerdir. eti maden, eüaş, tki gibi kurumlarda kendini çevre mühendiliğinin her alanında geliştirme imkanınız olur. ben tki de çalışıyorum. burada açık ocak yöntemi ile kömür çıkartma depolama kırma eleme işlemi yapma torbalama işlemi yapılıyor. çıkartılan kömürün % 90 - 95 termik santrale hehrangi bir işlem görmeden veriliyor. geriye kalan kısım ise piayasa torba ve toz olarak satılıyor. bu işlemler esnasında hava kirliliği oluşuyor bu konuda çözüm arayışları yapmak tedbirler almak gerekiyor mesela. bunun yanında çok ciddi miktarlarda tehlikeli atıklar oluşuyor sadece atık motor yağı yılda yaklaşık 100 ton oluşuyor. birde evsel ve endüstriyel atıksu oluşuyor.
yani böyle bir yerde hava kirliliği, su kirlilşiği, katı ve tehlikeli atıklar, toprak kirliliği gibi konularda kendinizi hem sahada hemde mevzuat ve prosedür işlerinde geliştirme imkanı buluyorsunuz ayrıca kitlerin diğer kurumlara göre sosyal yönden birçok avantajı var lojman, servis arazi tazminatı gibi haklar var.
bu konu aslaında bu şekilde yazılarak anlatılabilcek bir konu değil baya sayfalarca yazı yazmak lazım. ben kısaca özetlemeye çalıştım. umarım açıklayıcı olmuştur. :)
 
@Canan Soğukpınar

Yeni sorunuza göre cevap yazayım tekrardan:

Özelde çalışmanın avantajları ; sistem kurabiliyorsun, sorunları çözmek için insiyatifler alıyorsun, değişiklikler yapabiliyorsun, yönetiyorsun vs. Devlette ise var olanı denetliyorsun ve gözlemliyorsun, eksiklerini tespit ediyorsun. Özelde bir süre çalıştıktan sonra devlete geçebilirsen daha iyi olur senin için(Bana göre). Çünkü denetleyeceğin ve gözlemleyeceğin şeyleri önceden öğrenmişsen , yaşamışsan ve yönetmişsen anlaman yorumlaman daha kolay olur. Ama her zaman özelde kaliteli şirketlerde çalışma fırsatı bulamayabilirsin, işlerin yürümez, gereksiz sıkıntılar çekersin. Buda senin özgüvenini daha da geriye götürebilir. Bu sebeple bazende devlet önceliklerini değerlendirmek gerekebilir. Ama bana göre devlet her zaman son durak olmalı. Yani devletten tekrar özele geçmek mantıklı değil.

Sanırım bu daha az klişe oldu :) iyi günler.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı x Valiliği İl Müdürlüğü kurumundan örnek verecek olursam işin %75 i masa başı evrak işidir. Çalıştığın konu ve bulunduğun ilin özel durumuna göre bu oran değişmektedir. Örneğin Bursa'ya ithal kömür geliyor bunun uygunluk onayını ilgili yönetmelik gereğince yerinde gidip görüp numune alıp analiz yaptırıp sen hazırlıyorsun. Aynı şekilde belirli aralıklarla sanayi bölgelerine denetlemelere gidebilirsin. Atıksu deşarj, katı atık yönetimi, emisyon izni vs. konularda başvurusu olan ya da bu belgelere sahip olan işletmeleri haberli ya da habersiz denetlemeye gidebilirsin. Şikayet üzerine durum tespiti için yine sahaya inebilirsin. Bazen gürültü kirliliği kontrolüne çıkarsın eğlence yerlerine cafelere hoştur. ÇED görüşü için boş arazilerde dolaşıp dağ tepelere de çıkman gerekebilir. Benim tecrübelerim bunlar daha fazlası da vardır tabiki.
 
Üst